Xiaomi Redmi Note
recenze

Xiaomi Redmi Note

Málem králem
27

Redmi Note je očekávané zařízení střední třídy s velkým displejem a brutálním výkonem. Čínské telefony jsou u nás však brány stále trochu s rezervou. Spolu s prostředím MIUI se jedná o velmi zajímavé zařízení a my se podíváme na to, jestli se Xiaomi podařilo nás přesvědčit o tom, že i čínské telefony se mohou měřit s kvalitou ostatních značek.

Xiaomi Redmi Note je dalším čínským telefonem, který se dostávána český trh. Xiaomi si i v České republice buduje slušnou pověst s dobrými telefony za zajímavou cenu a příjemným prostředím MIUI. Stejně je na tom Redmi Note, které láká ne velký 5,5" displej s HD rozlišením, osmijádrový procesor a cenu kolem 6 500 korun. Papírově tak Xiaomi Redmi Note vypadá skutečně dobře, ale dokáže nás přesvědčit o tom, že se vše povedlo jak má?

Za zapůjčení děkujeme e-shopu xm.cz.

Oficiální snímky telefonu

Obsah balení

  • Mobilní telefon Xiaomi Redmi Note
  • Kabel microUSB
  • Nabíječka
Balení telefonu je chudé na obsah

Xiaomi Redmi Note – rychlý videopohled

Technické parametry Xiaomi Redmi Note

Kompletní specifikace
Konstrukce154 × 78,8 × 9,5 mm, 199 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 128 × 3 096), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6592, CPU: 8×1,7 GHz, GPU: ARM Mali-450 MP
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor3 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:42 hodin
Dostupnostčerven 2014, 6 999 Kč

Design a zpracování: plastový, ale elegantní

Xiaomi Redmi Note

Xiaomi Redmi Note je největší ze současných telefonů, které Xiaomi nabízí, a je to znát i na rozměrech. Se svými 154 × 78,8 × 9,5 mm se jedná o pořádného velikána, který na první pohled připomíná malý konferenční stolek. Ani hmotnost 199 gramů nepřesvědčí o kompaktnosti a telefon tak určitě ucítíte, pokud se vám vejde do kalhot, nebo kapsy u bundy. Vzhledem k velikosti displeje je hmotnost opravdu vysoká, podobně vybavený Samsung Galaxy Note 3 neo váží o více než 30 gramů méně a podobné je to i s dalšími konkurenty. Designově se však povedl i přes to, že nenabídne žádné odlišující prvky, které by ho stavěly do kategorie nejhezčích telefonů. Dokonce ani fotoaparát nad zadní stranu moc nevystupuje a nebude překážet. Zpracování je taktéž na dobré úrovni, a i když je telefon celý plastový, tak nikde nic nevrže a vše dobře lícuje.

Telefon je opravdu velký

Přední strana nabídne všechny klasické prvky, které bychom od telefonu čekali. Nechybí tedy samozřejmě 5,5" displej s HD rozlišením, reproduktor pro hovory, přední 5Mpix fotoaparát, senzor okolního světla, senzor přiblížení a dokonce i notifikační LED dioda. Pod displejem potom nalezneme trojici kapacitních tlačítek.

Přední strana Redmi Note

Celá záda jsou vyvedena v jednotné barvě a jsou z lesklého plastu. Ten sice jako takový nenabídne moc dobrý úchop, ale díky zaobleným okrajům to není tak špatné, jak by se mohlo zdát. Nalezneme zde 13Mpix fotoaparát s přisvětlovací LED diodou, logo výrobce a hlasitý reproduktor. Zadní kryt je navíc sundavací a můžete si tak vyměnit baterii, což by někteří uživatelé mohli ocenit. Pod krytem jsou také dva sloty na SIM kartu standardní velikosti a microSD slot na karty do velikosti 32 GB.

Záda telefonu a prostor pod krytem

Boční strany telefonu nabídnou pouze to nejzákladnější, čímž je tlačítko zapínání a kolébka hlasitosti na pravé straně, 3,5mm jack a mikrofon pro rušení okolního hluku na horní straně, microUSB najdeme klasicky na spodní hraně. Bohužel ale velikost telefonu, spojená s umístěním dvojice tlačítek na zapínání a kontrolu hlasitosti, které jsou přímo nad sebou, ztěžuje mačkání tlačítek a může se vám stát, že zmáčknete tlačítko zapínání místo snížení hlasitosti.

Boční strany Redmi Note

Jako celek působí Redmi Note obstojně a tipovali byste mu nejspíše vyšší cenovku. Bohužel rozměry telefon sráží dolů a uživatelé s menšíma rukama budou prakticky bez šance telefon slušně používat. Stejně tak zbytečně vysoká hmotnost by se některým nemusela zamlouvat a může působit problémy při delším používání.

Displej: dobré barvy a dostačující rozlišení

Xiaomi Redmi Note

Čínští výrobci si rádi dají záležet na dobrých displejích a nejinak tomu je u Redmi Note. Po přečtení papírových specifikací budou určitě někteří zájemci ohrnovat nos, ale rozlišení 1 280 × 720 pixelů není ani u 5,5" displeje špatné a FullHD panel by zbytečně plýtval energií. Navíc za tu cenu FullHD opravdu ještě čekat nelze. Displej je chráněn sklem Gorilla Glass a nemusíte tak mít strach, že si displej lehce poškrábete.

Displej telefonu

Panel je navíc typu TFT IPS a nabídne tak výborné pozorovací úhly a dobré bílé barvy. Na displeji není také znatelné žádné zabarvení. Bohužel se nelze příliš spolehnout na automatickou regulaci jasu, ale to bych spíše přiřadil k softwarovým chybám, o kterých si povíme něco později. Barvy jsou bohaté, ale nevypálí vám zrak a budete si naplno užívat barevnosti MIUI prostředí. Dokonce i na přímém slunci budete mít dobrou čitelnost a nemusíte tak hledat temná zákoutí.

Hardware: osm jader od MediaTeku

Xiaomi si zakládá na prodeji velmi dobře vybavených telefonů za lidovou cenu. Redmi Note není výjimkou a chlubí se velmi slušnými papírovými parametry. Ty zahrnují osmijádrový procesor od MediaTeku na frekvenci 1,7 GHz, 2 GB RAM, ze kterých budete mít pro vlastní potřebu přibližně 1,4 GB, a 8 GB vnitřní paměti na vaše data, ze kterých budete moci využít přibližně 6 GB. To sice zní velmi slibně, ale optimalizace systému není ideální a telefon není v některých případech tak rychlý, jak by mohl.

Hardware je velmi výkonný

Ve hrách a náročnějších aplikacích je tomu trochu jinak a Redmi Note je velmi svižný. Hry jako Real Racing 3, Angry Birds Epic, nebo Rival Knights na telefonu běží perfektně a bez sekání, díky velkému a kvalitnímu displeji si navíc celkově užijete dobrý herní zážitek, což je za danou cenovku výborná zpráva. Note se také velmi naparuje v benchmarcích, za což mluví skóre 26 019 v Antutu a 10 526 v Quadrantu.

Fotoaparát: dobré barvy i ostrost

Redmi Note se honosí dvěma fotoaparáty s vysokým počtem pixelů, konkrétně 13 Mpix pro zadní a 5 Mpix pro přední. Zadní fotoaparát překvapí velmi dobrými barvami a slušnou automatikou. Oba fotoaparáty samozřejmě disponují automatickým ostřením a zadní fotoaparát má k dispozici LED přisvětlení. Dokonce i LED přisvětlení funguje dobře a v případě potřeby vás nenechá na holičkách. Přední fotoaparát dobře poslouží za dobrých světelných podmínek, ale při ztrátě světla si telefon nastavuje delší časy a dochází tak k rozmazání obrazu. Navíc automatika hodně bojuje s vysokým dynamickým rozsahem a dochází k častým přepalům. Aplikace fotoaparátu nabídne režimy panorama, HDR a několik standardních filtrů.

Fotografie z telefonu neurazí

Video dokáže Redmi Note nahrát v rozlišení FullHD, s celkem slušným množstvím detailů a dobrými barvami. K dispozici však není zpomalený záběr, ale naopak zrychlený. Telefon tak snímá video nižší rychlostí, ale přehrává ho potom při rychlosti 30 snímků za vteřinu. Kvalitu videa můžete zhodnotit sami v následující ukázce.

Xiaomi Redmi Note (testovací video) – 1080p, exteriér

Baterie: v zátěži neobstojí

Telefon je velký a vešla se tak do něj baterie se štědrou kapacitou 3 200 mAh. Ta sice slibuje dobrou výdrž, ale pravdou je spíše opak. Bez vypnutého displeje a s občasným používáním v průběhu dne se sice můžete dostat i na dva dny výdrže, ale ta velmi strmě klesá při aktivním využívání. Ať už je to používání navigace, hraní her, nebo sledování videí, všechny tyto procesy baterii vyčerpávají velmi rychle a budete rádi, když vám k večeru vůbec nějaká baterie zbyde. Obecně lze říci, že při běžném používání zahrnující občasné použití internetu, e-mailu, telefonu a zpráv a chvilce při hře nebo poslechu hudby cestou z práce se z Redmi Notu stává jednodenní telefon. Pro cokoliv náročnějšího už si raději noste nabíječku s sebou.

Baterie má kapacitu 3 200 mAh

Za zmínku také stojí dlouhé nabíjecí časy, které byly někdy i kolem 5 hodin a nepomohlo ani použití jiné nabíječky a zásuvky. Samotný přibalený adaptér v zásuvce pískal a na vině tak je nejspíše nekvalitní elektronika uvnitř nabíječky. Ve standardizovaném testu, kdy se na telefonu streamuje video při jasu nastaveném na 50 %a 50 % hlasitosti, se telefon dostal na 330 minut, což ho staví do průměru. Nabití pak v průměru trvalo 176 minut na 80 % a 222 minut na 100 %.

Zvuk: neurazí, nenadchne

Zvuk rozhodně není hlavním prodejním tahákem, ale rozhodně bychom byli zklamaní, pokud by zvuk nebyl na úrovni alespoň dnešního průměru. To se naštěstí nestalo a oba reproduktory jsou spolehlivé. Ten pro hovory nabídne jak slušnou hlasitost, tak i čistotu přenosu a nebude vás tak nijak omezovat. Potěší přítomnost druhého mikrofonu, takže si zatelefonujete i v hlasitějších prostorech.

Xiaomi Redmi Note

Zadní hlasitý reproduktor je jak kvalitní, tak i hlasitý. Na maximální výkon nedochází k nepříjemné distorzi a můžete si tak pouštět například videa z YouTube i na vyšší hlasitost bez obavy, že zvuk bude tahat za uši. Stejně tak je i čistý a v celé šířce spektra přehraje audio celkem obstojně.

Konektivita: 2 SIM bez LTE

Čínské telefony často dostávají podporu dvou SIM karet. Nejinak je tomu u Redmi Note a i zde najdeme dva sloty na SIM karty regulérní velikosti. Jeden slot podporuje jak sítě 3G tak 2G, na druhém slotu vám poběží pouze 2G, takže dávejte pozor, na které SIM kartě chcete využívat rychlejší data. Signál se drží slušně a nemělo by se vám stát, že vám z ničeho nic vypadne nebo se telefon nebude chytat tam, kde ostatní přístroje ještě signál mají.

Po stránce konektivity je na tom telefon dobře

Telefon podporuje sítě 2G (pásma 900 / 1800 / 1900 MHz) a W-CDMA (pouze pásma 900 / 2 100 MHz), na LTE se nedostalo. Wi-Fi bohužel podporuje pouze standardy 802.11b/g/n. Další bezdrátové přenosy uskutečníte pomocí NFC a Bluetooth, které je ve verzi 4.0 s plnou podporou A2DP. Jako poslední ještě zmíním přítomnost GPS, elektronický kompas a A-GPS, které se postarají o slušně fungující navigaci s rychlou fixací a celkově dobrým výkonem.

Systém: Achillova pata

Xiaomi se rádo chlubí svým prostředím MIUI, což je sice nadstavba Androidu, ale připomíná spíše iOS. Syté barvy, upravené ikony a celkové předělání prostředí je opravdu hezké a pro uživatele, který systém Android bude používat poprvé, tak bude velmi snadné se v něm rychle zorientovat. Nenajdete zde například ani klasický seznam aplikací, ale všechny aplikace se vám řadí na domovskou obrazovku stejně jako na iOS a přidat si můžete libovolný počet pohotovostních ploch.

Prostředí MIUI

K čemu je ale hezké a přívětivé prostředí, když nefunguje úplně tak, jak by mělo? Optimalizace zkrátka není ideální, protože u takto výkonného osmijádrového procesoru by widget kalendáře neměl telefon tak výrazně zpomalit. Situace se částečně zlepšila po aktualizaci prostředí na nejnovější verzi, ale i nadále se telefon potýká s občasnými zpomaleními. Stále to tak není ideální a některé věci by určitě chtělo zlepšit.

Prostředí MIUI

Celkově tak Redmi Note optimalizace systému trochu sráží na kolena a můžete narazit i na nepříjemné padání aplikací a občas zasekané prostředí i v případě, že je telefon prakticky bez zatížení. Velká škoda u jinak velmi dobrého hardwaru, který si poradí i s velmi náročnými aplikacemi. MIUI launcher nabídne například možnost změny velikosti mřížky pro aplikace, efekty přechodu, nebo styl posouvání tapety. Multitaskingová nabídka zobrazuje běžící aplikace a dovoluje vymazat mezipaměť RAM jediným stisknutím, což je velmi příjemný bonus. Ze zamykací obrazovky se také můžete rychle dostat do aplikace fotoaparátu, zpráv anebo telefonu.

Software: naprostý základ

Redmi Note přichází s poněkud ořezanou softwarovou výbavou. V základu nenajdeme například ani Gmail a Facebook, a je tak potřeba je ručně nainstalovat z obchodu Google Play. Předinstalované aplikace, které přítomné jsou, ale běží plynule a mají hezké prostředí a funkčnost. Potěší také velké množství přepínačů ve formě widgetů, které si přidáte na plochu a jednoduchým stisknutím tak můžete zapnout například svítilnu nebo vyčistit mezipaměť RAM.

Předinstalované aplikace jsou pěkně zpracovány

V telefonu je předinstalován také kancelářský balíček Kingsoft Office a pokud jste fanoušci úpravy dokumentů na cestách, tak tuto aplikaci určitě oceníte. Ze softwaru od Xiaomi zde najdeme například MiCloud, který vám zálohuje kontakty, SMS a e-maily, nebo úložiště MiDrive, na které můžete ukládat svoje soubory stejně jako na Dropbox, nebo Google Disk. Softwarová výbava tedy nepřichází z říše snů, ale nejedná se o žádnou katastrofu a chybějící aplikace si můžete doinstalovat přes obchod Google Play.

Zhodnocení: k dokonalosti chybí drobnosti

Xiaomi Redmi Note měl našlápnuto opravdu dobře. Na jednu stranu nekompromisní hardware a slušná cena, na druhou stranu ne zcela zvládnutá optimalizace systému. Některé aplikace padají a systém je v některých sekcích příliš pomalý. Nejde sice o žádné velké problémy, ale určitě vás nepotěší, když vám bude nějaká oblíbená aplikace padat a budete muset čekat na záplatu.

Xiaomi Redmi Note

Jinak je však Redmi Note opravdu povedený a komu nevadí větší rozměry a hmotnost, tak dostane do rukou velmi silné zařízení za slušné peníze. Displej je také velmi povedený a stejně tak i celé zpracování telefonu je na překvapivě dobré úrovni. Prostředí MIUI je velmi jednoduché, ale možná trochu podivné pro uživatele, kteří jsou zvyklí na „klasický“ vzhled Androidu, protože MIUI připomíná spíše iOS. Podpora dvou SIM karet je pak třešničkou na dortu a ocení jí zejména ti, kteří mají například pracovní a osobní SIM a nechtějí používat dva telefony. Za cenu kolem 6 500 Kč se však jedná o velmi silného konkurenta a své fanoušky si určitě najde.

Konkurence: moc jí není, ale je tvrdá

Za cenu kolem 9 000 korun seženete HTC Desire 816, které se v naší recenzi dočkalo vesměs kladného hodnocení a nabídne zaběhlý systém se známou nadstavbou Sense. Sice není tak výkonný jako Redmi Note, ale provoz HTC 816 bude určitě méně problémový, než byl u Redmi Note.

HTC Desire 816

Kolem 7 500 korun se pohybuje cena Lenova K900, které je sice už staršího data vydání, ale se svým 5,5" displejem a Intelem Atom Z2580 na frekvenci 2 GHz se může směle měřit i s novějšími modely. Nabídne také větší integrovanou paměť na vaše data, kompaktnější rozměry a o 50 gramů nižší hmotnost.

Lenovo IdeaPhone K900

Trochu zcestné se může zdát srovnání se Samsungem Galaxy Note 3 Neo, ale to se dá u některých prodejců sehnat i za cenu 9 000 Kč (běžná cena kolem 12 000 Kč) a je tak hodnotným soupeřem. Note 3 Neo je slabší verzí Note 3 ,což se podepsalo také na výkonu, který v některých případech nedostačuje, ale nabídne pero S Pen a k tomu přizpůsobený software, jenž by mohl být pro leckoho rozhodující.

Samsung Galaxy Note 3 Neo

Zajímavou alternativou je i dnešní fenomén, který si nezadá s vlajkovými loděmi. Řeč je samozřejmě o OnePlus One, které se svým 5,5" displejem a cenou bude zájemce o Redmi Note také zajímat. OnePlus One má nespornou výhodu v perfektně odladěném systému a nekompromisní výbavě, která je ještě lepší, než u Redmi Note. Problém může být v dostupnosti a ceně na českém trhu.

OnePlus One

Z telefonů se systémem Windows Phone se nabízí Nokia Lumia 1320, která má dokonce ještě větší displej, než Redmi Note. Ten je u Lumie 1320 totiž 6" s HD rozlišením. Jinak je na tom Nokie výkonnostně o něco hůř, než Redmi Note, ale u systému Windows Phone není tak silný hardware potřeba. Navíc potěší nadprůměrná výdrž na baterii a cena kolem 7 000 korun.

Nokia Lumia 1320

Nasnadě je také přirovnání k Asusu FonePad Note 6, který nabídne 6" FullHD displej, 2 GB RAM a dvoujádrový procesor Intel Atom Z2560. V testu baterie vyšel jako nadprůměrný telefon a celkově jsme ho v recenzi vychválili.

Asus FonePad Note 6
xiaomi-redmi-note
Klady
  • hezký displej
  • dobré zpracování
  • vysoký hrubý výkon
  • vzhled prostředí
  • jednoduchost
Zápory
  • rozměry a hmotnost
  • neodladěné prostředí
  • padající aplikace a problémy s aktualizacemi
  • baterie při zátěži
  • chybějící LTE
Diskuze ke článku
lte
Chybejici podpora LTE tento mobil degraduje na uroven elektroodpadu.
stary_mudrc
- neodladěné prostředí
- padající aplikace a problémy s aktualizacemi

Tohle jsou podle mě důvody, proč je tenhle telefon elektroodpad.
mamoto
Po 2 měsících užívání jsem nezaznamenal problém s aktualizacemi, neodladěnost systému je jen fáma, za kterou by ostatní byli velice rádi, LTE bude aktuální až příští rok, takže za mne v současnosti výborný pracovní nástroj s bezkonkurenční cenou.
x
Co by jste chteli v cine se prodava za 3200 a ma to byt lowend, u nas se za tu cenu proste nevyplati.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze