Alcatel OneTouch Idol 2 mini S
recenze

Alcatel OneTouch Idol 2 mini S

Cílevědomý elegán
37

Fešný krasavec. I tak by se mohl nazvat tento model. Jeho hlavním trumfem je totiž vzhled, který je i přes použití plastových materiálů v této kategorii takřka bezkonkurenční. K tomu si přidejte dostačující výbavu jako 4,5palcový displej, čtyřjádrový procesor, 8Mpx fotoaparát nebo podporu LTE či NFC a doražte to příznivou cenou kolem 5 000 Kč. Že by bomba?

Ve střední třídě je spousta zařízení, která nabízí podobné parametry, a je proto velmi těžké se něčím zviditelnit. Alcatel se na to tedy rozhodl jít jinou cestou, a sice cestou krásy. Vytvořil lehké a elegantní zařízení, u kterého se naštěstí nezapomnělo ani na vnitřek, a tak tu máme známé parametry střední třídy obohacené například o rychlý internet. Uvidíme tedy, jestli tu máme opravdu zlato, co se třpytí.

Obsah balení:

  • USB kabel
  • zástrčka do zásuvky
  • špuntová sluchátka
  • pomocné nástroj k zasunutí SIM karty
  • uživatelská příručka
Krabička a obsah balení

Technické parametry Alcatel OneTouch Idol 2 mini S

Kompletní specifikace
Konstrukce129 × 63,5 × 8,5 mm, 116 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,5" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 400 MSM8226, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.3
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:28 hodin
Dostupnostčervenec 2014, 4 999 Kč

Alcatel OneTouch Idol 2 mini S – rychlý videopohled

Vzhled a konstrukce: radost pohledět

Design telefonu je skutečně povedený a na první pohled hliníkové tělo má určitě co do sebe. Po bližším zkoumání sice zjistíte, že je celé tělo vyrobeno z plastu, v dané cenové kategorii ale plusové body neztrácí. Boční rám, velmi dobře imitující broušený hliník, a povrchová úprava zad, přidávají zařízení opravdový punc elegance, se bude leckomu opravdu líbit. A zejména ženám. Telefon se také díky zakulaceným zádům a zaobleným rohům příjemně drží.

Telefon vypadá skutečně elegantně

Na přední straně najdeme 4,5palcový displej, což je pomyslný kompromis mezi velikostí a komfortem používání. Menší ruce by sice mohly mít problém displej obsáhnout celý, s rozměry 129 × 63,5 × 8,5 mm ale nijak nevybočuje, hmotnost 116 gramů je naopak velmi příjemná a telefon v ruce působí hodně lehkým dojmem. Pod displejem najdeme klasickou trojici senzorových tlačítek s podsvětlením, naopak nad ním najdeme plnohodnotnou výbavu v podobě přední 1,9Mpx kamerky, reproduktoru, kompletní sady čidel a notifikační LED diody.

Tělo je tenké a lehké – prostě fešák, jak má být

Záda hostí čočku 8Mpx fotoaparátu spolu s přisvětlovací LED diodou, dále hlasitý reproduktor ve spodní části, táhnoucí se téměř po celé šířce, a logo Alcatel OneTouch. Zadní kryt je neodnímatelný, což ale není na škodu a telefon je tak bytelnější a nesetkáme se s nepříjemným povrzáváním. Na horní straně se nachází pouze 3,5mm jack konektor, jelikož se odemykací tlačítko přesunulo na pravý bok, což je rozhodně dobrý tah a při odemykání telefonu nemusíte nijak přehmatávat. Nad ním pak najdeme dvojici tlačítek pro regulaci hlasitosti. Sloty pro microSIM a paměťovou kartu si své místo našly na levém boku, kde jsou pro ně připraveny dvě zdířky, k vyjmutí či zasunutí se ale neobejdete bez nástroje, který výrobce přibalil do základního balení. Zbylý nabíjecí USB konektor najdeme na spodní straně. Konstrukce se tedy povedla na výbornou, jak vzhledově, tak i po stránce komfortu držení.

Displej: příjemný na pohled

Výrobce telefon osadil 4,5palcovým displejem s qHD rozlišením, tedy 960 × 540 pixelů. Na této úhlopříčce ani není potřeba vyššího rozlišení. Vše je dostatečně jemné a HD rozlišení mi absolutně nescházelo. Panel je typu IPS a pozorovací úhly jsou na příkladné úrovni a na slunci vás rovněž nenechá ve štychu. Jas navíc můžete s klidem nechat na automatice, která si vždy spolehlivě poradí.

Vyšší rozlišení zde vůbec nechybí, zvukově je také velmi dobrý

Zvuk: odladěné podání

I zvukovou stránku se podařilo kvalitně vyladit. Hlasitý reproduktor sice bůhví jakou kvalitou neoslní, poslech z něj ale rozhodně uši neutrhne a nechybí zde i basová složka, na občasný poslech se tedy hodí, navíc je dostatečně hlasitý. Zvukový výstup v podobě 3,5mm jack konektoru je pak na mnohem vyšší úrovni a v kombinaci s kvalitními sluchátky se připravte na lahodící hudební zážitek.

Baterie a výdrž: ampéry nepřetékají

Pod neodnímatelným zadním krytem se nachází baterie s kapacitou 2 000 mAh. To je vzhledem k parametrům klasická hodnota. Telefon však s vámi vydrží jeden den, během kterého mu klidně dáte zabrat hraním náročných her či dlouhým poslechem hudby. V případě omezení těchto činností vám klidně poskytne i dva dny, na tři dny se můžete dostat, pouze pokud telefon skoro vůbec nepoužíváte.

Alcatel OneTouch Idol 2 mini S

V našem standardizovaném testu výdrže, kdy přes Wi-Fi přehrával HD video s jasem a zvukem ve sluchátkách na 50 %, dokázal fungovat 5 hodin a 48 minut, tedy průměrná hodnota. Doba nabíjení je naopak relativně krátká a do 80 % mu postačí 1 hodina a 27 minut. Do plné kapacity to pak potrvá o hodinu a minutu déle.

Hardware: známý střed

Výrobce vsadil na procesor od Qualcommu, a sice čtyřjádrový Snapdragon 400 MSM8226 taktovaný na 1,2 GHz spolu s grafickým akcelerátorem Adreno 305. Tomu všemu sekunduje 1 GB RAM, z něhož zbývá zhruba 400 MB volných. Vnitřní paměť má hodnotu 8 GB, pro uživatele je však přístupných 5 GB. Slot pro paměťové karty ale nechybí a aplikace si s nimi dobře rozumí, zde tedy není velký problém. Výkon telefonu nechybí a v klidu si zahrajete nejnáročnější tituly jako Asphalt 8 nebo Dead Trigger 2. Při velkém vytížení má však tendenci se v horní části zahřívat, a to ne málo, na to si tedy musíte dávat pozor.

Výsledky benchmark testů: AnTuTu a Quadrant

V samotném prostředí to občas tak sladké není, hlavně při ukončení náročných aplikací si ještě chvíli počkáte na načtení widgetů na úvodní obrazovce, což je trochu otrava. Při náročnějších úkonech je také někdy pozorovatelné zpomalení, v tomto ohledu se tedy ještě mohlo zapracovat. Jinak je ale telefon svižný a při běžných úkonech je plynulý.

Prostředí a software: nadílka aplikací

Telefon běží na Androidu 4.3 Jelly Bean, tedy stále relativně aktuální verzi. Samotné prostředí je v podstatě bez větších změn oproti čistému Androidu, výrobce pouze přidává pár grafických úprav. Čemu se už ale věnoval více, jsou aplikace. Těch tu totiž od základu najdete hodně. Kromě nezbytností v podobě Facebooku, Twitteru a Google+ tu máme ještě WhatsApp nebo Viber. Z dalších potom jmenujme například Evernote, Dropbox nebo Shazam. Alcatel také myslel na zábavu a připravil i několik her od Gameloftu, a sice Asphalt 7, Danger Dash, Texas Hold’em Poker 3, Little Big City, Green Farm 3 a demo Real Football 2014.

Uživatelské prostředí a aplikace

Občas překvapivá pro mě byla trhanost prostředí při některých úkonech. Není to nic hrozného, jen je vidět zpomalení, které sice ničemu nebrání, je to ale poněkud nepříjemné. Výrobce by tak měl lépe zapracovat na odladění, přeci jen přehrávání hudby přes Bluetooth na reproduktoru by nemělo telefonu činit problémy, přesto ale činí a telefon se zadrhává.

Fotoaparát: i ten se povedl

Telefon dostal do vínku 8Mpx snímač s podporou automatického ostření a nechybí ani přisvětlovací LED dioda. Za dobrých světelných podmínek jsou snímky velmi povedené, nechybí detaily ani ostrost. S úbytkem světla ale přibývá šum a obzvlášť v interiéru se s tímto neduhem mnohdy setkáte. Jinak se ale jedná o povedený fotoaparát pro zachycení nezapomenutelných momentů.

Nezapomnělo se také na přední kamerku, která nabídne rozlišení 1,9 Mpx. Kvalitou samozřejmě neoslní, na příležitostné selfies ale poslouží dobře, pozor ale na nedostatek světla, to je totiž úhlavní nepřítel snímače.

Testovací snímky: interiér/exteriér

Video natáčí v rozlišení 1920 × 1080 pixelů a kvalita je na dobré úrovni, nechybí ani kontinuální zaostřování. To ostatně můžete posoudit na testovacím videu. Samotné prostředí fotoaparátu nenabízí nic zvláštního, máte na výběr HDR režim, panorama nebo sport a nechybí ani čtečka QR kodů. Makro režim už tu ale nenajdete. V nastavení si pak můžete změnit hodnoty ISO a expozice nebo nastavit samospoušť.

Alcatel OneTouch Idol 2 mini S (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Konektivita: jak se patří

V této kapitole si výrobce zaslouží pochvalu. Do telefonu totiž implementoval všechny potřebné prvky, které bychom v dané cenové kategorii ani nečekali, počínaje samozřejmostmi v podobě Wi-Fi a Bluetooth 4.0, EDGE, GPRS, HSPA+ a konče příjemnostmi v podobě rychlých sítí LTE a podpory NFC. Nechybí ani GPS, která vaši polohu zachytí v řádu několika vteřin. Je tu tedy skoro vše, co si můžeme přát, chybí snad jenom infraport a druhý slot pro SIM kartu. V této cenové kategorii se každopádně jedná o nadstandard.

Alcatel OneTouch Idol 2 mini S

Závěr: slušný kus hardwaru

Celkově se telefon opravdu povedl. Nabídne líbivý design, na který v této kategorii výrobci mnohdy zapomínají, kvalitní displej nebo dostačující výkon. Dovolí vám rychlé surfování díky podpoře sítí LTE a neopustí vás znenadání v půli dne díky dostatečné výdrži na baterii. Fotoaparát poslouží neméně dobře a díky přední kamerce vám nejsou zapovězeny ani duckface. Negativa? Rozhodně občasné zpomalení systému, které bychom přeci jen raději neviděli, není to však příliš časté a v běžných situacích problémy nemá. Někdo namítne, že baterie by měla být větší, foťák lepší a tak by se dalo pokračovat dále. Ale nesmíme zapomenout na cenu, která se pohybuje okolo 5 000 Kč, a díky ní bychom mohli některé neduhy odpustit a telefon tak vřele doporučujeme.

Alcatel OneTouch Idol 2 mini S

Konkurence

Všechno ale má svou konkurenci a tento kousek není výjimkou. Nejvíce mu zatopí Vodafone Smart 4 Power. Pokud nevyžadujete výjimečný design, tak jsou tyto modely velmi podobné. Vodafone nabídne větší, 5palcový displej se stejným rozlišením nebo výkonnostně srovnatelný procesor. Nespornou výhodou je výdrž na baterii, která je díky 3 000 mAh opravdu výborná. Naopak fotoaparát poklesl a zde najdeme pouze 5Mpx snímač, LED dioda však nechybí. V oblasti konektivity jsou si rovni, NFC i LTE tu totiž rovněž najdete. Tomuto kousku ale nahrává cena, která je stanovena na 4 377 Kč.

Vodafone Smart 4 Power

Dalším rivalem je HTC Desire 610. Ten má o dvě desetiny palce větší displej, stále však s qHD rozlišením. Shodní jsou v oblasti hardwaru i fotoaparátu, HTC ale vede novějším Androidem nebo stereo reproduktory, které nemají konkurenci a pokud hledáte hudebního společníka, jinam nechoďte. Zda se však vyplatí investovat o 2 000 Kč navíc, to nechám na vás.

HTC Desire 610

O pozornost si říká také model od LG, a sice LG L90. Ten, stejně jako HTC, nabízí 4,7palcový displej a shodné parametry. Oproti Alcatelu vede novým Androidem nebo větší baterií, která zajistí několikadenní výdrž. Cena obou modelů je pak velice podobná.

LG L90

Pokud byste lačnili po lepší muzice za nevelký příplatek, určitě vás zaujme Prestigio MultiPhone PAP7500. Ten se totiž prodává za necelých 6 000 Kč a nabídne výbavu podstatně lepší v čele s 5palcovým FullHD displejem, čtyřjádrovým procesorem, 2 GB RAM nebo 13Mpx fotoaparátem. Má také 2 sloty pro SIM karty, které mohou přijít vhod. Na tyto příjemnosti ale poněkud nestačí baterie s nízkou kapacitou 2 300 mAh a oželet také musíte nový Android, zde totiž figuruje 4.2 Jelly Bean.

Prestigio MultiPhone PAP7500

Jako reprezentantka jiných platforem přispěchala Nokia se svým modelem Lumia 635. Procesor i velikost displeje je stejná, rozlišení už však pokleslo. Máme zde také jen 512 MB RAM, u Windows Phone to ale není omezující. 5Mpx fotoaparát už ale znát je a absence LED diody zamrzí ještě více. Nepočítejte také s technologií NFC. Rychlá data v podobě LTE tu už ale najdete. Cena se pak pohybuje okolo 4 600 Kč.

Lumia 635

A v případě, že byste lačnili po Windows na větší ploše, je tu Prestigio MultiPhone 8500 DUO. Ten se za zhruba 4 300 Kč tasí s 5palcovým HD displejem. V ostatních oblastech jako procesor či baterie je pak velmi podobný Alcatelu OneTouch Idol 2 mini S, chybí ale například LTE či NFC.

Prestigio MultiPhone 8500 DUO
alcatel-onetouch-idol-2-mini-s
Klady
  • vzhled
  • cena
  • LTE a NFC
Zápory
  • občasné zpomalení systému
  • nepohodlná manipulace se SIM a paměťovými kartami
Diskuze ke článku
Michal
Jak je na tom s USB host a OTG? Tenhle parametr se mi zdá poměrně důležitý...
Tobi
Huawei G6 nebo Alcatel 2 mini S ? silná nerozhodnost :D preference - Zvuk,Foťák
Jarda
Nevíte kdy bude konečně dostupný na českém trhu??
Na Heurece ho nabízí pouze jeden pochybný obchod.
Jaroslav Rozkydal
Tak teď nevím jestli pořídit tohle a nebo Moto G. Moto G nemá češtinu ale má zas HD displej... :/

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze