Mezigenerační fotoduel: fotí Galaxy S21 Ultra opravdu lépe než Galaxy S20 Ultra?

Včetně nočních snímků
Mezigenerační fotoduel: fotí Galaxy S21 Ultra opravdu lépe než Galaxy S20 Ultra?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Testovací záběry byly pořízeny během dne, noci i časného rána
  • Snímky byly foceny s aktivovaným optimalizátorem scény

Samsung s novou vlajkovou lodí cílí na ty nejnáročnější uživatele, kteří kromě špičkového displeje, prémiového zpracování a kvalitního softwaru očekávají také schopné fotoaparáty. Vše výše Galaxy S21 Ultra pochopitelně splňuje, opravdu je ale zásadně lepší než značně levnější předchůdce? Právě to jsme se rozhodli zjistit a Galaxy S21 porovnali s loňským Galaxy S20 Ultra. V dnešním fotosrovnání porovnáváme snímky pořízené hlavním snímačem, který uživatelé využívají nejčastěji, v případě zájmu však v budoucnu přineseme i srovnání snímků z dalších fotoaparátů. Testovací záběry byly pořízeny během dne, noci i časného rána.

Samsung Galaxy S21 Ultra Samsung Galaxy S20 Ultra
Rozlišení 108 Mpx 108 Mpx
Světelnost objektivu f/1.8 f/1.8
Velikost snímače 1/1.33" 1/1.33"
Ohnisková vzdálenost 26mm 26mm
Velikost pixelů 0,8 µm 0,8 μm
Stabilizace OIS OIS
Ostření Laser AF PDAF

První snímek u všech fotografií v tomto článku (posuvník úplně vpravo) patří Samsungu Galaxy S21 Ultra, druhý pak Samsungu Galaxy S20 Ultra(posuvník umístěn vlevo).

Ukázkové snímky v původním rozlišení

Testovací snímky byly pořízeny ve stejnou chvíli s automatickým nastavením (zapnutým optimalizátorem scény). V případě večerních/nočních snímků jsme nechali telefony vyhodnotit, kdy dojde k aktivaci nočního režimu. K manuálnímu spuštění nočního režimu během focení nedošlo. Fotografie si můžete prohlédnout v plné kvalitě rovněž v galerii níže (pro přiblížení stačí kliknout na ikonku lupy).

Samsung Galaxy S21 Ultra
Samsung Galaxy S20 Ultra 5G
Diskuze ke článku
Martin Vit
Martin Vit
Očividně S21 celkové podává reálnější snímky. Ty první snímky vypadají na první pohled lepší od S20, nicméně jsou softwarově přeostřené, což se pak projeví u hrbolatých větví, aura okolo kontur. Pokud to dělá telefon automaticky, nedá se s tím nic udělat a pro mé oko to působí dost nepřirozeně, zato doostřit to v nějakém softwaru to jde vždycky. Nehledě na barevné pojetí za zhoršených světelných podmínek, jednoznačně lepší výsledek u S21 s reálným pojetím barev. Ten nažloutlý nebo narůžovělý nádech u vlajkovky z minulého roku za 37tis, tohle zvládnou lépe některé telefony střední třídy za třetinovou cenu. Na těchto fotkách je S20 hořké zklamaní, takhle by vrcholný fotomobil neměl fotit.
Lukas Klima
Lukas Klima
Za dobrého světla moc rozdíl není, ale za zhoršených světelných podmínek jednoznačně S21. Kdyby ti holomci za to nechtěli třicetník. To už je nad můj limit.
Honza Krass
Honza Krass
"(posuvník úplně vpravo) patří Samsungu Galaxy S21 Ultra" Není to obráceně? Mě přijde, že posuvník vlevo má většinou lepší, ostřejší fotky.
Honza Krass
Honza Krass
Co jsem se díval na srovnání, tak třeba portrétní režim má lepší S10 než S21 ultra, to je celkem špatnej vtip.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze