MediaTek Dimensity 9000 míří na vrchol, chce se měřit i s Applem

1
MediaTek Dimensity 9000 míří na vrchol, chce se měřit i s Applem
Fotografie: MediaTek
  • Čipset dosáhne miliónu bodů v AnTuTu
  • Výkonem se tak chce měřit s nejlepšími Snapdragony i s Applem
  • Do telefonů se dostane na jaře 2022

MediaTek má slušně nakročeno, aby se zbavil nálepky výrobce slabších čipů pro levnější telefony. Jeho nejnovější kousky v nejvyšší třídě už výkonnostně dotahují konkurenci od Qualcommu a další generace se pokusí zaútočit na vrchol. Pomoci v tom má model Dimensity 9000. Tato čipová sada je prvním procesorem 4nm třídy na světě a obsahuje celkem osm jader ARMCortex, grafický procesor Mali-G710 a dokonce i schopnosti pro raytracing. Dimensity 9000 však nabízí i mnoho dalšího, včetně toho, že je prvním procesorem podporujícím Bluetooth 5.3 spolu s použitím pamětí LPDDR5X.

Dimensity 9000

Efektivita a výkon jsou u této nejnovější čipové sady hlavními parametry, přičemž MediaTek slibuje až 20% nárůst grafického výkonu. Dimensity 9000 je zároveň prvním SoC, který využívá jádro procesoru ARM Cortex-X2 taktované na 3 GHz. To vše dohromady přispělo k tomu, že se chystaný procesor stal prvním svého druhu, který překonal hranici 1 000 000 bodů v AnTuTu.

Mezi další vlastnosti Dimensity 9000 patří to, že jako první čipset na světě podporuje 320Mpx fotoaparát a zároveň nabízí přehrávání 8K AV1 videa a také 18bitové HDR. Budoucí smartphony budou dokonce schopny nahrávat 4K HDR video na třech různých kamerách najednou. Co se týče podpory displejů, MediaTek potvrdil, že Dimensity 9000 bude schopen podporovat 144Hz obnovovací frekvenci u QHD displejů a až 180Hz obnovovací frekvenci u displejů s Full HD rozlišením.

Dimensity 9000 se tak chce měřit nejenom s nejvýkonnějšími Snapdragony, ale i s A15 Bionic od Applu. První takto vybavené telefony by se mohly objevit na konci prvního čtvrtletí roku 2022.

Diskuze ke článku
Arnold22 Schwarzenegger
Arnold22 Schwarzenegger
Za mě fajn, že má Qualcomm konečně konkurenci, alespoň se začne víc snažit, doufám zejména v menším přehřívání procesorů.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze