Samsung Galaxy Grand Neo Plus Duos
recenze

Samsung Galaxy Grand Neo Plus Duos

Další replika

Samsung už neví, jak by své novinky odlišil, a tak dochází ke zvláštním paradoxům, kdy má smartphone i několik přízvisek. Nejinak je tomu u dnes recenzovaného Galaxy Grand Neo Plus Duos, pod jehož názvem se však skrývá poměrně jednoduchý model s podporou technologie Dual SIM a poměrně povedeným displejem. To vše za cenu pod 4 000 Kč.

Samsung Galaxy Grand Neo Plus Duos je klasický zástupce nižší střední třídy, který se bude snažit zaujmout masy nenáročných uživatelů, pro které může být novinka klidně i prvním smartphonem. Galaxy Grand Neo Plus Duos se bude snažit zaujmout především podporou Dual SIM, vcelku zdařilým displejem a také odladěným prostředím nadstavby TouchWiz Lite, které nebude činit problém ani chytrými telefony „nepolíbeným“ uživatelům. Konkurence je však v cenové hladině 4 000 Kč poměrně výrazná, a tak to nový přírůstek Samsungu rozhodně nebude mít jednoduché.

Samsung Galaxy Grand Neo Plus Duos

Samsung Galaxy Grand Neo Plus Duos – videopohled

Technické parametry Samsung Galaxy Grand Neo Plus Duos

Kompletní specifikace
Konstrukce143,7 × 77,1 × 9,6 mm, 163 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 5" (480 × 800 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 4×1,2 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:29 hodin
Dostupnostúnor 2015, 4 000 Kč

Obsah základního balení: základ

  • Samsung Galaxy Grand Neo Plus Duos
  • synchronizační USB kabel
  • datový kabel
  • pecková sluchátka
  • manuál, záruční list

Design a konstrukce: déjà vu

Po designové stránce novinka ničím nepřekvapí a stále se tak jedná o několik let starou předlohu, která disponuje zakulacenými rohy a celkově působí oblázkovým charakterem. Někomu se tento design ještě stále líbí, většina zákazníků je jím však už celkem (a poměrně pochopitelně) překrmena. Novinka je samozřejmě kompletně plastová, a to včetně boční lišty, která si hraje na chromový rámeček. Zkrátka žádné překvapení se v tomto ohledu nekoná.

Samsung Galaxy Grand Neo Plus Duos

Rozměry jsou vcelku standardní, alespoň okem dnešní doby a s přihlédnutím na 5palcovou úhlopříčku. Výška se zastavila na 144 milimetrech, šířka je už trochu nadstandardních 77 milimetrů a tloušťka je bezmála 10 milimetrů (konkrétně 9,6 milimetrů). Poněkud vyšší je i hmotnost, která činí 163 gramů, což je vzhledem k již zmíněné plastové konstrukci překvapení. Hmotnost se však poměrně dobře rozložila po celé ploše zařízení, takže v ruce Galaxy Gran Neo Plus Duos nepůsobí těžkopádným dojmem.

Samsung Galaxy Grand Neo Plus Duos

Zadní kryt je opět snímatelný plastový výlisek v matném provedení, což potěší, i tak se ale na jeho povrchu během několika dní objeví vlasové škrábance. Zadní kryt je ukotven poctivě a jeho sejmutí tak není nic snadného. Na druhou stranu, vzhledem k podpoře Dual SIM nebude nutné kryt sundávat tak často. Kromě slotů (dva pro klasickou SIM kartu a jeden pro microSD kartu) zde nalezneme i baterii s kapacitou 2 100 mAh.

Přední straně z 65 % dominuje 5palcový displej s WVGA rozlišením, respektive 840 × 480 pixelů. Nad ním nalezneme senzory přiblížení a jasu, schovala se zde také čočka sekundárního fotoaparátu a sluchátko pro hovory. Škoda, že Samsung nedosadil také notifikační LED diodu. Na zadní straně pak nalezneme v jedné linii přisvětlovací LED diodu, čočku primárního fotoaparátu a výstup hlasitého reproduktoru. Toto umístění bohužel není nejvhodnější, a to i přesto, že je poměrně hlasitý. Nutno podotknout, že část, kde je umístěna čočka fotoaparátu, lehce vystupuje nad okolní povrch, nejde však o takový extrém, jako například u Samsungu Galaxy S6.

Samsung Galaxy Grand Neo Plus Duos

Na bocích telefonu nalezneme standardní ovládací prvky, na vrchní straně 3,5milimetrový jack konektor, na spodní straně microUSB konektor, na pravém boku odemykací tlačítko a na levém boku pak dvoupolohové tlačítko pro regulaci hlasitosti. Co říci závěrem této kapitoly? Konstrukční zpracování je na ucházející úrovni, nikde nic nevrže, plastové materiály však neohromí. V této cenové kategorii se však nejedná o žádné nepříjemné překvapení, spíše naopak. Design už je pak čistě subjektivní záležitost.

Displej: stále stejná písnička

Jak už je u telefonů značky Samsung v této kategorii zvykem, volba padla na klasický TFT TN panel. Co se velikosti displeje týče, tak má úhlopříčku 5 palců, na kterých se rozprostírá standardní rozlišení 800 × 480 bodů (WVGA standard). To nám dává celkovou jemnost 187 bodů na palec. Při detailním pohledu hrubší rastr samozřejmě nepřehlédnete, při běžné práci vás však nebude nijak omezovat. I přes technologii TFT TN však musíme Samsung pochválit za poměrně kvalitní a syté zobrazení barev.

Displej nabízí vcelku příjemné pozorovací úhly

Krycí sklíčko disponuje oleofobní vrstvou a tak po něm prst hezky klouže, tvrzení však bohužel chybí. Co se týče čitelnosti na přímém slunci, displej bohužel odráží světlo ve velkém a tak je používání trochu obtížnější. Různé kalibrace displeje nebo probuzení dvojitým poklepáním bychom zde hledali marně.

Samsung Galaxy Grand Neo Plus Duos

Baterie a výdrž: dvoudenní standard

Samsung do těla Galaxy Grand Neo Plus Duos vměstnal akumulátor s kapacitou 2 100 mAh, což je dnes nepříliš oslnivá hodnota. Hardware telefonu sice na papíře příliš hladový není, ale vždy je spotřeba spíše otázkou optimalizace a každý telefon se tak s výdrží popasuje jinak. Pokud telefon nebudete příliš vytěžovat, tak není výdrž vůbec špatná a na dva plné dny se dostanete. Nicméně při některých náročnějších a vytěžujících operacích je průměrem jeden až jeden a půl dne.

Baterie se nachází pod zadním krytem

Pro případ nouzových situací disponuje Galaxy Grand Neo Plus Duos ještě UltraÚsporným režimem, známý i z dalších smartphonů značky Samsung, který omezí bezdrátovou funkcionalitu a šetří tak baterii. Telefonu se celkem dařilo v našem standardizovaném testu výdrže, kdy jsme přehrávali HD video přes Wi-Fi při připojení jedné SIM karty do 3G sítě a se zapojenými sluchátky. V tomto testu telefon dostáhl výsledku 6 hodin a 19 minut. Například konkurenční Nokia Lumia 735 dosáhla času 7 hodin a 27 minut. Nabití Galaxy Gran Neo Plus Duos trvá do 80 % 1 hodinu a 38 minut, k úplnému nabití je potřeba 2 hodin a 29 minut.

Zvuk: hlasitý průměr

Galaxy Grand Neo Plus Duos se, stejně jako jeho dvojčata z řady Neo, chlubí pouze standardními zvukovými vlastnostmi. Hlasitý reproduktor na zadní straně má malou perforaci vedle čočky fotoaparátu a samotný repráček také příliš velký není. Zvuk z něj je „suchý“ a celkově nevýrazný. Hlasitost je naopak adekvátní a telefonát určitě nepřeslechnete, a to i přes jeho ne zrovna vhodné umístění.

Hlasitý reproduktor

Sluchátko pro hovory je také dostatečně hlasité a příjemné na poslech, protější stranu uslyšíte i ve velmi hlučných místech, a to celkem kvalitně. V porovnání s Galaxy Core 2 jde opět o zlepšení. Co se vesměs povedlo, je sluchátkový výstup, který sice nemá příliš dynamický zvuk, ale má dostatek výkonu k napájení. Celkově je tak výstup do sluchátek kvalitnější, než výstup do reproduktoru.

Hardware: hlavně bez stresu

Uvnitř zařízení nalezneme čtyřjádrový procesor Spreadtrum SC8830 s taktem 1,2 GHz, tomu sekunduje 1 GB paměti RAM. Integrovaná paměť se zastavila na hodnotě 8 GB (po spuštění je dostupná více než polovina), bez problému ji však lze rozšířit pomocí paměťových karet o dalších až 32 GB. Na kartu lze přenášet i data aplikací, samozřejmě pokud to daná aplikace podporuje.

Výsledky benchmark testů

Co se týče zhodnocení výkonu jako celku, Samsung Galaxy Grand Neo Plus Duos je poměrně odladěným přístrojem s operačním systémem Android 4.4 KitKat a grafickou nadstavbou TouchWiz Lite, co se týče hraní náročnějších 3D her, případně aplikací jako takových, Grand Neo Plus Duos se zásekům nevyhne. Pro běžné plošinovky je však výkon dostatečný a cílová skupina uživatelů bude jistě spokojena.

Uživatelské prostředí: TouchWiz Lite

Jak již víme, Samsung dosadil svoji známou grafickou nadstavbu TouchWiz Lite, se kterou má dlouhodobé zkušenosti. Ve stručnosti jde o mírně osekanou verzi pro levnější a méně výkonné smartphony, které chybí některé pokročilé režimy a funkce navíc. Díky tomu je TouchWiz Lite skvěle optimalizovaný, animace jsou bez záseků, stejně jako přechody a multitasking. Prostředí bychom se rozhodně nebáli srovnávat s konkurencí v této cenové kategorii a Samsung se nenechává zahanbit.

Uživatelské prostředí

Prostředí je také poměrně hezké na pohled, vysunovací lišta nabídne základní přepínače a nastavení je také zjednodušené pro co maximálně snadnou orientaci. Multitaskingové menu pak disponuje možností zavřít všechny aplikace pomocí jednoho tlačítka. Seznam aplikací je pro Samsung typickým způsobem přizpůsoben do dvou záložek pro aplikace a nástroje, ve kterých se pohybujete horizontálním scrollováním. V seznamu můžete přesouvat pořadí aplikace, nebo je ze seznamu umazávat a máte tedy k dispozici možnost přizpůsobit si seznam podle sebe. Jinak nemá systém žádné distinktivní prvky, které by ho dělaly výjimečně zajímavým. Pochválit lze rozhodně plynulost prostředí, která je na TouchWiz nezvyklá a Samsungu se optimalizace povedla.

Uživatelské prostředí

V základní výbavě najdeme celkem standardní výčet aplikací, který zahrnuje hlavně aplikační výbavu od Googlu – tedy Gmail, Google Mapy, Google+ nebo Google Disk. Samsung také přiložil ruku k dílu a přinesl několik vlastních „S aplikací.“ Můžete tak využít například propracovaný S plánovač nebo vlastní Samsung Galerii.

Uživatelské prostředí

Samsung bohužel kompletně opomíjí sociální sítě a v základu telefon žádného klienta kromě Google+ nenabízí. Dokonce chybí i tradiční Dropbox, ke kterému u Samsung telefonů dostanete tradičně 48 GB prostoru navíc. Kancelářský balíček k dispozici není, ale není problém si jakoukoliv aplikaci doinstalovat z Obchodu Play.

Konektivita: bez LTE a NFC

Jak už víme, Samsung Galaxy Grand Neo Plus Duos disponuje podporou Dual SIM, což jistě ocení nejeden majitel. Maximem pro datování je podpora HSPA do rychlosti HSPA 21.1/5,76 Mb/s, Samsung v tomto modelu bohužel zcela ignoroval podporu LTE či NFC. Využít tak kromě HSPA můžete EDGE, Wi-Fi 802.11 b/g/n a pro spárování na krátkou vzdálenost také Bluetooth 4.0. Nechybí samozřejmě ani podpora čipů GLONASS a A-GPS, které jsou poměrně citlivé a svoji polohu určíte během několika málo vteřin. Nechybí navíc ani elektromagnetický kompas, který zjednoduší orientaci na mapě.

Internetový prohlížeč

Fotoaparát a videokamera: do počtu?

Zadní fotoaparát disponuje rozlišením 5 Mpx, má autofokus a také přisvětlovací diodu. Kvalita snímače postačí pro momentky a příležitostné fotografy. Za ideálních světelných podmínek nabídnou snímky alespoň věrné barevné podání, v opačné situaci však ve fotkách najdeme celkem dost šumu a málo přokreslené detaily. Největším problémem je však rychlost pořízení snímku, než telefon zaostří a snímek pořídí, uplyne i několik vteřin. Kvalita snímků se pak hodní například pro upload na sociální sítí. Téměř to samé se dá říct i o přední 2Mpx kamerce, která je dostatečná na selfie za dobrých světelných podmínek, vzhledem k delšímu časovému úseku zaostření a pořízení snímku však občas dochází z rozmazání snímků.

Samsung Galaxy Grand Neo Plus Duos

Aplikace fotoaparátu je velmi jednoduchá na ovládání a poskytne pouze nejzákladnější nastavení. Kromě rozlišení zadní a přední kamerky můžete tak například měnit rozlišení videa, hodnotu ISO, režimy měření expozice nebo používat režimy automatický, překrásná tvář (vyhlazení tváře), panorama nebo sport. Vše je intuitivní a na ovládání si rychle zvyknete.

Ukázkové snímky v plném rozlišení

Kvalita videa je na druhou stranu celkem sympatická. To je natáčeno v rozlišení 1 280 × 720 bodů při rychlosti 30 snímků za vteřinu. Tuto snímkovací frekvenci si telefon udržuje a ve výsledku je celý obraz ostrý, plynulý a dokonce i barevně věrný. Dodáme, že 20sekundový záznam uzme z paměti telefonu zhruba 27 MB.

Samsung Galaxy Grand Neo Plus Duos – testovací video, 720p

Multimédia: zkrátí dlouhou chvíli

Začněme hudebním přehrávačem, který není třeba popisovat, jelikož se jedná o dobře známou Google aplikaci Hudba Play. Ta nabízí klasické rozdělení skladeb podle interpretů, žánrů, alb či jednotlivých skladeb. V nastavení potom nechybí nastavitelný ekvalizér. V telefonu najdeme také FM rádio s funkcí RDS nebo možností nahrávaní. Galerie vám umožní prohlížet pořízené fotografie, přičemž z úprav je k dispozici pouze oříznutí a otočení. K prohlížení videí a sledování filmů potom využijete aplikaci Videa, která však nepodporuje například formát .avi a problém jí dělají také externí titulky s českou diakritikou, pro lepší požitek tedy určitě sáhněte po alternativním přehrávači. Další multimediální obsah lze samozřejmě dohledat v obchodě Google Play.

Závěrečné zhodnocení: další do počtu

Zhodnocení Samsungu Galaxy Grand Neo Plus Duos není zrovna jednoduché, jedná se totiž o kopii, která však nepřináší nic moc navíc. Zaujmout by novinka mohla především podporou Dual SIM, na svoji třídu povedeným displejem a dobrou optimalizací odlehčeného prostředí TouchWiz, citelně nám však chybí alespoň podpora NFC či LTE, neboť tato výbava by novinku alespoň minimálně ozvláštnila.

Samsung Galaxy Grand Neo Plus Duos

O designu už také padla řeč, některým uživatelům přijde vzhled stále sympatický, pro jiné je už dávno okoukaný a nad Samsungem celkově již dávno „zlomili hůl“. Tak či tak, i v cenové kategorii zařízení okolo 4 000 Kč lze najít poměrně zajímavou konkurenci, na kterou se nyní společně podíváme.

Konkurence

Samsung Galaxy S III Neo

Pokud si pár stokorun připlatíte, zaujmout by vás mohl Samsung Galaxy S III Neo, který za cenu zhruba 4 500 Kč nabídne 4,8palcový HD displej, 8Mpx fotoaparát nebo například podporu NFC, která se hodí pro spárování s příslušenstvím nebo pro platby v obchodech. Čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 400 s taktem 1,4 GHz pak nabídne dostatečný výkon i pro hraní náročnějších her, procesoru navíc sekunduje 1,5 GB paměti RAM.

Samsung Galaxy S III Neo

Huawei Ascend G620s

Zajímavým konkurentem je také Huawei Ascend G620s, který nabídne 5palcový HD displej, podporu rychlých datových sítí LTE nebo také 1 GB paměti RAM. Celkově se jedná o dobře optimalizované zařízení, design je v tomto případě trochu diskutabilnější, někomu se bude líbit více než design Samsungu, u některých uživatelů tomu bude přesně naopak.

Huawei Ascend G620s

Sony Xperia E4g

Za necelé 4 000 Kč lze sehnat také alternativu od Sony, konkrétně model Xperia E4g, který, jak už sám název napovídá, disponuje podporou LTE sítí. Mimo to nabídne novinka 4,7palcový displej s qHD rozlišením, 1 GB paměti RAM a navíc se může pochlubit zajímavým designem zapadajícím do koncepce OmniBalance.

Sony Xperia E4g

Xiaomi Redmi 2

Konkurencí budiž i Xiaomi Redmi 2, které nabídne velmi povedené prostředí MIUI, slušný výkon, hezký displej a dobré tovární zpracování. Doporučujeme ale koupit variantu s 2 GB operační paměti, která vyřeší některé neduhy, se kterými jsme se během testování telefonu setkali.

Xiaomi Redmi 2

Microsoft Lumia 535 Dual SIM

Zdařilou konkurencí s Windows Phone 8.1 může být také Microsoft Lumia 535 Dual SIM, která stejně jako dnes recenzovaný Samsung nabídne podporu Dual SIM, 5palcový displej pak nabídne qHD rozlišení a moderní IPS technologii. Uživatelská paměť se ustálila na 8 GB, lze ji i nadále rozšiřovat pomocí paměťových karet microSD. Cena je přitom mnohem nižší, Lumii 535 Dual lze sehnat i za 3 400 Kč.

Microsoft Lumia 535 DualSIM
samsung-galaxy-grand-neo-plus-duos
Klady
  • rozumná cena
  • povedené výsledky videokamery
  • podpora DualSIM a paměťových karet
  • kvalita konstrukčního zpracování
  • odladěné prostředí
  • povedený displej
Zápory
  • vyšší (avšak rozprostřená) hmotnost
  • horší výsledky integrovaného fotoaparátu
  • absence LTE a NFC
Diskuze ke článku
jana
Tak tady radio dají a do note 4 ne....to moc nechapu proč ne....no co už
Jan Vidim
Jan Vidim
WTF ten název?! :D
Myčoken
Za tuto pouťovku 4 tis. Kč. Nevypadla vám tam dvojka před tou čtyřkou?
Petr
To uz fakt neni vtipny. Vsude psali, jak Samsung zredukuje pocet modelu a kazdej tejden ctu minimalne o dvou dalších... Ty, co pracujou v ty mobilni divizi, by meli vyhodit. Vzdyt si to ani nikdo nemuze koupit, ja to nechapu...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze