Doogee Valencia
recenze

Doogee Valencia

Ovládání touchpadem a gesty

Čínská značka Doogee sice vyrábí mobilní telefony už od roku 2002, ale na českém trhu působí pouze pár týdnů. Jedním z modelů, který jí má zde pomoci prorazit, je i kompaktní 4,5" Valencia, který zaujme nejen dobrým poměrem cena/výkon, ale mimo jiné i touchpadem na zadní straně. Jak si Valencia vedla v našem testu?

Navzdory neznámosti značky na českém trhu se není nutné telefonů Doogee bát. Pryč jsou doby, kdy jedinou sázkou na jistotu byly velcí renomovaní výrobci. Doogee a jemu podobní draví čínští výrobci mají zákazníkům co nabídnout. V rámci nabídky na českém trhu reprezentuje Valencia cenové dno, ale rozhodně má i přesto šanci zaujmout.

Oficiální snímky Doogee Valencia

Za zhruba 3 600 Kč nabídne v 8,2 milimetrů tenkém těle 4,5palcový qHD displej, čtyřjádrový procesor s taktem 1,2 GHz, 1 GB RAM a interní paměť o velikosti 8 GB. Potěší zadní 13Mpx fotoaparát a přední s rozlišením 8 Mpx. Nechybí ani podpora Dual SIM. LTE ani NFC však bohužel nečekejte.

Obsah balení

  • mobilní telefon
  • datový kabel
  • nabíječka
  • sluchátka
  • druhý kryt
  • hadřík na čištění displeje
  • manuál

Doogee Valencia – videopohled

Technické parametry Doogee Valencia

Kompletní specifikace
Konstrukce135,2 × 66,9 × 8,2 mm, 110 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,5" (960 × 540 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6582, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:55 hodin
Dostupnostlistopad 2014, 3 150 Kč

Design a konstrukce: dva kryty a touchpad na zádech

Doogee Valecia v době dnešních velkých pádel reprezentuje kompaktní telefony. S rozměry 135,2 × 66,9 × 8,2 milimetrů a hmotností 110 gramů se bez problémů vejde nejen do kapsy kalhot, ale i kapsičky košile. Tělo má tvar tenkého kvádru s výrazně zaoblenými rohy, což podtrhuje jeho kompaktnost. Navíc se dobře drží v ruce.

Přední strana je celá černá bez jakéhokoli loga nebo zvýrazněných prvků. Jen pod displejem, kolem kterého jsou poměrně široké rámečky, je tradiční sestava tří senzorových tlačítek. Ta mají bílé popisky a vibrační odezvu. Co však chybí, je jejich podsvícení, což je ve tmě poměrně nepříjemné. Nad displejem je zřetelná štěrbina telefonního reproduktoru a napravo čočka předního fotoaparátu. Notifikační diodu byste zde pak hledali marně.

Doogee Valencia

Od zbytku těla je přední strana oddělena stříbrným výrazným rámečkem. Stříbrná je použita i u regulátoru hlasitosti, který má své místo na levém boku nahoře. Proti němu na pravém boku je tlačítko vypínače, které má stejnou barvu, jako kryt. MicroUSB konektor a 3,5 mm jack jsou nahoře. Dole je pouze drobný otvor mikrofonu.

Oba kryty, které jsou součástí balení, se od sebe zásadně liší. U obou je však na zádech v levém horním rohu vystouplá čočka fotoaparátu, pod ním přisvětlovací LED dioda a dole mřížka hlasitého reproduktoru. Základní bílý kryt však má navíc ve své horní části i vyznačené hranice touchpadu a na vnitřní straně kontakty, které slouží k jeho připojení. Druhý kryt touchpad postrádá, ale ozvláštňuje ho výrazné žebrování a barva. V našem případě byl netradičně světle zelený. Oba kryty jsou matné a nijak na něm neuplývají otisky prstů.

Po sejmutí zadního krytu uvidíte v horní části těla telefonu pásek se sedmi měděnými kontakty, které slouží právě k propojení touchpadu. Po vyjmutí baterie se vám zpřístupní sloty pro microSD kartu a pro dvě SIM karty. Ty jsou v rozdílných formátech. Primární SIM se proti sekundární zasouvá nad microSD je ve velikosti miniSIM a proti sekundární SIM, která je ve velikosti micro, je otočená o 90 stupňů.

Po konstrukční stránce nemám k telefonu žádné výtky. Oba kryty, které jsou z tvrdého plastu, sedí pevně a vše lícuje, jak má. Nikde nic nevrže ani se při silnějším stisku nekroutí.

Displej : pomalejší a nepřesné reakce

Displej s úhlopříčkou nabídne na úhlopříčce 4,5" rozlišení 960 × 540 pixelů, což dává slušnou hustotu pixelů 245 ppi. Při běžném používání si hrubšího rastru ani nepovšimnete. Výrobce použil technologii IPS, která by měla být zárukou lepšího podání barev a širších pozorovacích úhlů než u TFT TN, i tak je ale panel spíše průměrný. Barvy nejsou úplně dokonalé a ani mu nedělá dobře prudké sluneční světlo.

O odolném skle výrobce ve specifikacích mlčí a telefonu nedělají dobře ani otisky prstů. Nepotěší ani nepříliš citlivost displeje, který zvládá jen dva dotyky současně. Reakce displeje byly v řadě případů nepřesné nebo alespoň zpomalené. Někdy bylo nutné dotyk opakovat, než telefon udělal, co měl.

To už fungovalo spolehlivěji ovládání přes touchpad. Na něm se můžete pohybovat ve všech čtyřech směrech, což se hodí nejen při listování mezi domácími obrazovkami, ale i při čtení, prohlížení fotografií nebo brouzdání po internetu. Můžete rovněž přiřadit dvojklik například pro pořízení fotografie nebo probuzení telefonu.

Zvuk: kvalita sluchátek je tristní

Přibalená sluchátka jsou dobrá tak akorát na to, aby posloužila jako handsfree. Nepomůže ani možnost si zapnout vylepšení zvuku ve sluchátkách. Rozhodně se vyplatí použít vlastní kvalitnější sluchátka, se kterými dosáhnete podstatně lepších výsledků. Jinak je kvalita zvukového projevu s ohledem na cenu vcelku slušná. Hlasitý reproduktor nabízí dostatečnou hlasitost a jeho zvuk sice nenadchne, ale také neurazí.

Baterie a výdrž: vydrží až dva dny

Telefon nabízí vyměnitelnou baterii s kapacitou 2 000 mAh. I menší displej nicméně přispívá k celkem slušné výdrži. Se dvěma aktivními SIM, několika hovory a puštěnými aktualizacemi během dne přes mobilní data a večer a v noci Wi-Fi vystačil telefon do odpoledne druhého dne. V průměru se tak dostanete na jeden a půl až dva dny výdrže na nabití, ale přesto je však vhodnější nabíjet telefon přes noc. Budete mít tak jistotu, že vás během druhého dne nenechá na holičkách.

Reálná výdrž samozřejmě hodně záleží na tom, jak intenzivně telefon používáte. Při energeticky náročných činnostech, jako je navigace, sledování videa nebo hraní her budete bez energie už po pár hodinách.

Provedl jsem i standardní test výdrže. Během něj byla v telefonu aktivní pouze jedna SIM, parametry jas displeje a hlasitost byly nastaveny na 50 procent a přes Wi-Fi se streamovalo video v kvalitě 720p. Telefon vydržel přehrávat 4 hodin 28 minut. Pro srovnání další z modelů Doogee Dagger s 5,5" displejem a 2 600 mAh dosáhl ve stejném testu výdrže 5 hodin 29 minut.

Za hodinu se Doogee Valencia nabije na 38 procent kapacity baterie. Kolem třetiny kapacity se za hodinu nabije většina telefonů, takže toto je standardní hodnota. Na 80 procent to trvá 2 hodiny 12 minut. Plně nabito je pak za 2 hodiny 55 minut.

Hardware a výkon: dost výkonu i pro náročnější hry

Uvnitř telefonu tepe čtyřjádrový MediaTek MT6582 s frekvencí 1,3 GHz, který doplňuje 1GB RAM, ze kterého je při prvním spuštění k dispozici přibližně 667 MB. Tato hodnota RAM je dostatečná na to, aby byl telefon bezproblémově plynulý bez zamrzání. Je to dost i na rozběhnutí náročnějších 3D her, jako je Asphalt 8. Ty si zahrajete bez nepříjemného trhání, které by omezovalo herní požitek.

Interní paměť má kapacitu 8 GB, ale bohužel je rozdělená na interní úložiště s kapacitou 3,36 GB, ze kterých máte k dispozici 3,25 GB, a menší paměť telefonu s kapacitou 2,76 GB, ze kterých máte 2,57 GB. Alespoň, že telefon nabízí podporu microSD do 32 GB, kterou je možné vybrat jako primární úložiště. Nainstalované aplikace, které to podporují, je možné tak na microSD přesunout.

Podrobil jsem telefon i několika benchmarkům. V AnTuTu 5.5 získal 19 533 bodů. V NenaMarku 2 dosáhl výsledku 52,7 fps. Ve Vellamo benchmarku v sekci Metal obdržel 759 bodů, v Multicore dosáhl 1 205 bodů a v Internet Browser 1 900 bodů a v benchmarku Quadrant 6 924 bodů. V 3Dmarku to pak bylo 3 204 bodů.

Prostředí a multimédia: ovládání gesty

Po softwarové stránce je od Doogee chvályhodné, že Valencii vybavil Androidem 4.4 KitKat. Ten se od čistého KitKatu liší jen mírně upraveným launcherem a jinými ikonkami. Ty u nainstalovaných aplikací dostanou barevný rámeček.

Jedním ze zajímavých vylepšeních však jsou konfigurovatelné zkratky pomocí gest. Plošku pro jejich zadání aktivujete kliknutím na poloprůhledný bod, který je možné posouvat po obvodu displeje. Kromě samotné plochy pro zadání gesta je tu pět zástupců – menu nastavení domácí obrazovky, zamknutí, domů, video a zpět. Tito zástupci jsou nastaveni napevno a nemůžete je nahradit vlastními.

Odemykací obrazovka je velice jednoduchá a telefon odemknete tahem prstu kterýmkoli směrem. Na hlavní obrazovku, která rotuje v nekonečné smyčce, si můžete libovolně umisťovat zástupce aplikací a widgety. Dole je pak oddělený pás s pěticí zástupců. Pevná a neměnná je pouze ikona pro přístup do menu, ostatní si můžete přeskládat nebo nahradit podle svého.

Menu je klasicky rozděleno do dvou samostatných záložek na aplikace a widgety. Ty jsou řazeny podle abecedy a toto řazení nelze změnit. Doogee se liší od řady výrobců, kteří vybavují své smartphony velkým množstvím předinstalovaných aplikací tzv. bloatwarem. Nejen, že se zde nesetkáte s bloatwarem, ale dokonce chybí předinstalované i některé aplikace od Googlu, jako například Google Maps. Není však problém si cokoli doinstalovat přes Google Play.

Kontakty, SMS a kalendář nabízejí standard Androidu bez dalších přidaných funkcí. Z organizačních funkcí je zde dále diktafon, kalkulačka, úkolovník a správce souborů.

Po multimediální stránce telefon nabízí pro prohlížení fotografií klasickou galerii. K přehrávání hudby slouží hudební přehrávač s jednoduchým ekvalizérem a na video je zde jednoduchý přehrávač, který si poradí i s videem ve FullHD rozlišení, ale titulky bohužel neumí. Ve výbavě rovněž nechybí FM rádio s podporou RDS. Navíc je zde však i aplikace Movie Studio, které umožňuje jednoduchý střih videa.

Fotoaparát: pro milovníky selfie

Doogee nabízí u zadního fotoaparátu rozlišení 13 Mpx a samozřejmě nechybí ani autofokus a přisvětlovací LED dioda. Jeho nevýhodou je však umístění v levém horním rohu, zrovna v místech, kde je při držení na šířku prst, což je dost nešikovné. Milovníky selfie potěší rozlišení předního fotoaparátu, které je nadstandardních 8 Mpx. Oba fotoaparáty přitom mají široké 88stupňové objektivy, aby zaznamenaly, co nejširší scénu.

Uživatelské prostředí fotoaparátu je jednoduché stejně jako nastavení. Ovlivnit můžete ISO a kompenzaci expozice. Z dalších funkcí je zde samospoušť, panorama, HDR, režim krásné tváře, režim živé fotografie, několik scénických režimů nebo sériové snímání.

Fotografie ze zadního fotoaparátu
Fotografie z předního fotoaparátu

Od telefonu za necelé čtyři tisíce nemůžeme samozřejmě čekat prvotřídní snímky, jaké nabízejí mnohem dražší modely. Přesto je obrazová kvalita z obou fotoaparátů na svou cenu nadprůměrná. Při dobrých světelných podmínkách jsou fotografie čisté a s věrnými barvami, byť se v někdy může objevit lehký sklon ke slévání barevných ploch. S ubývajícím světlem je to však horší a u zadního fotoaparátu nepomůže ani přisvětlovací LED dioda. Klesá ostrost snímků a naopak výrazně přibývá šumu.

Doogee Valencia – testovací video, 1080p

Video zvládá zadní fotoaparát nahrávat ve formátu 3gp. V základu je nastavené rozlišení HD (1280 × 720 pixelů), ale můžete si zapnout ještě vyšší v FullHD rozlišení (1 920 × 1080 pixelů) s 30 snímky za vteřinu. Obraz videa je podobně kvalitní jako statické snímky s dobrými barvami bez trhání a záseků.

Výbava telefonu: LTE bohužel chybí

Telefonování, tedy ta nejzákladnější funkce, byla s telefonem bezproblémová. Nezaznamenal jsem výpadky signálu a i kvalita přenášeného zvuku byla vždy bezproblémová a bez zkreslení ani při hlasitém odposlechu. Nestěžovala si ani protistrana.

Doogee Valencia je Dual SIM telefonem a práce s oběma SIM je standardní. Neliší se od ostatních Dual SIM s Androidem. Můžete si SIM pojmenovat a vybrat barvu. Můžete si zvolit výchozí SIM pro hlasové hovory, SMS a data nebo se pokaždé zeptat. Samozřejmě platí, že při telefonování na jedné SIM jste na druhé nedostupní, ale netýká se to stahování dat. Takže jestliže na jedné kartě stahujete data, stále zůstáváte dostupní na druhé kartě. Rychlá mobilní data přes 3G nicméně nejsou dostupná na primární SIM, jak je běžná, ale jsou na SIM 2.

S LTE bohužel nepočítejte stejně jako s NFC. Alespoň, že Bluetooth je v novější a energeticky méně náročné verzi 4.0. Samozřejmě, že nechybí ani Wi-Fi ve verzích 802.11 b/g/n. Pro přístup k internetu je tu k dispozici pouze předinstalovaný nativní prohlížeč.

Z další výbavy nesmíme zapomenout na dnes již samozřejmou satelitní navigaci. Tu reprezentuje GPS, kterému pomáhá se zpřesněním polohy A-GPS a informace o Wi-Fi. Přesto je nalezení a zafixování polohy poměrně pomalé a může při horším výhledu na oblohu trvat v řádu desítek sekund. Navíc v telefonu, jak již bylo řečeno, chybí i Google Maps a jakýkoli software si tak musíte doinstalovat z Google Play.

Zhodnocení: dobrý poměr výkonu a ceny

Na českém trhu se Doogee začíná být více vidět teprve v posledních týdnech s novým distributorem. Doogee Valencia je s cenou 3 600 Kč nejnižším modelem nabídky. Přesto však nabízí za tyto peníze solidní výbavu, díky které najde jistě dostatek zájemců.

Doogee Valencia

Pochválili bychom kompaktní rozměry, vcelku solidní parametry zahrnující čtyřjádrový procesor a 1 GB RAM, které jsou dostatečné i na 3D hry. Potěší i oba fotoaparáty s vysokým rozlišením a v této cenové kategorii velice dobrou kvalitou. Navíc zaujme i zajímavý touchpad, který je překvapivě velice dobře použitelný a návykový.

Výtky bych směřoval na méně kvalitní displej, chybějící podsvícení tlačítek nebo absenci notifikační diody. Škoda také nešikovného rozdělení interní paměti. Bez NFC se naprostá většina uživatelů obejde, ale chybějící LTE už je v dnešní době, kdy se rychle rozvíjí, citelnější. Přesto jde ale o povedený telefon, který v dané cenové kategorii představuje zajímavou volbu.

Konkurence

Z konkurence bychom mohli sáhnout například po dalším čínském výrobci Huawei a jeho Ascendu Y530. Jeho cena se pohybuje kolem tří tisíc korun. Má sice rovněž 4,5" displej, ale nižší rozlišení 854 × 480 pixelů a jedná se o TF TN panel a zaostává i v dalších parametrech. Má pouze dvoujádrový procesor, 512 MB RAM a pětimegapixelový fotoaparát.

Další možností je LG F60, které se cenově pohybuje na podobné úrovni jako Doogee. Má 4,5palcový IPS displej s nižším rozlišením 800 × 480 pixelů a čtyřjádrový procesor s 1 GB RAM. Jeho fotoaparát však má rozlišení pouze 5 Mpx. Běží také na KitKatu.

Za alternativu bychom mohli u Alcatelu považovat i OneTouch Pop C7, i když má o půl palce větší displej a pro řadu uživatelů už je 5" moc. Má rozlišení 854 × 480 pixelů. Z další výbavy můžeme zmínit čtyřjádrový procesor taktovaný na 1,3 GHz, ale jen 512 MB RAM. Interní paměť má kapacitu 4 GB, zadní fotoaparát má rozlišení 5 Mpx a nechybí mu LED dioda a autofokus. Ten vepředu je však bohužel pouze VGA. Cena OneTouch Pop C7 se pohybuje kolem tří tisíc korun.

Z čínských značek je alternativou i Zopo a jeho 5" ZP780. Nabízí rovněž podporu Dual SIM a na menší úhlopříčce stejné rozlišení jako Alcatel, díky čemuž je jeho displej jemnější. Podobně jako další čínské telefony uvnitř skrývá čtyřjádrový MediaTek taktovaný na 1,3 GHz a 1 GB RAM. Rovněž interní paměť je malá a nabízí jen 4 GB, i když rozšířitelné pomocí microSD až o 64 GB. Zadní fotoaparát má 8 Mpx, ale vepředu je to 5 Mpx. Mít ho můžete za 3 940 Kč.

Ze smartphonů s Windows Phone 8.1 bychom mohli zmínit Nokii Lumii 630 Dual SIM, která v současnosti vyjde na 3 890 Kč. Má také 4,5palcový IPS displej s rozlišením 854 × 480 pixelů. Nabízí čtyřjádrový procesor taktovaný na 1,2 GHz, 512 MB RAM, interní paměť 8 GB, ale pouze zadní fotoaparát bez LED diody s rozlišením 5 Mpx.

doogee-valencia
Klady
  • příznivá cena
  • slušný fotoaparát
  • ovládání gesty
  • touchpad na zádech
  • kvalitní dílenské zpracování
  • kompaktní rozměry
Zápory
  • pomalé GPS
  • slabší výdrž
  • chybí LTE a NFC
  • špatná sluchátka
  • nepodsvícená tlačítka
  • horší displej
Diskuze ke článku
LTE a NFC
Z jakého důvodu ve vašich recenzích neustále slučujete absenci LTE a NFC do jednoho záporu, když se jedná o dvě zcela nesouvisející technologie, přičemž jedna je navíc řádově významnější než druhá?
Standa
Recenze obsahově fajn, nicméně z pravopisu mají u mě autoři za pět. Omlouvám se, že rýpu, pánové, ale čeho je moc, toho je příliš. Konkrétně interpunkce a shoda přísudku s podmětem. Doporučuji zevrubnou korekturu s následným odstraněním mého příspěvku.
baterak
2000mha to je zalostne malo.Scheiße proc vyrobce nevlozil minimalne 4500mha.Zavedl bych standart ten ze co vetsi uhlopricka to stejna kap. baterie.tzv 4.3 palce=4300mha,5.5"= 5500mha.a bylo by bez problemu.
baterak
Mozna bych si to mel zaregistrovat na patentovem urade.:-) a ne takhle verejne projevovat sve vskutku monstrozni cile a plany.ale co vzdyt zde v ceskoslovensku nikoho nezajimaji vylepseni.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze