Nokia 220 Dual SIM
recenze

Nokia 220 Dual SIM

Základ nejen pro seniory
27

Přestože většina prodaných telefonů u nás jsou smartphony, neznamená to, že bychom měli házet do starého železa jednoduché „hloupé“ telefony s alfanumerickou klávesnicí. Stále se najde dost zájemců, kteří něco takového hledají. Jedním z takových telefonů je Nokia 220 Dual SIM, která k tomu nabídne i internet, sociální sítě a podporu Dual SIM. Jak si vedla v našem testu?

Většina velkých výrobců již hloupé telefony s klasickou alfanumerickou klávesnicí zavrhla. Světu mobilních telefonů vládnou dotykové displeje, které již nejsou doménou pouze smartphonů, ale pronikly i do segmentu hloupých telefonů.

Oficiální fotografie Nokia 220 Dual SIM

Přitom o tyto klasické telefony stále zájem je a to nejen v rozvojových zemích, ale i zde se najde dost lidí, kteří dotykový telefon nechtějí. Většinou se jedná o starší konzervativní uživatele nebo si tyto telefony pořizují lidé jako zálohu na místa, kde by jejich drahý smartphone mohl přijít k úhoně. Není proto divu, že přestože Microsoft mobilní divizi Nokie, kterou koupil, výrazně osekal, nechal si kromě Lumií i tyto nejlevnější telefony.

Nokia 220, která vyjde na přibližně tisíc korun je typickým zástupcem těchto telefonů. Je jednoduchá, malá, ale nabízí i dlouhou výdrž a nechybí ji internet ani sociální sítě. Microsoft jí nabízí v pestrých barvách a hned ve dvou verzích, buď na jednu SIM, nebo na dvě. My jsme měli na test Nokii 220 Dual SIM v černé barvě.

Obsah balení

  • mobilní telefon
  • nabíječka
  • pecková sluchátka s mikrofonem
  • návod

Technické parametry Nokia 220 Dual SIM

Kompletní specifikace
Konstrukce116,4 × 50,3 × 13,2 mm, 83,6 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,4" (240 × 320 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), , video: 320 × 240 px, 15 FPS
Chipset, GPU: ano
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémNokia S40
Akumulátor1 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ2 2014,

Design a konstrukce: podobnost s Lumiemi se nezapře

Pokud srovnáte velikost Nokie 200 DualSIM i s těmi nejmenšími současnými chytrými telefony uvědomíte si, jaký je to prcek a jak se chytré telefony stále zvětšují. Její rozměry jsou 116,4 × 50,3 × 13,2 mm a je tak poměrně úzká, ale zároveň buclatá. Hmotnost se zastavila na 83,4 gramech, takže v kapsy jí prakticky neucítíte.

Svým vzhledem a zejména zaoblenou zadní stranou nezastře svůj původ a podobá se chytrým Lumiím. S výjimkou brady, kde je drobný otvor mikrofonu, je celá přední strana tvořena lesklou plochou se zaoblenými rohy.

Nokia 220

Klávesnice je tvořená jedním blokem. Tlačítka jsou jemně vyboulené, ale mezi nimi jsou pouze minimální mezery. S výjimkou čtvercového směrového tlačítka s kulatým středovým tlačítkem mají všechna ostatní bílé popisky a jsou bíle podsvícená. Nad displejem je pak bílé logo Nokia a nad ním štěrbina reproduktoru.

Boky a záda telefonu jsou tvořena vaničkou z tvrdého matného plastu. Boky a spodní strana jsou prázdné. Na horní straně našly své místo microUSB konektor, který slouží i k nabíjení, svítilna a 3,5mm jack pro připojení sluchátek. Na zadní straně je pouze v zaobleném obdélníčku umístěná čočka fotoaparátu, vedle kterého je gravírované logo spolu s počtem megapixelů. Nad ním už jsou jen dva otvory hlasitého reproduktoru.

Obdélníček s čočkou fotoaparátu není součástí krytu a při jeho snímaní o něj zapřete prst a zapáčíte za horní hranu, což usnadňuje snímání. Pod krytem naleznete na pravém boku slot pro microSD kartu. Pod vyjímatelnou baterií se pak nachází dva sloty pro nejrozšířenější mini SIM.

Celkově je dílenské zpracování, přestože se jedná o takto levný telefon, na velmi dobré úrovni. Materiály sice nejsou exkluzivní, ale vše dokonale lícuje a sedí na svých místech. Ani pevný stisk s telefonem díky tvrdým plastům nic neudělá.

Displej: hrubý rastr a „Glance Screen“

U tohoto modelu použil výrobce obyčejný TFT TN displej s úhlopříčkou 2,4", který zvládne zobrazit pouhých 262 tisíc barev. S rozlišením 320 × 240 pixelů to dává hustotu pixelů 166 ppi. To dává skutečně hrubý rastr, který je viditelný pouhým okem, ale u takto levného telefonu je s tím třeba počítat.

U displeje nemůžete nijak ovlivnit jas, ale i na prudším slunci je však poměrně dobře čitelný. Dále si můžete vybrat tapetu, velikost písma a co je potěšitelné, tak i pohotovostní obrazovku, kde se zobrazují na zhasnutém displeji hodiny a události. Jedná se o obdobu Glance Screen známou z chytrých Lumií. Zatímco některé Lumii mají s Glance Screen smůlu, tak u takto levného základního hloupého telefonu to jde.

Zvuk: průměrný, ale sluchátka nechybí

Kvalita zvukového projevu je průměrná. Nijak nenadchne, ale ani neurazí. Hlasitý reproduktor je dostatečně hlasitý a použitelná jsou i přibalená sluchátka s handsfree, přes které je zvuk ještě lepší. Sluchátka navíc poslouží i jako anténa FM rádia s RDS, jehož přítomnost řada uživatelů ocení s povděkem.

Baterie a výdrž: nabíjení jednou za týden

Jednou z největších předností hloupých telefonů s malým displejem a nevýkonným hardwarem je v porovnání se smartphony výrazně vyšší výdrž. Nokia 220 Dual SIM dostala baterii s kapacitou 1 100 mAh, což by na smartphonu působilo jako výsměch, ale tady by to papírově mělo stačit na 24 dní v pohotovostním režimu s oběma SIM a na 15 hodin hovoru.

A skutečně, na jedno nabití v pohodě vydržíte i při poslouchání hudby a sem tam použijete klidně 4 až 5 dní. Když budete telefon používat pouze s jednou SIM a skutečně jen na volání a SMS, tak je reálný i skoro celý týden.

Hardware: neznámá miniaturní vnitřní paměť

Po hardwarové stránce od Nokie 220 skutečně žádné zázraky čekat nemůžeme. Uvnitř se nachází jednojádrový procesor ARM7 taktovaný na 260 MHz, který doplňuje pouhých 8 MB RAM. O velikosti interní paměti pro uživatelská data výrobce mlčí a ani jí není možné nijak zjistit, protože je i po připojení telefonu k počítači nepřístupná. Nebude však velká. Stačilo pořídit tři fotografie a krátké video o celkové velikosti necelých 5 MB, aby telefon začal hlásit, že paměť je plná.

Naštěstí je telefon, jak již bylo řečeno, vybaven slotem pro microSD karty, které jsou podporovány do kapacity až 32 GB. Ta se po připojení telefonu přihlásí jako velkokapacitní úložiště. Můžete si nastavit, aby se fotografie a videa ukládala tam. Případě ty uložené v paměti telefonu si tam přes správce souborů přesunete.

Uživatelské prostředí: jednoduchost především

Nokia 220 Dual SIM je telefon s uzavřeným operačním systémem, kterým je v tomto případě klasické Series 40 řada 30+. Pokud tak znáte jiné klasické Nokie, nebudete mít s jejím ovládání problém.

Úplně nahoře je lišta s piktogramy, kde se vpravo ukazuje ukazatel stavu baterie, mobilní data a Bluetooth. Pod nimi jsou dva řádky s ukazateli síly signálu na obou SIM a jejich názvy. Pod nimi jsou velké hodiny a datum. Dole jsou pak už jen dva popisky – vlevo Menu a vpravo Fotoaparát, které se vztahují ke kontextovým tlačítkům.

Menu si můžete zobrazit v tabulce 8 × 8 nebo jako seznam, což vzhledem k velkým ikonám a popiskům ocení zejména starší uživatelé, kteří již mají horší zrak. V režimu tabulky se pak zobrazuje název vybrané položky v horní liště. Dole jsou pak tři možnosti nabídky – volby, které vyvolávají kontextovou nabídku, uprostřed tlačítko Zvolit a vpravo Zpět. Uživatelské rozhraní je tak velice jednoduché, ale proto je telefon vcelku svižný. Pohyby v menu jsou plynulé, ale ani při spouštění aplikací se příliš nenačekáte, i když to samozřejmě nesmíme srovnávat se smartphony.

Fotoaparát: jen do počtu

Telefon sice dostal dvoumegapixelový fotoaparát s fixfokusem, ale v tomto případě by výrobce udělal, kdyby ho tam vůbec nedával. Fotografie jsou prakticky nepoužitelné i za dobrého světla. Fotografie jsou neostré, zašuměné a barevné plochy se splývají. Při nedostatku světla jsou díky šumu zcela nepoužitelné ani jako momentky.

O nahrávání videa se v souvislosti s tímto mobilem snad nemá cenu ani zmiňovat. Dokáže nahrávat v rozlišení pouhých 320 × 240 pixelů s 15 snímky za vteřinu a je stejně zašuměné jako fotografie. Tuto funkci pravděpodobně nikdy nevyužijete.

Nokia 220 Dual SIM – testovací video, 240p

Multimédia: jednoduché, ale funkční

Na prohlížení fotografování je v telefonu jednoduchá galerie. Fotografie můžete nejen zobrazit, ale i sdílet přes Bluetooth nebo v MMS, mazat, přejmenovat nebo zobrazit detaily. Dále je zde jednoduchý videopřehrávač, který podporuje kodeky H.263, H.264/AVC, MPEG-4. Hudební přehrávač přehraje AAC, MIDI, MP3, WAV a pokud by vám vlastní hudba nestačila je tu již zmiňované FM rádio s RDS.

Z dalších multimediálních funkcí jsou tu přítomny i jednoduché hry. Na výběr je tu například jednoduchý had Snake Xenzia, dále si pak můžete vybrat Asphalt 6, Block breaker, Avengers, Assassin creed, Modern combat, Real football.

Výbava telefonu: internet pouze 2G

To, k čemu je telefon především určen, tedy telefonování, mu jde na jedničku. Přenášený hlas je bez zkreslení, a to jak ten váš, tak vašeho protějšku. Telefon podporuje pouze 2G ve dvou pásmech GSM (900 MHz a 1800 MHz).

Do telefonního seznamu můžete uložit maximálně 500 položek. Ke každému kontaktu můžete pouze telefonní číslo. Jediné, co je zde navíc, je, že ke kontaktu můžete přiřadit i fotografii. Kontakty v telefonním seznamu vyhledáváte buď postupným zadáváním znaků, nebo rolováním. Nejpoužívanější čísla si můžete také nadefinovat jako rychlou volbu.

Co se týče zpráv, můžete si při psaní vybrat i T9. U českého slovníku obsahuje diakritiku, která je však při odeslání ořezána a zpráva tak není zkrácena. Když do zprávy přidáte přílohu, tak se automaticky změní na MMS. Zprávy se přitom ve výpisu zobrazují v podobě konverzací.

Funkce Dual SIM funguje v případě Nokie 220 standardně. Když na jednom čísle hovoříte, tak jste na druhém nedostupní. Při vytáčení hovoru nebo odesílání zprávy si můžete buď nastavit, která SIM se použije primárně nebo si pokaždé vybírat.

Nokia 220

Nokia nabídla v tomto telefonu i internet, ale v podstatě se jedná o naprostý základ. Máte k dispozici EGPRS na downloadu s maximální rychlostí 236,8 kb/s a GPRS na uploadu s maximem 85,6 kb/s. Na surfování po internetu to však stačí. Předinstalovaný prohlížeč Nokia Xpress Browser totiž každou stránku nejprve zkomprimuje. V telefonu navíc najdete i aplikace pro Facebook, Twitter a Yahoo Messenger. Aplikace na email však bohužel chybí.

Dalšími možnostmi připojení jsou kromě již zmiňovaného microUSB s USB Mass Storage i Bluetooth 3.0 s profily OPP (Object Push Profile) 1.1, Profil PBAP (Phonebook Access Profile) 1.1. To nabízí peer-to-peer sdílení Bluetooth Slam.

Z dalších funkcí bychom mohli ještě zmínit odpočet, stopky, svítilnu a převodník. O organizaci se postará jednoduchý kalendář. Zapomenout nesmíme ani na správce souborů.

Závěr: pro nenáročné je dobrou volbou

Na Nokii 220 Dual SIM je nutno pohlížet optikou toho, pro koho je určen. Jedná se o jednoduchý základní telefon, který ocení zejména starší uživatelé. Telefon odvede vše, co od něj tito uživatelé očekávají. Počínaje snadnou obsluhou a dlouhou výdrží konče. Navíc nabídne i podporu Dual SIM v základní podobě i přístup na internet a sociální sítě. Poslouží i k poslouchání hudby a rádia. Vypíchl bych i praktickou baterku na horní hraně telefonu.

Nokia 220

Mezi negativy bych naopak zařadil malou vnitřní paměť, takže pokud budete chtít telefon využívat i jako MP3 přehrávač, neobejdete se bez paměťové karty. Nepříjemné je i maximálně 500 telefonních čísel v seznamu a také to, že si ke kontaktům nemůžete přidat další informace. Tristní a skutečně jen do počtu je fotoaparát, u kterého by výrobce udělal lépe, kdyby jej zcela vynechal. Stejně tak, když už výrobce dal telefonu přístup na internet, mohl přidat i alespoň jednoduchý emailový klient.

Oficiální cena Nokie 220 DualSIM je v tuto chvíli 1 190 Kč, přestože se dá v internetových obchodech sehnat i za méně než tisícikorunu. Za tyto peníze a pro toto použití se jedná o dobrou volbu a je možné jí doporučit.

Konkurence

Z konkurence můžeme zmínit například seniorský Aligator A610, který kromě základních funkcí nabízí i SOS Locator, což je soubor funkcí, které umožňují odeslání polohy telefonu po stisku SOS tlačítka pomocí běžné SMS zprávy. Příjemce zprávy si pak snadno prohlédne v mapě, kde se telefon nachází. I on pak nabízí internet alespoň přes GPRS nebo podporu microSD karet. Jeho cena se pohybuje kolem 1 200 Kč, tedy stejně jako Nokie.

Další alternativou je Samsung E200, jehož cena se pohybuje kolem tisícikoruny. Je vybavený 1,8" displejem a ve výbavě nechybí ani FM rádio a podpora paměťových karet, ale pouze VGA fotoaparát.

Huawei G5000, jehož cena začíná lehce pod tisícikorunou, nabídne klávesnici s rozměrnými tlačítky, 2" displej a z nadstandardních funkcí SOS tlačítko, svítilnu nebo lupu. Jeho hlavní cílovou skupinou jsou i v tomto případě senioři.

nokia-220-dual-sim
Klady
  • internet
  • svítilna
  • dlouhá výdrž
  • svižné reakce
  • pohodlná klávesnice
  • kvalitní konstrukce
Zápory
  • interní paměť není přístupná přes Mass storage
  • nekvalitní video
  • nekvalitní fotografie
  • malá vnitřní paměť
Diskuze ke článku
K
Zdravím, existuje v dnešní době ještě něco podobného ale aby to bylo výkonnější a mělo to Wi-Fi?
Myčoken
21:02 Pokud je v článku video, pak nefunguje ...
Sz
Možná by nebylo špatné zdůraznit, že m.t. nepodporuje Bluetooth audio profil ( nepřipojíte k němu Bluetooth HF ). Bohužel jsou na tom stejně i ostatni nové tlačítkové "Nokie".
Petr
Ségra dostala něco hodně podobného jako služební (okolo tlačítka menu je zakulacený rámeček a dole pod tlačítky není tolik místa, jinak to vypadá stejně) a nejradši by s tím švihla o zeď. Nelogický krám - a to je na tlačítkové telefony, jiné nikdy neměla. Nemá to ani výbavu, ani jednoduchost, bere si to snad ze všeho to horší a tlačítka z toho dobrý mobil neudělají. Kde jsou ty časy E.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze