Migrující orli vytvořili pěkně tučný účet za telefon

5
Migrující orli vytvořili pěkně tučný účet za telefon
  • Jeden orel letěl místo Kazachstánu do Íránu a Pákistánu
  • Vysoké roamingové poplatky málem zastavily celý projekt
  • Celý příběh má ale dobrý konec

Roaming umí být pěkně drahý a zrádný. Dnes, kdy máme sazby po Evropské unii stejné jako doma, už to není palčivý problém. Ale každý z nás už zažil nebo alespoň slyšel o tom, jak se může prodražit i tak obyčejná věc, jako je posílání SMS.

Na vlastní kůži se o tom přesvědčili ruští ochránci přírody, kteří sledují migraci orlů. Ptáci mají připevněné malé batůžky, které čas od času snímají polohu a ohlásí ji pomocí SMS. A tady je kámen úrazu.

orel

Podle apf.com se orel pojmenovaný Min vydal jiným směrem, než bývalo obvyklé. Zatímco obvykle letěl z Ruska do Kazachstánu, kde textová zpráva podle jeho tarifu stojí 70 haléřů, respektive 5 korun v případě roamingu; tentokrát si to zamířil do Íránu s občasnými výlety do Pákistánu, kde cena jedné textovky vyskočila na 49 rublů, tedy skoro 18 korun.

Jeden nezodpovědný orel tak vyčerpal celý rozpočet na sledování do konce roku a vědci se museli zadlužit, aby mohli celý projekt udržet v chodu. Celý příběh má však dobrý konec. Peníze se jim nakonec podařilo vybrat v crowdfundigové kampani nazvané „Dobijte orlovi kredit“. Nakonec se přidal i ruský operátor MegaFon, který přislíbil vrátit vysoké roamingové poplatky a ušije ochranářům na míru výhodnější tarif pro opravdové cestovatele.

Diskuze ke článku
Martin Bartuněk
Tak jako začínám přemýšlet jestli tohle není fake News nebo je to zpráva která původně byla 1.4 ????
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
To je zase šmíra.
Frend
Jj, na zálety musí člověk mít. A ani Orel není výjimkou ;)
Jan Volák
Jan Volák
Tahle zpráva už je stará pár let.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze