Xiaomi Redmi 3
recenze

Xiaomi Redmi 3

Kovový kabátek a nepoužitelné LTE
15

V polovině ledna představilo čínské Xiaomi model střední třídy jménem Redmi 3. Nejen jeho elegantní vzhled a tělo s velkým podílem kovu, ale i některé hardwarové parametry ho však posunují výš. Nabídne mimo jiné pětipalcový HD displej nebo osmijádrový Snapdragon 616. Vadou na kráse jsou však opět chybějící pásma LTE. Jak si vedl v našem testu?

Za zapůjčení Xiaomi Redmi 3 děkujeme e-shopu xm.cz

Xiaomi patří do pětky největších výrobců mobilních telefonů, a to přesto, že cílí především na svou domovskou Čínu a přilehlé regiony. S jeho telefony se nicméně můžeme setkat i na českém trhu, kde si vydobyly dobrou pověst pro svůj vynikající poměr výbavy a ceny. V jeho telefonním portfoliu můžeme nalézt nejen top modely, ale i střední třídu, kterou reprezentuje právě model Redmi, jehož již třetí generaci jsme měli možnost otestovat. V povedeném designu, který ho povyšuje nad své soky, nabídne kvalitní pětipalcový displej a solidní hardware. Svou baterií s kapacitou 4 100 mAh pak nadchne všechny uživatele, které již nebaví každý večer hledat nabíječku. Stojí přitom zajímavých 5 599 Kč.

Xiaomi Redmi 3

Obsah balení:

  • mobilní telefon
  • datový kabel
  • manuál
  • nabíječka

Technické parametry Xiaomi Redmi 3

Kompletní specifikace
Konstrukce139,3 × 69,6 × 8,5 mm, 144 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 128 × 3 096), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 616 MSM8939v2, CPU: 4×1,2 GHz + 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 405
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor4 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 4:04 hodin
Dostupnostleden 2016, ?

Design a konstrukce: kovové tělo se zajímavým vzorem

S pětipalcovým displejem je s rozměry 139,3 × 69,62 × 8,5 milimetrů telefon poměrně kompaktní a bez problémů ho strčíte i do kapsy od kalhot. Hmotnost navzdory použitému kovu dosahuje pouze 144 gramů. Telefon ve svém designu sází na kovové tělo se zajímavým károvaným vzorem. My jsme měli k dispozici variantu kombinující stříbrná zádai boky s přední bílou plastovou stranou. Kromě toho je však k dispozici i stříbrno-černá a zlatá varianta.

Xiaomi Redmi 3

Přední stranu telefonu tvoří u námi testované varianty bílá plocha, ze které si velkou část ukrojuje displej. Pod ním leží trojice senzorických tlačítek. Ta mají výrazné stříbrné popisky, ale nejsou podsvětlená. Mají však alespoň vibrační odezvu. Pod prostředním tlačítkem se schovává barevná notifikační dioda, která není využitelná pouze při nabíjení, ale upozorňuje i na události. V nastavení si můžete nastavit i barvu, kterou mají být konkrétní události signalizovány. Ve výchozím stavu je pro všechny nastavená modrá. Nad displejem je už jen přední kamera, štěrbina telefonního reproduktoru a oko s tradičními senzory.

Boky a zadní strana tvoří vaničku. Ta není celá kovová, ale kvůli anténám byla spodní a horní část vyrobena z plastu. Plastové části jsou šedé a vcelku dobře barevně navazují na kov. Na pravém boku je klasická sestava tlačítek. Ta jsou stříbrná, z plastu a poměrně vystupující. Dobře se tisknou. Na opačném boku je šuplík, kam se vkládá primární SIM ve velikosti micro a buď sekundární SIM ve velikosti nano, anebo microSD karta. Na spodní hraně telefonu má tradičně své místo microUSB port a drobný otvor mikrofonu. Nahoře pak najdete 3,5mm jack pro připojení sluchátek a také nenápadný infraport.

Lehce zaoblená záda jsou prakticky prázdná. V horní plastové části se v levém rohu nachází čočka fotoaparátu s přisvětlovací LED, ve spodní pak podélný výdech hlasitého reproduktoru. Na kovové části je pak kromě již zmiňovaného kárového vzorku pouze nenápadné logo výrobce.

Po konstrukční stránce není telefonu co vytknout. Vše dokonale lícuje. Telefon je pevný a nijak se nekroutí ani při silnějším stisku. I díky použitému kovu navíc vypadá dražší, než ve skutečnosti je.

Líbilo se nám:

  • příjemné rozměry
  • kovové tělo
  • notifikační dioda

Nelíbilo se nám:

  • chybí podsvícení tlačítek

Displej: přirozené podání barev a dobrá čitelnost

Xiaomi vybavilo svůj Redmi 3 pětipalcovým IPS displejem, na kterém se rozprostírá rozlišení HD, tedy 1 280 × 720 pixelů, což dává hustotu pixelů 294 pixelů na palec. Ačkoli na 5palcových displejích stále častěji vídáme Full HD, ukazuje se, že i toto nižší rozlišení stačí a při běžném používání si nějakého hrubšího rastru nebo jednotlivých pixelů nevšimnete. Díky použité technologii se displej může pochlubit širokými pozorovacími úhly a přirozeným podání barev.

Problém nepředstavují ani odlesky a prudké slunce. Displej je vybavený automatickou regulací jasu, která funguje spolehlivě. V manuálním režimu je displej čitelný i na minimální jas a maximální hodnota nedráždí oči. O použití odolného skla nebo oleofobní vrstvy výrobce mlčí. Problém s nadměrným ulpíváním otisků jsem nicméně nezaznamenal.

Líbilo se nám:

  • kvalitní podání barev
  • dostatečná jemnost
  • dobrá čitelnost na prudkém slunci

Nelíbilo se nám:

  • absence odolného skla

Zvuk: průměr, ale s dostatečnou hlasitostí

Zvukový projev lze označit jako průměrný. Nenadchne, ale také neurazí. Naopak zvuk není úplně plochý a ani při vyšších hlasitostech nedochází při poslechu přes hlasitý reproduktor ke zkreslení. Reproduktor jako takový přitom hraje dostatečně hlasitě. Ještě lepších výsledků dosáhnete při použití sluchátek. Ta byste však v balení hledali marně. My jsme telefon testovali s uzavřenými sluchátky Sony MDR-ZX110W. Vylepšit zvuk si můžete i pomocí uživatelsky nastavitelného ekvalizéru v defaultním přehrávači.

Xiaomi Redmi 3

Líbilo se nám:

  • vysoká hlasitost
  • ekvalizér

Nelíbilo se nám:

  • průměrná kvalita

Baterie a výdrž: vysoká kapacita akumulátoru je znát

Vzhledem ke konstrukci nevyměnitelná baterie disponuje úctyhodnou kapacitou 4 100 mAh, což v kombinaci s pětipalcovým displejem a použitým hardwarem slibuje dlouhou výdrž. Při středním používání, které zahrnuje i neustálou synchronizaci přes mobilní data nebo Wi-Fi a občasné surfování po internetu, můžete bez problémů dosáhnout až na 3 dny.

Reálná výdrž se vždy odvíjí od způsobu využití. Nejvíc dokáže baterii provětrat přehrávání videa, hraní her nebo navigace. I tak by vás však baterie v Redmi 3 neměla uprostřed dne nechat na holičkách.

Provedli jsme standardní test výdrže. Během něj byla v telefonu aktivní pouze jedna SIM, jas displeje a hlasitost zvuku vedeného do sluchátek byly nastaveny na 50 procent a přes Wi-Fi se přehrávalo streamované video v kvalitě 720p. Telefon vydržel 9 hodin a 13 minut, což je velice nadprůměrná hodnota.

Za hodinu se Xiaomi Redmi 3 nabilo pouze na 25 procent kapacity baterie. I přes použití 2A nabíječky musíte vzhledem ke kapacitě akumulátoru počítat s poměrně pomalým nabíjením: na 80 procent to trvalo 3 hodiny a 1 minutu, plně nabito bylo za dlouhé 4 hodiny a 4 minuty.

Líbilo se nám:

  • vysoká kapacita baterie
  • dlouhá výdrž

Nelíbilo se nám:

  • nevyměnitelná baterie
  • pomalé nabíjení

Hardware a výkon: osmijádro se 2 GB RAM

Srdcem telefonu je osmijádrový procesor Snapdragon 616, který má čtyři jádra taktovaná na 1,2 GHz a čtyři jádra na 1,2 GHz. Doplňují ho pak 2 GB RAM. Poskytuje tak solidní výkon, který dostačuje nejen na běžné operace, ale zahrajete si bez problémů i náročnější 3D hry.

Xiaomi Redmi 3

Vnitřní úložiště telefonu má papírově kapacitu 16 GB. Reálně máte k dispozici necelých 11 GB, ze kterých při prvním spuštění zbývá 9,5 GB. Interní paměť lze dále rozšířit pomocí microSD karty, které jsou podporované až do kapacity 128 GB. Má to však velký háček. Xiaomi Redmi 3 nabízí hybridní Dual SIM, takže slot pro druhou SIM ve formátu nano je společný s paměťovou kartou. Musíte si tak vybrat, jestli chcete mít v telefonu dvě SIM nebo větší úložiště. To může být pro některé uživatele problém. Kartu lze nastavit jako výchozí úložiště, ale již nainstalované aplikace na ní přesouvat nejde.

Telefon jsme podrobili i několika benchmarkům. V AnTuTu v6.0.1 skončil s výsledkem 32 552 bodů. V NenaMarku 2 dosáhl výsledku 59,9 FPS. Ve Vellamo benchmarku v sekci Metal obdržel 1 143 bodů, v Multicore dosáhl 1 831 bodů, v Xiaomi Browseru 1 909 bodů a Android WebView Browseru 2 322 bodů. V benchmarku Quadrant to bylo 21 843 bodů. V 3Dmarku pak skončil s 9 427 body.

Líbilo se nám:

  • Snapdragon 616
  • interní paměť 16 GB

Nelíbilo se nám:

  • společný slot pro druhou SIM a microSD
  • nainstalované aplikace není možné přesouvat

Prostředí a multimédia: bez menu s aplikacemi

Xiaomi Redmi 3 běží na Androidu 5.1.1, který překrývá nadstavba MIUI. Originální nadstavba je pouze v angličtině a čínštině, což by zas až tak nevadilo, ale zcela postrádá služby Googlu. My jsme testovali telefon s komunitní ROM MIUI by xiaomi.eu 7.1, která přidává češtinu a služby Googlu, ale pokud jde o předinstalované aplikace, je výrazně osekaná. Reakce systému jsou plynulé, nezaregistroval jsem žádné sekání. Jen výjimečně jsem si musel o pár vteřin déle počkat při otevírání aplikací.

Podobně jako i další čínské nadstavby, i tato se silně inspiruje u systému iOS, což se projevuje především absencí samostatného menu s aplikacemi. Jejich zástupci se tak shromažďují přímo na domácí obrazovce, ať již samostatně nebo ve složkách, které lze jednoduchým přetažením vytvářet. Tuto možnost by podle spekulací měla nabídnout v základu i další verze Androidu. K nabídce widgetů a nastavení domácí obrazovky se dostanete gestem přiblížení.

Odemykací obrazovka je jednoduchá. Standardně zobrazuje v levém rohu velké hodiny a pod nimi datum. Tahem nahoru provedete odemčení. Kromě toho jsou ve spodních rozích zástupci pro telefonní aplikaci a fotoaparát. Tahem doprava se dostanete do telefonní aplikace, tahem doleva do fotoaparátu. Domácí obrazovky jsou v základu dvě a další přidáváte v nastavení. Rotovat v nekonečném pásu mezi nimi však není možné, ale můžete si nastavit různě animované přechody.

Notifikační lišta sestává ze dvou obrazovek. Na první se zobrazují notifikace. Na druhé je devět přepínačů, nastavení jasu a tlačítko pro přístup k nastavení. Vlastní vzhled dostaly i systémové aplikace. Telefon a kontakty jsou přitom ve skutečnosti jedna aplikace, kdy každá funkce má jednu obrazovku a přepíná se mezi nimi tahem do stran.

Stran multimédií telefon přichází s vlastním hudebním přehrávačem s ekvalizérem. Kromě základních funkcí nabízí i možnost zastavení přehrávání po uplynutí uživatelem nastavené doby a filtrování skladeb podle velikosti, délky nebo složek. Pokud by vám vlastní hudba nestačila, můžete využít FM rádio s podporou RDS. Vlastní od Xiaomi je i jednoduchý videopřehrávač, který si poradí i s Full HD videem, ale bohužel mu chybí podpora titulků. Na fotografie je tu Galerie, která umí třídit fotografie i podle lidí a kromě lokálního obsahu zobrazí i ten z MiCloudu.

Líbilo se nám:

  • jednoduché prostředí
  • spojená telefonní aplikace a kontakty

Nelíbilo se nám:

  • videopřehrávač nepodporuje titulky

Fotoaparát: vzhledem k ceně slušná kvalita

Xiaomi láká na vylepšený zadní fotoaparát, který používá 13Mpx snímač od Sony a ultrarychlou fázovou detekci, takže zaostří během 0,1 sekundy. Nechybí mu ani přisvětlovaci LED. Ten přední disponuje dnes již standardním rozlišení 5 Mpx, což stačí nejen na videohovory například přes Skype, ale i na populární selfie.

Uživatelské prostředí fotoaparátu je poměrně jednoduché. Na úvodní obrazovce vidíte velkou spoušť, přepínač mezi fotografiemi a videem a dále tlačítko pro přístup k posledním snímkům. Nad nimi je aktivování blesku, HDR a přepínání mezi přední a zadní kamerou. Tahem prstu doleva se dostanete k obrazovým filtrům, tahem prstu doprava k nastavení a dalším funkcím, kde nechybí panorama, časovač, manuální režim, noční režim nebo scény. V rozšířeném nastavení najdete detekci tváře, zobrazení věku nebo upravení úrovně kontrastu, sytosti barev nebo ostrosti.

U takto levného telefonu nemůžete čekat stejný výstup jako u modelů několikanásobně dražších. Přesto však dokáže příjemně překvapit. To platí především za dobrých světelných podmínek, kdy jsou snímky dobře prokreslené, ostré a s přirozenými barvami. Ačkoli je přisvětlovací LED vcelku výkonná, s ubývajícím světlem kvalita fotografií rychle upadá. Objevuje se nejen šum, ale klesá i jejich ostrost. To nicméně postihuje většinu levnějších telefonů. Platí to i o předním fotoaparátu, který si kvůli chybějící LED vede v tomto ohledu ještě hůře.

Xiaomi Redmi 3 – testovací video, 1080p, exteriér

Video můžete nahrávat maximálně ve Full HD (1 920 × 1 080 pixelů) s 30 snímky za vteřinu. Video netrpí trháním a záseky a za dobrých světelných podmínek je rovněž čisté s přirozenými barvami. I ono však s ubývajícím světlem trpí stejně jako fotografie.

Líbilo se nám:

  • rychlé ostření
  • vysoké rozlišení zadní i přední kamery
  • za dobrého světla kvalitní fotografie i video

Nelíbilo se nám:

  • s ubývajícím světlem kvalita rychle upadá

Výbava telefonu: infraport a nepoužitelné LTE

Na kvalita hovoru si nemohu stěžovat. Telefonní reproduktor hraje hlasitě, čistě a zvuk nemá kovové zabarvení. Protějšku bylo ve všech případech bez problémů rozumět a nestěžoval si ani on. Stejně tak jsem nezaznamenal žádné výpadky signálu.

Problematická jsou u Xiaomi opět rychlá data. Redmi 3 sice disponuje LTE, ale jako již tradičně chybí podpora frekvencí 800 a 900 MHz, což nepotěší zejména zákazníky Vodafonu. Kromě něj je tu však ještě HSPA+ na obou SIM. Z další bezdrátových možností připojení zde samozřejmě nechybí Wi-Fi 802.11 b/g/n a Bluetooth v energeticky úsporné verzi 4.1. NFC chybí. Na druhou stranu však telefon dostal dnes již nepříliš obvyklý infraport, který využijete k ovládání domácí elektroniky.

K počítači se můžete připojit přes microUSB 2.0 port s podporou USB OTG pro připojení externích disků a dalších periferií. K surfování po internetu zde slouží předinstalovaný prohlížeč od Xiaomi, který umí pracovat s více záložkami a filtrovat reklamu, ale nezvládá Flash. Jinak funguje bezproblémově a nezadýchává se ani při otevření více oken.

Xiaomi Redmi 3

Satelitní navigaci zajišťuje nejen americký systém GPS, kterému ke zpřesnění polohy pomáhá A-GPS a informace o Wi-Fi. Přítomné jsou i konkurenční systémy – ruský GLONASS a čínské BeiDou, které polohu dále zpřesňují. I díky této pomoci je nalezení a zafixování polohy dílem sekund a s problémy s výpadky signálu nebo nepřesností polohy se nesetkáte ani v oblastech s horším výhledem na oblohu. Při pěší navigaci pak oceníte i elektronický kompas.

V počeštěné ROM nenaleznete žádný předinstalovaný navigační software ani Google Maps. To ovšem příliš nevadí, neb z Google Play si můžete stáhnout mapy a navigaci podle svých preferencí.

Líbilo se nám:

  • infraport
  • kromě GPS i GLONASS a Beidou
  • elektronický kompas

Nelíbilo se nám:

  • chybějící pásma u LTE
  • chybí NFC

Zhodnocení: potěší vzhled a obří baterie, zamrzí nepoužitelné LTE

Xiaomi Redmi 3 je povedený telefon střední třídy s kovovým tělem a nadprůměrným dílenským zpracováním. Kromě toho potěší solidním výkonem, kvalitním displejem a především obří kapacitou akumulátoru a s tím související dlouhou výdrží. Dalšími klady jsou solidní fotoaparáty a kvalitní navigace. Potěší i infraport, který dnes již není příliš běžný.

Xiaomi Redmi 3

Největší výtka pak směřuje k LTE. Jak už u Xiaomi bohužel bývá zvykem, chybí podpora frekvencí 800 a 900 MHz. Smůlu tak mají zejména zákazníci Vodafonu. Kromě LTE chybí i NFC. Za 5 600 Kč si můžete koupit výkonnější modely s LTE, ale pokud vám spíše než na rychlých datech záleží na vzhledu a dlouhé výdrži, i přes tyto slabiny můžeme nákup doporučit.

Konkurence

Mezi pětipalcovými smartphony se skutečně velkou kapacitou baterie mezi pěti až šesti tisíci můžete sáhnout například po Lenovu P70, třebaže má jen plastové tělo. Rovněž nabízí IPS displej s HD rozlišením a osmijádrový procesor, v tomto případě ovšem MediaTek 6752. Velikost RAM je shodně 2 GB a interní paměť 16 GB lze rozšířit pomocí microSD karty o maximální velikosti 32 GB. I jemu však u LTE chybí podpora pásma 900 MHz. Nadprůměrně velká baterie má kapacitu 4 000 mAh. Jeho cena se pohybuje kolem 5,5 tisíce.

TIP: Recenze Lenovo P70 – Pan božský?

Lenovo P70
Lenovo P70

Zajímavou alternativou však je i THL 5000T, který se cenově pohybuje už pod hranicí pěti tisíc. Nabídne obdobný displej jako Redmi 3, ale uvnitř tepe osmijádrový MediaTek. Proti němu má také poloviční operační i interní paměť. Navrch má však u akumulátoru, který má kapacitu dokonce 5 000 mAh.

TIP: Recenze THL 5000T – Výdrž především

THL 5000T
THL 5000T

Pokud by vám naopak nevadil 600Kč příplatek a o půl palců větší displej, tak můžete rovnou sáhnout pro Xiaomi Redmi Note 3, který je vybaven Full HD displejem, osmijádrovým MediaTekem Helio X10, 3 GB RAM a interní pamětí 32 GB. Paměťové karty jsou přitom podporovány také. Kapacita jeho baterie činí 4 000 mAh.

TIP: Recenze Xiaomi Redmi Note 3 – Výkonný elegán s pár kompromisy

Xiaomi Redmi Note 3

Jako alternativa na platformě Windows 10 Mobile se nabízí novinka /link/model/4591/Microsoft Lumia 650//, která sice rovněž nemá kovové tělo, ale má alespoň hliníkový rám. Pětipalcový displej je v tomto případě typu AMOLED, díky čemuž by měl nabídnout syté barevné podání a úplnou černou. Uvnitř sice tepe jen čtyřjádrový Snapdragon 212 s taktem 1,3 GHz a 1 GB RAM, ale mobilní Windows nejsou tak náročná jako Android, takže by to pro plynulý chod mělo zcela dostačovat. Zaplatíte za něj přitom přibližně šest tisíc.

TIP: Microsoft Lumia 650 naživo: vypadá lépe než vlajkové lodě

Microsoft Lumia 650

Za zapůjčení Xiaomi Redmi 3 děkujeme e-shopu xm.cz

xiaomi-redmi-3
Klady
  • infraport
  • dlouhá výdrž
  • dobrý poměr výkon/cena
  • kvalitní zpracování
  • elegantní kovové tělo
Zápory
  • není možné používat zároveň druhou SIM a microSD
  • tlačítka nejsou podsvětlená
  • chybí NFC
  • chybí nejpoužívanější pásma LTE
Diskuze ke článku
Redmarx
Tak za konkurenci se da povazovat treba Samsung J5, ktery disponuje vsemi frekvencemi a je levnejsi. Xiaomi je telefon pro idioty, protoze bud jenom volam a pak nepotrebuju smartphone za 6 tacu nebo to skutecne pouzivam jako smartphone a potom predpokladam vyuzivani mobilnich datovych siti, kde uz je dnes LTE v podstate nutnost, proste Xiaomi telefon na hovno. Tim samozrejme nesnizuju kvality Xiaomi telefonu ale je to vsechno urcene pro cinsky trh a oficialne se u nas neprodava, takze hlupak kdo to koupi.
Tomáš
Má ho kolega v práci a je to nádherný a celkem vybavený telefon. Škoda toho LTE, snad se ho u Xiaomi někdy dočkáme.
Honzík Złatíčko Poky Pokorný
Mám jej za 4300 Kč i s dobírkou a super mobil :-) LTE zatím neřeším při průměrné obnově mobilu kolem 1-1.5 roku! A za tu cenu se již konkurenti s Qualcomm Snapdragonem hledají těžko! MediaTek neberu jako konkurenci....takové procesory kvůli GPS mi nesmí do ruky :-)
Hop
Srdcem telefonu je osmijádrový procesor Snapdragon 616, který má čtyři jádra taktovaná na 1,2 GHz a čtyři jádra na 1,2 GHz. Tak jaky je mezi nimi rozdil, pokud jsou stejne taktovana? a Neni lepsi rovnou napsat, ze ma 8 jader na 1,2 GHz? :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze