Texet TM-7854
recenze

Texet TM-7854

Hliníkový tablet za pár korun
14

V našem testovacím hledáčku tentokrát uvízl tablet opravdu neznámého výrobce. To však neznamená, že by mu měla být upřena pozornost. Hliníkový přístroj se 7,85palcovým displeje se snaží konkurovat iPadu mini. Nabízí čtyřjádrový procesor, Android 4.2, bohatou konektorovou nabídku a jeho cena se pohybuje pod pěti tisíci.

Texet TM-7854 - oficiální fotografie

Na začátku si nejprve v krátkosti společnost Texet představíme, většina z vás ji totiž určitě nezná. Texet Global SE byla založena teprve v prosinci roku 2012 jako evropská pobočka ruské společnosti Texet, která na tamním trhu působí již 25 let. Texet má na svědomí různé čtečky elektronických knih, několik chytrých telefonů a také tablety. Například dnes testovaný Texet TM-7854 byl dokonce vyroben v České republice.

V našem redakčním testu se objevuje z prostého důvodu. Jde o velmi nadějný tablet, který kombinuje velice solidní výbavu s nízkou cenou. Zajímavostí je také zhotovení z hliníku. Samozřejmě jsme se dočkali ústupků u displeje či fotoaparátu, nicméně bezchybný tablet za necelých pět tisíc očekávat nelze.

Technické parametry Texet TM-7854

Kompletní specifikace
Konstrukce201 × 135 × 8,3 mm, 372 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 7,85" (1 024 × 768 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), , video: 960 × 720 px, 9 FPS
ChipsetAllwinner A31, CPU: 4×1 GHz, GPU: PowerVR SGX544MP2
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor3 900 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 3:16 hodin
Dostupnostříjen 2013, ?

Texet TM-7854 – rychlý videopohled

Vzhled a baterie

Základní balení je vcelku velké a obsahuje rozsáhlé příslušenství. Jde o USB kabel, nabíječku, kabel pro nabíjení speciálním konektorem, o kterém ještě bude řeč, redukci na klasické USB a také koženkové pouzdro, do kterého celý tablet schováte.

Tablet Texet TM-7854 z dálky někomu opravdu může připomínat iPad mini od Applu a troufám si hádat, že to byl i výrobcův záměr. K prozrazení přispívají i relativně tenké okraje kolem displeje, který je mimochodem v poměru 4:3. Po uchopení tabletu jistě doceníte také použité materiál, kterým je hliník. To jednoznačně chválíme, levné, ale i mnohé dražší tablety jsou z běžného plastu. Rozměry tabletu činí 201 milimetrů na výšku, 135 milimetrů na šířku a tloušťka je velmi příjemných 8,3 milimetrů. Hmotnost se již však vyhoupla na značných 372 gramů a v ruce ji pocítíte.

Tablet svým vzhledem, především z čelní strany, připomíná první iPad mini

Po stranách je tablet doslova poset konektory a tlačítky. Na levém boku jde o klávesu regulující hlasitost a překvapivě hardwarovou klávesu tlačítka zpět. Na horní straně je pak odemykací tlačítko. Bohužel je poměrně malé a jeho stisk není jistý. Vedle něj najdeme nabíjecí konektor jackového tvaru. Pokud se děsíte, že tím budete vázáni nosit sebou extra nabíječku, ujistím vás, že se tablet umí nabíjet i skrze micro USB konektor na stejné straně. Na horní straně najdete dále microHDMI konektor, slot pro microSD kartu a také nezbytný hudební 3,5mm jack konektor.

Radost vám udělá velmi malá tloušťka

Zadní strana je pěkně zpracovaná, broušený hliník působí luxusním dojmem. Na zadní straně najdete základní dvoumegapixelový fotoaparát, o kterém bude řeč později. Čelní strana ukrývá v podstatě jen displej, nad kterým je malá LED dioda a také základní kamerka pro videohovory s rozlišením 0,3 megapixelů.

Zadní strana je z hliníku a působí exkluzivně

Konstrukce je pevná, nikde nic nevrže, což je vykoupeno nemožností měnit baterii. Výrobce nasadil Li-Ion akumulátor s kapacitou 3 900 mAh, což není zrovna oslňující hodnota. Při používání ve stylu, kdy tablet použijete hodinku denně na internet, budete nabíjet každý čtvrtý den, při náročnějším používání jej ale vybijete za nějakých 7-8 hodin práce. Při našem testu, kdy bylo streamováno video v kvalitě 720p, tablet byl připojen k Wi-Fi, jas displeje snížen na 50% a zvuk posílán do sluchátek se výdrž dostala na 3 hodiny a 46 minut.

Texet nabízí bohatou konektorovou nabídku

Nabíjení jsme testovali s dodávanou nabíječkou skrze nestandardní konektor. Na 80% to tabletu zabere 2 hodiny a 34 minut. Úplné nabití trvá 3 hodiny a 16 minut

Zvuk a displej

Dostáváme se k místům, kde výrobce lehce šetřil. Zvukově na tom tablet je v rámci kategorie průměrně. Hlasitý reproduktor na zadní straně hraje dostatečně nahlas, ale kvalitou neoplývá. Výstup do sluchátek je dle očekávání o poznání lepší, avšak na nějaké dlouhé poslouchání skladeb to také není.

Displej dostal do vínku netradiční úhlopříčku 7,85 palců, na které operuje rozlišení 1024 x 768 pixelů. To není příliš vysoká hodnota, a ačkoliv je displej typu IPS, vyloženě vás nenadchne. Rastr je jasně viditelný, barvy působí spíše mdle. Celková jemnost činí 163 PPI. Na druhou stranu pozorovací úhly jsou velice slušné a celkově si na displej dá zvyknout. Opět je navíc nutné připomenout nízkou cenu tabletu, která někde projevit musela.

Displej potěší velikostí a pozorovacími úhly

Prostředí a multimédia

V této části se nejprve podívejme pod kapotu tabletu Texet TM-7854. Ukrývá se tam čtyřjádrový procesor Allwinner s taktem 1 GHz. K ruce mu je 1 GB RAM, ze kterého reálně zbývá zhruba 500 MB po zapnutí. Interní paměť nabízí 16 GB prostoru, který se dělí na část s 1 GB a část s 11,5 GB. Do obou části lze ukládat libovolná data. Prostor lze následně rozšířit o paměťové karty, na které lze, pokud to aplikace podporuje, stažené aplikace přesouvat.

Prostředí zajišťuje operační systém Android 4.2 Jelly Bean. Rád bych napsal ve zcela čisté podobě a nebyl bych daleko od pravdy, avšak jedna malá, ale viditelná úprava tu je. Spodní lišta s tlačítky je obohacena o dvě tlačítka regulující hlasitost. Texet tedy nabízí duplicitní ovládání nejen pro krok zpět, ale i pro úpravu hlasitosti.

Prostředí Androidu 4.2

Jinak je celé prostředí bez úprav. Odemykací obrazovka nabízí možnost obohacení o widgety, pohotovostních obrazovek je celkem 5 a nejsou průchozí. Možná menší šok zažijete po vstupu do hlavního menu, kde se v sestavení 5x4 ikonky nachází je 20 aplikací. Takto malý počet jsem na tabletu již dlouhou dobu neviděl. Z tohoto počtu si odečtěte výrobcem přidanou aplikaci 4K Player.

Horní lišta je dvojího typu. Pokud ji stáhnete z levé strany, získáte klasickou lištu s informacemi o zmeškaných událostech, pokud z pravé strany, objeví se možnosti rychlého nastavení.

Hudební přehrávač příliš zdařilý není, neboť vypadá jako přebraný z verze pro mobilní telefony. Náhled alba se krčí v horní části displeje a zbytek zeje prázdnotou. Nicméně nechybí klasické dělení dle ID3 štítků a také uživatelsky definovatelný ekvalizér.

Hudební přehrávač

Mnohem lepší situace panuje kolem videa, které obstarává již zmíněná aplikace 4KPlayer. Ta zvládá přehrát formáty AVI včetně kodeků DivX a Xvid, zvládá však i MKV soubory. Bez problému přehrajete videa v kvalitě 1080p. Problémy činí jen titulky, které přehrávač sice umí, ale již si netyká s českými znaky.

V základní nabídce chybí jakákoli hra, nicméně výkon tabletu opravdu nechybí. Zkoušeli jsme například Real Racing 3, a ačkoliv hra neběží na maximálně možné detaily, při snížených je s přehledem hratelná.

Výbava tabletu je v podstatě velmi skromná. Nechybí klasický kalendář a kalkulačka. Kancelářské dokumenty si neotevřete, pro tyto účely si budete muset stáhnout nejprve příslušnou aplikaci. Elektronickou poštu obsloužíte pomocí dvou klientů, přehled mezi kontakty zajistí telefonní seznam. Tablet ale nepodporuje sítě GSM, 3G ani LTE a tudíž si nezatelefonujete ani nepošlete SMS zprávu.

Na internet se podíváte prostřednictvím Wi-Fi připojení a klasického Androidího prohlížeče. Bluetooth ani NFC výrobce nepřidal. Vhod ale přijde funkce USB OTG a přibalená redukce pro připojení Flash disku. Bez problému funguje připojení počítačové myši či externího harddisku. Zapomenout musíte dokonce také na GPS, s čímž souvisí i chybějící Google Mapy. Texet se celkově značně omezil a chybí například i aplikace Hangouts. Nejen ty si však můžete dodatečně stáhnout z obchodu Google Play.

Internetový prohlížeč

Jako velké plus však tabletu musím připočíst kvalitní optimalizaci. Prostředí je krásně plynulé, na nic se nečeká, žádná animace se neseká. Oproti mnohem dražším tabletům například od Samsungu je to příjemná změna a mohl by to být tajný trumf levných tabletů s Androidem. U Texetu to zatím vychází na jedničku.

Fotoaparát

Integrovaný fotoaparát je v tomto tabletu spíše jen do počtu. Nabízí mizerné rozlišení 2 megapixely a ačkoliv můžete využít opravdu bohaté nastavení, nikdy nedocílíte kvalitního snímku. Ty trpí neostrostí a nevěrným podáním barev. Zároveň je celá scéna rozmazaná, ať se snažíte sebevíc. Vše pak podtrhuje fakt, že je celé prostředí anglicky, výrobce aplikaci fotoaparátu jednoduše nepřeložil do češtiny. Totéž platí také o aplikaci Galerie, která není lokalizována do češtiny.

Prostředí fotoaparátu

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie

Tablet dokáže také zaznamenat video, avšak snad ještě v horší kvalitě než samotné fotografie. Rozlišení ještě tak tragicky nevypadá, jde o neobvyklých 960 x 720 pixelů. Nicméně plynulost 9 snímků za vteřinu dělá z videa spíše jen trhanou animaci. Však posuďte sami z ukázky.

Texet TM-7854 (testovací video

Zhodnocení a konkurence

Po testování na nás tablet Texet TM-7854 zanechal vcelku dobrý dojem. V prvé řadě jde o poctivý přístroj, kdy výrobce sáhl po kvalitních materiálech, kterým vévodí hliníkové tělo. Příkladné je rovněž konstrukční zpracování. Potěšilo nás také bohaté příslušenství, především pak pouzdro a redukce na klasické USB. K plusu tabletu lze připočíst skvěle odladěný Android 4.2 nebo například micro HDMI konektor, který je velkou vzácností.

Displej se pak nachází na pomezí. Zamrzí slabší rozlišení, avšak jinak jde o displej s dostatečnou velikostí i kvalitou. Zvuková stránka nepatří mezi to nejlepší, co tablet dokáže nabídnout, avšak vyložená katastrofa to také není.

Nad jistými nedostatky však lze přimhouřit oko, neboť cena Texetu TM-7854 aktuálně činí 4 300 Kč a to je zajímavá nabídka. Co na to konkurence?

Velkým konkurentem je Acer Iconia Tab A1 se 7,9palcovým displejem, který nabízí shodné rozlišení jako Texet. Dostanete však lepší fotoaparát a silnější baterii. Na druhou stranu je Acer ještě o něco těžší. Cenově pak Acer vychází velmi podobně jako Texet.

Acer Iconia Tab A1

Konkurentem je také Asus MeMoPad HD 7. Displej je sice menší, za to však mnohem kvalitnější. Hodí se také GPS či Bluetooth, které Texetu chybí. Potěší i nižší hmotnost a pro někoho by roli mohla hrát i zavedená značka. Cenově vychází Asusu o pár set korun levněji než Texet.

Asus MeMo Pad HD 7

Velmi podobným tabletem je Prestigio MultiPad4 Diamond 7.85, který nabízí shodný displej jako Texet. Přidává však praktické Bluetooth nebo silnější baterii.

Za zapůjčení tabletu Texet TM-7854 děkujeme e-shopu Sunnysoft.

texet-tm-7854
Klady
  • bohaté základní balení
  • podporuje USB OTG
  • nízká cena
  • mini HDMI konektor
  • Android 4.2 Jelly Bean
  • dobře optimalizované prostředí
  • výkonný procesor
  • hliníkové konstrukce
  • zdařilý vzhled
Zápory
  • některé části systému v angličtině
  • displej má hrubší rastr
  • chybí NFC, Bluetooth a GPS
  • velmi špatný fotoaparát a záznam videa
Diskuze ke článku
Martin
Vypadá dobře ale já si raději připlatil 3k a muám iPad Mini 16GB Wifi
henryk
Tablet za 4 300 Kč bez možnosti mobiního připojení, bez GPS, s pochybným chipsetem a mizerným foťákem. Oujé, to se nepovedlo!
Detailista
V této cenové relaci bez BT a GPS? Smutné. :(
johny
Ainol Numy 3G za 3790 na 2x simky neni lepsi nahodou ?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze