mobilenet.cz před 5 lety: hloupý Honza a Windows Phone s klávesnicí

6

Server mobilenet.cz byl spuštěn již v roce 2005 a od té doby nám uplynulo už více než deset let. Rozhodli jsme se proto v našem seriálu zavzpomínat, co se dělo před několika lety v mobilním světě, případně přímo u nás na mobilenet.cz. Každých čtrnáct dní se ohlédneme o pět let zpět. V dnešním díle se tedy nacházíme v březnu 2011.

V 53. díle našeho seriálu mobilenet.cz před pěti lety se dostáváme do března 2011. Na následujících řádcích si v krátkosti připomene, co významného se tehdy dělo v mobilním světě a u nás na serveru. Mnohdy to je opravdu hodně zajímavé vzpomínání a rovněž důkaz toho, jak dynamické odvětví mobilních telekomunikací je.

Přešlap v podání Sony Ericssonu

Výrobci mohou být sebelepší, ale ve své historii se čas od času nějakému kiksu nevyhnou. Za rámeček si tak například Sony Ericsson patrně nikdy svůj model Yendo. Testovali jsme jej v březnu 2011 a šlo o jeden z prvních dotykových telefonů výrobce, který však neměl otevřený operační systém, byť to tak na první pohled vypadalo. Výrobce vsadil na nespolehlivou platformu od Sagemu, což byla základní chyba. Prostředí bylo velmi zasekané a plné neuvěřitelných chyb, které gradovaly především u fotoaparátu, což si v naší recenzi můžete připomenout. Nijak dobře na tom nebyl ani displej, který ovládání nijak neusnadňoval.


Sony Ericsson Yendo

Windows Phone s klávesnicí

Narazit dnes na telefon s QWERTY klávesnicí je spíše unikát či náhoda. Před pěti lety byla situace ještě o něco lepší a možnost využívat praktickou hardwarovou klávesnici nabízely i modely v kombinaci se systémem Windows Phone 7. Na mysli máme zdařilé HTC 7 Pro, které si nás získalo nejen svým vzhledem a mechanismem výklopné klávesnice, ale i pohodlím při psaní. Vše se navíc dobře skloubilo s kancelářskými aplikacemi od Microsoftu. Brzdou v možném úspěchu však byl začínající systém Windows Phone 7 se všemi porodními bolestmi.

HTC 7 Pro

Klávesnice ještě jednou

S hardwarovou QWERTY klávesnicí poměrně často koketoval také Samsung, a to především u levnějších modelů. Příkladem byl model Galaxy Pro, který však vsadil na kombinaci širokoúhlého displeje, pod kterým byla klávesnice umístěna. Ve výbavě se objevil 2,8palcový QVGA displej, 512 MB RAM nebo 3megapixelový fotoaparát s automatickým ostřením.

Samsung Galaxy Pro

Testovali jsme dvoujádro

Začátkem března 2011 jsme v redakci začali testovat historicky první dvoujádrový telefon na světě – LG Optimus 2X. V prvních chvílích nás zaujalo kvalitní zpracování, podařený displej s vysokým kontrastem nebo přítomnost micro HDMI konektoru, který se již z dnešních telefonů zcela vytratil. Potěšila nás také rychlost prostředí, které tehdy zajišťoval operační systém Android ve verzi 2.2 Froyo. Naopak menším zklamáním se stal fotoaparát, který od začátku zcela jasně neaspiroval na titul fotograf roku. Testovací snímky byly totiž téměř vždy zahaleny do mírné mlhy.

LG Optimus 2X
Diskuze ke článku
Pepa
To Htc má kamarád pořád a ten telefon jede jako když ho poprvé zapnul!
Josef Kubeš
Josef Kubeš
To HTC se mi tenkrát hodně líbilo, ale nakonec jsem tehdy zkusil Android a WP jsem si koupil až s další verzí. Být na trhu nějaká Lumia této konstrukce, běžím pro ní :D
mirRa_cze
Pokud se nepletu, historicky první dvou jádro v mobilu mělo HTC Tytn 2.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze