Mavericks je nejpoužívanějším OS X všech dob

8

Mavericks předehnal všechny starší verze OS X a za necelý měsíc a půl se dočkal nečekané popularity. Z celého počítačového trhu v současné době využívá Mavericks 2,42 % uživatelů a toto číslo stále roste. Za tímto úctyhodným výkonem stojí především dostupnost - zdarma. Je Mavericks oblíben jen kvůli volnému stažení?

Předchozí verze OS X se prodávaly v rozmezí od 20 do 50 dolarů. Mavericks je zdarma a na celkovém počtu stažení je to určitě znát. Zapomenout bychom neměli ani na kvality nového operačního systému.

Apple při práci na Mavericks myslel především na samotný chod systému. Téměř veškeré změny se odehrály uvnitř samotného operačního systému a uživatel si jich na první pohled nevšimne. Vyzdvihnout bychom měli především nižší náročnost samotného systému. To se pozitivně podepsalo i na výdrži MacBooků. Například tři roky starý Air 11“ najednou vydrží na baterii o hodinu více (nyní 4 hodiny). U nových Airů lze při úsporném režimu dosáhnout až na 15 hodin. Samotný systém je úspornější a rychlejší. Na již zmíněném Airu z roku 2010 je to velmi znát a Mavericks mu dodal druhý dech. O 8 vteřin rychlejší start a mnohem rychlejší chod aplikací hovoří za vše.

Mavericks je sice zdarma, ale za nabízenou aktualizaci by leckdo neváhal zaplatit, jedná se o nejvyladěnější OS X všech dob. OS X v posledních letech roste. Před třemi lety mu patřilo 5 procent, dnes je to 7,56 procent celého trhu. Dominantní postavení má samozřejmě Windows – 90,88 %. Na tomto čísle se podílí především Windows 7 s celkovým podílem 46,64 % a Windows XP s 31,22 %. Poslední dvě verze Windows (8 a 8.1) nedosahují ani na 9,3 %. Nejnovější Windows 8.1 s 2,64 % jen těsně hájí pozici před Mavericks s 2,42 %.

Zdroje: thenextweb.com, thenextweb.com

Diskuze ke článku
Noxius
2 percenta a vy tam strepete "nejpoužívanějším" ?
Michael Vávra
Michael Vávra
Můžu se zeptat jaký Book a v jaké konfiguraci používá pan Vencl, díky.
Petr
Proti předchozím dvěma zmrveným verzím je Mavericks opravdu jako zázrak, nicméně v reakci systému apod. to není proti Snowu nic moc nového. Pro mě tedy jen opravili co si sami z....
dave
Early 2011MacBook Pro... kupovan se SL tenkrat a souhlas s Petrem Lion a potazmo M Lion hruza a des co se tyce optimalizace (respektive jeji absence) systemu, memory managementu a tak pod. .... v Mavericksu to dali konecne do kupy ...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze