Elon Musk chce oficiálně odstoupit od nákupu Twitteru. Co bude následovat?

2× aktualizováno
Elon Musk chce oficiálně odstoupit od nákupu Twitteru. Co bude následovat?
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Jednání o množství falešných účtů uvízlo na mrtvém bodě
  • Dohoda zahrnuje smluvní pokutu za neuskutečnění transakce ve výší miliardy dolarů

Aktualizováno 10. 7. 2022

Elon Musk, který s oblibou využívá Twitter jako svou hlavní komunikační platformu, se rozhodl vycouvat z nákupu této sociální sítě. Podle jeho právníků neposkytla společnost Twitter přístup k důležitým informacím a během vyjednávání uvedli její zástupci nepravdivé informace.


Jinak však na celou situaci nahlíží představenstvo Twitteru, kteří žádné pochybení na jejich straně neshledávají a hodlají Muska pomocí soudů „dotlačit“ k ujednanému nákupu. Pravděpodobně tak brzy budeme svědky táhlého soudního sporu, který by mohlo vyřešit mimosoudní vyrovnání.

Původní informace z 8. 7. 2022

Měl to být obchod desetiletí. Snaha Miliardáře Elona Muska koupit za 44 miliard dolarů sociální síť Twitter poutala pozornost nejenom kvůli ceně transakce, ale také vyjádřením kontroverzního podnikatele, který podle svých slov chtěl testovat hranice svobody slova a plánoval mnoho změn.

Postupem času se však na povrch začaly vyplouvat nejrůznější překážky. První z nich spočívala ve shánění dostatečného kapitálu, ale nakonec se jako vážnější ukázalo Muskovo obvinění, že značnou část provozu na této sociální síti tvoří příspěvky a aktivita tzv. „botů“, tedy automatizovaných algoritmů. Zda se jednalo o vyjednávací taktiku ke snížení ceny, nebo faktickou připomínku, není jasné. Následoval spor o to, jakým způsobem vlastně počítat uživatele a také zásahy, které měly omezit aktivitu účtů určených k rozesílání spamu. Twitter jich podle svých slov zablokuje až půl milionu denně.


Ale ani to nejspíše nepomohlo a The Washington Post přišel s informacemi, že se blíží „drastická změna v kurzu vyjednávání“. Podle dohody, kterou novináři získali, mají ještě obě dvě strany dostatek prostoru na jednání, protože finální dohoda by měla být uzavřena do 24. října 2022. Jednání však měla uvíznout na mrtvém bodě. Elon Musk má požadovat pro ověření informací o falešných účtech data a prostředky, které není možné bezpečně sdílet.

Další část dohody také říká, že pokud k obchodu nedojde, bude někdo někomu dlužit miliardu dolarů – taková je smluvní pokuta za neuskutečnění akvizice. Smlouva jasně vypočítává možnosti, za které „nikdo nemůže“, jako jsou zákonné překážky nebo zásah antimonopolních úřadů. Nicméně kdo by byl v současné situaci zodpovědný za krach jednání bude nejspíše předmětem dlouhých soudních sporů.

Diskuze ke článku
babatko
babatko
stale lepsie stratit 1 miliardu ako 44 za nieco, co sa uz prestalo javit ako napad storocia
Franta Kulisek
Franta Kulisek
Rikal jsem to od zacatku, koupil 10%, vysponoval cenu nahoru. Pak jeste vic prohlasenim, ze by ten paskvil chtel koupit a rikal jsem, ze se bude snazit takto ovlivnit cenu twitteru, aby jej pak koupil za nejake drobne. Jeste mam jednu teorii, ze se takto snazi "poskodit" ten levicacky liberalne-demokraticky paskvil a podporit alternativni (nebo svou vlastni) platformu a twitter potopit. Vzdyt ho sleduje realne polovina aktivnich twitter uzivatelu ...... staci mu tweetnout neco ve smyslu "tady to balime kamo, zruste ucty a pojdte vsichni na gettr, parler nebo truthsocial atd. a dostanete slevu 10% na let do vesmiru nebo tak neco" a twitter se zhrouti sam do sebe ..... byt to uradujici americky prezident, twitter by jej za takove prohlaseni bez milosti zabanoval (mimochodem Trump mel podobne sledujicich jak Musk) a prava by se nedovolal ..... ale pri "potencialni" akvizici by si dost podrezal vetev, kdyby chtel tu miliardu dolaru:o) Proste Musk ted drzi v ruce vsechny karty a muze z twitteru udelat jen okrajovou zalezitost a vynest na svetlo uplne jinou platformu a pripadne pak twitter odkoupit za nejakou smesnou castku .... kazdopadne bych ted vazne nechtel mit akcie twitteru:o)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze