LG Optimus L1 II
recenze

LG Optimus L1 II

Levný Android do ženské ručky

Největší důraz kladou všichni výrobci na své vlajkové lodě, které nabízí ty nejlepší technologie, ale také si to nechají patřičně zaplatit. Je však i velká skupina těch, kteří chtějí co nejnižší cenu a nezáleží jim na pokročilých funkcích. Právě pro ně nabízí LG jako svůj nejnižší model Optimus L1 II. Za přibližně dva tisíce nabídne vše, co od smartphonu čekáte.

Až do počátku srpna byl nejnižším modelem řady Optimus L, která se soustředí na elegantní design, precizní zpracování a smysl pro detail, Optimus L3 II, jehož recenzi jsme vám přinesli v květnu. Jihokorejský výrobce se však rozhodl jít ještě níž a představil model Optimus L1 II, u kterého nasadil agresivní cenovou politiku, když startoval na zhruba 94 dolarech. Je však za takovou cenu možné pořídit slušný smartphone? LG tvrdí, že ano. Přesvědčíme se o tom v našem testu.

Oficiální fotografie LG Optimus L1 II

Za zapůjčení LG Optimus L1 II děkujeme e-shopu x-store.cz, kde můžete telefon také zakoupit.

Technické parametry LG Optimus L1 II

Kompletní specifikace
Konstrukce102,9 × 59,2 × 12,2 mm, 105 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3" (240 × 320 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), , video: 640 × 480 px, 29 FPS
ChipsetQualcomm S1 MSM7225A, CPU: 1×1 GHz, GPU: Adreno 200
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 540 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:22 hodin
DostupnostQ3 2013, 1 800 Kč

LG Optimus L1 II – rychlý videopohled

Obsah balení

  • Mobilní telefon
  • Datový kabel
  • Nabíječka
  • manuál

Design a zpracování: vypadá dražší než je

LG Optimus L1 II jde proti současnému trendu zvětšování mobilních telefonů a jejich displejů. Se svými rozměry 102,9 × 59,2 × 12,2 milimetrů a hmotností 105 gramů je téměř stejně velký jako vyšší Optimus L3 II (102,6 × 61,1 × 11,9 milimetrů, 110 gramů). Jak již jsem řekl v jeho recenzi, díky svým rozměrům zaujme spíše ženy, protože padne spíše do jejich drobné ručky než do velké mužské dlaně. V kapse ani kabelce jej ani nepocítíte.

Zatímco vyšší modely druhé generace řady L sází spíše na ostřejší hrany, Optimus L1 II nabízí zaoblenější a baculatější linie, které mu však sluší. Od LG je chvályhodné, že se při konstrukci telefonu neuchýlilo k lesklým plastům, ale použilo zdrsněné plasty s plastickou strukturou. Telefon tak nemá problémy s ulpíváním otisků a vypadá i dražší než ve skutečnosti je. To vynikne zejména na bílé variantě, kterou jsme měli na testování. V černé je podle mého subjektivního názoru více konzervativní. Dílenské zpracování je navzdory cenové hladině, v níž se tento telefon pohybuje, na velice dobré úrovni. Vše lícuje, jak má. Ani při silnějším stisku se telefon nekroutí a nikde nic nevrže.

Přední stranu ozvláštňuje rámeček tvořený přesahy boků a zejména horní a dolní strany, zbytek čelní strany, která je již bez zdrsnění, je v něm lehce utopený. Většinu prostoru zde zabírá displej, pod kterým je hned čtveřice senzorových tlačítek – zpět, domů, menu a naposledy spuštěné aplikace. Na displejem je nad logem výrobce podlouhlá štěrbina reproduktoru a napravo od ní, pod černým sklíčkem senzory.

Boky telefonu ozvláštňuje tenký stříbrný rámeček s jinou strukturou než zbytek těla, který se na spodní i horní straně rozšiřuje. Na spodní straně našel své místo microUSB konektor a otvor mikrofonu, na levém boku je bílý podlouhlý regulátor hlasitosti. Konektor připojení sluchátek stejně jako vypínač hledejte nahoře. Záda telefonu jsou prakticky holá. Je zde pouze v černém čtverečku se zaoblenými rohy čočka fotoaparátu a pod ním velké logo LG.

Displej a zvuk: podprůměrné rozlišení a dobrý zvuk

Pokud jsem označil displej u Optimus L3 II jako malý, pak u Optimus L1 II je ještě o 0,2 palce menší a jeho úhlopříčka jsou pouhé 3 palce, nad čímž může řada uživatelů zmlsaných velkými displeji ohrnout nos. Displej je typu TFT TN a zvládne zobrazit 262 tisíc barev.

Horší je však jeho dnes již velice podprůměrné a nedostatečné rozlišení 240 × 320 pixelů, což dává na třípalcovém displeji hustotu pixelů pouhých 133 ppi. V praxi se tak připravte na hrubý rastr patrný i pouhým okem a zubaté okraje. Navíc s tak nízkým rozlišením už řada dnešních aplikací ani nepočítá a nemusí vám proto fungovat korektně.

Co se týče zvuku, tak jeho hlavní předností je dostatečná hlasitost z hlasitého reproduktoru i sluchátek. Ani jeho kvalita není špatná. Zvuk je jasný, čistý, není plochý, ale je tam slyšet jistá míra plastičnosti. Nejlepších výsledků přitom dosáhnete, pokud sáhnete sluchátkách, které však nejsou součástí balení.

Hardware: připravte se na kompromisy

V této cenové kategorii samozřejmě nemůžete čekat stejně výkonný hardware jako u několikanásobně dražších telefonů. Uvnitř Optimus L1 II se tak skrývá chipset Qualcomm S1 MSM7225A s jednojádrovým gigahertzovým procesorem, kterému sekunduje grafický čip Adreno 200, a doplňuje ho pouhých 512 MB RAM, ze které máte po spuštění k dispozici 143 MB. I s takto slabým hardwarem však telefon při běžných činnostech běhá poměrně svižně. Pouze při náročnějších operacích si počkáte. Zahrajete si i jednodušší hry jako je Angry Birds. Na náročnější 3D hry však rovnou zapomeňte. V benchmarku Antutu získalo LG Optimus L1 II pouhých 4080 bodů.

Interní paměť má kapacitu 4 GB a při prvním spuštění vám z nich zbývá přibližně 1,63 GB. Naštěstí telefonu nechybí slot na microSD karty, které podporuje až do velikosti 32 GB. Nemilým faktem je, že aplikace není možné ukládat na paměťovou kartu a musíte se tak spokojit pouze s vnitřní pamětí.

Po datové stránce dostal Optimus L1 II do vínku vcelku slušnou nadílku. Kromě GPRS a EDGE oboje třídy 12, nabídne i HSDPA s maximální rychlostí 7,2 Mb/s a HSUPA s maximální rychlostí 5,76 Mb/s. Další bezdrátové možnosti připojení reprezentují Wi-Fi 802.11b/g/n a Bluetooth 3.0 s A2DP a HS. K počítači můžete telefon připojit přes microUSB 2.0.

Ve výbavě dnes již žádného smartphonu nesmí chybět ani GPS. To, co jsem však vyčítal v recenzi Optimus L3 II, je i u tohoto modelu. Při hledání polohy se musíte obrnit trpělivostí než telefon najde a zafixuje satelity. Pomocí A-GPS a s využitím informací o Wi-Fi je však i tak GPS použitelná.

Baterie: nabíječku sebou stále tahat nemusíte

Telefon dostal stejnou Li-Ion baterii s kapacitou 1540 mAh, jako Optimus L3 II. Díky méně výkonnému hardwaru a malému displeji se však může pochlubit nadprůměrnou výdrží. Papírově by měl vydržet 400 hodin v pohotovostním režimu a 240 minut hovoru.

Při běžném používání, které zahrnovalo i synchronizaci přes mobilní data nebo Wi-Fi jsem se dostal na 2,5 dne, což je na smartphone velice dobrý výsledek. Samozřejmě, že při použití navigace nebo intenzivním surfováním po internetu ho můžete vybít i za pár hodin, ale v žádném případě by se nemělo stát, že pokud ho ráno odpojíte z nabíječky a budete ho normálně používat, že vás během dne nechá na holičkách.

Provedl jsem i náš standardizovaný test výdrže, při kterém byla na telefonu nastavena hlasitost na 50 procent, jas na 50 procent a přes Wi-Fi se streamovalo video v kvalitě 360p. S rozlišením 720p, které používáme obvykle u tohoto testu, si telefon neporadil a vůbec je nenačetl, proto jsem musel zvolit nižší rozlišení. Optimus L1 II se vypnul po 9 hodinách a 47 minutách, což je vynikající výsledek. Pro srovnání Optimus L3 II zvládl přehrávat stejné video 8 hodin a 37 minut.

V testu nabíjení se telefon nabil za hodinu na 32 procent. Hranice 80 procent bylo dosaženo po 2 hodinách a 32 minutách. Plně nabitý pak telefon byl po 3 hodinách a 22 minutách.

Prostředí: lehce upravený Jelly Bean

Do tohoto modelu použilo LG stejně jako u Optimus L3 II dnes již starší verzi Android 4.1.2 Jelly Bean, který si však upravilo doplněním o nadstavbu LG UI. Změny v systému nicméně dle mého subjektivního názoru nejsou na škodu. Grafika je příjemná. Ikonky jsou dostatečně velké i pro větší prsty a vybrat si můžete i větší písmo.

Změny jednoznačně k lepšímu jsou z notifikační lišty. Ta zobrazuje najednou pět tlačítek, ale tahem do stran se dostanete k dalším. Kromě standardních tlačítek, jako je zapínání a vypínání zvuku, mobilních, dat, Wi-Fi, Bluetooth, GPS, otáčení displeje, synchronizace, zde najdete i tlačítko pro rychlé zapnutí hotspotu, úsporný režim, režim letadlo nebo poznámkový blok Quick Memo.

Pohotovostní obrazovek je rozdělena do tří obrazovek, které mohou rotovat v nekonečném pásu, ale bohužel již nemůžete přidávat další. Spodní část obrazovky navíc zabírá napevno umístěná čtveřice ikon - Telefon, Kontakty, Zprávy, Menu. Takže vám příliš místa na vaše zástupce a widgety nezbývá. Alespoň, že nechybí možnost si vytvářet barevně odlišené složky.

Menu je rozděleno do tří záložek - aplikace, stahování, kde naleznete pouze aplikace stažené z Google Play, a widgety. Menu s aplikacemi je pak tvořeno mřížkou ikon 4x4 a pohybuje se v něm do stran. Ikony v menu je přitom možné řadit podle abecedy nebo podle data stažení.

Telefonní funkce, stejně jako zprávy, emaily a kalendář jsou standardem, který nabízí Android. LG si do výbavy přidalo již zmiňovaný praktický poznámkový blok Quick Memo, ve kterém si můžete psát své poznámky pouze prstem a ne přes klávesnici. V aplikaci si můžete i vybrat, zda chcete svou poznámku napsat na „žlutý papírek“ nebo přímo přes obrazovku, když chcete něco poznamenat k dění na displeji.

Co bych LG vytkl v softwarové výbavě, je především nepohodlná QWERTY klávesnice, se kterou budete, zvlášť máte-li větší prsty, bojovat. Na tak malém displeji jsou tlačítka opravdu miniaturní a příliš nepomůže ani, když telefon otočíte do horizontální polohy.

Multimédia: zvládne i video s titulky

Fotografie a videa se zobrazují v aplikaci Galerie. Můžete si je přitom zobrazit v albech, podle lokality, podle času nebo všechny pohromadě. Tato možnost se ovšem netýká online alb z Google plus, které si můžete v telefonu také zobrazit. Škoda, že u online alb nepodporuje i zobrazení alb Facebooku, tak jak to nabízejí jiné značky. Obrázky si můžete otáčet či jednoduše ořezávat. Další možnosti editace však chybí. Naopak široké možnosti jsou u sdílení, kde jste kromě MMS, email a Bluetooth omezeni pouze aplikacemi, které si nainstalujete. Na fotografie máte navíc k dispozici i novou aplikaci Fotky, která je úzce provázaná s Google+.

Jednoduchý je přehrávač hudby, který zvládá filtrování podle skladeb, alb a interpretů, vytváření vlastních seznamů skladeb a zobrazení obalů alb. Podporuje formáty MP3, WAV, AAC a skladby umí přehrávat náhodně nebo opakovat jednu pořád dokola.

Zajímavými nadstandardními funkcemi však je vyhledávání dalších skladem na YouTube podle interpreta nebo názvu skladby, a dále časovač automatického vypnutí, což oceníte, zejména pokud při hudbě usínáte. Ve výbavě nechybí ani jednoduchý ekvalizér s několika profily, který je možné využít pouze při připojených sluchátkách. Škoda jen, že nedovoluje i nastavení vlastních parametrů.

Pokud by vám vaše hudba nestačila, tak je zde ještě FM rádio s RDS, které umožňuje uložení šesti stanic do oblíbených. Stejně jako u hudebního přehrávače mu nechybí automatické vypnutí.

Přehrávač video umožňuje přehrávat pouze formáty MP4 a H.263 nabízí pouze ty nejzákladnější funkce. To mu však odpustíme, protože si dokáže poradit i s českými titulky v srt. Škoda jen, že sledování videa na tak malém displeji není příliš pohodlné.

Fotoaparát: pouze do počtu

Pokud Optimus L1 II něčím neoslní, tak je to rozhodně fotoaparát. LG se ho sice snaží vyšperkovat pokročilými funkcemi, jako je kompenzace expozice, nastavení ISO, vyvážení bílé, barevné efekty, samospoušť nebo fotografování pomocí hlasových příkazů. To však nezakryje jeho slabé výsledky.

Fotoaparát nabízí rozlišení pouze 2 Mpx a postrádá autofokus i přisvětlovací diodu. Fotografie jsou podprůměrné i při dobrém osvětlení, ale s ubývajícím světlem jejich kvalita rychle upadá. Na žádné focení to rozhodně není a poslouží maximálně jako nouzovka.

LG Optimus L1 II (testovací video) – 480p

To samé, co o fotografiích platí i o natáčeném videu. Také jeho kvalita je víc než podprůměrná. Jeho maximální rozlišení je přitom 640 × 480 pixelů (VGA) s 30 snímky za sekundu.

Závěr

Pokud bychom u LG Optimus L1 II hodnotili pouze jeho výbavu, tak bychom mu křivdili. Musíme vzít v potaz i jeho cenu a cílovou skupinu, pro kterou je určen. Pak můžeme říct, že přes své nesporné slabiny, jako je malý displej s podprůměrným rozlišením, slabý procesor s malou operační pamětí a prakticky nepoužitelný fotoaparát, nejde o vyloženě špatný telefon.

Ocenit můžeme při běžných činnostech poměrně svižný systém, rychlá mobilní data, dlouhou výdrž a povedený design s kvalitním zpracováním. To poslední přitom ocení zejména ženy. V českých internetových obchodech se Optimus L1 II prodává za necelé dva tisíce Kč.

Konkurence

Za nejbližšího konkurenta LG Optimus L1 II bychom mohli považovat již zmiňovaný vyšší model Optimus L3 II. Na rozdíly mezi oběma modely by vám přitom stačily prsty jedné ruky. Vizuálně se od něj Optimus L3 II liší hranatějším designem. O 0,2 palce větším displejem, byť rozlišení zůstává shodné a fotoaparátem, který má rozlišení 3,2 Mpx, ale rovněž postrádá autofokus a přisvětlovací LED diodu. Jinak má Optimus L3 II rovněž gigahertzový procesor s 512 MB RAM a interní paměť 4 GB se slotem na paměťové karty. Jeho cena se pohybuje kolem dvou a půl tisíce korun.

U Samsungu je nejbližší konkurence S5301 Galaxy Pocket Plus, což je vylepšená verze S5300 Galaxy Pocket. Nabízí 2,8palcový displej s rozlišením 240 × 320 pilexů. Jednojádrový procesor je taktovaný na 850 Mhz a doplňuje ho 512 MB RAM. Interní paměť má kapacitu 4 GB, které je možné rozšířit pomocí microSD karet o dalších 32 GB. Fotoaparát je opět pouze dvoumegapixelový bez autofokusu a přisvětlovací LED diody. Předností pak jsou rychlá mobilní data HSDPA (max 7,2 Mb/s) a HSUPA (5,76 Mb/s). V českých internetových obchodech se prodává v průměru za dva tisíce korun.

Větší 3,5palcový displej nabízí Alactel One Touch S'Pop, která disponuje i vyšším rozlišením 480 × 320 pixelů. Uvnitř najdete jednojádrový gigahertzový procesor, 512 MB RAM a interní paměť 4 GB s podporou paměťových karet. Jednoduchý fotoaparát disponuje rozlišením 3,2 megapixelů. V internetových obchodech můžete pořídit Alcatel One Touch S'Pop za přibližně 2400 Kč.

lg-optimus-l1-ii
Klady
  • dostatek výkonu na běžné činnosti
  • dlouhá výdrž
  • rychlá mobilní data
  • design a zpracování
  • cena
Zápory
  • pomalá GPS
  • podprůměrné rozlišení
  • malý displej
  • malá interní paměť
  • malá RAM
Diskuze ke článku
Redmarx
Ja chapu, ze ne kazdy je unesen pri pohledu na padlo typu SGS4 a proste jsou lide, kteri chteji telefon maly do kapsy. Proc se ale kvuli tomu drbat na zadech levou nohou? Typicky uzivatel tohoto telefonu vic jak telefonni funkce a SMS nepouzije, nema teda vubec smysl si porizovat smartphone aradeji si koupit hloupy telefon. Ty uz ovsem LG nevyrabi, takze je nutno se poohlidnout u Nokie, tam snad jeste porad par obycejnych telefonu je. LG tak nezbyva nez vyrobit nejake to drbatko s noznim uchopem. :-D
HTC je šunt
vlastním pátý měsíc HTC Desire C.
1. Neustále se samovolně vypíná.
2. špatný mikrofon - při telefoním hovoru mě nikdo neslyší. Musím do něj křičet. Mám s tím opravdu velký problém.
Reklamace nepomohla. Ani jeden problém nebyl odstraněn. Budu tedy reklamaci po druhé opakovat.
derqw
Proč to píšeš zde......
SU
Malej na heurece drahej, bych radši ženskejm doporučil VF Smart mini neni nák výkonej ale neni to takovej chcípák malej jako tohle LG.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze