mobilenet.cz před 5 lety: ekologie především a BlackBerry PlayBook

6

Server mobilenet.cz byl spuštěn již v roce 2005 a od té doby nám uplynulo už téměř deset let. Rozhodli jsme se proto v našem seriálu zavzpomínat, co se dělo před několika lety v mobilním světě, případně přímo u nás na mobilenet.cz. Každých čtrnáct dní se ohlédneme o pět let zpět. V dnešním díle se tedy nacházíme na přelomu září a října 2010.

Ve 41. díle našeho seriálu mobilenet.cz před pěti lety se dostáváme na přelom září a října 2010. Na následujících řádcích si v krátkosti připomene, co významného se tehdy dělo v mobilním světě a u nás na serveru. Mnohdy to je opravdu hodně zajímavé vzpomínání a rovněž důkaz toho, jak dynamické odvětví mobilních telekomunikací je.

Tablet od BlackBerry

Před pěti lety byly na velkém vzestupu tablety a dočkali jsme tak prvního zářezu také od BlackBerry, které slavnostně představilo vlastní tablet nazvaný PlayBook. Sedmipalcové zařízení nás svou výbavou příjemně překvapilo. Dočkali jsme se vysokého výkonu, který byl podpořen dostatečně velkým úložištěm. Zaujal nás také zcela nový operační systém s bohatými možnostmi. Povedly se také fotoaparáty, kde například ten hlavní nabízel 5megapixelové rozlišení i schopnost záznamu FullHD videa.

BlackBerry PlayBook

Ekologický Sony Ericsson

Důraz na ekologie je kladen také u mobilních telefonů a jistě si vzpomenete na řadu telefonů GreenHeart od Sony Ericssonu. Do té spadal také nadějně vyhlížející model Aspen, který patřil mezi chytré telefony. Sony Ericsson však nepoužil Symbian či odnož UIQ, ale vsadil na již umírající Windows Mobile 6.5.3. Překvapivě se však povedlo stárnoucí systém upravit tak, že byl v modelu Aspen v životní kondici. Ovládání probíhalo skrze vcelku kvalitní dotykový displej, který byl nicméně malý. Naštěstí nechyběly praktické klávesy i pohodlná QWERTY klávesnice. Díky příznivé ceně nás v recenzi příjemně překvapila i výbava čítající například Wi-Fi.

Sony Ericsson Aspen

Hello Kitty i na mobilech

O Samsungu Star jsme v našem vzpomínkovém seriálu mluvili již několikrát. Není divu, šlo o veleúspěšný model, který v prodeji vydržel několik let. Velmi tomu napomáhaly různé speciální edice. Jednou takovou byla také edice Hello Kitty. Tato kočička neustále zahalena do růžového světa zasáhla Samsung Star naplno, což tehdy potěšilo zejména zájemkyně z řad slečen.

Hello Kitty dorazila také na mobilní telefony

Pro aktivní pisálky

Redakčním testem v říjnu 2010 prošla Nokia C3-00, což byl jeden ze základních modelů finského výrobce, který přinášel vcelku komfortní QWERTY klávesnici. Pochvalovali jsme si kvalitní zpracování či snadné ovládání a velmi dobrou výdrž. Telefon se také blýskl podporou bezdrátového připojení skrze Wi-Fi, které kompenzovalo absentující 3G sítě. Díky nasazení obyčejného prostředí S40 se však objevovaly neduhy v podobě omezeného e-mailového klienta či chybějícího multitaskingu.

Nokia C3-00
Diskuze ke článku
Kensi Deeks Blye
Kensi Deeks Blye
Když se ohlédneme o 5 let zpět tak jsme v záři a říjnu 2015? To by jste ten čas urychlily nějak dost?
Michal Friedrich
Michal Friedrich
Mno, Playbook jsem mel a s zadnym tabletem jsem nebyl tak spokojen. Vydrzel me dele, nez iPad mini, ktery jsem prodal po pul roce, ale bohuzel tim ze se BB rozhodlo nedat do nej BB OS 10 to u me dost zabilo a pak jsem jej poslal dale. Nicmene, kdyz pak Apple prisel s tim ze konecne umi multitasking (!) a na obrazku to vypadalo jak z 2 roky stareho Playbooku, musel sem se smat.
playbook
playbook mam dodnes (a k tomu jeste Nexus 10) a je fakt velka skoda ze se nechytil. je skvely a svizny i dnes.
Luky
Nokii C3-00 jsem miloval. Současně s ní jsem měl nokii 5230, ale C3-00 jsem používal mnohem víc. Zadní kovový kryt, qwertz klávesnice, manažerský vzhled.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze