Honor 3C
recenze

Honor 3C

Debut jak má být
97

Honor je na trhu novou značku, nicméně ne nezkušenou. Jedná se totiž pouze o jiný obchodní název pro řadu Honor od Huawei. Strategie však zůstává stejná – nabídnout co nejvíce muziky za co nejméně peněž. To je hlavní heslo modelu 3C a tento levný smartphone je výborným příkladem toho, co bychom měli za své peníze dostat.

Společnost Honor je nováčkem na poli mobilních telefonů. Vlastně ne tak docela, jelikož se jedná pouze marketingovou značku od Huawei, která názvem Honor apeluje na evropské uživatele, kteří k čínským názvům a značkám nemají příliš důvěry. První dvojice telefonů, která se pod názvem Honor na trh dostala, tvoří modely Honor 6 a Honor 3C. V dnešní recenzi si představíme druhého jmenovaného, který spadá do nižší střední třídy, ale klidně by se mohl honosit hodnotnějším titulem.

Balení telefonu

Obsah balení

  • telefon Honor 3C
  • microUSB kabel
  • nabíječka
Oficiální snímky telefonu

Technické parametry Honor 3C

Kompletní specifikace
Konstrukce139,5 × 71,4 × 9,2 mm, 140 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6582, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:56 hodin
Dostupnostprosinec 2014, 3 900 Kč

Honor 3C – videopohled

Design a zpracování: škoda toho levného plastu

Honor 3C se pyšní celkem nízkou cenovkou, která na první pohled není na výbavě poznat. Jestli to ale někde poznáte, tak jsou to materiály, ze kterých je telefon vyroben. Konkrétně jde hlavně o zadní část, která je vyhotovena ze značně levně působícího lesklého plastu, který je sice lehký, ale v porovnání s například ZenFony od Asusu je nesrovnatelně tenčí a vypadá také méně hodnotně. Rozměry 139,5 × 71,4 × 9,2 milimetrů jsou vzhledem k 5palcové úhlopříčce displeje tolerovatelné a hmotnost 140 gramů je také velmi dobrá.

Honor 3C

Přední straně vévodí 5palcový displej s rozumně velkými rámečky. V praxi se ale neosvědčila senzorová tlačítka pod displejem, která jsou stěží viditelná za dne, natož ve tmě. Jejich identifikace vám proto občas může činit problémy, ale přítomná je alespoň haptická odezva při jejich zmáčknutí. Nad panelem nalezneme kompletní senzorovou výbavu, a to včetně senzoru okolního jasu a notifikační diody, která bliká zeleným světlem. Její chování bohužel neovlivníte a musíte tak spoléhat na nativní nastavení. Na první pohled si také zajisté všimnete předního 5Mpx fotoaparátu.

Přední část telefonu

Jak již bylo zmíněno, zadní strana trpí použitím velmi tenkého a lesklého plastu, který je na dotek nejenom velmi levný, ale také na něm ulpívají otisky prstů a budete si tak muset zvykat na jeho čištění. Kromě toho zde máme velmi lehce vyčnívající modul 8Mpx fotoaparátu, LED přisvětlení, druhý mikrofon a na spodní části zad perforaci skrývající hlasitý reproduktor. Z hlediska ergonomie jsou záda příjemná a povedeně kopírují tvar vaší dlaně.

Zadní strana telefonu

Velmi tenký zadní plastový kryt jde sejmout a pod tímto pláštěm najdeme baterii s kapacitou 2 300 mAh. Zde se nám potvrzuje to, že Honor je „pouze“ přejmenované Huawei, jelikož na baterii nalezneme nejenom nápis Huawei, ale také logo této společnosti. Kromě vyměnitelné baterie zde nalezneme ještě dva sloty na microSIM kartu (jeden s podporou 3G, druhý pouze 2G sítí) a slot na microSD kartu do velikosti 32 GB.

Zadní kryt je odnímatelný

K bočním tlačítkům mám jedinou výtku a sice že mohla mít vyšší zdvih. Jinak jsou ale dobře umístěná a najdete je bezpečně i za tmy. Na obě tlačítka dosáhnete i s menšíma rukama a nemusíte se tak bát, že by byla moc vysoko. Audio jack najdeme na horní hraně a nabíjecí a synchronizační USB konektor na spodní hraně.

Boky telefonu

Honor 3C možná nepatří k nejlépe vypadajícím a zpracovaným telefonům, ale ani se o to nesnaží. Ergonomie a design jsou vyloženě funkční záležitostí, a tak to má být. Všechno je tam, kde má být, konstrukčně telefon netrpí žádnou závažnou vadou a rozměry jsou stále tolerovatelné. Za své peníze tedy dostanete klasický přístroj, který drží, jak má ale oko nijak zvlášť nepotěší. Lákadla telefonu totiž leží jinde

Displej: ve své třídě jeden z nejlepších

Jedním z nich je velký 5palcový displej s HD rozlišením, které je v této cenové kategorii spíše výjimkou. Jemnost panelu je v této třídě ukázková a s 296 body na palec nemáte šanci pixely moc zpozorovat. Panel je navíc typu IPS a dostává své pověsti. Pozorovací úhly jsou velmi dobré, bílé barvy opravdu bílé, ale přesto nechybí kontrast a živost barev ve hrách a při přehrávání videa. Pochvalu si zaslouží také maximální jas, který vám v noci dokáže pěkně vypálit oči, pokud nejste opatrní. To také znamená to, že je displej dobře čitelný i venku.

Pozorovací úhly jsou dobré

Práci s regulací jasu vám usnadní senzor okolního jasu, který bude světlost displeje regulovat automaticky. Občas však zvolí příliš vysoký jas i ve tmavších prostorech, což zbytečně plýtvá energií a automatické regulaci by tak nevadilo trochu poupravení. Z nadstandardních funkcí zde máme notifikační diodu, která bliká zelenou barvou a její nastavení nelze změnit. Dále je zde možnost ovládat displej i v rukavicích a nakonec také schopnost telefon probudit dvojitým poklepáním na vypnutý displej. To funguje ve většině případů, ale jako 100% spolehlivou bych tuto funkci nenazval. Celkově je displej opravdu povedený a oproti konkurenci, která v této třídě většinou přináší hrubší, méně kvalitní nebo menší displeje, opravdu září.

Zvuk: kvalitní sluchátkový výstup

Honor 3C nepatří do třídy telefonů, které jsou zaměřené na hudební požitek, ale klasické a očekávané kvality zde jsou. Těch však moc nenajdeme u hlasitého reproduktoru, který je značně tichý a není problém zmeškat upozornění jen proto, že jste v rušnějším prostředí. Čistota přednesu je ale dobrá a čistá napříč celým frekvenčním pásmem.

Honor 3C
Hlasitý reproduktor

Naopak dostatečně hlasité je sluchátko pro hovory a bez problémů ho uslyšíte i v rušných prostorech. Při vyšších hlasitostech sice sluchátko tahá za uši, ale to je daň za vysokou hlasitost. Pochválit musím sluchátkový výstup, který dokáže bez problému přednést jakoukoliv hudbu bez problému, a to s dostatečným výkonem.

Baterie: překvapí, ale neohromí

Tělo telefonu je díky 5palcovému displeji celkem rozměrné a dává prostor velké baterii. To se zčásti splnilo a do telefonu se vešel akumulátor s kapacitou 2 300 mAh. To je nadprůměrná hodnota a oproti konkurenci tak nabízí trochu extra šťávy. To se příjemně projevilo i při denním používání. Telefon mě bezpečně přenesl celým dnem a večer jsem měl většinou stále 30 až 40 procent baterie i v případě, že jsem si přes den sem tam něco zahrál. Vyloženě výtečná hodnota to není, ale rozhodně patří do nadprůměru. Prodloužit si jí můžete pomocí dvou úsporných režimu, které najdete v nastavení telefonu. První profil je inteligentní, ten škáluje rychlost procesoru a výkon bezdrátových připojení podle toho, v jakém stavu se telefon nachází. Režim maximální výdrže pak značně omezí datové funkce a ve stavu nečinnosti je vypíná úplně.

Honor 3C
Baterie na sobě nese název Huawei

Obstojnou výdrž pak také potvrdil náš standardizovaný test, kdy jsme nechali streamovat HD video přes Wi-Fi s jasem displeje na 50 % a se zapojenými sluchátky na 50 % hlasitosti. K samovolnému vypnutí došlo po 6 hodinách a 24 minutách. Na 80 procent kapacity se baterie dostala po 125 minutách nabíjení a na 100 % kapacity dosáhla po 176 minutách.

Honor 3C Huawei Ascend Y550 LG L90
Streamování videa 384 minut 563 minut 546 minut
80% nabití 125 minut 88 minut 118 minut
100% nabití 176 minut 132 minut 185 minut

Hardware: lepší průměr

Honor patří do řady výrobců, kteří se ve svých telefonech nebojí používat čipsety od MediaTeku. Honor 3C také spadá do této kategorie a v telefonu se usadil čipset MediaTek MT6582. Ten obsahuje 4jádrový procesor na frekvenci 1,3 GHz, který si prakticky bez problémů poradí i s náročnějšími aplikacemi. O grafickou stránku věci se postará akcelerátor Mali-400MP.

Výbava telefonu

Dalším z lákadel bude operační paměť, která je netradičně vysoká a nabídne rovnou 2 GB. To je více než dost i pro běh více aplikací najednou a přepínání mezi nimi je tak rychlé a zbytečně nezdržuje. K dispozici budete mít běžně kolem 1,2 GB, což je výborná hodnota a rádi bychom jí viděli u více telefonů této cenové kategorie. Interní paměť činí v základu 8 GB, ale pro vaše aplikace můžete využít pouze 5,5 GB. Ty se naštěstí dají rozšířit pomocí paměťových karet a lze na ně instalovat i aplikace.

Výsledky benchmarků

Již tradičně jsme provedli také klasické benchmark testy, a to AnTuTu, Vellamo a graficky náročný 3D Mark. Z AnTuTu si telefon odnesl celkem pěkný příděl, a to 19 092 bodů. Vellamo obsahuje tři testy – prohlížeč, multicore a metal. V prohlížeči telefon skóroval 1 886 bodů (mezi Nexusem 7 (2013) a OnePlus One), v multicore testu 1 274 bodů (mezi Nexusem 4 a Moto G) a v metalu 714 bodů (mezi Moto G a Nexusem 4). V 3D Marku si Honor 3C připsal 2 979 bodů.

Fotoaparát: ve své třídě nadprůměr

Zadní fotoaparát disponuje rozlišením 8 megapixelů a přední vysokým rozlišením 5 megapixelů. Oba disponují autofokusem a zadní snímač dostal ještě občas potřebnou přisvětlovací diodu. Oba mají netradičně široký objektiv a můžete tak jednodušeji snímat skupinové fotografie nebo fotit v těsných prostorech. Technická kvalita je ucházející a dají se pořídit i fotografie s umělým osvětlením. Snímkům ale chybí kontrast a barevná dynamika. Snímek je celoplošně „vyšisovaný“ a určitě nebude od věci, když v editoru fotografií přidáte sytost. Ostrost však špatná není a komprese není tolik agresivní. Dražší telefony tedy fotí lépe, ale pro ne příliš náročného uživatele je vhodný i Honor 3C. Přední snímač podává prakticky stejné výsledky, akorát s tím rozdílem, že výsledné fotografie mají nižší rozlišení.

Testovací snímky

Prostředí aplikace fotoaparátu si Honor lehce upravil, ale dá se v něm jednoduše orientovat. K dispozici máte několik režimů fotografování – normální, inteligentní, nejhezčí, HDR, panorama a další. V rámci nastavení můžete změnit takové hodnoty jako rozlišení, sekvenční snímaní nebo hodnotu ISO. Ovládání je jednoduché a aplikace patří k tomu povedenějšímu, co je na trhu k dispozici.

Aplikace fotoaparátu

Telefon dokáže nahrát video ve FullHD rozlišení, ale to byste poznali jen těžko. Processing je z nějakého důvodu neskutečně agresivní a celý obraz je značně změkčen. V nastavení aplikace se mi nepodařilo najít možnost, jak toto změkčení a rozmazání eliminovat a tak musíme doufat, že situace zlepší budoucí aktualizace. Soubor je ukládaný ve formátu 3gp a obraz by mohl být i pěkný, nebýt onoho agresivního zpracování.

Honor 3C – testovací video, 1080p

Konektivita: Dual SIM s omezeným 3G

I u Honoru 3C jsme se dočkali podpory technologie Dual SIM, tedy dvou SIM karet najednou. Bohužel pouze jeden z e slotů podporuje 3G sítě, což zamrzí a budete tak muset počítat s tím, že 3G internet si na obou kartách neužijete. Oba sloty jsou velikosti micro a musíte tak počítat s tím, že si vaše SIM karty budete muset ořezat. Oba sloty podporují režim stand-by a jste tak dostupní na obou číslech zároveň. Samozřejmě lze nastavit například to, jakou SIM kartu chcete používat pro datové připojení.

Honor 3C

Telefon tak podporuje sítě GSM (pásma 850 / 900 / 1 800 / 1 900 MHz) a 3G (pouze pásmo 2100 MHz). LTE bohužel chybí, ale s tím se u použitého čipsetu musí počítat. Wi-Fi podporuje standardy 802.11b/g/n. Další bezdrátové přenosy uskutečníte pomocí Bluetooth, které je ve verzi 4.0 s plnou podporou A2DP. NFC bychom zde hledali marně, ale u takto levného telefonu to nevadí. Jako poslední ještě zmíním přítomnost GPS, GLONASS, elektronického kompasu a A-GPS, které se postarají o navigování. S navigací problém není a kromě rychlé fixace si telefon polohu také velmi dobře drží.

Systém: starý a starší

Honor nadále používá nadstavbu od Huawei, tedy Emotion UI. Na modelu Honor 3C najdeme nadstavbu Emotion UI ve staré verzi 2.0, která běží na ještě starší verzi operačního systému Android 4.2.2 Jelly Bean. Honor ale již přislíbil aktualizaci na Android 4.4 KitKat a také nadstavbu Emotion UI v nové verzi 3.0, která je diametrálně odlišná od současné verze. Přesto je ale software stále aktuální a kromě nového moderního vzhledu systému moc funkcí postrádat nebudete.

Oproti moderním designovým trendům je tato starší kombinace barevně příliš překombinovaná a působí místy až nevkusně. Barvy jsou hravé a syté, což je oproti současnému trendu pastelových barev značně kontrastní. Nejde však o nedostatek, jelikož použitý displej zobrazuje syté barvy velmi příjemně a například žlutá, červená a fialová vypadají opravdu hezky.

Funkčně máme k dispozici samozřejmě notifikační lištu s rychlými přepínači, možnost přidání widgetů na domovskou obrazovku a další, dnes již známé, vychytávky. Z nadstandardu lze zmínit možnost ovládat telefon rukavicemi, zapnout režim ovládání jednou rukou nebo si můžete zapnout úsporný režim. Již klasicky nabízí Huawei jednoduchý režim, který zjednoduší celé prostředí a zbaví ho zbytečných funkcí. Jak je u Emotion UI zvykem, nenajdeme zde ani žádný seznam aplikací, které tak najdeme rozprostřené po domovských obrazovkách.

Software: v základu nic nechybí

V základní výbavě najdeme celkem standardní výčet aplikací, který zahrnuje hlavně aplikační výbavu od Googlu – tedy Gmail, Google Mapy, Google+ nebo Google Disk. Z nadstandardu je zde například aplikace pro svítilnu, záznam zvuku, FM rádio s RDS nebo vlastní aplikace pro počasí. Od výroby najdete v telefonu také čtyři předinstalované hry. Jsou to ale free to play tituly, které vyžadují mikrotransakce a kdyby v telefonu nebyly, nic by se nestalo.

Ze sociálních sítí najdeme v telefon pouze aplikaci Google+ a ostatní klienty si musíte doinstalovat z Obchodu Play. Prohlížeče jsou v telefonu hned dva, a to základní Android prohlížeč a Chrome. Podporu Flashe bychom, jak je v Androidu zvykem, hledali marně. Přítomný není ani žádný kancelářský balíček.

Zhodnocení: debut jak má být

V segmentu nižší střední třídy je nespočet telefonů, ale pouze několika modelům se vyplatí věnovat pozornost. Honor 3C je jedním z nich a přes prvotní špatné dojmy z kvality použitých materiálů musím Honor 3C bezpochyby pochválit. Během testování jsem nenarazil na žádný zásadní problém, který by použití telefonu výrazněji komplikoval nebo znepříjemňoval.

Honor 3C

Spíše naopak, jelikož displej a operační paměť jsou o třídu napřed před konkurencí a Honor nasazuje laťku velmi vysoko. Chybět vám může LTE, ale s tím bohužel nic nenaděláme a sítě 4. generace budeme muset v tomto případě oželit. Pokud nevyužijete nejrychlejší mobilní internet, tak prakticky neexistuje důvod, proč si Honor 3C nepořídit. Výdrž na jedno nabití je solidní, telefon má rozumné rozměry a s příslibem Androidu 4.4 KitKat a nadstavby Emotion UI 3.0 chytne telefon druhý dech.

Honor 3C

Pokud bych měl zmínit nějaký závažnější nedostatek, byla by to kvalita materiálů, které nedodávají pocit jistoty a důvěry v jejich životnost. Na telefon si však stejně nejspíše pořídíte pouzdro a tenký zadní kryt vás nemusí trápit. Honor 3C se jednoduše povedl a ve své cenové kategorii se jednoduše vejde do TOP 3 modelů.

Konkurence

Pokud je pro vás LTE směrodatné, máte prakticky jedinou možnost v podobě modelu Huawei Ascend Y550, který kromě moderních sítí disponuje i novým čipsetem od Qualcommu a kompaktnějším tělem. Na ostatních frontách však vítězí Honor 3C.

Huawei Ascend Y550

Pokud si pár stokorun připlatíte, můžete si pořídit velmi podařené LG L90, které nás nadchlo svojí výdrží na jedno nabití a celkově vyváženou výbavou. Stejně jako Honor 3C však nemá LTE, takže si rychlých mobilních sítí neužijete.

LG L90

Nejste-li fanoušky velkých displejů, tak by vás mohl potěšit nováček na poli mobilů Cube1, který prodává model G44. Ten je kompaktní, má povedený displej, ale výdrž na jedno nabití není příliš dobrá a softwarová optimalizace by si také zasloužila více pozornosti. Bezkonkurenční je cena, která činí 2 500 korun a můžete tak více než 1 000 korun ušetřit.

Cube1 G44

Netradiční volbou se systémem Windows Phone bude Prestigio MultiPhone 8500 DUO, které také disponuje 5palcovým HD displejem, 8Mpx fotoaparátem a funkcí Dual SIM. Prestigio ale ztrácí na poli výkonu a hráče potěší spíše dnes testovaný kousek od Honoru.

Prestigio MultiPhone 8500 DUO
honor-3c
Klady
  • rozměry a hmotnost
  • příslib aktualizace na nový operační systém
  • obstojná výdrž na jedno nabití
  • 2 GB operační paměti
  • adekvátně výkonný čipset
  • slušné fotoaparáty
  • dobrá ergonomie
  • velmi povedený displej
Zápory
  • škoda chybějícího LTE
  • v současnosti zastaralý systém
  • nízký zdvih bočních tlačítek
  • špatně viditelná přední tlačítka
  • materiál zadního krytu
Diskuze ke článku
Maty
Uz ho mam doma, pripraveny na Vanoce :-D Plne souhlasim s recenzí, skoda těch levných plastových zad a ne podsvětlenych tlačítek, ale někde se holt šetřit muselo. S tim se u takto levneho zařízení musi počítat. Ale za tu cenu je to pecka :-) displej jednim slovem luxus :-)
Tom
Co je lepší na LG?
Jenom bleskově.Nevypadá že se rozpadne během následujících 14 dnů:) Nemá hnusnou klasicky China zmršenou grafickou nástavbu,je kompaktní,dá se očekávat alepoň nějakou podporu výrobce:)...
Tohle je jenom další Čína šunt.
PetrOV
Pětka je ale jen na par strojich, hlavne Nexusech, sam mam Nexus 7 s lizatkem, a uz jsem s nim nekolikrat slehl o zem :-D sam se zniceho nic restartuje, seka se atd.
Kazdy preferuje neco jineho, nekdo potrebuje LTE, NFC a buh vi co jeste, ja to v telefonu mam a nikdy jsem to nevyuzil a nepouzil, nekomu staci Honor 3c na 2 SIMky, skvely displej a velka RAM.
Proste 100 lidi, 100 chuti.
Kouba
Líbí se mi,jak tu kritizujou telefon lidi,kteří ho kromě videa a fotek live určitě neviděli,nevyzkoušeli si ho a nic.Jak to hold nemá loho sasungu,sony nebo htc,je to zákonitě šmejd.Asi proto,že než si přiznat,že čína udělá stejně kvalitní telefon jako předražení výrobci,tak radš budete nadávat a kritizovat.Hold někdo dá za telefon třea 8tis skrz značku a druhej za ten stejnejně vybavenej jen půlku.A Honor 3C je povedenej telefobn s velkou podporou,má ofiko android 4.4.2,kvalitní displej,baterka drří 2 dny v pohodě atd.A 3G nebo H+ bohatě stačí,LTE stejně funguje max ve velkých městech.LTE mám (evropský pásma) a ještě se mi nepodařilo se na něj připojit a přes H+ prohlížeč,stahování atd valí taky rychlo.Pro obyčejnýho člověka,kterej chce kvalitní telefon s dobrou výdrží baterky,kvalitním displejem,dual sim a fotákem kterej fotí hodně povedený fotky a nechce drahej stroj,je Honor 3C ideální volba.A ted mě klidně ukamenujte,ale já narozdíl od rejpálků ten telefon měl :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze