Microsoft Lumia 650
recenze

Microsoft Lumia 650

Elegance vše nespasí

Na letošním veletrhu MWC v Barceloně Microsoft představil Lumii 650, nového zástupce střední třídy na platformě Windows 10 Mobile. Ta svým elegantním vzhledem s kovovým rámem zaujala více než vlajkové lodě Lumia 950 a 950 XL. Dokázala nás po otestování Lumia 650 přesvědčit?

Přestože jsou mobilní Windows třetí nejpoužívanější platformou u chytrých telefonů, jejich podíl se pohybuje celosvětově pouze v řádu jednotek procent. Aby přilákal další výrobce na tuto platformu, rozhodl se Microsoft omezit vlastní výrobu smartphonů. Právě Lumia 650 by měla být poslední Lumií vůbec a náhradou by až v příštím roce měl být nový Surface Phone. Microsoft Lumia 650 patří do střední třídy a cílí na podnikovou sféru. V elegantním designu, kterým převyšuje i vlajkové lodě Lumia 950/XL, nabídne 5palcový AMOLED displej, což není v této kategorii standardem. Celkový dojem nicméně kazí slabší hardware a také přestřelená cena, která činí bez deseti korun 6 tisíc.

Oficiální fotografie Microsoft Lumia 650

Obsah balení:

  • mobilní telefon
  • manuál
  • nabíječka
Microsoft Lumia 650

Technické parametry Microsoft Lumia 650

Kompletní specifikace
Konstrukce142 × 70,9 × 6,9 mm, 122 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 212 8909, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: Adreno 304
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémWindows 10 Mobile
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 4:55 hodin
Dostupnostúnor 2016,

Microsoft Lumia 650 – videopohled

Design a konstrukce: elegance s kovovým rámem

S 5palcovým displejem je s rozměry 142 × 70,9 × 6,9 milimetrů Lumia 650 stále ještě poměrně kompaktní a nebudete mít problém jí strčit ani do kapsy od kalhot. Hmotnost se pak vyšplhala na přijatelných 122 gramů.

S Lumií 650 míří Microsoft do firemního segmentu, a proto se nepouští do žádných designových výstřelků. Elegantní design s kovovým rámečkem přitom strčí do kapsy i vlajkové lodě Lumia 950 a 950 XL, které se dočkaly řady výtek ohledně příliš „laciného“ vzhledu. Pokud by vypadaly takto, tak by se žádné negativní hlasy neobjevily. My jsme měli k dispozici černou variantu se stříbrným rámem. Kromě toho lze zakoupit i verzi s bílými zády.

Microsoft Lumia 650

Přední stranu kryje odolné sklo Corning Gorilla Glass 3, které při zhasnutém displeji tvoří jednolitou černou plochu, z níž vystupuje pouze název výrobce nad displejem a čočka přední kamery v pravém horním rohu. Škvíry telefonního mikrofonu a reproduktoru na obvyklých místech jsou naopak téměř neznatelné. Podobně jako u většiny novějších modelů, i v tomto případě sáhl výrobce po virtuálních tlačítkách. K jejich zobrazení tak musíte telefon odemknout. Nutno však říci, že prostoru pod displejem není v tomto případě tolik a pokud měla být použita klasická senzorová tlačítka, utrpěla by tím ergonomie – telefon by se pak obtížněji ovládal.

Boky telefonu tvoří již zmiňovaný kovový rámeček, který je přerušený vespod u microUSB konektoru a na horní straně kolem 3,5 mm jacku pro připojení sluchátek. Očividně tak netvoří pevnou kostru telefonu, ale je k bokům pouze přilepený na efekt. Ačkoli má matné provedení, vystupují z něj zbroušené lesklé hrany, což telefon celkově oživuje a je třeba to pochválit. Na pravém boku na stisk čeká klasická sestava tlačítek – menší vypínač a nad ním podlouhlý regulátor hlasitosti. Ta mají stejnou barvu jako rámeček, ale v tomto případě se jedná pouze o plast. Jsou poměrně vystouplá, ale dobře se mačkají.

Microsoft Lumia 650

Lehce zaoblená záda tvoří kryt z matného plastu, který ale stejně jako přední strana snadno zachytává otisky prstů, a tak vám nezbyde než neustále leštit. Záda prakticky zejí prázdnotou. Pouze nahoře má své místo lehce vystupující čočka fotoaparátu se stříbrným okružím a přisvětlovací LED. Pod ní je už jen stříbrné logo výrobce, ale chybí zde viditelný průduch hlasitého reproduktoru. Kryt je snímatelný a na vnitřní straně uvidíte anténu NFC. Ke slotům pro nanoSIM a microSD se dostanete až po vyjmutí baterie. My jsme měli k dispozici verzi pro jednu SIM, ale v nabídce najdete i tu pro dvě.

Kryt je po svém obvodu opatřený 12 pacičkami. Ty měly u námi testovaného kusu problém zapadnout na své místo a chtělo to větší sílu, což platí i při sundávání. Pokud se však podaří, kryt se ani nehne, vše dokonale lícuje a nic se nekroutí ani při silnějším stisku.

Líbilo se nám:

  • příjemné rozměry
  • efektní kovový rámeček
  • vypadá dražší než je

Nelíbilo se nám:

  • lapač na otisky prstů
  • kovový rámeček je jen pro ozdobu

Displej: OLED s dokonalou černou a Glance Screen

Microsoft použil na 5palcovém displeji rozlišení 1 280 × 720 pixelů, což dává hustotu 294 PPI. Ačkoliv u takto velkých displejů stále častěji vídáme Full HD, ukazuje se, že i toto nižší rozlišení stačí. Při běžném používání si i díky jednodušší grafice uživatelského prostředí nějakého hrubšího rastru nebo jednotlivých pixelů nevšimnete. Mnohem důležitější je, že byl použit OLED panel v kombinaci s technologií ClearBlack, takže černá je skutečně černá a ostatní barvy jsou jasné a živé. Kromě toho se displej může pochlubit i neomezenými pozorovacími úhly.

K dispozici máte automatickou i manuální regulaci jasu. Vše funguje spolehlivě a text na displeji jde přečíst i za prudkého slunce. Při nastavení maximálního jasu displej nedráždí oči a při minimálním jasu je stále ještě čitelný. Potěší přítomnost funkce Glance Screen, která zobrazuje informace i na zhasnutém displeji. Naopak zamrzí absence odemykání dvojitým poklepáním a zvýšená citlivost pro ovládání v rukavicích. To však chybí všem novým modelům, které přišly už z výroby s Windows 10 Mobile. Přesto by se dal displej celkově hodnotit jako nadprůměrný.

Líbilo se nám:

  • použité technologie
  • dostatečná jemnost
  • dobrá čitelnost za prudkého slunce
  • Glance Screen

Nelíbilo se nám:

  • chybějící odemknutí dvojitým poklepáním
  • chybějící zvýšená citlivost

Zvuk: sluchátka chybí

Hlasitý reproduktor intenzitou vydávaného zvuku dostává svému jménu. Zvukový projev pak lze označit za solidní s náznaky basů. Ještě lepších výsledků ale dosáhnete při použití sluchátek. Ta byste však v balení hledali marně. Pro někoho to znamená mínus. Někteří uživatelé to naopak vítají, protože se jim alespoň doma nehromadí. My jsme telefon testovali s uzavřenými sluchátky Sony MDR-ZX110W. Zvuk si můžete vylepšit pomocí uživatelsky nastavitelného ekvalizéru s řadou předpřipravených profilů.

Microsoft Lumia 650

Líbilo se nám:

  • slušná kvalita zvuku
  • ekvalizér

Nelíbilo se nám:

  • chybějící sluchátka v balení

Baterie a výdrž: slušná výdrž a pomalé nabíjení

Lumia 650 disponuje vyměnitelnou baterií s kapacitou 2 000 mAh. Reálná výdrž se vždy odvíjí od způsobu využití, ale i při intenzivním používání, které obnášelo i navigování a sledování videa, vydržela i díky méně výkonnému hardwaru bez problémů celý den. Při středním používání, které zahrnuje i neustálou synchronizaci přes mobilní data nebo Wi-Fi a občasné surfování po internetu, se dostanete na den a půl až dva dny.

Provedli jsme standardní test výdrže. Během něj byly jas displeje a hlasitost zvuku vedeného do sluchátek nastaveny na 50 procent a přes Wi-Fi se přehrávalo streamované video v kvalitě 720p. Telefon vydržel 8 hodin a 2 minuty, což je slušná hodnota. Pro srovnání: předchozí Lumia 640, která má o 500 mAh vyšší kapacitu akumulátoru, vydržela 10 hodin 1 minutu.

Ačkoli velikost baterie není závratná, rychlost nabíjení vás nepotěší. Za hodinu se telefon nabil jen na 22 procent kapacity. Na 80 procent to trvalo 2 hodiny a 55 minut. Plný stav však hlásil dokonce za dlouhé 4 hodin 55 minut.

Líbilo se nám:

  • solidní výdrž
  • vyměnitelná baterie

Nelíbilo se nám:

  • pomalé nabíjení

Hardware a výkon: slabší hardware než by se slušelo

Zvolený podprůměrný hardware vyvolal celou řadu kritických hlasů. Microsoft sáhl do nižších pater nabídky Qualcommu a použil čtyřjádrový Snapdragon 212 s taktem 1,3 GHz. Na funkci Continuum tak můžete rovnou zapomenout. Doplňují ho pak 1 GB RAM. O žádného trhače asfaltu se tak nejedná. Systém není sice bleskurychlý a při spouštění aplikací si počkáte déle než u špičkových modelů. Při práci to nicméně není nijak omezující. V benchmarku AnTuTu v6.0 UWP Beta5 dosáhl 31 594 bodů.

Microsoft Lumia 650

Vnitřní úložiště telefonu má papírově kapacitu 16 GB. Reálně máte k dispozici necelých 14,5 GB, ze kterých při prvním spuštění zbývá 10,6 GB. Interní paměť lze dále rozšířit pomocí microSD karty, které jsou podporované až do kapacity 200 GB. Paměťovou kartu můžete nastavit i jako výchozí úložiště. Aplikace, pokud to autoři umožní, můžete přesunout na kartu nebo je tam rovnou instalovat. Základním předpokladem je nicméně použití rychlé karty třídy 10. Pomalá karta by systém zpomalovala a prodloužila spouštění aplikací.

Líbilo se nám:

  • interní paměť 16 GB
  • podpora až 200GB paměťových karet

Nelíbilo se nám:

  • slabší hardware

Prostředí a multimédia: dlaždice a univerzální aplikace

Microsoft Lumia 650 přichází už z výroby s Windows 10 Mobile, konkrétně se jedná o sestavení 10.0.10586.164. Pokud již máte zkušenost s předchozími Windows Phone 8.1, nebude to pro vás představovat až tak zásadní změnu. Uživatelské rozhraní tvoří i nadále domácí obrazovka s dlaždicemi, které volitelně mohou obměňovat zobrazované informace.

Microsoft prezentuje Desítky jako univerzální platformu. Díky stejnému jádru tak většina aplikací včetně těch systémových a například nastavení vypadá stejně i umí to samé napříč různými zařízeními od telefonu přes tablet a Xbox až po PC. Podrobně jsme se popisu systému Windows 10 Mobile věnovali v recenzi nové vlajkové lodě Microsoftu Lumie 950.

Jak již bylo řečeno výše, systém fungoval svižně. Vše bylo plynulé. Nesetkal jsem se s žádnými pády aplikací nebo zamrzáním. Pouze se vlivem slabšího hardwaru především náročnější aplikace o něco déle spouštěly. Nebylo to ale nic strašného.

Multimediální funkce reprezentují nové univerzální aplikace, které jsou prakticky shodné s těmi v desktopových Windows 10. Nový hudební přehrávač Hudba Groove si poradí s formáty MP3, WAV, eAAC+, WMA, M4A a FLAC. Přehrávač je propojený i s obchodem s hudbou, což u nás bohužel nevyužijete. Samostatnou aplikaci mají pak přehrávač podcastů a FM rádio, které podporuje RDS.

Správu vašich obrázků umožňuje aplikace Fotky, která je rozdělena do tří záložek – kolekce, alba a složky. V nastavení si přitom můžete zapnout i zobrazení obsahu z OneDrive. Praktickou funkcí také je, že můžete odfiltrovat obsah OneDrive pouze na složku Obrázky. Stejné fotografie se navíc slučují, takže se zobrazují pouze jednou.

Videopřehrávač Filmy a TV pořady je stejně jako ten hudební propojený obchodem. A pro Čechy stejně uzamčeným. Po funkční stránce je primitivní a má pouze základní funkce. Potěší však, že podporuje i SRT titulky. Pokud jsou uložené v Unicode, zobrazí se včetně české diakritiky.

Z organizačních funkcí bychom zde vypíchli kancelářský balík Office. Ten už není v podobě jedné aplikace, ale textový procesor Word, poznámkový blok OneNote, tabulkový procesor Excel a prezentace usnadňující PowerPoint s přídomky Mobile jsou zde samostatně. Dokumenty můžete stále nejen číst, ale i editovat a vytvářet nové. Propojení s OneDrive umožňuje i správu dokumentů v cloudu.

Líbilo se nám:

  • jednoduché prostředí
  • univerzální aplikace

Nelíbilo se nám:

  • pomalejší spouštění aplikací

Fotoaparát: pouze průměr

U Lumie 650 použil Microsoft 8megapixelový zadní fotoaparát se světelností f/2,2, se kterým jsme se mohli setkat už u Lumie 640. Opět nechybí ani přisvětlovací LED. Přední fotoaparát pak disponuje stále běžnějším rozlišením 5 Mpx, což stačí nejen na videohovory, ale i populární selfie. Světelnost je stejná jako vzadu.

Výchozí aplikací fotoaparátu je ve Windows 10 Mobile Windows Camera, která nahradila dosavadní aplikaci Lumia Camera, ze které si však přináší funkce, na které jsme zvyklí. Kromě plné automatiky tu tak nechybí celá řada manuálních nastavení včetně vyvážení bílé a ISO, ale manuálně můžete i ostřit a měnit rychlost závěrky a clonu. Najdete zde i samospoušť, bracketing nebo HDR. Další funkce si již tradičně můžete doinstalovat přes fotoaplikace.

U fotografií směrem k okrajům klesá ostrost a i celkové prokreslení spadá spíše do průměru. Za dobrý světelných podmínek se nicméně může podařit i kvalitní snímek. Při nedostatku světla se bez použití účinného vestavěného LED přisvícení objevuje poměrně agresivní šum. Kvalita předního fotoaparátu s rozlišením 5 megapixelů tak tak dosahuje průměru, ale na selfie pro sociální sítě to stačí.

Microsoft Lumia 650 – testovací video, 720p, exteriér

Vyloženě zamrzí, že vlivem použitého slabšího procesoru se musíte u obou fotoaparátů spokojit pouze s videem v HD (1280 × 720 pixelů) s 30 snímky za vteřinu. Video alespoň netrpí trháním a za dobrých světelných podmínek je čisté a bez šumu. S ubývajícím světlem však, stejně jako u statických snímků, jeho kvalita klesá.

Líbilo se nám:

  • přehledná aplikace
  • dobrá světelnost

Nelíbilo se nám:

  • průměrná kvalita obrazu
  • pouze HD video

Výbava telefonu: LTE a kvalitní navigace

Kvalita hovoru byla bezproblémová. Telefonní reproduktor hraje hlasitě a čistě bez jakéhokoliv náznaku kovového zabarvení. Protějšku bylo ve všech případech bez problémů rozumět a stejně tak si nestěžovala ani protistrana. Rovněž nebyl žádný problém s kvalitou signálu a jeho výpadky.

Microsoft Lumia 650

Konektivita zahrnuje LTE Cat 4 s maximálními rychlostmi 150/50 Mb/s, nechybí podpora všech v ČR používaných pásmech, tedy 800, 900, 1 800, 2 100 a 2 600 MHz. LTE přitom podporuje i Dual SIM verze. Z dalších možností bezdrátového připojení zde nechybí Wi-Fi ve verzích 802.11b/g/n, Bluetooth 4.1 ani NFC. K počítači se můžete připojit přes microUSB 2.0. Podpora USB OTG nicméně zůstává zbožným přáním.

K surfování po internetu zde slouží náhrada Internet Exploreru v podobě prohlížeče Edge. Ten nabízí nové vykreslovací jádro a praktické funkce typu našeptávače, správce stahování nebo režimu čtení. Práce s prohlížečem je intuitivní. Aplikace běží svižně a nezadýchává se ani při otevření více záložek.

Satelitní navigaci zajišťuje nejen americký systém GPS, kterému ke zpřesnění polohy pomáhá A-GPS a informace o Wi-Fi. Přítomné jsou i konkurenční systémy – ruský GLONASS a čínské Beidou, které nalezenou polohu dále zpřesňují. Nalezení a zafixování polohy trvá v řádu vteřin a telefon si drží polohu, i když ho máte v kapse a jste v oblastech s horším výhledem na oblohu, například v lese. Škoda však, že ve výbavě chybí elektronický kompas, který se hodí při pěší turistice.

Navigační software v telefonu reprezentují firemní Mapy, které mají nahradit dosavadní HERE mapy, které už ve Windows 10 Mobile nebudou podporovány. Využívají však shodné mapové podklady a pro offline použití lze jejich část rovněž stáhnout, a to jak do interní paměti, tak na paměťovou kartu.

Líbilo se nám:

  • LTE v českých pásmech
  • kromě GPS i GLONASS a Beidou
  • NFC

Nelíbilo se nám:

  • chybějící elektronický kompas

Zhodnocení: elegantní vzhled sráží použitý hardware

Nejvíce zamrzí použitý hardware. Proti předchozí Lumii 640 nepřináší 650 nic zásadního navíc. Ano, má modernější čipset Snapdragon 212 proti Snapdragonu 400, ale ten nenabízí výkonnostně nic, co by ospravedlňovalo cenu necelých 6 tisíc. Snapdragon 212 je navíc na nižší střední třídu, kam by se Lumia 650 chtěla zařadit, prostě příliš slabý, což dává znát pomalejší spouštění aplikací. Pouze průměrné jsou pak i oba fotoaparáty.

Microsoft Lumia 650

Abychom jen nekritizovali, potěší velice kvalitní displej s Glance Screen, i když mu chybí odemykání dvojitým poklepáním a zvýšená citlivost, což je nicméně pouze softwarová záležitost a je možné, že to Microsoft v některé z dalších aktualizací doplní. LTE umí všechna u nás podporovaná pásma a nechybí ani NFC. Plus představuje interní paměť s kapacitou 16 GB a podpora až 200GB paměťových karet.

Pokud jste fanouškem Windows 10 Mobile a je pro vás jedním z významných kritérií vzhled, nebo jste firemním zákazníkem, pak patrně slabiny Lumii 650 odpustíte. Jako dobrou koupi jí však nemůžeme označit, dokud cena neklesne alespoň o 1 500 Kč na současnou úroveň Lumie 640 LTE. Ještě těžší to bude mít v konkurenci s Androidem, kde je v cenové hladině mezi 5 až 6 tisíci skutečný přetlak.

Konkurence

Nejvážnější konkurencí v rámci platformy Windows je již několikrát zmiňovaná loňská Microsoft Lumia 640, která stejně jako některé další modely dostala oficiální aktualizaci na Windows 10 Mobile. Se svým plastovým barevným tělem sice nevypadá tak exkluzivně, ale se čtyřjádrovým Snapdragon 400 taktovaným na 1,2 GHz a jedním 1 GB RAM je její výkon podobný. Má rovněž 5palcový displej s HD rozlišením, ale jedná se o IPS. Interní paměť dosahuje poloviční hodnoty a má i horší přední fotoaparát, který má na selfie nedostatečné rozlišení 0,9 Mpx. Disponuje ale o 500 mAh vyšší kapacitou akumulátoru. Tím, čím nejvíc v konkurenci s Lumií 650 boduje, je však cena: za variantu s LTE zaplatíte necelých 4 500 Kč, za verzi s Dual SIM, ale bez LTE, pak ještě o 500 Kč méně.

TIP: Recenze Microsoft Lumia 640 – Střední třída s Windows Phone

Microsoft Lumia 640

Zajímavou volbou mezi smartphony s Androidem je například kovové Xiaomi Redmi 3, za které zaplatíte 5 599 Kč. Nabízí stejně velký HD displej, ale typu IPS. Uvnitř tentokrát tepe hned osmijádrový Snapdragon 616 s 2 GB RAM. Interní paměť, rozšiřitelná pomocí microSD karet, má kapacitu 16 GB. Potěší 13Mpx zadní fotoaparát a akumulátor s kapacitou 4 100 mAh. Zamrzí však absence u nás používaných pásem LTE.

TIP: Recenze Xiaomi Redmi 3 – Kovový kabátek a nepoužitelné LTE

Xiaomi Redmi 3
Xiaomi Redmi 3

Kolem 5,5 tisíce korun se pohybuje i Lenovo P70. Jeho výbava jako by Redmi 3 z oka vypadla: stejný je displej, RAM, 16GB rozšiřitelné úložiště i neplnohodnotné LTE. I počet procesorových jader je identický, ovšem v tomto případě jde o čip MediaTek 6752. Baterie má kapacitu 4 000 mAh.

TIP: Recenze Lenovo P70 – Pan božský?

Lenovo P70
Lenovo P70

Pod 5 tisíc se dostanete u THL 5000T. Stejně jako P70 nabídne 5palcový IPS displej s HD rozlišením a osmijádrový MediaTek, tentokrát však model 6592. Oproti Lumii 650 pak má pouze poloviční interní paměť; 1 GB RAM zůstává. V čem však kraluje, je velikost akumulátoru, který má skutečně obří kapacitu 5 000 mAh.

TIP: Recenze THL 5000T – Výdrž především

THL 5000T
THL 5000T
microsoft-lumia-650
Klady
  • elegantní vzhled
  • dílenské zpracování
  • AMOLED displej
  • slušná výdrž
Zápory
  • slabý hardware
  • průměrné fotoaparáty
  • pomalé nabíjení
  • vysoká cena
Diskuze ke článku
Jožko
Hm . .mikrosoft
doro
Mrtvola :D Blazni za ty prachy :D
blue.sun
A máme tu opět klasickou recenzi na produkt s Windows...
Jsou věci, za které si Microsoft zaslouží kritiku, ale zrovna ty nejvíce vytahované problémy to nejsou. Čipset měl být výkonnější, tam není v dané kategorii diskusí. Ani ne kvůli CPU, ale kvůli grafice. Chudší balení může vadit, ale v dnešní době už jen málokdo používá originální sluchátka. Takže zbývá akorát dlouhá doba nabíjení, která se mi vůbec nepozdává a zatím jsem ani nikde neviděl zmínky, že by s tím někdo měl problémy. Může to být vada kusu, může to být vlastnost (pak je to průšvih). Čistě pro informaci, jaká je k tomu telefonu nabíječka?
Ale teď k tomu zbytku... U kterého dnešního telefonu má kovový rámeček jinou, než estetickou funkci? Ke zpevnění by to musela být OCEL a ne měkoučký hliník. Bendgate k důkazu nestačilo? Fotoaparát je rozhodně nad průměrem své třídy a kritiku si nezaslouží. Zejména ne ve chvíli, kdy jej srovnám s testy vybraných "konkurentů", kde jsou fotoaparáty totální odpad.
Martin
Chápem že je to dosť slabé ale je to jediný smartphone ( do 6000kč ) ktorý ma plnohodnotné LTE a dual sim zároveň ... cena rýchlo opadne takže by si v priebehu roka svojich záujemcov nájde
Troška škoda fotáku no ten to mohol ešte zachrániť ...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze