Cube1 G503
recenze

Cube1 G503

Výkonný jedináček za pár tisíc
77

Trh s low-endy je sice nasycen všemi možnými výrobci, ale na první pohled z nich vyčnívá Cube1 G503. Velký displej, vysoký výkon a výborná cenovka z něj dělají magnet na zákazníky. Podařilo se tomuto telefonu s částečně českým rodokmenem splnit papírová očekávání a měli byste si ho pořídit? Napoví vám naše recenze.

Oficiální snímky telefonu

Na začátku srpna jsme vás informovali o novém výrobci, který na trh přináší svůj první telefon. Jedná se Cube1 a jeho prvotinu G503. Ta nás „na papíře“ zaujala svojí dobrým poměrem výbavy a ceny, jelikož telefon stojí necelých 3 000 korun a nabídne například 5palcový displej s qHD rozlišením, 4jádrový procesor od MediaTeku nebo také notifikační LED diodu a senzor okolního světla. To všechno pohání Android 4.4.2 KitKat a zní to velmi slibně. Naplnila premiéra na trhu naše očekávání a zaslouží si být jmenován králem low-endů?

Obsah balení

  • telefon Cube1 G503
  • microUSB kabel
  • sluchátka
  • nabíječka
  • ochranná fólie na displej (předem nainstalovaná)
Balení telefonu

Cube1 G503 – rychlý videopohled

Technické parametry Cube1 G503

Kompletní specifikace
Konstrukce141 × 72,4 × 9,3 mm, 150 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6582, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor1 900 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:53 hodin
Dostupnostčervenec 2014, 2 999 Kč

Design a zpracování: vzhled si nespletete

Cube1 G503 nepřekvapí tím, že nabízí celoplastovou konstrukci. To naštěstí vůbec nevadí a G503 je vcelku elegantní kousek, který dokáže designově i zaujmout, což je na svojí cenovou třídu celkem úspěch. Telefon má rozměry 141 × 72,4 × 9,3 mm a hlavně také díky poměrně tenkým rámečkům se tak jedná o celkem rozumně velké zařízení, samozřejmě s ohledem na velikost displeje.

Cube1 G503

Přední strana nabídne všechny klasické prvky, které bychom od telefonu čekali. Hlavní housle hraje 5" displej s rozlišením 960 × 540 pixelů a jedná se tak o nadprůměr ve své kategorii. Panel je sice typu IPS, ale má lehký nádech do modra a samotná úprava ochranného sklíčka není příliš „kluzká“ a prst se vám tak bude na displeji občas zadrhávat.

Přední strana telefonu

Pod displejem je trojice kapacitních tlačítek s haptickou odezvou. Podsvícení byste zde hledali marně, a proto budete v noci a za šera trochu tápat, kde je jaké tlačítko. Nad displejem se G503 celkem vytáhlo a kromě přední 1,3Mpx kamerky, sluchátka pro hovory a senzoru přiblížení zde také najdete senzor okolního světla pro automatickou regulaci jasu displeje dle okolních podmínek a notifikační LED diodu. Ta bohužel nejde dále nstavovat, ale za obojí výrobce chválíme, konkurence na to má totiž často tendenci zapomínat.

Cube1 G503

Zadní strana je samozřejmě celoplastová, ale předěl mezi zády a konstrukcí telefonu dodává telefonu zajímavý vzhled. Navíc je kryt zezadu lehce měkčený a zajištuje tak lepší úchop. Kupodivu se ani předěl neprojevil negativně na držení telefonu a nebude vám tak působit potíže. Záda hostí průměrně fotící 8Mpx fotoaparát s LED přisvětlením, standardně hlasitý reproduktor a logo výrobce.

Zadní strana telefonu

Zadní kryt lze sejmout a nalezneme pod ním vyměnitelnou baterii s kapacitou 1 900 mAh. Sloty na vaše SIM karty jsou tu hned dva, jeden typu miniSIM a druhý typu microSIM, takže si budete muset připravit dvě odlišné SIM karty, jestli je hodláte využívat zároveň. Potěší i přítomnost microSD slotu, který vám dovolí rozšířit poněkud omezenou 4GB vnitřní paměť o dalších 32 GB.

Baterie telefonu

Boční strany telefonu nabídnou pouze to nejzákladnější, čímž je tlačítko zapínání na pravé straně, kolébka hlasitosti na levé straně, 3,5mm jack a systémový microUSB konektor na horní straně a nakonec také mikrofon pro hovory na spodní hraně telefonu. Rozložení prvků je dobré, někomu by akorát mohlo působit problémy umístění microUSB konektoru. Tlačítka mají dobrý stisk a rozhodně poznáte, kdy jste je zmáčkli.

Boky telefonu

Zvenčí působí G503 nenápadně, ač nepochybně moderně. Předěly mezi zády a zbytkem konstrukce jsou netypické a zezadu telefon určitě poznáte. Zbytek telefonu sice vychází z černé šamotky, ale za cenu 3 000 korun bychom ani žádné jiné módní výstřelky nečekali. Konstrukce je pevná, rozhodně nikde nic nevrže a zdá se, že ani nebude.

Displej: 5 palců a qHD

G503 přichází s celkem velkým displejem o úhlopříčce pět palců, což z něj dělá celkem masivního debutanta. Zároveň to bude hlavní lákadlo telefonu. Lidé přeci velké displeje chtějí a zde dostanou 5 palců za pár tisíc. Samotný panel je typu IPS a honosí se qHD rozlišením, které je na svojí úhlopříčku a cenu dostatečné, HD bychom očekávat nemohli. Pozorovací úhly jsou výborné a na svojí kategorii jsou rozhodně nadprůměrné. Dokonce i jas displeje je dobrý a ani na slunci nebudete muset hledat temná zákoutí.

Cube1 G503

Displej však ztrácí pár bodů, jelikož jsou barvy celkem studené a neuškodilo by zvýšení sytosti a teploty barev. Co se používání displeje týče, tak se budete asi potýkat s nepříliš kluzkou povrchovou úpravou sklíčka a prst se vám bude na ploše občas zadrhávat. Zmínit musíme také celkem dlouhou prodlevu mezi zmáčknutím tlačítka zapínání a samotným rozsvícením displeje, jelikož si počkáte přibližně vteřinu. Na druhou stranu má telefon dobře fungující automatickou regulaci jasu a nemusíte tak pracně měnit jas ručně.

Zvuk: moc výkonu škodí

Zvuk rozhodně není hlavním prodejním tahákem telefonu, ale nesmíme ho opomenout. Zadní hlasitý reproduktor podává slušné výsledky při poloviční hlasitosti, ale jakmile zvolíte hlasitost na maximum, zvuk začne lehce chrastit a je znát, že jde do malého repráčku moc výkonu, který nezvládá dobře předávat ven. Všechny frekvence se slijí dohromady a dochází ke slabému praskání.

Cube1 G503

Reproduktor pro hovory je na tom o něco lépe a protější stranu prezentuje velmi čistě. Zde však dochází k naprosto opačnému problému, než má hlasitý reproduktor. Nevadilo by totiž, kdyby byla hlasitost o něco vyšší a mohli byste tak volat i z rušnějších míst. Výstup do sluchátek má výkonu tak akorát na klasická pecková sluchátka, ale zvuk je velmi plochý a „udušený“. Přidaným bonusem je ale přítomnost FM rádia.

Baterie: hlavně po telefonu nic nechtějte

Telefon je relativně velký, ale vešla se do něj baterie jen s podprůměrnou kapacitou 1 900 mAh. To by ani tak nevadilo, jelikož hardware se dobře přizpůsobuje a pokud telefonu „nedáváte čočku“, tak se můžete dostat i na dva dny výdrže. Horší to je ale v případě náročnějších aplikací a zvýšených nároků na výkon obecně, jelikož poté mizí procenta prakticky před očima a hry a navigace jsou tak cestou ne do pekel, ale k vybité baterii.

Cube1 G503

Špatnou výdrž při zátěži potvrdilo i naše testování, při kterém jsme nechali telefon streamovat HD video přes Wi-Fi s jasem displeje na 50 % a se zapojenými sluchátky na 50% hlasitosti. Telefon vydržel běžet velmi podprůměrných 215 minut, tedy 3 hodiny a 35 minut. Pokud tedy hledáte levného společníka pro hraní her, poohlédněte se spíše jinde. Pokud vám jde ale o běžné používání, budete s výdrží spokojeni. Následně se ale telefon celkem rychle nabíjí – na 80 % se dostal po 108 minutách a plné nabití trvalo 173 minut.

Hardware: výkon za pár tisíc

Cube1 je dalším z výrobců, kteří budou chtít zaujmout vysokým výkonem za dostupnou cenu. G503 tak svým cílem nevystupuje z řady, ale reálně se mu to daří. Nabízí totiž velmi pěkný výkon, za který by se nemusely stydět ani dražší telefony. Čipset telefonu představuje MediaTek 6582, jenž obsahuje 4jádrový procesor na frekvenci 1,3 GHz a plynulý běh systému je tak zajištěný, grafické zobrazení obstará akcelerátor Mali-400. Operační paměť o velikosti 1 GB je v dané třídě standardem a pro veškeré úkony bohatě dostačí. K dispozici vám bude běžně mezi 300 až 500 MB RAM, což jsou obstojné hodnoty. Interní paměť je bohužel menší a nabídne pouze 4 GB, ze kterých vám pro vaše data zbyde velmi malých 900 MB. Sice můžete použít microSD kartu pro rozšíření, ale aplikace si na ní nenainstalujete, což může být pro hráče problém.

Výsledky benchmarků

Telefon jsme prohnali také třemi benchmarky, a to AnTuTu, Vellamo a Nenamark. Z AnTuTu si telefon odnesl celkem pěkný příděl, a to 17 118 bodů. Vellamo obsahuje tři testy – prohlížeč, multicore a metal. V prohlížeči telefon skóroval 1 690 bodů, v multicore testu 1 218 bodů a v metalu 584 bodů. V NenaMarku 2 pak získal slušných 61,2 snímků za sekundu. To se projevuje i v praxi a na telefonu si slušně zahrajete například i hru Hungry Shark Evolution.

Fotoaparát: sice bez detailů, ale postačí

G503 nese na těle dva fotoaparáty. Vzadu s 8Mpx čipem a vpředu jej střídá 1,3Mpx snímač. Zadní fotoaparát není vyloženě špatný, ale detaily se slévají a ostrost se ztrácí. Barvy jsou obstojné, ale při horších světelných podmínkách se objevuje nádech do růžova a prodlužuje doba závěrky, takže dochází k rozmazání. Přisvětlení sice trochu pomůže přisvítit temnou scénu, ale ani na krátkou vzdálenost nepořídíte příliš dobré snímky. Celkově tedy fotoaparát odpovídá dané třídě, jeho výsledky neurazí, ale ani extra nepotěší.

Fotografie z hlavního fotoaparátu

Přední snímač je na tom podobně. Spousta slitých detailů, ale slušné a věrohodné barvy. Modrá sice spíše připomíná fialovou, ale na rychlý a jednoduchý snímek to postačí. Je nutno vzít v potaz, že za danou cenu mnohdy u konkurence nedostanete vůbec žádnou přední kameru. Prostředí fotoaparátu je totožné s tím, které najdete na čistém Androidu, tedy možnost fotit panorama, režim krásné tváře, krásná fotografie, nebo také HDR.

Snímek z předního snímače

Telefon dokáže nahrát video v HD 720p rozlišení a obstojí o něco lépe, než fotografie. Obraz je celkem detailní a barvy jsou dobře vyvážené. Obrazu sice chybí kontrast a sytost, ale není to nic, co by se nedalo opravit v editoru.

Cube1 G503 – testovací video, 720p

Konektivita: dvě SIM bez LTE

Telefony nižší kategorie často dostávají podporu dvou SIM karet. Nejinak je tomu u G503 a i zde najdeme dva sloty na SIM karty, jeden typu microSIM a druhý klasický, tedy miniSIM. Oba sloty pak podporují sítě třetí generace, takže nesejde na tom, na které kartě máte jaký tarif. Signál se drží slušně, a to v obou případech, žádné potíže jsme nezaznamenali.

Cube1 G503

Telefon tak podporuje sítě GSM (pásma 850 / 900 / 1 800 / 1 900 MHz) a 3G (pouze pásma 850 / 2 100 MHz). Wi-Fi poté podporuje standardy 802.11b/g/n. Další bezdrátové přenosy uskutečníte pomocí Bluetooth, které je ve verzi 4.0 s plnou podporou A2DP. NFC bychom zde hledali marně, ale u takto levného telefonu to nevadí. Jako poslední ještě zmíním přítomnost GPS a A-GPS, které se postarají o navigování. Fixace není z nejrychlejších, ale na základní navigování postačí. V místech se slabším pokrytím, typicky ve městě, ale nebudete dosahovat ideálních výsledků.

Systém: čistý Android 4.4.2

Stejně jako další výrobci, i Cube1 zvolilo nejjednodušší cestu, která vede přes nemodifikovaný Android. Ten je v telefonu ve verzi 4.4.2 a máte tak k dispozici prakticky nejnovější aktualizaci systému. Ta na telefonu běží svižně a nezpůsobuje záseky nebo nefunkční aplikace a hry.

Snímky systému

Pokud jste někdy čistý Android používali, tak budete s G503kou jako doma. K dispozici není žádná nadstavba, a proto si budete připadat, jako byste používali spíše takový levnější Nexus. Možnosti přizpůsobení nejsou nijak široké a dovolí vám tak možná přidat pár widgetů, změnit tapetu nebo změnit vyzvánění. K dispozici je ale spousta alternativních launcherů v Obchodě Play a tak není problém si najít ten, který vám vyhovuje.

Snímky ze systému

G503 musíme za systém pochválit, jelikož čistý Android dělá radost a rozhodně vás nenechá na nic čekat. Pohyb systémem je plynulý, aplikace nepadají a prostředí je přívětivé. Jsme tak rádi, že se Cube1 nerozhodlo dávat dohromady nějakou svojí nadstavbu, která by telefon zbytečně srážela na kolena.

Software: všude samý Google

V základu nenajdeme v telefonu nainstalované žádné speciální aplikace, ale nachází se v něm alespoň základní aplikační výbava. Mezi ni patří například obyčejný úkolovník, svítilna nebo také záznam zvuku, který poslouží jako diktafon. Pro správu souborů je připravená aplikace Správce souborů, takže telefonem můžete ihned po vybalení brouzdat a přesouvat soubory.

Softwarová výbava telefonu

Potěší však přítomnost oficiálních klientů sociálních sítí Facebook a Twitter, takže se nemusíte přihlašovat do Obchodu Google jenom proto, abyste si stáhli tyto dva klienty. Jinak se však jedná o čistokrevný Google a najdete zde tak klienta pro zprávy a instant messaging Hangouts, e-mailového klienta Gmail nebo mapové podklady v podobě Google Map. Prohlížeče jsou v telefonu hned dva, a to základní Android prohlížeč a Chrome. Podporu Flashe bychom, jak je v Androidu zvykem, hledali marně.

Zhodnocení: nadějná prvotina

Cube1 G503 se i přes své nedostatky nedá nazvat jinak, než velmi příjemným překvapením. Za cenu 2 990 korun bychom nečekali, že se v telefonu může objevit dobře odladěný téměř čistý Android ve verzi 4.4.2, navíc ještě doprovázený 4jádrovým procesorem, který se výkonem přibližuje například Nexusu 4, jenž je sice už celkem starý, ale stále se jedná o výkonný a oblíbený telefon. Potěší i vcelku slušný vzhled.

Cube1 G503

Trochu nás naopak zklamala výdrž baterie při záteži, nebo delší prodleva mezi stiskem zapínacího tlačítka a rozsvícením displeje.

Telefon ale překvapivě potěší hráče a fanoušky náročnějších aplikací, protože si díky výkonnému procesoru poradí i s 3D hrami a rozhodně vám hraní nebude znepříjemňovat. Největší 3D pecky na plné detaily od něj nečekejte, ovšem méně až středně nároční hráči si přijdou na své. Zamrzí, že si kvůli nemožnosti instalovat aplikace na kartu moc her neužijete. Díky 1 GB paměti RAM si ale můžete dokonce spouštět i více aplikací najednou a multitasking není problém, což v dané cenové kategorii není vždy standardem. Telefon se tak jakožto prvotina celkem povedl a dobrý poměr ceny a výbavy je i přes některé nedostatky převeden i do praxe. Proti konkurenci zaujme zejména velkým displejem a vysokým výkonem.

Konkurence: low-endů je mnoho, ale ne tak výkonných

V cenové hladině kolem tří tisíc korun můžeme zmínit například LG L70, které sice není tak výkonné, ale je kompaktnější a má větší baterii. S G503 sdílí chybějící LTE nebo malou interní paměť. LG L70 vás vyjde na přibližně 3 600 Kč.

LG L70

Za cenu 2 300 Kč také seženete Huawei Ascend Y330, který sice nedosahuje takového výkonu jako G503, ale je menší, lehčí a právě o necelou tisícikorunu levnější. G503 vyhrává na všech výkonnostních frontách a má také větší displej, ale za příplatek.

Huawei Ascend Y330

Sony Xperia E1 je pak dalším konkurentem. Opět se s G503 nemůže měřit po výkonnostní stránce, ale je mnohem kompaktnější díky 4" displeji, je o 600 korun levnější a nabídne mnohem lepší zvukové vlastnosti.

Sony Xperia E1

Nokia Lumia 630 stojí kolem 3 600 Kč. Za tuto cenu získáte jeden z nejnižších modelů s Windows Phone, ale nabídne krásné zpracování, výborně odladěný systém a menší rozměry. Sice je porovnávání mezi platformami ošemetné, ale G503 opět vítězí z pohledu výkonu.

Nokia Lumia 630

Prestigio MultiPhone PAP8500DUO je druhým telefonem s Windows Phone, který by mohl zaujmout. Stojí přibližně 4 300 korun a za tuto cenu nabídne obdobný výkon a celkovou výbavu jako G503. Sdílejí například stejně velký displej, nebo podporu microSD karet.

Prestigio MultiPhone 8500 DUO
cube1-g503
Klady
  • nízká cena
  • notifikační LED a senzor okolního světla
  • rychlý Android
  • obstojný fotoaparát
  • vysoký výkon
Zápory
  • horší reprodukce zvuku při nejvyšší hlasitosti
  • prodleva zapnutí displeje
  • nepodsvícená tlačítka pod displejem
  • výdrž na jedno nabití při zátěži
Diskuze ke článku
Petr Šilhan
Petr Šilhan
Přemýšlel jsem o něm, ale ten modrý nádech displeje mě celkem odrazuje...
Mirek
Telefon jsem si pořídil jako druhý - do "nepohody" - a za tu cenu jsem s ním naprosto spokojen a téměř všem se ztotožňuji s recenzí.. např. ale fix satelitu v lese a GPS mně naopak mile překvapila.. Měl jsem na tom spuštěný SportsTracker Pro a asi po třech hodinách ubylo z baterie jen asi 10%.. ale faktem je, že pak to mělo exponenciální průběh směrem dolů..:-( Co mne ovšem zajímá, jestli výrobce, či distributor, nabídnou nějakým způsobem možnost aktualizace firmware, protože v sytému telefonu tato možnost není...
lupenyk
Prestigio 8500 neni v parametrech srovnatelné,ale lepší...HD displej,lepší přední fotoaparát,větší baterie
Firma
Skoda, ze nema 3G na 900MHz

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze