Alcatel OT Pop C9
recenze

Alcatel OT Pop C9

Levný tabletofon pro každého

Tabletofony si získávají mezi zákazníky stále větší popularitu. Většina z nich však svou cenou míří výše, a tak najít levný tabletofon s úhlopříčkou alespoň 5,5" se slušným hardwarem není úplně snadné. Alcatel OneTouch Pop C9 tyto požadavky splňuje a navíc přidává bytelnou unibody konstrukci a podporu dvou SIM. Jak si vedl v našem testu?

Řada českých uživatelů, kteří pamatují začátky mobilních sítí u nás, má na Alcatel vzpomínky jako na značku svého prvního telefonu. Tehdejší Alcatel a dnešní Alcatel však již mají společnou jen tu značku. Stojí za ním čínský výrobce TCL, který jí s úspěchem oživil a nabízí telefony, které mají potenciál oslovit i náročnější zákazníky. Alcatel OneTouch Pop C9, který představil letos na začátku ledna na veletrhu CES v Las Vegas svou výbavou a cenovkou spadá do nižší střední třídy.

Oficiální fotografie Alcatel OneTouch Pop C9

Za necelé čtyři tisíce dostanete tabletofon s 5,5" displejem, čtyřjádrovým procesorem a 1 GB RAM. Stejně tak potěší zadní osmimegapixelový a přední dvoumegapixelový fotoaparát. V případě varianty 7047D, kterou jsme testovali, nechybí ani podpora Dual SIM.

Obsah balení

  • mobilní telefon
  • datový kabel
  • nabíječka
  • sluchátka
  • manuál

Technické parametry Alcatel OneTouch Pop C9

Kompletní specifikace
Konstrukce151 × 77,5 × 9,5 mm, 189 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6582, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor2 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:48 hodin
DostupnostQ1 2014, 3 990 Kč

Alcatel OneTouch Pop C9 – videopohled

Design a konstrukce: unibody tělo s jakoby pogumovaným povrchem

Alcatel OneTouch Pop C9 nepotěší uživatele, kteří příliš nemusí „velká pádla“. Od tabletofonu s 5,5" displejem sice nemůžeme čekat kompaktnost, ale i tak je telefon s rozměry 151 × 77,5 × 9,5 milimetrů poměrně velký. Ručička se zastavila na už citelných 189 gramech. Telefon sice dáte do kapsy kalhot, ale už ho tam pocítíte. Přesto se telefon poměrně dobře drží.

U tohoto modelu použil Alcatel unibody konstrukci z matného plastu, což má tu výhodu, že vše je dokonale pevné, vše dokonale lícuje a nikde nic nevrže ani se při silnějším stisku nekroutí. Na druhou stranu musíte zapomenout na uživatelsky vyměnitelnou baterii. My jsme měli na test telefon v černém provedení, ve kterém vypadá nejkonzervativnější, ale Alcatel vyrábí i další pestré barvy – bílou, červenou, růžovou a tyrkysovou.

Alcatel OneTouch Pop C9

Přední straně dominuje rozměrný displej, pod kterým je tradiční sestava senzorových tlačítek. Tlačítka mají bílé popisky a vibrační odezvu, co však chybí je jejich podsvícení, takže potmě můžete tápat. Nad displejem je vidět výrazná stříbrná mřížka telefonního reproduktoru. Nalevo od něj je jasně patrná čočka dvoumegapixelového předního fotoaparátu. Vpravo bychom našli notifikační diodu, což už není příliš běžné. Dioda svítí bíle a její světlo je poměrně výrazné, někdy až rušivé.

Zbytek těla, který má ostrými hranami oddělené boky a lehce vypouklá záda, je z matného plastu s povrchem připomínajícím gumu. Ten je však i přes svou matnost výrazným lapačem otisků prstů.

V horní části zad je čočka osmimegapixelového fotoaparátu se stříbrným rámečkem. Napravo od něj se nachází přisvětlovací LED dioda. Nalevo od fotoaparátu je pak děrovaná mřížka hlasitého reproduktoru. Pod fotoaparátem je už jen logo výrobce a modelové řady.

Vzhledem k unibody konstrukci musel být přístup ke slotům SIM karet a paměťové karty umístěn zvenčí. Sloty pro SIM karty jsou místěny pod společnou krytkou nahoře na levém boku. Na pravém boku je stejně řešený slot na microSD kartu. Až pod ním je podlouhlý regulátor a pod ním malý vypínač. Obě tlačítka splývají s telefonem, jsou příliš blízko u sebe a hůře se tisknou. Tím, že jsou posunuté o slot microSD karty, je vypínač příliš dole a můžete tápat. Lepší by bylo, kdyby byl na horní straně. Tam je však pouze 3,5mm jack. Na spodní straně uprostřed je microUSB konektor a drobný otvor mikrofonu.

Displej a zvuk: zasloužil by si vyšší rozlišení

Telefon je vybavený 5,5" IPS displejem s rozlišením 960 × 540 pixelů, což je na takto velký displej poměrně málo a slušelo by mu alespoň HD rozlišení. Jemnost displeje je 200 ppi, což je vcelku podprůměrné a hrubší rastr je tak již viditelný. Díky použité technologii displej alespoň nabízí dobré podání barev a široké pozorovací úhly. Automatická úprava jasu funguje spolehlivě a displej je dobře čitelný i na prudkém světle.

O odolném skle výrobce ve specifikacích mlčí, ale displej dostal alespoň oleofobní vrstvu, která má bránit ulpívání otisků prstů. Ty se sice stále chytají, ale ne v takové míře jakou u ostatních telefonů.

Zvuk: zvukový projev je slušný

Kvalita zvukového projevu je na cenu telefonu slušná. Nemůžeme sice čekat žádné zázraky, ale hlasitý reproduktor je dostatečně hlasitý a subjektivně nabízí vcelku povedený zvuk. Přesto však je se sluchátky zvukový projev ještě lepší a i ta dodávaná jsou poměrně kvalitní.

Baterie a výdrž: jednodenní smartphone

Vzhledem k unibody konstrukci není možné baterii uživatelsky vyměnit. Telefon nicméně dostal baterii s poměrně slušnou kapacitou 2 500 mAh. Protože však má telefon vcelku výkonný hardware a velký displej, což jsou velcí žrouti energie, nemůže se pochlubit zas až tak dlouhou výdrží. Při běžném používání, kdy je telefon synchronizovaný během dne přes mobilní data a večer přes Wi-Fi se dostanete s výdrží na den a půl až dva dny. Ideální je nicméně i tak telefon nabíjet přes noc. Pak budete mít jistotu, že vás během dne nenechá na holičkách.

Samozřejmě, že pokud ho používáte intenzivně například k navigaci nebo hraní her, budete bez energie už po pár hodinách. Telefon však můžete přepnout i do superúsporného režimu, kdy jsou aktivní pouze hovory, SMS, kontakty a kalendář.

Provedl jsem i standardní test výdrže. Během něj byla v telefonu aktivní pouze jedna SIM, jas displeje a hlasitost byly nastaveny na 50 procent a přes Wi-Fi se streamovalo video v kvalitě 720p. Telefon vydržel přehrávat 6 hodin 24 minut. Pro srovnání nižší Alcatel OneTouch Pop C7, který má o půl palce menší displej a 1 900mAh baterii dosáhl ve shodném testu 4 hodin 55 minut.

Za hodinu se Alcatel nabije na 34 procent kapacity baterie. Na 80 procent to trvá 2 hodiny 32 minut. Nabito je pak za 3 hodiny 48 minut.

Hardware a výkon: malá vnitřní paměť to sráží

Ve svých útrobách telefon skrývá čtyřjádrový Mediatek MT6582 taktovaný na 1,3 GHz, kterému sekunduje grafický čip Mali-400 MP. Operační paměť má pak 1 GB, ze kterých je po spuštění dostupná přibližně polovina. To je dostatečné množství RAM, aby byly všechny reakce telefonu plynulé, bez zasekávání a zamrzání. Na telefonu přitom rozběhnete i náročnější 3D hry, jako je Asphalt 8.

Zatímco u RAM výrobce nešetřil, u interní paměti to neplatí. Z papírové kapacity 4 GB je uživateli přístupných jen 1,92 GB, ze kterých po prvním spuštění zbývá 1,69 GB. Stačí tak pár větších aplikací a je po volném místě. Naštěstí je tu alespoň možnost vybrat si jako primární úložiště paměťovou kartu, která je podporovaná do kapacity 32 GB. Na kartu je možné aplikace nejen přesouvat, ale rovnou i instalovat.

Podrobil jsem telefon i několika benchmarkům. V AnTuTu 5.0 získal 19 617 bodů. V NenaMarku 2 dosáhl výsledku 54,7 fps. Ve Vellamo benchmarku v sekci Metal obdržel 606 bodů, v Multicore dosáhl 1 256 bodů, Chrome Browser 1 689 bodů, Internet Browser 1 972 bodů a v benchmarku Quadrant 5 718 bodů.

Prostředí a multimédia: Android s vlastním kabátkem

Alcatel OneTouch Pop C9 běží na dnes již postarším Androidu 4.2.2 Jelly Bean a je nejisté kdy a zda vůbec dostane aktualizaci na některou z vyšších verzí. Android není úplně čistý, ale Alcatel se do nějakých větších úprav nepouštěl. Převlékl však systém do svého grafického kabátku. Ten je však vcelku povedený a nepůsobí nijak rušivě nebo infantilně. Jak je tomu u některých dalších čínských značek, které jsou přizpůsobené asijskému vkusu. Díky tomu ani úpravy Android nijak zvlášť nebrzdí ve výkonu.

Kromě standardní klávesnice z Androidu přidal Alcatel i klávesnici SwiftKey. Protože na takto velkém displeji palcem celou šířku displeje neobsáhnete, měla by jít klávesnice zmenšit a posunout ke straně. I při zapnutí této funkce se však nijak nezměnila. Naopak to fungovalo u telefonní klávesnice a u kalkulačky.

Kontakty, SMS a kalendář nabízejí i přes mírně odlišný vzhled standard Androidu bez dalších přidaných funkcí. Výrobce však přidal do telefonu i řadu aplikací nejen svých, ale i třetích stran, o kterých se domníval, že by se mohly uživateli hodit. Obecně nejsem velkým příznivcem bloatwaru a domnívám se, že by si měl každý nainstalovat, co mu vyhovuje.

Z předinstalovaných vlastních aplikací můžeme zmínit ONE TOUCH Center, která slouží k bezdrátové zprávě zařízení z počítače, vlastní obchod s aplikacemi Smart Live, což je poněkud schizofrenní situace, protože předinstalované aplikace se aktualizují přes něj a ne přes Google Play. Dále je zde například Antivirus od AVG, LinkedIn, Twitter, Skype a WhatsApp nebo obchod s hrami Gameloft Live. Předinstalovaný je i kancelářský balík OfficeSuite. U něj však zamrzí, že se nejedná o verzi Pro a dokumenty tak můžete pouze prohlížet, ale nikoli editovat a vytvářet.

Po multimediální stránce telefon nabízí klasickou galerii a aplikaci Fotky pro správu a prohlížení fotografii. K přehrávání hudby slouží hudební přehrávač s jednoduchým ekvalizérem a aplikace Hudba Play, které doplňuje hudební služba Deezer. Na video je zde jednoduchý přehrávač, který si poradí i s videem ve FullHD rozlišení, ale titulky bohužel neumí. Ve výbavě rovněž nechybí FM rádio s podporou RDS.

Fotoaparát: 8 megapixelů vzadu a dva vepředu

Alcatel nabízí u zadního fotoaparátu rozlišení 8 Mpx, nechybí pak autofocusem a přisvětlovací LED dioda. Vepředu pak máte k dispozici 2Mpx snímač s fixfocusem, což je dostatečné pro selfie – například pro účely sdílení na sociálních sítích. Uživatelské prostředí fotoaparátu je jednoduché stejně jako nastavení. Ovlivnit můžete ISO a kompenzaci expozice. Z dalších funkcí je zde samospoušť, panorama, HDR, sportovní a noční režim.

Výsledná kvalita fotografií samozřejmě nedosahuje kvalit dražších modelů a nemůžeme čekat prvotřídní snímky. Při dobrých světelných podmínkách jsou nicméně fotografie z obou fotoaparátů slušné a na momentky dostatečné. S ubývajícím světlem se zvýrazní hlavní neduh fotoaparátů a tím je horší ostrost a především slévání větších barevných ploch. Dobře je to patrné například u trávníku, kde budete mít zelený flek. Při nedostatku světla pak nechybí ani všudypřítomný výrazný šum.

Video zvládá zadní fotoaparát nahrávat ve FullHD rozlišení (1 920 × 1080 pixelů) s 30 snímky za vteřinu. Klip o délce 38 sekund ve formátu 3gp zabere cca 77,4 MB místa. Obraz videa je slušný s dobrými barvami bez trhání a záseků, ale mikrofon není příliš kvalitní.

Alcatel OneTouch Pop C9 – testovací video, 1080p

Výbava telefonu: bez LTE i NFC

Při telefonování je kvalita přenášeného zvuku bezproblémová. Nezaznamenal jsem žádné zkreslení ani u telefonního reproduktoru ani při hlasitém odposlechu. Nestěžovala si ani protistrana. Potěší přitom i vyzváněcí profily.

Práce s oběma SIM je standardní stejně jako u ostatních Dual SIM s Androidem. Můžete si SIM pojmenovat a vybrat barvu. Můžete si zvolit výchozí SIM pro hlasové hovory, SMS a data nebo se pokaždé zeptat. Samozřejmě platí, že při telefonování na jedné SIM jste na druhé nedostupní, ale netýká se to stahování dat. Takže jestliže na jedné kartě stahujete data, stále zůstáváte dostupní na druhé kartě. Rychlá mobilní data přes 3G jsou, jak je běžné, pouze na primární SIM.

Po datové stránce se musí Alcatel OneTouch Pop C9 spokojit s HSPA+ s maximální rychlostí downloadu 21 Mb/s a uploadu 5,76 Mb/s. LTE zde bohužel chybí, což je vzhledem k jeho rozšiřujícímu se pokrytí i v našich končinách škoda.

Nemůže však chybět Wi-Fi, která je zde ve verzích 802.11 b/g/n a funkcemi Wi-Fi hotspot, Wi-Fi direct, Wi-Fi display (Miracast). Nechybí ani Bluetooth 4.0 s A2DP, ale na NFC se tu také nedostalo. K počítači můžete telefon připojit přes microUSB 2.0. Ten můžete využít i pro použití telefonu jako modem přes kabel. Na internet se podíváte kromě nativního prohlížeče i přes předinstalovaný Chrome.

Z další výbavy nesmíme zapomenout na dnes již samozřejmou satelitní navigaci. K dispozici máte GPS, které používá ke zpřesnění polohy A-GPS a informace o Wi-Fi. Nalezení polohy je vcelku přesné, ale zafixování polohy je poměrně pomalé. Při horším výhledu na oblohu si můžete počkat 10 až 20 sekund.

Zhodnocení: i přes chyby se vyplatí

Snahou Alcatelu je u jeho modelu OneTouch Pop C9 nabídnout tabletofon se solidním velkým displejem a výkonným hardwarem i těm uživatelům, kteří do něj nechtějí nebo nemohou investovat příliš mnoho peněz. Za cenu kolem čtyř tisíc korun můžeme označit Alcatel OneTouch Pop C9 za povedený tabletofon, který najde dost zájemců.

Alcatel OneTouch Pop C9

Pochválili bychom 5,5"IPS displej, který nabídne věrné podání barev i široké pozorovací úhly, ale sráží ho jeho nižší rozlišení. Díky němu je už hrubší rastr jasně patrný, ale není to nic natolik vážného, aby bylo možné za to telefon zatracovat. Horší to však je se snahou ušetřit na vnitřní paměti, kde by jí dvojnásobná kapacita slušela více. Zde to zachraňuje možnost zvolit si paměťovou kartu jako výchozí úložiště a instalovat na ní aplikace, případně přesouvat ty již nainstalované.

Další výtka směřuje k fotoaparátu a jeho nepřesvědčivému obrazovému výkonu, zejména co se týče slévání velkých barevných ploch a nekvalitního záznamu zvuku při nahrávání videa. Přesto jde ale o povedený telefon, který v dané cenové kategorii představuje zajímavou volbu.

Konkurence

Za alternativu bychom mohli u Alcatelu považovat i menší OneTouch Pop C7, pokud tedy slevíte z nároků na 5,5" displej a postačí 5". Na něm má rozlišení 854 × 480 pixelů. Z další výbavy můžeme zmínit čtyřjádrový procesor taktovaný na 1,3 GHz, ale jen 512 MB RAM. Interní paměť má kapacitu 4 GB, zadní fotoaparát má rozlišení 5 Mpx a nechybí mu LED dioda a autofokus. Ten vepředu je však bohužel pouze VGA. Cena OneTouch Pop C7 se pohybuje kolem tří tisíc korun.

Jako konkurenta můžeme zmínit například Lenovo A536, které má rovněž menší 5" displej s rozlišením 854 × 480 pixelů. Uvnitř má čtyřjádrový Mediatek 6582 taktovaný na 1,3 GHz a 1 GB RAM, ale interní paměť má dvojnásobnou. Vzadu má pětimegapixelový fotoaparát a vepředu rovněž 2 Mpx. Na rozdíl od Alcatelu však běží na Androidu 4.4 KitKat. V českých obchodech ho pořídíte zhruba za 3 500 Kč.

Z dalších modelů od Lenova můžete mít za přibližně 400 Kč i model A850 s úhlopříčkou 5,5 palce a rozlišením 960 × 540 pixelů, čtyřjádrovým MediaTekem MT6582m taktovaným na 1,3 GHz, 1 GB RAM a 4 GB interní pamětí. Vzadu má rovněž 5 Mpx, ale vepředu 3 Mpx.

U Huawei je zajímavou alternativou Ascend G630 s 5" IPS displejem s HD rozlišením. Jeho čtyři jádra jsou taktována na 1,2 GH a doplňuje je 1 GB RAM. I Huawei však má interní paměť jen 4 GB. Mít ho můžete za zhruba 4 500 Kč.

Z čínských značek je alternativou i Zopo a jeho 5" ZP780. Nabízí rovněž podporu Dual SIM a na menší úhlopříčce stejné rozlišení jako Alcatel, díky čemuž je jeho displej jemnější. Podobně jako další čínské telefony uvnitř skrývá čtyřjádrový MediaTek taktovaný na 1,3 GHz a 1 GB RAM. Rovněž interní paměť je malá a nabízí jen 4 GB, i když rozšířitelné pomocí microSD až o 64 GB. Zadní fotoaparát má 8 Mpx, ale vepředu je to 5 Mpx. Mít ho můžete mít za 3 940 Kč.

Prestigio MultiPhone 8500 DUO

Pokud nechcete Android, ale dáváte přednost platformě Windows Phone, pak je dobrou volbou nové Prestigio MultiPhone 8500 DUO, které nabízí 5" s rozlišením 1 280 × 720 pixelů, čtyřjádrový procesor taktovaný na 1,2 GHz, 1 GB RAM a interní paměť 8 GB s podporou paměťových karet. Zadní fotoaparát má rozlišení 8 Mpx a přední 2 Mpx stejně jako Alcatel. V českých internetových obchodech se jeho cena pohybuje kolem 4 000 Kč.

alcatel-onetouch-pop-c9
Klady
  • pevná unobody konstrukce
  • IPS displej
  • solidní hardware
  • uzpůsobení ovládání pro velký displej
  • přední 2 Mpx fotoaparát
Zápory
  • nižší rozlišení a jemnost displeje
  • slabší výdrž
  • horší fotoaparát
  • malá vnitřní paměť
Diskuze ke článku
king125kg
Tabletofón???!!! U mňa keď chce nejaké zariadenie spĺňať pomenovanie tabletofón, tak to musí mať minimálne 6"!!! Nechápem, prečo sa tento názov ujal pri tak malých zariadeniach ako 5,2-5,5"!!! Taký 8" Sony Xperia Z3 Tablet Compact, Huawei Ascend Mate7 alebo Asus Zenfone 6 to je podľa mňa tabletofón, nie???!!! To dá rozum!!!
marek
Za Alcatelem nestojí THL, ale TCL.
mrtvá žížala
Displej TFT IPS, 5,5" (960 × 540 px), dotykový: kapacitní - na te uhlopricce to bude uz maso rastr ! navic tak velke displaye to je magórie ciny a ne evropy.
Chipset Mediatek 6582, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP - letity a provareny, vic zere nez jede, to snad davaj pri objednavce 1 milion kusu dalsi 2 miliony zdarma...
Operační systém Android 4.2 (Android 4.2) - nechapu proc ? to se vidi jen svatecne, vsechny shitky maj 4.4
Dostupnost a cena Q1 2014, 3 990 Kč - nema tam byt 1 990 ??? protoze jinak je to dalsi dovezeny odpadek z ciny preceneny pro srajtofle evropanu ale stale je to odpadek ! v cine se sezene za ty samy prachy uz s HD, mozna i FullHD, 8core novym MTK.

je videt ze Alcatel je cinanu, evropska hrdost by nedovolila nechat takhle dokurvit kdysi slavne francouske jmeno firmy...
lte
Mobil bez podpory LTE bych nedoporučil ani nepříteli!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze