mobilenet.cz před 5 lety: fešácký Sony Ericsson a legenda Galaxy Ace

7

Server mobilenet.cz byl spuštěn již v roce 2005 a od té doby nám uplynulo už více než deset let. Rozhodli jsme se proto v našem seriálu zavzpomínat, co se dělo před několika lety v mobilním světě, případně přímo u nás na mobilenet.cz. Každých čtrnáct dní se ohlédneme o pět let zpět. V dnešním díle se tedy nacházíme v první polovině dubna 2011.

V 55. díle našeho seriálu mobilenet.cz před pěti lety se dostáváme do prvních dvou týdnů dubna roku 2011. Na následujících řádcích si v krátkosti připomene, co významného se tehdy dělo v mobilním světě a u nás na serveru. Mnohdy to je opravdu hodně zajímavé vzpomínání a rovněž důkaz toho, jak dynamické odvětví mobilních telekomunikací je.

Povedený Sony Ericsson

Jedním z posledních telefonů, který ještě vznikl pod hlavičkou a logem Sony Ericsson, byla Xperia arc. Velmi stylově vypadající smartphone s ostře řezanými hranami si nás získal například velkým a kvalitním displejem, dostatečně výkonným hardwarem nebo podařeným prostředím. Telefon byl také nezvykle tenký a také lehký. Překvapením mohl být vcelku slušný fotoaparát nebo přítomnost HDMI konektoru na těle přístroje. V naší recenzi nás potěšil i velmi dobrý zvukový výstup telefonu.


Sony Ericsson Xperia arc

Senzace od HTC

Tchajwanská společnost HTC v roce 2011 trošku zaspala a svůj top model představila oproti konkurenci později. Zvolila sebevědomý název Sensation. Tato novinka se pyšnila například částečně kovovým tělem nebo velkým displejem s qHD rozlišením. Nechyběl dvoujádrový procesor, 768 MB operační paměti a prostředí obstarávala spolu s Androidem 2.3 také nadstavba Sense. Výrobce přidal také 8megapixelový fotoaparát nebo možnost záznamu Full HD videa. Limitujícím faktorem byla nevelká interní paměť či slabší baterie. Počáteční cena atakovala 15 000 Kč.

HTC Sensation

Nokia E6

Finské Nokie řady E vždy platily za pracovní zařízení, u kterých výrobce kladl důraz nejen na výbavu, ale rovněž na reprezentativní vzhled. Vybrané modely pak byly vybaveny QWERTY klávesnicí umístěnou pod horizontálně orientovaným displejem. Vůbec posledním takovým zástupcem se před pěti lety stala Nokia E6, která nabídla také poslední vývojový stupeň operačního systému Symbian. Kromě toho lákala na téměř 2,5palcový displej s velmi jemným rozlišením, procesor taktovaný na 680 MHz nebo velkorysou 8GB paměť s podporou paměťových karet. Kromě klávesnice jste mohli ovládání svěřit také displeji, který již byl dotykový. Cena Nokie E6 se při zahájení prodeje na českém trhu pohybovala kolem 9 000 Kč.

Nokia E6

Legenda jménem Galaxy Ace

Legendární telefony se nerodily jen před 10 či 20 lety. Za legendu už lze považovat i Samsung Galaxy Ace, který jsme před 5 lety testovali. Šlo o ve své době nejprodávanější model ve střední třídě. Jinými slovy o dostupný telefon s Androidem, jehož výbava nebyla osekána až na kost. Tehdy nás Samsung oslovil elegantním designem a dostatečně velkým displejem. Potěšil i slušný výkon nebo solidní výsledky 5megapixelového fotoaparátu. Méně potěšila malá operační paměť či chybějící technologie HSUPA. Cena Samsungu Galaxy Ace se v době recenze pohybovala kolem 7 000 Kč. Popularita tohoto modelu byla velká a v prodeji vydržel zhruba dva roky. Připomeňme, že se dočkal ještě tří nástupců, avšak žádnému z nich se již nepovedlo překonat úspěch první generace.


Samsung Galaxy Ace
Diskuze ke článku
Hexagon
Jo na Ace si spominam. Vtedy ho mal skoro kazdy v okoli a velmi som ho chcel. Ale nejak som od toho upustil,a som rad.
Petr
Ace byl můj první smatrphone. Strašně dlouho jsem měl K800i, ale nakonec odešel joystick. Nemělo cenu opravovat a v té době byl právě na trhu Ace. Cenově dostupný s větším displejem na začátku trochu skepse a opatrnost ohledně dotykoveho telefonu, ale sloužil fakt dobře. Jen operační paměti bylo málo. Díky za připomenutí :-)
David
V tuto dobu jsem ještě dotykovým telefonem ani nedisponoval. ^^

Tip pro redakci:
Přemýšlíte o vydání recenze na téma. Top 10 launchers pro Android ?
Je jich mnoho a od vás žádnou recenzi tohoto typu nemohu najít.
Kdyžtak mi prosím někdo odpovězte odkazem Pokud není, tuto recenzi bych od mého oblíbeného webu uvítal. :)
Přeji hezký den.
Markét
Na Galaxy Ace si pamatuji. Měla jsem jej. Fotoaparát fajn ale ostatní nevím. Ale dal se. Byl prostě fajn.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze