Samsung Galaxy A3 (2016)
recenze

Samsung Galaxy A3 (2016)

Klenot s příplatkem
48

Když jsem vzal do ruky nový telefon od Samsungu, první dojmy byly velmi silné. Jistě od tohoto jihokorejského výrobce znáte všechny ty levnější plastové a nic moc vypadající modely. Tak na to u řady Galaxy A zapomeňte. Nový Galaxy A3 (2016) je opravdu krásný, skutečný klenot… Byť s malým příplatkem.

Modelová řada Galaxy A u Samsungu představuje jakousi „prémiovou“ řadu. Vyznačuje se především vynikajícím dílenským zpracováním a kvalitními materiály, ale také slabší výbavou a možná přehnaně ambiciózní cenou. Minulý rok jsme pro vás recenzovali původní Samsung Galaxy A3, který se nesl přesně v tomto duchu. Napravila letošní varianta jeho nedostatky?

Oficiální snímky Samsung Galaxy A3 (2016)

Technické parametry Samsung Galaxy A3 (2016) Signle SIM

Kompletní specifikace
Konstrukce134,5 × 65,2 × 7,3 mm, 132 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 4,7" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 128 × 2 322), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 4×1,5 GHz, GPU: ARM Mali-T720 MP3
PaměťRAM: 1,5 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor2 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostleden 2016,

Obsah balení:

  • Samsung Galaxy A3 (2016)
  • datový a nabíjecí kabel s microUSB koncovkou
  • nabíječka s USB konektorem
  • stereo handsfree s špuntovými sluchátky
  • brožurky a manuály

Design a konstrukce: dospělá elegance

V oblasti designu se u modelu Galaxy A3 (2016) jedná o skutečně velký skok kupředu. Ne že by předchozí varianta nebyla hezká, ale v ruce působila trochu lacině. Mohl za to především rámeček, který byl velmi tenký, měl ostré hrany, vystupoval nad okraje a postrádal jsem tam větší cit pro detail. Galaxy A3 (2016) oproti tomu nasadil opravdu dospělý vzhled, působí mnohem masivnějším dojmem a vy tak máte pocit, že v ruce držíte skutečnou vlajkovou loď. Dostupný je v elegantní černé barvě, ale také v bílé, zlaté nebo růžové variantě.

Na těle se nachází mnoho zajímavých detailů, které dohromady působí opravdu prvotřídním dojmem. Jedná se například o kvalitně zbroušené hrany rámečku, které volně přecházejí v krycí sklo na přední i zadní straně. Lehce zaoblené hrany skla vrhají efektní odlesky, prvky na spodní hraně jsou perfektně vybroušené a domovská klávesa je do předního panelu vložena naprosto precizně. To zkrátka není střední třída, jak by napovídala cena. To je spíše vlajková loď!

Celkově mi Galaxy A3 (2016) velmi, velmi připomíná model OnePlus X, který jsem pro vás recenzoval před několika měsíci. Konstrukčně jsou si oba modely opravdu blízké, ale přesto u Samsungu cítím trochu poctivější zpracování. Páni, tuhle větu jsem snad ještě nikdy nepoužil. Abych to uzavřel, Samsung Galaxy A3 (2016) se mi skutečně hodně líbí.

A nyní nějaká hrubá čísla. 132 gramů, to je hmotnost Galaxy A3 (2016). 7,3 milimetrů činí jeho tloušťka, kterou doplňuje výška 134,5 a šířka 65,2 milimetrů. Na dnešní dobu tak jde o opravdu kompaktní zařízení, které se vleze snad do každé kapsy. 4,7, tolik palců úhlopříčně má použitý Super AMOLED displej, který zabírá většinu čelní plochy. Třináct megapixelů, to je rozlišení hlavního fotoaparátu.

Kromě těchto prvků na těle najdeme hardwarovou domovskou klávesu, které by sice slušela čtečka otisků prstů, ale to je jen jedna z mála připomínek. Vzápětí si však musíme uvědomit, že jsme „pouze“ ve střední třídě. Domovskou klávesu doplňují dvě senzorová tlačítka, která nejsou normálně téměř vidět, ale mají zřetelné podsvícení. Nad displejem se ještě nachází klasické senzory, telefonní reproduktor a přední 5Mpx kamerka.

Záda kromě vystouplého fotoaparátu obsahují pouze přisvětlovací LED, takže se přesuneme rovnou na boky. Pravý obsahuje klávesu pro vypnutí a zapnutí přístroje, pod kterou se nachází rozměrný šuplíček pro nanoSIM kartu a paměťovou kartu microSD. Na levém boku své místo našly dvě oddělené klávesy pro ovládání hlasitosti. Horní hrana je takřka prázdná, neboť obsahuje pouze sekundární mikrofon, zatímco na spodní hraně se nám toho sešlo podstatně více: microUSB port, 3,5mm jack pro sluchátka, hlasitý reproduktor a mikrofon.

Zvuk a kvalita reprodukce: kovový průměr

Po zvukové stránce od Galaxy A3 (2016) nic moc nečekejte. Přeci jen se jedná o zařízení ze střední třídy, takže žádné boom super stereo se nekoná. Přesto si hlasitý reproduktor zachovává vše potřebné pro to, abyste bez problémů slyšeli vyzvánění nebo si třeba poslechli nějaký rozhovor v rádiu nebo podcastu.

Samsung Galaxy A3 (2016)
Hlasitý reproduktor i 3,5mm jack se nachází na spodní hraně

Po připojení sluchátek je výsledek samozřejmě mnohem lepší. Jsem moc rád, že Samsung zůstává u svého hudebního přehrávače a nenahradil jej aplikací Hudba Play. Nativní hudební přehrávač od Samsungu vyniká jednoduchým a přehledným uživatelským prostředím a především nabízí kvalitní ekvalizér i efekty. Jako běžný kapesní přehrávač naprosto bez problémů.

Baterie a výdrž: nikoho neurazí

V oblasti výdrže baterie nikoho Galaxy A3 (2016) příliš nenadchne, ale ani neurazí. Telefon vám vydrží bez potíží celý den a s trochou sebekontroly se můžete dostat i na dva. Svůj podíl na tom má především akumulátor s kapacitou 2 300 mAh, což je hodnota, která není vzhledem k rozměrům vůbec špatná a je například srovnatelná se zmiňovaným OnePlus X.

Výdrž si můžete trochu prodloužit V našem standardním testu se streamovaným videem v HD rozlišení dosáhl model Galaxy A3 (2016) na hodnotu cca 300 minut přehrávání, což je trochu méně, než jsem původně očekával. V porovnání s některými konkurenty tak v oblasti výdrže spíše ztrácí.

Displej a ovládání: aby černá černou byla

Displej Samsungu Galaxy A3 (2016) je naprosto parádní. To jsem si řekl, když jsem jej viděl poprvé. Při bližším zkoumání však odhalíte jeho největší vadu — nízké rozlišení. Ačkoliv HD rozlišení na úhlopříčce 4,7 palců vytváří jemnost solidních 312 PPI, na displeji je opravdu znatelný jeho rastr. Všimnete si ho především u písma a při bližším pohledu se například ikonky jeví trochu rozmazané. Na vině bude pravděpodobně matice PenTile, kterou Samsung u svých AMOLED displejů používá.

Displej Galaxy A3 (2016) je sice dostatečně jemný, ale jeho rastr je přesto velmi dobře viditelný

Opět jej musím srovnat s OnePlus X, který považuji za naprosto ideálního konkurenta testovaného Galaxy A3 (2016). OnePlus nabízí rozlišení Full HD a displej je opravdu jeho chloubou. U Galaxy A3 (2016) tomu tak není. Displej jsme kritizovali již u předchozí generace a přestože nový model přinesl vyšší rozlišení i jemnost displeje, nemohu jej označit za bezchybný.

Displej je překvapivě dobře čitelný i na přímém slunci

Je to velká škoda, protože jinak se jedná o povedený Super AMOLED zobrazovač s typicky saturovanými barvami, vynikajícími pozorovacími úhly a překvapivě solidní čitelností na slunci. Hodnoty jasu jsou velmi dobré. Zobrazení černé barvy je naprosto perfektní a díky tomu vypadá telefon v černé variantě i se zapnutým displejem opravdu velmi dobře. Displej totiž s tělem takřka splývá. Potěší také spolehlivá automatická regulace jasu. Odolné sklo Gorilla Glass 4, které kryje displej i záda přístroje, by pak mělo zaručit určitou mechanickou odolnost.

Ovládání probíhá zejména skrze dotykový displej, který reaguje jistě a přesně. Kromě něj využijete také senzorové klávesy pod displejem. Jsou dostatečně velké, reagují spolehlivě a díky podsvícení je snadno najdete. Zmíním ještě nepříliš inteligentní režim displeje udržující displej zapnutý, dokud se na něj díváte.

Hardware a výkon: low-end v rouše vlčím

Zatímco v oblasti designu a konstrukce se Samsung skutečně polepšil a model Galaxy A3 (2016) se v tomto ohledu opravdu povedl, hardwarová výbava opravdu nepatří k velkým přednostem. Osazený hardware lze považovat za celkem výraznou vadu na kráse, a to hlavně vzhledem k ceně zařízení, kterou nelze považovat za zcela adekvátní.

Samsung svůj letošní model Galaxy A3 osadil blíže nespecifikovaným typem čipsetu, který v sobě nese 32bitový čtyřjádrový ARMv7 procesor o taktu 1,5 GHz. Jedná se pravděpodobně o nějaký čipset z vlastní dílny, ale zajímavé je, že zatímco původní model Galaxy A3 používal 64bit procesor, tak novější Galaxy A3 (2016) podle benchmarku používá pouze 32bit. Sekunduje mu grafický procesor ARM Mali-T720 a společně mají k dispozici celkem 1,5 GB paměti RAM (volných je o něco méně než 600 MB). Tento krok osobně vůbec nechápu, protože takto nízká operační paměť má již značný vliv na samotný běh zařízení.

Vícero benchmark aplikací uvádí, že se jedná o 32bit procesor. Na druhou stranu AnTuTu uvádí u procesoru 64bit a u operačního systému 32bit. Mnoho aplikací také uvádí, že se jedná o procesor Samsung Exynos Octa 7580, který je však osmijádrový. Pravděpodobné je použití čipsetu Samsung Exynos 7578, nicméně s jistotou to tvrdit nedokážu. Něco tedy bude špatně, ale bohužel si myslím, že spíš na straně Samsungu.

Při běžných činnostech – procházení uživatelským prostředím a podobně – se telefon chová bezproblémově, vše je krásně rychlé a svižné. Problém však nastane ve chvíli, kdy po telefonu chcete něco náročnějšího, například otevřete více aplikací nebo chcete používat nějakou náročnější aplikaci. Odezva se rázem prodlouží, reakce jsou pomalejší a pocit svižného prostředí je ten tam.

Vzhledem k ceně považuji tento přístup od Samsungu za trestuhodný. Zabalit do hezkého kabátku hardware z dnešních low-endů a prodávat ho za „prémiovou“ cenu, to chce opravdu odvahu. Krásným příkladem může být fakt, že v benchmarcích se Galaxy A3 (2016) přetahoval například s nedávno testovaným Meizu M2, jehož cena je o cca 60 % nižší!

Vnitřní paměť naštěstí nabízí alespoň 16 GB, i když uživatel z ní má dostupných zhruba 10,7 GB. Pokud by vám však tento prostor nestačil, můžete využít také zpětně kompatibilní slot na paměťové karty microSDXC a rozšířit paměť o dalších až 128 GB. Některé aplikace můžete na paměťovou kartu také přesunout, ale záleží to od konkrétní aplikace.

Operační systém a uživatelské prostředí: typický Samsung

Galaxy A3 (2016) je klasický Samsung, tudíž v něm nalezneme operační systém Android. Jedná se o verzi 5.1.1 Lollipop, což je docela škoda. Kde jinde totiž použít aktuální verzi operačního systému Android 6 než u své prémiové řady smartphonů? Spokojit se tak zatím musíte s lízátkem, Marshmallow snad dorazí později.

  • TIP! Které Samsungy obdrží update na Android 6 Marshmallow?<media/strip/225742,225743,225744,225745,225746,225747//
    Domovská obrazovka

    Uživatelské prostředí TouchWiz je zcela totožné s tím, které znáte z jiných Samsungů. Domovská stránka je rozdělena na několik standardních obrazovek, které můžete dle libosti přidávat a odebírat. Na každou obrazovku si pak můžete umístit zástupce aplikací nebo některý z mnoha dostupných widgetů. Těch je dostupných opravdu velká spousta od kalendářů přes hodiny a počasí až po náhledy záložek prohlížeče nebo rychlé poznámky.

    Menu s aplikacemi a notifikační lišta s rychlým nastavením

    Menu s aplikacemi otevřete pomocí ikonky mřížky v pravém dolním rohu. Aplikace se zobrazují v klasické matici a můžete si zvolit buď vlastní rozložení, anebo seřazení podle abecedy. Další možnost zobrazení aplikací je pak abecední seznam. V horní části menu s aplikacemi můžete přepínat mezi všemi aplikacemi, nástroji (widgety) a staženými aplikacemi. Jednotlivé ikonky je také možné seskupovat do složek.

    Nastavení a verze OS

    Nesmí chybět ani typická roletka alias notifikační centrum, které stahujete z horní hrany displeje. Po vytažení roletky můžete spravovat jednotlivé notifikace, které vám do zařízení dorazily, ručně upravovat jas obrazovky, rychle vstoupit do systémového nastavení a především pak pomocí zkratek obsluhovat základní funkce jako Wi-Fi, GPS, vyzvánění, Bluetooth a další. Samsung také zapracoval na přehlednosti systémového nastavení, které bylo dříve podle mne trochu zmatené. Nyní je mnohem jednodušší a pohyb v něm je bezproblémový.

    Přímo do uživatelského prostředí je také integrována aplikace Flipboard. Posunutím obrazovky úplně doprava se vám otevře nová stránka s novinkami. Vy si můžete vybrat jednotlivé tematické okruhy, ze kterých chcete, aby byly novinky čerpány, a následně si již pouze užíváte rychle dostupného obsahu v pohodlném formátu.

    Fotoaparát a videokamera: solidní výsledky

    Samsung Galaxy A3 (2016) je vybaven snímačem CMOS s rozlišením 13 Mpx, automatickým ostřením a objektivem o světelnosti f/1.9. To jsou vcelku solidní předpoklady pro to, abyste dokázali zachytit opravdu povedené snímky. Ale jaké jsou ve skutečnosti výsledky? Mne Galaxy A3 (2016) nezklamal, ale úplně bez chyb fotografie rozhodně nejsou.

    Prostředí fotoaparátu

    Na fotografiích se mi líbí jejich dobrá světelnost, solidní makro a věrné barvy. Pokud si fotografii zobrazíte zmenšenou, vypadají opravdu pěkně. Jakmile si ji však zvětšíte do plné velikosti, naplno se projeví relativně vysoký šum, především pak při horším osvětlení, a celkem agresivní softwarová redukce šumu. Ta má za následek výraznou ztrátu detailů a jejich slévání do jednolité mozaiky – všimněte si například kostela, jehož zdi v některých místech úplně ztratily světlé výstupky.

    Aplikace fotoaparátu je velmi jednoduchá a přehledná, ale zároveň nabízí poměrně dost možností nastavení. Nechybí různé efekty, ale ani režimy focení: panorama, sériové snímání, HDR nebo noční režim. S pomocí manuálního nastavení můžete navíc zachytit scénu tak, jak přesně potřebujete, a k tomuto účelu si můžete stáhnout i další režimy přímo z obchodu Galaxy Apps.

    S modelem Galaxy A3 (2016) můžete bez problémů natáčet také video, a to ve Full HD rozlišení. Natáčení probíhá rychlostí 30 FPS, takže je video vcelku plynulé a kvalita videa je ucházející. V této kategorii podle mne naprosto v pořádku.

    Multimediální funkce a aplikace: kvalitní základ

    Samsung v posledních letech značně zeštíhlil nabídku předinstalovaných aplikací, což osobně opravdu vítám. Díky tomu již není paměť telefonu přeplněna zbytečnostmi, kterých se nelze zbavit, a tak pro uživatele zbývá více místa.

    Hudební přehrávač

    Začněme klasicky hudebním přehrávačem. Ten jsem již chválil v kapitole týkající se zvuku, protože se mi jeho provedení vcelku líbí. Je jednoduchý, přehledný a dobře se s ním pracuje. Nabízí zobrazení položek podle jména interpreta či skladatele, žánru či názvu skladby, alba, složky nebo seznamu skladeb, které si můžete přímo v telefonu také vytvářet.

    FM rádio

    Přehrávač si poradí s formáty MP3, M4A, 3GA, AAC, OGG, OGA, WAV, WMA, AMR, AWB, FLAC, MID, MIDI, XMF, MXMF, IMY, RTTTL, RTX nebo OTA a palec nahoru patří různým možnostem úpravy zvuku pomocí ekvalizéru nebo efektů. A pokud vás omrzí vlastní MP3 skladby, přijde vhod vestavěné FM rádio včetně podpory RDS nebo záznamu vysílání.

    Videopřehrávač

    Galaxy A3 (2016) má také samostatný videopřehrávač, který zvládá formáty/kontejnery MP4, M4V, 3GP, 3G2, WMV, ASF, AVI, FLV, MKV nebo WEBM. Podporuje také titulky, ale jinak je jeho prostředí velmi jednoduché a strohé.

    Galerie fotografií

    Mnohem propracovanější je galerie fotografií, která zobrazuje snímky podle času nebo alba. Nabízí bohaté možnosti sdílení a mimo jiné také kvalitní editor fotografií s mnoha možnostmi. Nechybí nejrůznější filtry a efekty, ale ani ořez nebo možnost psaní, respektive kreslení rukou do fotografie.

    Google služby

    Samozřejmou součástí je kompletní sestava aplikací od Google, tedy Gmail, Google Disk, Hudba Play, Google+ a další. Nové aplikace můžete stahovat skrze obchod Google Play, ale k dispozici je také obchod Galaxy Apps, ve kterém najdete různý bonusový obsah přímo od Samsungu, například předplatné magazínů na půl roku zdarma a podobně.

    Na závěr ještě zmíním známou funkci Google Now a jeho chytré karty, které jsou u Galaxy A3 (2016) také přístupné. Hlasové ovládání, i když jen v angličtině, pak obstarává funkce S-Voice přímo od Samsungu. A to je zhruba vše. Můžeme vidět velký rozdíl oproti dřívějším modelům, u kterých výrobce přidával desítky nejrůznějších aplikací, které byly pro mnoho uživatelů nepotřebným balastem. Dnes je tedy TouchWiz o poznání štíhlejší, takže uživatel se může hned na začátku věnovat stahování vlastních aplikací.

    Telefonování, adresář, zprávy a klávesnice: klasika od robota

    Aplikace Telefon je rozdělena na tři hlavní obrazovky, které navíc může překrýt číselník pro vytáčení čísel. Přes něj můžete také přímo vyhledávat kontakty, což mnoho uživatelů jistě potěší. Zmíněné obrazovky jsou pak protokol hovorů, oblíbené kontakty a kompletní adresář.

    Telefonní aplikace

    Trochu mi vadilo, že se mezi obrazovkami nemůžete přesouvat pomocí tažení obrazovky. Potažením přes některou položku v protokolu totiž buďto zavoláte nebo pošlete zprávu danému kontaktu. Je to asi o zvyku, ale osobně to spíš neocením.

    Kontakty

    Stejná funkce je pak také v klasickém adresáři, kde už to má větší logiku, protože ten se skládá pouze z jedné obrazovky. Ke kontaktu můžete připojit mnoho detailů: jménem počínaje přes několik telefonů a emailů, adresy, kontakty IM (Skype, ICQ a podobně), poznámky nebo webové stránky a například přezdívkou nebo vztahem konče.

    Aplikace Gmail

    Co se týče zpráv, Samsung Galaxy A3 (2016) zde nijak nezakulhá. Nabízí plnou podporu pro emaily, a to pomocí dvou aplikací. První je E-mail, která díky Microsoft Exchange, IMAP i POP zpřístupňuje e-mail od prakticky jakéhokoliv poskytovatele. Druhou aplikací je Gmail pro práci s Google účty.

    Psaní na Galaxy A3 (2016) by nemělo činit nikomu větší potíže, i když osobně nepovažuji jejich klávesnici za extra povedenou a raději volím jiné. I výchozí Samsung klávesnice však umí například zadávání slov tahem a dokáže se také učit nová slova z aplikací, jako je Gmail, Facebook, Kontakty a další. Pro jednodušší psaní jednou rukou si můžete klávesnici také zmenšit.

    Organizér a GPS: partnerem Microsoftu

    Základem veškeré organizace v Galaxy A3 (2016) je především aplikace S Plánovač. Jedná se o aplikaci, která nahrazuje klasický kalendář a místo něj nabízí něco trochu více propracovaného. Kalendář ukazuje události podle roku, měsíce, týdne, dne a dále seznam všech událostí a úkolů.

    Kalendář S plánovač

    Vždy si tak můžete přehledně zobrazit, co přesně potřebujete, ať už je to přehled celého měsíce nebo konkrétní den. Samozřejmě nechybí ani podpora více účtů, synchronizace s Google účtem nebo s MS Exchange a můžete zde také pracovat s Úkoly.

    MIcrosoft služby

    Zajímavá je integrace služeb Microsoftu přímo v zařízení. Předinstalované jsou cloudové úložiště OneDrive, aplikace na poznámky OneNote a IM klient Skype. Tyto aplikace dokonce ani nejdou odinstalovat, pouze vypnout, takže Microsoft asi uzavřel se Samsungem trochu hlubší dohodu, než se na první pohled může zdát.

    Hodiny, poznámky, správce souborů a diktafon

    Z dalších organizačních funkcí mohu zmínit jednoduchý poznámkový blok, hodiny s budíkem a dalšími funkcemi, správce souborů, jednoduchou kalkulačka nebo diktafon.

    Konektivita a internet: nekompromisní spojař

    V oblasti konektivity se model Galaxy A3 (2016) rozhodně nemá za co stydět. Kromě podpory běžných sítí 2G a 3G nechybí ani podpora sítí čtvrté generace. LTE je možné používat na frekvencích 800, 850, 900, 1800, 2100 a 2600 MHz a k internetu se připojíte také pomocí Wi-Fi 802.11 b/g/n (2,4 GHz).

    Google Mapy

    Stranou nezůstaly ani ostatní bezdrátové technologie jako například NFC nebo Bluetooth 4.1. Pomocí Bluetooth můžete připojit například nějaké ty chytré nositelnosti a sportovci jistě ocení také podporu technologie ANT+, kterou často využívají například monitory srdečního tepu nebo sportovní hodinky. Výčet nejrůznějších antén zakončuje Barackův poziční systém A-GPS a Vladimirův GLONASS.

    Pro prohlížení internetu jsou v Galaxy A3 (2016) připraveny hned dva prohlížeče. Tím prvním je nativní Android prohlížeč, který Samsung z nějakého důvodu dlouhodobě stále propaguje jako výchozí u svých přístrojů. Druhým je klasický prohlížeč Chrome se všemi jeho typickými funkcemi, synchronizací záložek, historie a podobně.

    Internetový prohlížeč

    U obou prohlížečů je načítání stránek je velmi rychlé a práce s nimi pohodlná, při náročnějším obsahu však můžete potkat pomalejší vykreslování. Absenci technologie Flash už dnes nelze považovat za nevýhodu, přesto ale musím zmínit, že ani jeden z prohlížečů není úplně ideální pro přehrávání multimédií na internetu. Mají totiž tendenci se zasekávat, padat a různě blbnout. Za to může do jisté míry také nízká paměť RAM, která se brzy zaplní a prohlížeč video buďto ukončí nebo se zasekne.

    Závěr a zhodnocení: design s příplatkem

    Samsung Galaxy A3 (2016) je velice povedený smartphone, který se po designové a konstrukční stránce opravdu povedl. Je krásný, kvalitně sestavený, vyrobený ze špičkových materiálů a v ruce působí opravdu hodnotným dojmem. Nabízí solidní výdrž baterie, povedený fotoaparát i konektivitu bez kompromisů. To vše je opravdu působivé, ale každá mince má dvě strany…

    Ta temnější spočívá především ve faktu, že Galaxy A3 (2016) koupíte za osm a půl tisíce korun, což je vzhledem k výbavě trochu více, než bych si představoval. Zamrzí též horší kvalita displeje, který sice na papíře vypadá skvěle, ale při bližším pohledu doplácí na matici PenTile, a také použitý hardware. Především paměť RAM, která má hodnotu pouze 1,5 GB, je na dnešní poměry již velmi omezující a u zařízení této cenové kategorie nemá již co dělat.

    Přesto ale není vše ztraceno, protože důležitá je konkurence, kterou Samsung Galaxy A3 (2016) má. Najít v této cenové hladině zařízení s kompaktními rozměry a menším displejem totiž není vůbec nic snadného. Samsung tak možná nebude s modelem Galaxy A3 (2016) zas tak mimo, jak se na první pohled může zdát.

    Konkurence

    OnePlus X

    Pro mne je jednoznačně největším protivníkem Samsungu model OnePlus X. Jedná se o skvěle vybavený kompaktní smartphone, který nabízí skvělý poměr ceny a výkonu. Má jednoznačně lepší displej i výkon, paměť RAM 3 GB, srovnatelnou kvalitu konstrukce i provedení a lepší výdrž baterie. Pokud jej objednáte přímo od výrobce, dostanete se na cenu 7 500 Kč.

    Samsung Galaxy S5 mini

    Konkurentem může být také stájový kolega Samsung Galaxy S5 mini, který lze pořídit za 6 tisíc. Nabízí srovnatelnou výbavu, ke které však přidává odolnost s certifikací IP67 nebo čtečku otisků prstů. Model Galaxy A3 (2016) však, alespoň pro mne, jednoznačně vede v oblasti designu, materiálů a zpracování.

    Sony Xperia Z3 Compact

    Pokud vám hodně záleží na tom mít kompaktní smartphone s kvalitní výbavou, tak rozhodně nesmíte přehlédnout model Sony Xperia Z3 Compact. Jeho cena je sice o cca 1 500 Kč vyšší než u Samsungu, výměnou za to však získáte skvělou výbavu, výkonný hardware a odolnou konstrukci s certifikací IP67. Sony je se svou řadou Xperia Compact obecně jednou z nejlepších voleb, když hledáte kompaktní zařízení s dobrou výbavou.

    Spousta nových možností se však otevírá ve chvíli, kdy se oprostíte od velikosti telefonu a posunete se s úhlopříčkou displeje alespoň k pěti palcům. Tady je již konkurence obrovská a zařízení, která nabídnou kvalitní výbavu s atraktivní cenovkou, je zde celá řada. Například nový model Microsoft Lumia 650 s operačním systémem Windows 10, ale také mnoho dalších.

samsung-galaxy-a3-2016
Klady
  • perfektní konektivita včetně LTE
  • slušná výdrž baterie
  • solidní fotoaparát
  • povedený design
  • špičkové materiály
  • kvalitní konstrukce
Zápory
  • poměrně vysoká cena
  • zastaralý 32bit čipset
  • pomalé reakce při náročnějších úlohách
  • pouze 1,5 GB paměti RAM
  • viditelný rastr displeje
Diskuze ke článku
Pepa
Nebyly by lepší videorecenze,než jen psané recenze????
Pesedm
Asi jsem slepej, ale nedočetl jsem se zda to má notifikační LED a jak je vidět.
Redmarx
Procesor 4×1,5 GHz je na presdrzku, pokud se Samsung odmita podelit o zakladni parametry, vubec bych recenzi nedelal, jenze chapu, ze je mozna jedinej kdo plati, takze to proste nejak musime prezit.

Nutne nemusi byt chipset z vlastni dilny, muze tam byt nejaky Broadcom nebo jiny noname, uz ho Samsung parkrat pouzil. Proste lowend bratru za osmapul kacek, no neber to. :-/
jjj
fuuuuj

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze