Cube1 G44
recenze

Cube1 G44

Povedená kompaktní cihlička
48

Jednou za čas se objeví telefon, který vystupuje z davu. Cube1 G44 je jedním z nich a v době 5palcových monster působí jako trpaslík na castingu obrů. Má totiž kompaktní tělo a 4palcový displej, což je sen mnoha uživatelů, kteří nepotřebují žádné pádlo. Přičtěte k tomu povedenou konstrukci, cenu kolem 2 400 korun a máme zaděláno na vánoční dárek.

Cube1 G44 na oficiálních snímcích

Na začátku srpna letošního roku se česká společnost Setos rozhodla založit vlastní značku telefonů. Tu nyní známe pod názvem Cube1 a na trhu ji prozatím reprezentuje trojice levných modelů – G503, K55 a právě dnes testovaný G44. Ze všech jmenovaných je jednoznačně nejmenší a také nejlevnější. Právě kompaktní telefony jsou dnes poměrně žádané zboží a s úhlopříčkou 4 palce má model G44 zaděláno na úspěch. Přičtěte k tomu kvalitní konstrukci, slušně optimalizovaný systém a sen o levném a kompaktním telefonu se naplnil. To, jestli má nějaké mouchy si zodpovíme v naší recenzi.

Obsah balení

  • telefon Cube1 G44
  • microUSB kabel
  • headset s klipem
  • nabíječka
  • ochranná fólie na displej (předem nainstalovaná)
  • poukaz ke stažení magazínu 100+1
Balení telefonu

Cube1 G44 – videopohled

Technické parametry Cube1 G44

Kompletní specifikace
Konstrukce123,9 × 63,9 × 8,7 mm, 129 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát8 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6582, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-450 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor1 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:05 hodin
Dostupnostlistopad 2014, 2 490 Kč

Design a zpracování: černá šamotka

Jestli někde dojde k lehkému zklamání, tak je to určitě design. Ten totiž připomíná černou šamotovou cihlu a originalita je u tohoto modelu neznámý pojem. Nesmíme se však divit, u telefonu za 2 400 korun se designu od Pininfarina jednoduše nedočkáte. Samotný kvádřík má velmi pěkné rozměry 123,9 × 63,9 × 8,7 milimetrů a hmotnost 129 gramů. Tím automaticky spadá do segmentu těch nejmenších telefonů, které jsou dnes na trhu k dispozici. A v ruce je to rozhodně znát – ovládání je jednoduše bezproblémové, není problém dosáhnout na horní stavovou lištu a tělo vám poskytne pevný úchop.

Cube1 G44

Přední strana nabídne všechny klasické prvky, které bychom od telefonu čekali. Rozhodně podprůměrný (velikostně) je displej, který dostal úhlopříčku 4 palce, rámečky na tom naštěstí nejsou tak špatně, jak bychom v této cenové kategorii očekávali. Přední strana je od výroby krytá ochrannou fólií, tu jsem ale po týdnu sundal, jelikož se na ní dělaly rýhy velmi jednoduše a fólie vypadala jak staré rytířské brnění.

Přední část telefonu

Pod displejem je trojice kapacitních tlačítek s haptickou odezvou. Podsvícení byste zde hledali marně, a proto budete v noci a za šera trochu tápat, kde je jaké tlačítko. Nad samotným panelem najdeme samozřejmě přední kamerku s rozlišením 1,3 megapixelů, sluchátko pro hovory a hlavně také senzor pro automatickou regulaci jasu a velmi (myslím opravdu hodně) výraznou notifikační diodu, kterou nepřehlédnete ani z větší dálky. Té lze navíc změnit barvu blikání pro hovory a příchozí SMS díky nastavení v menu. Na výběr máte z modré, červené a zelené barvy. Blikání ostatních notifikací v základu nastavit nejde.

Cube1 G44

Zadní panel je z na dotek příjemného měkčeného plastu, který je však magnetem na otisky prstů a nejednou se nachytáte, jak bez přemýšlení čistíte zadní kryt jen proto, že špinavý prostě bude prakticky pořád. Pokud ale dokážete přehlédnout tuto lehce estetickou vadu, odmění vás zadní část velmi pevným úchopem a pocitem jistoty při držení. Na zadní straně se nachází samozřejmě optika fotoaparátu, který nabízí jak automatické ostření, tak i přisvětlovací diodu. Hlasitý reproduktor se usadil na dnes již typickém místě a je posazen téměř na hraně přístroje. Při používání jsem si ho omylem nezakrýval a neměl jsem tak problém s jeho umístěním i přes to, že je telefon malý a pří úchopu zakryjete většinu jeho zadní plochy.

Zadní část telefonu

Zadní skořepinu lze sejmout a v útrobách telefonu najdeme dvojici slotů na SIM karty (jednou micro a jednou miniSIM) s podporou 3G sítí a slot na microSD karty až do velikosti 32 GB. Aktivní zájemce však zaujme možnost výměny baterie s kapacitou 1 400 mAh. Ano, již na první pohled můžeme vydedukovat, že kapacita je žalostně malá a troufám si říct, že je prakticky nutností si zakoupit druhou baterii. Jinak pod krytem nic důležitého nenajdeme.

Prostor pod krytem

Co se bezpochyby povedlo, jsou boční tlačítka. Jak tlačítko zapínání na pravé straně, tak i tlačítko regulace hlasitosti na levé straně mají adekvátní umístění vzhledem k velikosti telefonu a naprosto perfektní zdvih a pocit stisku. Rozhodně se vám nestane, že budete tápat, jestli jste tlačítko domáčkli, nebo ne. Přes kopírák šlo také umístění 3,5mm jacku na horní straně a napájecího microUSB konektoru na spodní hraně. Oba konektory jsou bez problému přístupné a nemám k nim žádné výtky.

Boky telefonu

Nuda a šeď popisují Cube1 G44 zvenčí naprosto dokonale. Bez jakéhokoliv rozlišujícího prvku působí G44 jako nudná cihla bez nápadu. Díky kompaktním rozměrům však nevadí ani ostřejší hrany na přední straně telefonu. Záda jsou naopak pěkně zaoblená a hrany zkosené, takže telefon výborně padnou do ruky. Ano, G44 není módní doplněk jako například telefony od Sony, ale svůj účel konstrukce plní. Neskřípe, nevrže a jak si moderní trend žádá – neohýbá se. Osobně nemám k zevnějšku modelu výtku a jsem spokojený s tím, jak telefon vypadá a jak padne do dlaně.

Displej: Fiat 500 mezi kamiony

„Kéž by ten displej byl menší.“ Tak toto si u G44 rozhodně říkat nebudete. 4 palce jsou naprosto výborná hodnota jak pro uživatele s menšíma rukama, tak i jakékoliv fanoušky malých úhlopříček. Díky rozměrům displeje lze dosáhnout ze strany na stranu, a dokonce i na horní část displeje, bez nutnosti přehmatávat. Samotný panel má rozlišení 800 × 480 bodů, tedy nic světoborného, ale na malé úhlopříčce to znamená výslednou jemnost 233 bodů na palec, která je na oko celkem příjemná a rozhodně nepůsobí negativně, spíš naopak. Displej je překvapivě ostrý a dobře se na něj dívá.

Cube1 G44

Panel se sice chlubí technologií IPS, ale na žádné velké filmové večery to nebude. Při lehkém náklonu jsou barvy věrné, ale při větším náklonu začne displej hrát všemi barvami a „IPS sliby“ jsou pryč. Moc pochvaly si nezaslouží ani maximální jas, který je venku jen velmi špatně čitelný a lépe uděláte, když se s telefonem budete pohybovat ve stinných oblastech. Na druhou stranu nelze nepochválit přítomnost automatické regulace jasu, která funguje výborně a spousta dražších telefonů by jí mohla závidět. Notifikační dioda, jak bylo zmíněno v části o konstrukci telefonu, je neuvěřitelně silná a nebojím se jí nazvat tou nejsilnější notifikační diodou, jakou jsem kdy viděl. Poblikávání na Nexusu 4, který běžně používám, je ve srovnání až vtipně slabé.

Zvuk: další příjemné překvapení

Nejedná se sice o žádný hudební telefon s dedikovanými tlačítky pro ovládání hudby nebo přibalenými profesionálními sluchátky, ale Cube1 G44 je více než schopný hudebník. Začněme u hlasitého reproduktoru, který mě upřímně příjemně překvapil a kromě výrazně hlasitého přednesu je zvuk i celkem čistý. Kde se to v tomto malém ďáblovi bere, netuším, ale přesto tu jedna chybička je. Při maximální hlasitosti a přehrávání rockové hudby trpí zvuk distorzí a nepříjemně tahá za uši. U „klidnější,“ nebo basově těžší hudby o žádný problém nejde.

Cube1 G44

Rozepisovat se o sluchátku moc nebudu a zmíním pouze to, že problémy se slyšením druhé strany rozhodně mít nebudete. Přednes je čistý a dokonce i překvapivě hlasitý, takže i pokud hůře slyšíte, nebudete mít problém. Prostor pro zlepšení je u 3,5mm jacku, který je jednoduše podprůměrný a jeho zvuk je jak plochý, tak i nepříliš hlasitý. Na jednoduchá pecková sluchátka vám to postačí, ale pro větší supraaurální sluchátka by to chtělo trochu víc „šťávy.“

Baterie: ze sta na nulu v rekordním čase

Telefon je velmi kompaktní, jak již bylo řečeno v úvodu recenze. Z hlediska fyziky to znamená jedno značné úskalí, kterým je malá baterie. Ta má naprosto žalostnou kapacitu 1 400 mAh a to se velmi negativně projevilo i na výdrži zařízení. Ta je totiž nejhorším článkem celého telefonu a budete proklínat den, kdy se inženýři pro tuto kapacitu rozhodli. Při naprosto nenáročném využívání, kdy máte zapnutou synchronizaci přes Wi-Fi a sem tam něco na telefonu zkontrolujete, se dostanete na dva až tři dny výdrže. V případě, že hodláte zapnout displej, vám budou procenta mizet prakticky před očima. A to pouze v případě, že bude fungovat ukazatel nabití, který se chová velmi podivně – například i po 5 hodinách provozu zobrazuje plnou baterii a po čase se telefon jednoduše vypne kvůli absolutnímu vybití. Naprostou nutností tak je zakoupení náhradní baterie, která vám dá možná den a půl relativně skromného používání. Při častém hraní her a navigování si raději pořiďte velkou powerbanku..

Velmi špatnou výdrž při zátěži potvrdilo i naše testování, při kterém jsme nechali telefon streamovat HD video přes Wi-Fi s jasem displeje na 50 % a se zapojenými sluchátky na 50 % hlasitosti. Telefon vydržel běžet velmi podprůměrných 202 minut, tedy 3 hodiny a 22 minut. Pokud tedy hledáte levného společníka pro dlouhé hraní her, poohlédněte se spíše jinde. Následně se ale telefon velmi rychle nabíjí, a to díky nízké kapacitě – na 80 % se dostal po 82 minutách a plné nabití trvalo 125 minut.

Hardware: jeden z mnoha

Jako na běžícím páse sype MediaTek své čipsety do telefonů hlavně nižší a střední třídy, kde sice nabízí velmi dobrý poměr cena/výkon, ale jeho efektivita i energetická náročnost jsou daleko za čipsety od Qualcommu. Čipset telefonu tak představuje MediaTek 6582, jenž obsahuje 4jádrový procesor na frekvenci 1,3 GHz a plynulý běh systému je tak zajištěný. Nebudete dlouho čekat na načítání aplikací a ani si nemusíte odpouštět náročnější aplikace. Grafické zobrazení obstará starší dvoujádrový akcelerátor Mali-400.

Výbava telefonu

Operační paměť o velikosti 1 GB je v dané třídě standardem a pro veškeré úkony bohatě postačí. K dispozici vám bude běžně mezi 500 až 600 MB RAM, což jsou rozhodně nadprůměrné hodnoty a Android 4.4 KitKat dostává své pověsti nižší hardwarové náročnosti. Interní paměť je bohužel menší a nabídne pouze 4 GB, ze kterých vám pro vaše data zbyde velmi malých 900 MB. Nemějte však strach, přítomný slot na microSD karty podporuje instalaci aplikací a není tak problém si interní paměť rozšířit.

Výsledky benchmarků

Telefon jsme prohnali také benchmarky, a to AnTuTu a Vellamo. Z AnTuTu si telefon odnesl celkem pěkný příděl, a to 18 772 bodů. Vellamo obsahuje tři testy – prohlížeč, multicore a metal. V prohlížeči telefon skóroval 1 732 bodů (mezi Nexusem 4 a HTC One), v multicore testu 1 038 bodů (za Samsungem Galaxy SIII) a v metalu 714 bodů (mezi Motorolou Moto G a Nexusem 4). To se projevuje i v praxi a na telefonu si s omezenými detaily zahrajete i Asphalt 8, který díky nižšímu rozlišení běží s konstantní snímkovací frekvencí.

Fotoaparát: Jan Saudek z vás nebude

I G44 dostala do výbavy dnes již standardní dvojici fotoaparátů. Ta čelní nese rozlišení 1,3 Mpx a zadní snímač dostal do vínku megapixelů hned osm. Oba snímače disponují autofokusem a ten zadní je navíc doprovázen LED přisvětlením. Kvalita je vesměs nevalná a detailů se nedočkáte. Na několika místech (hlavně kolem středu) obrazu také dochází k barevné odchylce a fotografie mají nádech do růžova. Při dobrém světle ale není problém pořídit jednoduchou dokumentační fotografii. Pokud máte pevné ruce, tak se můžete spolehnout i na focení za šera či mlhy. Šum překvapivě není příliš agresivní a fotky tak zbytečně neničí. Trochu nepochopitelná je volba delších časů i za dobrého světla, takže na focení sportu a akce snímač nestačí.

Testovací snímky

Přední snímač je na tom podobně. Spousta slitých detailů, ale slušné a věrohodné barvy. Modrá sice spíše připomíná fialovou, ale na rychlý a jednoduchý snímek to postačí. Je nutno vzít v potaz, že za danou cenu mnohdy u konkurence nedostanete vůbec žádnou přední kameru. Prostředí fotoaparátu je totožné s tím, které najdete na čistém Androidu, je zde tedy možnost fotit panorama, režim krásné tváře, krásná fotografie nebo také HDR.

Snímky z přední kamery

Telefon dokáže nahrát video ve FullHD rozlišení a obstojí o něco lépe, než fotografie. Obraz je celkem detailní a barvy jsou dobře vyvážené. Obrazu sice chybí kontrast a sytost, ale není to nic, co by se nedalo opravit v editoru.

Cube1 G44 – testovací video, 1080p

Konektivita: Dual SIM s 3G

I u G44 jsme se dočkali podpory Dual SIM, tedy dvou SIM karet. Oba sloty naštěstí podporují 3G sítě a není tak třeba přemýšlet nad tím, jakou SIM kartu použijete v jakém slotu. K dispozici je totiž jeden slot na microSIM a jeden na miniSIM kartu. Oba sloty podporují režim stand-by a jste tak dostupní na obou číslech zároveň. Samozřejmě lze nastavit například to, jakou SIM kartu chcete používat pro datové připojení a podobně.

Cube1 G44

Telefon tak podporuje sítě GSM (pásma 850 / 900 / 1 800 / 1 900 MHz) a 3G (pouze pásma 850 / 900 / 2 100 MHz). Wi-Fi podporuje standardy 802.11b/g/n. Další bezdrátové přenosy uskutečníte pomocí Bluetooth, které je ve verzi 4.0 s plnou podporou A2DP. NFC bychom zde hledali marně, ale u takto levného telefonu to nevadí. Jako poslední ještě zmíním přítomnost GPS a A-GPS, které se postarají o navigování. S navigací problém není a kromě rychlé fixace si telefon polohu také velmi dobře drží.

Systém: starý známý

Stejně jako další výrobci, i Cube1 zvolilo nejjednodušší cestu, která vede přes téměř nemodifikovaný Android. Nejedná se o Nexus, ale má k němu blízko. Android je v telefonu ve verzi 4.4.2 KitKat a máte tak k dispozici prakticky nejnovější aktualizaci systému. Ta na telefonu běží svižně a nezpůsobuje záseky nebo nefunkční aplikace a hry. Několik softwarových chyb jsem ale objevil – například po prvním naskočení systému se mi nechtěly aplikace instalovat na SD kartu i přes to, že tuto funkci telefon podporuje a v nastavení bylo vše nastaveno správně. Pomohlo obnovení továrního nastavení a od té doby problém nebyl. Další problém je s ukazatelem stavu nabití, který se chová velmi nepředvídatelně a občas ukazuje pěkné hlouposti (100% nabití po několika hodinách provozu a podobně).

Pokud jste někdy čistý Android používali, tak budete s modelem G44 jako doma. K dispozici není žádná nadstavba a prostředí tak obstarává téměř nemodifikovaný Android. Možnosti přizpůsobení nejsou nijak široké a dovolí vám tak přidat pár widgetů, změnit tapetu nebo vyzvánění. K dispozici je ale spousta alternativních launcherů v Obchodě Play a tak není problém si najít ten, který vám vyhovuje.

Prostředí jako takové je na telefonu velmi plynulé a rozhodně netrpí žádnými záseky. Jedná se o jeden z nejplynulejších telefonů, které jsou na trhu k dispozici. Jak bylo řečeno, někdy může dojít k nějaké softwarové chybě v podobě špatně fungujícího ukazatele stavu baterie a podobně. Nejde však o nic, co by telefon sráželo na kolena úplně, spíše jde o nepříjemné nedodělky, které se, doufám, časem opraví.

Software: všechno pro život

V základní výbavě najdeme celkem standardní výčet aplikací, který zahrnuje hlavně aplikační výbavu od Googlu, tedy Gmail, Google Mapy, Google+ nebo Google Disk. V základu tak máte všechno, co potřebujete pro běžné fungování. Jestli vám něco chybí, lze to doinstalovat díky přítomnému Obchodu Play.

Potěší však přítomnost oficiálních klientů sociálních sítí Facebook a Twitter, takže se nemusíte přihlašovat do Obchodu Google jenom proto, abyste si stáhli tyto dva klienty. Prohlížeče jsou v telefonu hned dva, a to základní Android prohlížeč a Chrome. Podporu Flashe bychom, jak je v Androidu zvykem, hledali marně. Kancelářský balíček zde nenajdeme, ale není problém si ho doinstalovat z Obchodu Play.

Zhodnocení: velmi povedený kompakt

Cube1 G44 zanechal vesměs velmi pozitivní dojmy. Za 2 400 korun dostanete velmi dobře vybavený smartphone s kompaktními rozměry, které jsou dnes spíše výjimkou. Telefon uspokojí jak uživatele začátečníka, tak i náruživého hráče, který nemůže přespříliš utrácet, a to hlavně díky 4jádrovému procesoru. Kladné body si telefon zaslouží rozhodně za kvalitu konstrukce, která je příkladná a telefonu byste tipovali vyšší cenovku.

Cube1 G44

Vyloženě špatná je ale výdrž na jedno nabití, která se řadí mezi to nejhorší, co je na trhu k dispozici. Fyzika se bohužel oklamat nedá a do těla se větší akumulátor prostě nevešel. O něco málo lepší mohl být také displej, ale to už doopravdy hledám na telefonu chyby. Softwarových chyb je sice škoda, ale nikde není psáno, že v budoucnu nebudou opraveny. Pokud bych tedy něco zlepšil, je to doladění softwaru a přidání úsporného režimu, který by životnost telefonu o nějakou tu hodinu prodloužil.

Cube1 G44

Na konec lze dodat asi jen jediné – zkuste se zbavit předsudků vůči nové značce a dejte jí šanci. Cube1 G44 se vám odvděčí dobrou službou, velmi příjemnými rozměry a bonusovými prvky, kterými jsou například silná notifikační dioda nebo automatická regulace jasu.

Konkurence

V cenové hladině kolem 2 500 korun můžeme zmínit například Op3n dott phone, který má 4,5palcový displej s vyšším rozlišením, stejný čipset a celkově velmi podobnou výbavu. Mezi telefony moc rozdílů není, snad jen ve velikosti.

Op3n dott phone

Za příplatek 1 000 korun si můžete pořídit novinku v podobě modelu Huawei Ascend Y550. Povedený zástupce nižší třídy od tohoto výrobce disponuje novým 64bitovým čipstem od Qualcommu a rozhodně lepší výdrží na baterii. Kde má však Ascend Y550 navrch je podpora LTE. Opět je však o něco větší, a pokud jsou pro vás 4 palce naprosto dostatečná úhlopříčka, není příliš argumentů pro příplatek.

Huawei Ascend Y550

Pokud chcete větší displej, mohlo by se vám zamlouvat i THL T6s, které s cenou kolem 3 000 korun nabídne 5palcový displej a téměř totožnou výbavu, jakou disponuje G44. T6s i přes svoji slabou baterii vydrží na jedno nabití více, než novinka od Cube1.

THL T6s

Nokia Lumia 520 stojí kolem 2 450 Kč. Za tuto cenu získáte jeden z nejnižších modelů s Windows Phone, ale nabídne krásné zpracování, výborně odladěný systém a menší rozměry i přes to, že sdílejí úhlopříčku displeje. Sice je porovnávání mezi platformami ošemetné, ale G44 opět vítězí z pohledu výkonu.

Nokia Lumia 520
cube1-g44
Klady
  • plynulý chod systému
  • velmi silná notifikační dioda
  • automatická regulace jasu
  • povedený displej
  • kompaktní rozměry
Zápory
  • občas podivné chování systému
  • slabá přibalená fólie
  • fotoaparát je spíše doplněk
  • nepodsvícená tlačítka
  • ošemetná výdrž baterie
Diskuze ke článku
x)
1400 baterka? ehm nejak malo ne ? jak to vydrzi nabity dlouho ? :D 12hod. (16) :D
Martin Š
Dobrý deň, chcem len dodať, že vo videu hovoríte o 5 megaixelovom símači fotoaarátu, no v ísaných parametroch uvádzate 8 megapixelový snímač. Recenzia inak výborná :) .
Lukáš Pavelka
Lukáš Pavelka
To radši Ice Cuba než tenhle paskvil:-)
Dominik
Nemá být v androidu 4.4 už indikátor baterie a signálu Bílý? co to tam ti ťamani zkouší?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze