Alcatel OneTouch PIXI 3 (10)
recenze

Alcatel OneTouch PIXI 3 (10)

Obr mezi low-endy
13

Alcatel to pravidelně zkouší na poli tabletů a dle očekávání se převážně věnuje levnějším modelům. Do vod těch vůbec nejlevnějších nyní přinesl OneTouch PIXI 3 (10), jehož hlavním lákadlem bude desetipalcový displej. Tak velká úhlopříčka je u levných tabletů nevídaná. Lákavě působí i možnost dokoupit příslušenství v podobě klávesnice a pouzdra.

Trh s tablety již nějakou dobu stagnuje. Více modelů se nachází snad jen v segmentu low-endů, kam spadá i nový Alcatel OneTouch PIXI 3 ve své desetipalcové variantě. Skutečně základní tablet nenabízí nic výjimečného. Láká však na velmi nízkou cenu a dokoupitelnou klávesnici. Vyplatí se jej však i přesto pořídit? Na to vám odpovíme v dnešní recenzi.

Alcatel OneTouch PIXI 3 (10)

Technické parametry Alcatel OneTouch PIXI 3 (10)

Kompletní specifikace
Konstrukce155 × 255 × 9,5 mm, 495 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 10,1" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát2 Mpx, , video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 8127, CPU: 4×1,3 GHz
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor4 060 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:31 hodin
Dostupnostprosinec 2015, 2 990 Kč

Alcatel OneTouch PIXI 3 (10) – videopohled

Obsah balení

Na test jsme dostali verzi s klávesnicí a praktickým pouzdrem, kterou je možné také běžně zakoupit. Samotné balení je proto skutečně obrovské a kromě tabletu v něm najdete druhou krabici, kde se nachází zmíněná klávesnice a pouzdro na celé zařízení. Konečně pak nemůže chybět ani nabíječka pro nabíjení klávesnice a tabletu.

Alcatel OneTouch PIXI 3 (10)

Design a konstrukce: nudný, ale bytelný

Na první pohled je patrné, že před sebou máme klasický větší tablet, který si nehodlá na nic hrát a jde mu o to dostat cenu co možná nejníže. Ta se mimochodem ve verzi se samostatným tabletem dostala pod hranici tří tisíc korun. Výrobce nasadil plastové a bohužel i na pohled a omak levné materiály. Na druhou stranu je konstrukce poměrně bytelná a nevrže. Příjemná je také tloušťka jen 9,5 milimetrů. Zbylé rozměry činí v režimu portrétu 255 milimetrů na výšku a 155 milimetrů na šířku. V jedné ruce tablet můžete pohodlně přenášet, používat jej však již jednou rukou nelze, na to je moc velký. Hmotnost se zastavila na 495 gramech. Ačkoliv výrobce připravil spoustu barevných variant, na českém trhu můžete vybírat jen mezi černou a bílou.

Ačkoliv je nasazen velmi obyčejný plast, drží se tablet v rukách jistě. Nehrozí nechtěné vyklouznutí a díky nijak vysoké hmotnosti není problém jej přenášet. Nezbytná tlačítka se nacházejí při vertikálním držení na pravém boku a tisknou se pohodlně. S ohledem na velikost tabletu však mohla být o něco větší, aktuálně je vždy chvíli hledáte. Konektory se usídlily na horní hraně a jde pouze o základní dvojici microUSB a 3,5mm jack.

Alcatel OneTouch PIXI 3 (10)

Posledním prvkem na bocích zařízení je slot pro paměťovou kartu, který je schován pod plastovou krytkou. Otevřít ji není snadné, na druhou stranu však nepůsobí zrovna dvakrát bytelně a mám jisté obavy, co s ní udělá časté odchlipování. Pokud však karty často neměníte, nemusí vás to trápit.

Líbilo se nám:

  • bytelná konstrukce

Nelíbilo se nám:

  • skutečně velmi laciný vzhled

Displej: je to velikán

Valnou většinu čelní strany zabírá displej, jehož úhlopříčka je 10,1 palců. Typově jde o IPS panel s HD rozlišením. Jak již asi tušíte, není to mnoho, což dokládá jemnost 149 PPI. Ihned po rozsvícení spatříte jednotlivé pixely a obrazový dojem z displeje skutečně není moc dobrý. Po nějaké době si však i na horší jemnost lze zvyknout. Displej je dobře čitelný z ostrých úhlů i na slunci, což je rozhodně plus. Potěší i vysoký jas, na druhou stranu zamrzí absence automatické regulace podsvícení. Příjemným překvapením je možnost displej odemknout dvojitým poklepáním. Opětovné uzamčení stejným způsobem již ale možné není. Velký displej také magnetem na prach a otisky prstů a vcelku se hodí mít při sobě nějaký hadřík na přeleštění.

Líbilo se nám:

  • velký displej
  • odemknutí poklepáním

Nelíbilo se nám:

  • celkově nekvalitní displej

Zvuk: reproduktor nepotěší

Zvukově nečekejte žádný zázrak, což je u tabletu škoda – je zde totiž předpoklad, že jej budete používat hlavně pro multimédia. Malý reproduktor na zadní straně neklade důraz na hloubky, zvuk je nevýrazný a zvládá spíše jen výšky. Mnohem horší je, že je poměrně tichý. Naštěstí si samozřejmě můžete připojit sluchátka, skrze která je zvuk mnohem lepší. Opět však nepočítejte s hudebními hody. Nenáročné posluchače však výstup do sluchátek určitě uspokojí.

Nelíbilo se nám:

  • tichý a nekvalitní reproduktor

Baterie a výdrž: malá, ale dostatečná

Baterie je v tabletu samozřejmě pevně integrovaná a sami si ji rozhodně nevyměníte. Kapacita je nijak oslnivých 4 060 mAh, kterou by zahanbil i nějaký ten smartphone. U Alcatelu však chybí možnost připojit se k mobilní síti, a tak výsledná výdrž není vysloveně špatná, ač se samozřejmě odvíjí od stylu používání. Snadno tablet vybijete za pár hodin sledováním filmu či hraním her. Pokud jej však budete používat například jen hodinku denně na internet a videa, budete nabíjet zhruba jednou za pět dní.

Při našem testu výdrže baterie, kdy tablet přehrával streamované video v kvalitě 720p, byl samozřejmě připojen na Wi-Fi a aktualizace byly potlačeny, dosáhl výsledku 7 hodin a 21 minut. To lze považovat na danou cenovou kategorii jako velmi dobrou hodnotu. Nabití tabletu z nuly na 80 % zabere 1 hodinu a 55 minut, k úplnému nabití je zapotřebí 2 hodin a 31 minut.

Hardware: nezbytný základ

Úspory se dotkly také hardwaru, který spoléhá na čtyřjádrový procesor MediaTek MT8127 s taktem 1,3 GHz. Doplněn je pouze 1GB operační pamětí, přičemž volných zbývá zhruba 300 MB. V benchmarku AnTuTu tablet dosáhl zhruba 23 tisíc bodů. Velmi malá je i interní paměť. Z výrobcem udávaných 8 GB jsou pro vaše data k dispozici jen necelé 2 GB. Důvodem je, že v tabletu najdete předinstalováno opravdu neskutečné množství aplikací. Ty, které nebudete chtít využívat, však lze snadno odinstalovat a tím získat prostor. Dalšího místa docílíte vložením paměťové karty typu micro SDXC, na kterou je možné i přesouvat aplikace, které to podporují.

Líbilo se nám:

  • podpora paměťových karet

Nelíbilo se nám:

  • malá operační paměť
  • velmi malá interní paměť

Bluetooth klávesnice

Zastavme se nyní u příslušenství v podobě pouzdra a Bluetooth klávesnice. Tato varianta se u nás také prodává a připlatíte si za ni 800 Kč, což je příjemná částka. Praktické pouzdro je domovem nejen pro tablet, ale je zde vyhraněné místo i pro klávesnici, kde je magnetem přichycena ke své ploše v pouzdru. Toto praktické pouzdro sice opět vypadá velmi lacině, ale tablet chrání a vše se dohromady i mnohem lépe přenáší. Tím však veškeré výhody v podstatě končí.

Alcatel OneTouch PIXI 3 (10)

Samotná klávesnice se páruje výhradně skrze Bluetooth a dobíjí se samostatně přes microUSB konektor na svém těle. Tlačítka jsou menší, ale mají adekvátní rozestupy a psaní je vcelku pohodlné. Bohužel nelze nijak psát diakritiku, což klávesnici dosti degraduje. Nespolehlivé je také inicializace připojení k tabletu, která mnohdy trvá neúměrně dlouho. Zpožďuji se i reakce na stisk ovládacích kláves. Mnohem častěji jsem proto využíval klasickou softwarovou klávesnici od Googlu.

Pouzdro má kromě ochrany sloužit i jako stojánek. Jednu stranu přehnete tak, aby držela tablet pod úhlem a vy jste mohli pohodlně sledovat dění na displeji a současně obsluhovat klávesnici. Pouzdro bohužel není dostatečně pevné a tablet v kýžené poloze téměř nikdy neudrží. Ve výsledku tak přikoupení klávesnice a pouzdra téměř postrádá smysl.

Alcatel OneTouch PIXI 3 (10)

Líbilo se nám:

  • pouzdro tablet ochrání

Nelíbilo se nám:

  • lacině vypadající materiály pouzdra
  • klávesnice neumí diakritiku

Uživatelské prostředí: do obchodu již nemusíte

Prostředí tabletu má na starost operační systém Android ve verzi 5.0 Lollipop a lze říci, že se Alcatel do úprav příliš nepouštěl. Oproti jeho čisté podobě jsou však jiné ikonky a set již zmíněných předinstalovaných aplikací. Mnohem více nicméně zamrzí nepříliš povedená optimalizace, která bude pramenit i z nevýkonného hardwaru. Základní pohyb v prostředí je ještě vcelku svižný, ale spouštění aplikací je pomalé a i přetáčení obrazovky dle držení tabletu mnohdy neuvěřitelně dlouho trvá: není neobvyklé, že si počkáte i 5 vteřin, než tabletu dojde, jak má obrazovku orientovat.

Odemykací a pohotovostní obrazovka

Líbilo se nám:

  • spousta aplikací, většina praktických

Nelíbilo se nám:

  • horší optimalizace
  • dlouho trvající přetáčení obrazovky

Fotoaparát: přítomen jen z nouze

I velké tablety mívají standardně fotoaparáty, avšak u levného Alcatelu je ten zadní opravdu jen do počtu. Nabízí nízké rozlišení 2 megapixely a nemá automatické ostření ani přisvětlovací LED diodu. I za dostatečného osvětlení jsou snímky neostré, detaily se slévají a ani s barevnou věrností to není ideální. Čelní kamerka má pak pouze VGA rozlišení. Hodí se tak výhradně k videohovorům a i zde bychom se přimlouvali za o něco vyšší rozlišení.

Prostředí fotoaparátu

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie
Ukázková fotografie z čelní kamerky

Fotoaparátem můžete zaznamenávat také videa, a to dokonce ve Full HD kvalitě s 30 snímky za vteřinu. Kvalita je bohužel velmi špatná a natáčet s takto velkým tabletem ani není příliš pohodlné.

Alcatel OneTouch PIXI 3 (10) – testovací video (1088p, 30 FPS)

Nelíbilo se nám:

  • fotoaparát je skutečně téměř nepoužitelný

Konektivita: vystačí si s málem

V případě konektivity je k dispozici Wi-Fi, což je současně jediná možnost, jak se dostat na internet. Podpora 3G či LTE chybí, avšak to se s ohledem na cenu dalo očekávat. Bezdrátově lze komunikovat i skrze Bluetooth. Dostalo se také na GPS, GLONASS chybí, které využijete v mapách. Fixace je poměrně svižná, avšak velmi záleží, na jakém místě se nacházíte. Vhod může přijít funkce USB host, díky které připojíte například flash disk.

Internetový prohlížeč a klávesnice

Závěr

Alcatel OneTouch PIXI 3 v desetipalcové variantě nemá příliš čím zaujmout. Šetřilo se v podstatě na každém místě a kvůli nepříliš výkonnému hardwaru a podprůměrnému displeji není vhodný ani na pasivní konzumaci multimediálního obsahu. Uplatnění by mohl najít jako obyčejný tablet pro děti či k občasnému prohlížení internetu, a to díky velkému displeji. V dané cenově kategorii příliš takto velkých tabletů nenajdete. Doporučujeme si však spíše připlatit přibližně dva tisíce korun za Vodafone Tab Prime 6.

Nejbližším konkurentem může být Vodafone Tab Prime 6
alcatel-onetouch-pixi-3-10
Klady
  • vcelku příznivá cena
  • varianta s klávesnicí a pouzdrem
  • bytelná konstrukce
  • desetipalcový displej
Zápory
  • pouzdro neposlouží pohodlně jako stojánek
  • klávesnice nepíše s diakritikou
  • hůře optimalizované prostředí
  • malá interní paměť
  • méně výkonný hardware
  • tichý reproduktor
  • nepříliš kvalitní displej
Diskuze ke článku
Jarda
Já bych to neviděl zas tak zle, tenhle model nešel před Vánocemi sehnat, jak velký o něj byl zájem a většině lidí plně postačí. IPS v téhle ceně neseženete a dražší tablety stejně o moc víc nenabídnou, takže poměr cena/výkon super. Koupil jsem dceři na hry a je spokojená. Je fakt, že 8 GB paměti je málo a musel jsem pořídit paměťovku.
marek
V posledni dobe me prijdou vsechny recenze stejne trapne. Jakoby se vsechno muselo srovnat s tim uplne nejlepsim co v teto dobe existuje, ale ze to stoji 10x mene, na to uz se tak moc neprihlizi. Hlavne ze vime, ze se setrilo vsude. Stacilo napsat, ze lepsi tablet za tyhle penize nesezenete a vystihlo by to vsechno. To, ze je ve vsem horsi nez tablet za 20.000,- je asi vsem jasne.
Filip
Neskutečný křáp, tohle by letělo do koše hned. I starý iPad první generace beží mnohokrát lépe! A to nemluvím, že za tu cenu se dá sehnat jak první generace, tak i druhá. Vážně, kdo by si koupil tablet, který nezvládá ani vlastní prostředí?
Vozka
Mám ho doma a funguje jak jsem čekal, nic víc než základní funkce bych u tabletu za trojku neočekával, ale naštvala mě jedna věc - zřejmě má špatně stíněný zvukový čip, protože ve sluchátkách je slyšet slabé rušení (šum/lupání) jakmile se na displeji něco děje - podobně, jako to před lety dělávaly integrované zvukovky u počítačů. Většinou to není hlasité, na filmy na Netflixu jsem se koukal v pohodě, ale třeba u OpenTTD to dělá furt a je to fakt rušivé.

Je to dost škoda, protože jinak je to dobrý velký tablet pro nenáročné - zvládá Netflix, na dispeji lze číst ebooky, méně náročné hry stíhá, a v pohodě stíhá i třeba Caustic, skvělou aplikaci na tvorbu hudby. Uvažuju jestli ho nevrátit a nezkusit jiný kus, ale obávám se, že to bude spíš blbým návrhem hardwaru.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze