Vodafone Smart speed 6
recenze

Vodafone Smart speed 6

Velmi levně a velmi rychle
12

Vodafone letos řádně zatápí zavedeným výrobcům, díky své armádě smarpthonů nesoucích jeho logo. Nejnověji to zkouší mezi telefony okolo 2 000 Kč a opět to vypadá na značný úspěch. Novinka Smart speed 6 disponuje 4,5palcovým displejem, čtyřjádrovým procesorem, dokonce nejnovějším Androidem 5.1 Lollipop a navrch přidává úplnou podporu sítí LTE.

Vodafone Smart speed 6

Po velmi úspěšných modelech Vodafone Smart prime 6 a Vodafone Smart ultra 6 se náš nejmladší operátor vytasil s modelem speed 6, který si dnes proklepneme. Strategie operátora je opět stejná – nabídnout maximum za minimální částku. A tak si řekněme hned na úvod, že Vodafone Smart speed 6 se prodává za 2 300 Kč. Přesto vypadá výbava poměrně lákavě. 4,5palcový displej, čtyřjádrový procesor a dokonce nasazení vůbec nejnovějšího Androidu? A nebyl by to Vodafone, aby svůj model nevybavil také podporou rychlých dat LTE, a to podporou úplnou. Máme opět zaděláno na bestseller, tentokrát mezi nejlevnějšími chytrými telefony?

Technické parametry Vodafone Smart speed 6

Kompletní specifikace
Konstrukce132,2 × 65,1 × 9,9 mm, 146 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,5" (854 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek 6735M, CPU: 4×1,1 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor1 780 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:16 hodin
Dostupnostzáří 2015, 2 377 Kč

Vodafone Smart speed 6 – videopohled

Obsah balení

V případě prodejního balení nečekejte zázraky. Na druhou stranu se však balení většiny dnes prodávaných telefonů shoduje a výjimku netvoří ani levný Vodafone. Nabízí základní pecková sluchátka, datový kabel a koncovku nabíječky.

Vodafone Smart speed 6

Design a konstrukce: nudně a poctivě

Vodafone smart speed 6 je typickým zástupcem nejnižší třídy chytrých telefonů. Vzhled tudíž nehrál nijak zásadní roli a na první pohled je to poznat. Obyčejné oblé tvary, tmavé barevné odstíny a do oka vám ihned padne i nezvykle velká tloušťka. 9,9 milimetrů ale ne nic hrozného a telefon opravdu dobře sedne do dlaně a pohodlně se drží. Překvapivě vysoká je však hmotnost 146 gramů a je náležitě v ruce cítit.

Vše zlé je však pro něco dobré a z modelu Smart speed 6 mám velmi dobrý pocit. Působí až robustním dojmem, a to i přesto, že je zadní část odnímatelná. Její sundání však vyžaduje trochu cviku a síly. I to však přispívá k celkové kvalitě dílenského zpracování.

Vodafone Smart speed 6

Čelní strana je prostorem pro displej, pod kterým jsou senzorové klávesy, které mají vibrační odezvu, avšak nejsou bohužel podsvětlené. Nad displejem stojí za zmínku informační LED dioda. Na pravém boku se nachází nezbytná tlačítka. Často používaná odemykací klávesa je však možná až zbytečně vysoko. Naštěstí tentokrát nejde o celkově velký telefon a obsluha tlačítka je ještě v mezích pohodlí. Rozmístění konektorů je pak veskrze klasické – 3,5mm jack konektor je na horní straně, zatímco nabíjecí microUSB konektor na straně spodní.

Displej: muselo se šetřit

Zatímco u dřívějších letošních modelů prime a ultra jsme si displeje mohli vždy pochvalovat, speed 6 se již dostal cenou tak nízko, že i zde se již muselo šetřit a je tak nasazen pouze TFT TN panel. Úhlopříčka je 4,5 palce, což bude patrně vyhovovat drtivé většině z cílové skupiny. Rozlišení je nicméně i v kategorii kolem 2500 Kč nedostatečné s hodnotou 854 480 pixelů (218 ppi) jsou viditelné jednotlivé pixely a celkové zobrazení nepůsobí příliš dobře. Především při naklánění je vidět inverze zobrazených barev a zhoršuje se čitelnost. Ta není nejlepší ani na sluníčku. Známkou úspor je pak také chybějící automatická regulace jasu, byť její přítomnost u velmi levných telefonů je spíše sporadická.

Vodafone Smart speed 6

Zvuk: raději jen do sluchátek

Chuť si nespravíte ani u zvukového projevu. Hlasitý reproduktor by mohl hrát rozhodně hlasitěji a o jeho kvalitách snad ani netřeba se rozvádět. Zvuk je plechový, nevýrazný a při vyšších úrovních hlasitosti rezonuje. Mnohem lepší je situace při poslechu ze sluchátek, kdy je již zvuk zcela průměrný a srovnatelný s ostatními levnými telefony. Opět však zamrzí nízká hlasitost, kdy například u posledních tří kroků již k navýšení nedochází. Vše nicméně platí s připojením alespoň průměrných sluchátek, dodávané pecky totiž kvalitou rozhodně nenadchnou.

Baterie a výdrž: lepší průměr

Baterie je uživatelsky vyměnitelná a po jejím vyjmutí také zjistíte, že Vodafone Smart speed 6 pochází z dílen TCL, tedy výrobce v našich končinách známého jako Alcatel OneTouch. Samotná baterie má kapacitu 1 780 mAh a jde pouze o průměrnou hodnotu. Ta se podepisuje na ničím výjimečné výdrži, která osciluje mezi jedním až dvěma dny v závislosti na intenzitě využívání. Pokud telefon nebude neustále něco stahovat, počítejte spíše s dvoudenní výdrží.

Při našem testu výdrže streamovaného videa v kvalitě 720p, kdy byl jas snížen na 50 % a stejně tak zvuk do sluchátek, přičemž aktualizace byly potlačeny, dosáhl speed 6 času 5 hodin a 20 minut. To není nijak oslnivé, konkurenční Huawei Y550 oslnil časem 9 hodin a 23 minut. Nabití speedu 6 zabere z nuly na 80 % 1 hodinu a 39 minut. K úplnému nabití je potřeba 2 hodin a 16 minut.

Hardware: solidní základ

Pod kapotou se skrývá překvapivě schopný hardware čítající čtyřjádrový procesor MediaTek 6735M a 1 GB operační paměti, ze které zůstává běžně až 600 MB volných. Hrubý výkon měřený benchmarkem AnTuTu vykázal výsledek lehce nad 20 000 body, což není vyloženě špatné. Interní paměť má velikost 8 GB, avšak reálně počítejte s necelými 4 GB pro vaše data, avšak naštěstí nechybí podpora paměťových karet, na které lze přenášet také aplikace.

Uživatelské prostředí: je libo to nejnovější?

V případě prostředí nás Vodafone překvapil, neboť Speed 6 je osazen nejnovější verzí Androidu 5.1 Lollipop a nutno podotknout, že takřka v čisté podobě. Přibylo jen několik tapet a aplikací od Vodafonu. Tapety však jdou smazat a aplikace odinstalovat. To potěší všechny, kteří doprovodné služby Vodafonu nevyužijí.

Ovládání prostředí tedy zvládnete většinou za okamžik, pomoci může úvodní tutoriál a pokud ani ten nepostačí, lze si zapnout zjednodušené zobrazení. Navzdory slušnému výkonu je chod prostředí mírně trhaný. Při běžném procházení prostředí si ničeho nevšimnete, avšak již při spuštění i základních operací lze pozorovat drobné záseky, čekání nebo velmi krátkou neochotu prostředí provést úkon, na který jste ťukli.

Fotoaparát: raději na něj zapomeňte

Fotoaparát vypadá papírově velice slušně. 5megapixelové rozlišení v kombinaci i přisvětlovací LED diodou, to rozhodně není obvyklý jev u levných telefonů. Chybí všem automatické ostření. Prostředí je přehledné, chválím využití barevných prvků. Bohužel kvalita výsledných fotografií je velmi špatná. Snímky postrádají ostrost a pokulhává i barevné podání. Zejména na displeji vypadají fotky zcela vybledle, nicméně při prohlížení na počítači je situace o něco lepší. Zapomeňte také na fotografování makro snímků.

Prostředí fotoaparátu

Ukázkové fotografie

Ukázkové snímky
Ukázkový snímek z čelní kamerky

Video je umožněno zaznamenávat pouze v HD rozlišení (720p), avšak jeho kvalita opět neuchvátí. Čelní 2megapixelová kamerka je tu pak pouze pro účely videohovorů, kvalitní snímek nepořídí.

Vodafone Smart speed 6 (testovací video) – 720p, 30 FPS

Multimédia: základní potřeby zvládá

Hudební přehrávač telefonu samozřejmě nechybí a zastupuje jej aplikace přímo od Googlu. Ta nabízí přehledné dělení dle ID3 štítků, nechybí velké náhledy coverů jednotlivých alb a nejvíce potěší zřejmě uživatelsky nastavitelný ekvalizér. Nechybí ani přehledné FM rádio s podporou RDS.

Chybět nemůže ani základní videopřehrávač. Samostatnou aplikaci však nehledejte. Videa objevíte ve staré známé aplikaci Galerie. Speed 6 zvládá přehrávat běžné AVI soubory, a to až do FullHD rozlišení. Problémem pro něj byl soubor MKV s FullHD rozlišením, kdy již video nebylo zdaleka plynulé. Zapomenout musíte také na podporu externích titulků, nicméně tento neduh vyřešíte stažením alternativního přehrávače z obchodu Google Play.

Ze stejného obchodu si můžete stáhnout také spoustu her. Výkon telefonu na většinu her postačuje, omezením jsou již jen opravdu náročné tituly ve stylu Real Racing 3, které již nemají ideální plynulost a jsou hratelné částečně jen se sníženými detaily. V samotném telefonu hry nejsou, ačkoliv kdo hledá, najde. Hra ve stylu Flappy Bird je skryta pod informacemi o softwaru. Pokud na danou položku budete několikrát klikat, objeví se různě barevné lízátko. To dlouze přidržíte a hra je na světě.

Konektivita: LTE u Vodafonu být musí

Speed 6 najdete v nabídce operátora Vodafone, což dává tušit, jakým směrem se bude ubírat datová výbava. Propagátorem rychlých dat LTE je totiž u nás právě Vodafone, a tak ani velmi levný model nemůže být ochuzen. Těšit se tak můžete na plnou podporu sítí LTE Dostalo se samozřejmě také na Wi-Fi a A-GPS, které funguje spolehlivě. Rychle najdete svou polohu, k čemuž přispívá i ruský GLONASS a následně ji telefon neztratí ani v městské zástavbě. Naopak již chybí funkce jako NFC či USB host, avšak to cílová skupina telefonu jistě odpustí.

Internetový prohlížeč

Prohlížení probíhá skrze Google Chrome, který je svižný a přehledný. Potěší synchronizace záložek napříč všemi vašimi zařízeními, na kterých jste přihlášeni pod svým účtem, nebo možnost využít šetřič přenesených dat.

Závěrečné zhodnocení: tentokrát s výhradami

Vodafone to se svými LTE telefony zkusil potřetí a opět se mu zadařilo, ačkoliv již ne v tak výrazné míře jako u dvou výše postavených modelů. Smart speed 6 opět sází na osvědčené prvky výbavy. Displej se musel zmenšit, ale ruku v ruce s ním klesly také rozměry, což by se mohlo cenit. Dále tu máme solidní hardware a především nejnovější Android 5.1 Lollipop. Považme, že před sebou máme telefon za 2 300 Kč a nejnovější verzi systému nenabízí mnohdy ani několikanásobně dražší modely. Třešničkou na dortu je pak podpora LTE, díky kterému si užijete rychlý internet jak na displeji telefonu, tak třeba i na jiném zařízení skrze možnost sdílení.

Vodafone Smart speed 6

Bohužel velmi levný model speed 6 se již musí potýkat také s vážnějšími ústupky ve výbavě, na které jsme u modelů prime a ultra 6 zvyklí nebyli. Nebudeme modelu vyčítat absenci NFC, jen 8GB paměť či 1GB RAM, to by bylo opravdu velmi přísné. Za co si však již výtku zaslouží je třeba displej. Nikdo od něj zázraky nečeká a použití obyčejné TFT TN technologie je pochopitelné. Vyšší však mohlo být rozlišení. Snad ještě více než displej, nad kterým přimhouříte oči, však zaostává fotoaparát, který podává naprosto tristní výsledky. I za dobrého světla pořídíte neostrý snímek, jehož nekvalitu objevíte již na samotném displeji, a to je velká škoda.

Konkurence

Největším konkurentem bude nové Lenovo A2010, které má shodnou výbavu, avšak přidává podporu dvou SIM karet. Proti však hovoří starší Android 5.0 a také vyšší cena o přibližně 500 Kč.

Lenovo A2010

O stejnou částku dražší je také Huawei Y550, nicméně i ten si poradí s LTE. Bohužel však nabízí menší interní paměť, která již může uživatele limitovat a také starší Android. O něco lépe však fotí.

TIP! Recenze Huawei Ascend Y550 – Opět hvězda?

Huawei Y550

Alternativou s Windows Phone je pak Nokia Lumia 635, která si rozumí s LTE (bohužel však postrádá pásma 900 a 2 100 MHz), má kvalitnější displej či lepší fotoaparát. Její cena se pohybuje zhruba o 500 Kč výše.

TIP! Recenze Nokia Lumia 630 – První Dual SIM s Windows Phone

Nokia Lumia 635

Pokud však chcete pravdu vyvážený telefon, který má kvalitní displej, slušný fotoaparát, umí LTE a přidá například NFC, doporučujeme si připlatit tisíc korun a zvolit vyšší model Vodafone Smart prime 6.

TIP! Recenze Vodafone Smart prime 6 – Moderní výbava za hubičku

Vodafone Smart prime 6
vodafone-smart-speed-6
Klady
  • velmi nízká cena
  • úplná podpora LTE
  • nejnovější Android 5.1
  • bytelná kontrukce
  • kompaktní rozměry
Zápory
  • chybí čidlo regulace jasu
  • mizerný fotoaparát
  • méně kvalitní displej
Diskuze ke článku
kvakykvak
Děs.
Jaroslav Loskot
Jaroslav Loskot
Za 2300,- s dvou letou zárukou a čistým Androidem? Já si myslím, že pro nenáročného uživatele dostačující.
Viktor
Smart prime 6 zůstává poměrem výbava/cena neohrožen. Smart ultra 6 mohl být ještě zajímavější nebýt nepochopitelné absence pásma LTE 2100MHz! Recenzovaný mobil se ale bohužel už řadí do kategorie "odpad".
kvokykvok
Myslím a proto s tebou nesouhlasím.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze