mobilenet.cz před 5 lety: HTC na výsluní a populární Xperie mini

8

Server mobilenet.cz byl spuštěn již v roce 2005 a od té doby nám uplynulo už více než deset let. Rozhodli jsme se proto v našem seriálu zavzpomínat, co se dělo před několika lety v mobilním světě, případně přímo u nás na mobilenet.cz. Každých čtrnáct dní se ohlédneme o pět let zpět. V dnešním díle se tedy nacházíme v prvních týdnech května 2011.

V 57. díle našeho seriálu mobilenet.cz před pěti lety se dostáváme do prvních dvou týdnů května roku 2011. Na následujících řádcích si v krátkosti připomene, co významného se tehdy dělo v mobilním světě a u nás na serveru. Mnohdy to je opravdu hodně zajímavé vzpomínání a rovněž důkaz toho, jak dynamické odvětví mobilních telekomunikací je.

Doba, kdy se HTC smálo

Pokud se podíváme na aktuální hospodářské výsledky HTC, budeme svědky velké provozní ztráty ve výši 150 miliónů dolarů. Stačí však pouhých pět let nazpět a nalezneme HTC ve zcela jiné kondici. Silné, prosperující a možná u konkurence i závist budící. Před pěti lety HTC prodávalo téměř 25 miliónů smartphonů ročně a jeho provozní zisk za celý rok 2010 se vyšplhal na 1,3 miliardy dolarů. Možná i právě tyto vysoké zisky z let minulých výrobci pomáhají překonat současnou nelichotivou situaci.

HTC

Naposledy v malém a s klávesnicí

V květnu před pěti lety si oficiální premiéru odbyla dvojice později neuvěřitelně populárních Sony Ericssonů. Na mysli máme Xperii mini a Xperii mini pro. Doslova kapesní telefony s Androidem nabízely solidní 3palcový displej a svižné prostředí, které bylo velmi dobře uzpůsobeno pro ovládání prsty a malému displeji. Varianta s přídomkem pro navíc nabídla ještě praktickou a velmi pohodlnou výsuvnou klávesnici. Přiměřené ceny a současně i kvalitní hardwarová výbava, ve které jsme si pochvalovali i fotoaparát, byla již jen potvrzením, že jde ze strany švédsko-japonského výrobce o trefu do černého.

Sony Ericsson Xperia mini a Xperia mini pro

Vzestup Desirů

Tradice srovnávacích testů je na mobilenetu dlouhá. Jeden takový jsme vám přinesli i před pěti lety, kdy jsme si položili otázku, zda se nové HTC Desire S vyplatí oproti předchůdci a velmi populárnímu modelu Desire. Oba zástupci si byli výbavou velmi blízcí, ale novější Desire S se mohl přeci jen spolehnout na výkonnější hardware a pro mnohé i modernější vzhled. Ostatně jsme to podrobně a o pár dní později rozebírali i v klasické recenzi, která byla doprovázena videopohledem. Pochvalovali jsme si například prostředí Sense či nespočet doplňkových funkcí. Naproti tomu již tehdy se na HTC snášela kritika za slabý fotoaparát.


HTC Desire S

Novinky u Googlu

Konference Google I/O se s železnou pravidelností koná každoročně a obvykle v květnovém termínu. Před pěti lety byla tato konference velice plodná. Dočkali jsme se uvedení Androidu 3.1 Honeycomb, který byl stále pevně spjat výhradně s tablety. Google již však naznačoval, co přijde později. Řeč tak byla o Androidu Ice Cream Sandwich, který měl sjednotit platformy. Dále jsme se dočkali zavedení praktické funkce USB host a spustily se služby Google Film a Google Music.

Milníky Androidu v roce 2011
Diskuze ke článku
Blacky
Řada xperia 2011 byla u Sony poslední, která měla opravdu potenciál někoho zaujmout cenou a výkonem. Kdyby se bývali drželi té linie, mohli být dnes v byznysu někde jinde. Sám pořád používám Sony Ericsson Live with Walkman jako svůj jediný telefon, mám na něm cyanogenmod 13 (android 6.0.2) a funguje po čtyřech letech používání naprosto dokonale po všech těch pádech, zmoknutích apod. Asi dva roky po téhle sérii telefonů nevydalo sony ve stejné kategorii lepší telefon. Nejen k poměru cena/výkon, ale ani hardwarově, když se snažili v nižší třídě prosadit telefony typu xperia E a podobné hrůzy.
Vojtěch Šindler
Vojtěch Šindler
Sám sem měl X10 mini Pro a byl to nejlepší telefon co sem kdy měl. Ta klávesnice byla boží.
Pepa
Já měl teda o rok starší X10 mini pro, ale i tak ta kláveska prostě klasa... dneska na výběr nic takového není i když bych bral všema deseti.
Lsn
A přesně od téhle doby nenávidím Sony....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze