#LumiaMegaTest: díl 2. – ergonomie, design a konstrukce

39

Náš společný projekt s Microsoftem, ve kterém naši čtenáři a fanoušci hodnotí každý den vybrané aspekty smartphonů Lumia, pokračuje druhým tématem. Jak testeři hodnotí ergonomii Lumie, kterou si vylosovali?

#LumiaMegaTest

Našim čtenářům a fanouškům mobilenet.cz a Microsoftu na sociálních sítích jsme rozdali celkem 7 telefonů Lumia s příslušenstvím, které po dobu 2 týdnů používají a hodnotí, jak si v jednotlivých disciplínách telefony vedou, co se jim líbí nebo co by případně na telefonech od Microsoftu nebo systému Windows Phone 8.1 změnili. Odhalíme tak, jak telefony používají samotní uživatelé. Každý den naleznete na mobilenet.cz krátké zhodnocení od každého testera a zároveň každý tester své dojmy a postřehy tweetuje s hashtagem #LumiaMegaTest. Více informací o projektu včetně Twitter feedu naleznete v tomto našem úvodním článku.

2. díl – Ergonomie a zpracování

Druhým tématem je hodnocení ergonomie, konstrukce a designu. Jak kvalitní jsou materiály? Nevrže nikde telefon? Je provedení kvalitní? Jak hodnotí design a celkové zpracování? Odpovídá cena telefonu jeho zpracování?

Jakub Smolík

Jakub Smolík

Twitter: @JamesLighthouse

Vylosovaný telefon: Lumia 730

Lumia730, jak znalí vědí, byla představena na veletrhu IFA v Berlíně, a netrvalo dlouho a byla k dostání v obchodech i u nás. Konečně člověk nemusel čekat někdy i půl roku, než si ji mohl koupit. Tohle je to dobré, co se Nokia resp. Microsoft od Applu naučil. Prodávat telefony v krátké době od jejich představení, dokud ze mě nevyprchá ta nadšenost a chtivost mít vysněný mobil mezi prvními. Začal bych tím, čím české weby většinou končí, cenou. Cena je na www.obchod-nokia.cz (setos) 6 490 Kč je to údaj kterým se řídí velké množství uživatelů a pro někoho je to důležitější než velikost RAMky nebo rozlišení fotoaparátu. Seženete ho i pod 6 tisíc, ale dejte si pozor na šedý dovoz, tedy, dovoz ze zemí mimo EU. Česká, potažmo evropská distribuce, vám bude přijata v servisu při případné opravě bez jakéhokoli dokladu, postačí IMEI. Jen pro zajímavost, když koupíte „šedivku“ s nahranou češtinou a obnovíte ho do továrního nastavení, čeština vám zmizí.

Co mě mile překvapilo, jak jsem psal již včera, je nízká hmotnost 130 gramů. Říkal jsem si, že má menší displej, ale je to jen klam, je užší a oproti mé 920 je dokonce o 0,2" (palce) větší. Když odečteme softwarové ovládací tlačítka, které se schovávají jen občas, jsme opět na 4,5". PenTile matici (druh displeje) nemám rád, no spíš jí NESNÁŠÍM, ale je levnější a Microsoft si řekl, když to dělá Samsung a prodává se to, tak to tam nacpeme taky, oni si uživatelé po pár dnech zvyknou. To ovšem nic nemění na tom, že 730 skvěle padne do ruky. Přestože se na Twitteru #LumiaMegaTest, „spolutestující“ vyjadřují k matnému tělu pozitivně, mně sjíždí z ruky – takže mínus. Naštěstí má výměnné kryty. K vnitřku telefonu budu stručný, stejně ho nikdo nevidí ne? :) A je to téma spíš o designu a zpracování. Chválím Lumii za 1GB RAM, to je základ! Baterka o kapacitě 2 200 mAh asi nikoho neohromí, ale to je problém obecně. A k foťáku se dostanu v dalším z témat.

Jan Vidim

Jan Vidím

Twitter: @honzavidim

Vylosovaný telefon: Lumia 830

Po stránce konstrukce je Lumia 830 na první pohled dokonalým telefonem a vlastně i na ten druhý, ale pokud ho začneme zkoumat podrobně, najdeme několik nedodělků. Subjektivně je Lumia 830 velmi hezký a hodnotně vypadající telefon. Všichni, kdo můj telefon měli alespoň chvilku v ruce, reagovali pozitivně, jen někdo měl výhrady k výraznému fotoaparátu, který mírně vystupuje nad povrch, ten se mi však líbí. Výrazně zelený kryt je matný a to je dobře. Barva se velké většině lidí líbí, avšak určitě není pro každého. Kovový rám umocňuje příjemný pocit při držení a dodává zařízení pevnost.

Všechna tlačítka se dobře tisknou a jsou dobře umístěna. Pohodlnost držení Lumie 830 není nijak špatná, ale ani výborná. Já pokládám za telefon ovladatelný jednou rukou ten, na kterém obsáhnu klávesnici pohodlně palcem. To je na Lumii 830 bez problémů možné. Na druhou stranu trochu ostré rohy a širší rámečky zamezují dosáhnutí až na horní roh displeje, to je daň za velmi povedený vzhled. Překvapivě praktický je microUSB konektor na horní hraně, používání telefonu v nabíječce je tak pro mě pohodlnější než u telefonů s konektorem dole.

Displej má na pěti palcích pouze HD rozlišení a raster je vidět i z běžné pozorovací vzdálenosti, to je slabina displeje i celého zařízení, ale barvy jsou krásně živé. Okolo 3,5mm jacku pro sluchátka je nevzhledně vyčnívající plastová obruba, nechápu, proč tam je, když všechny ostatní přechody jsou příkladně zahlazeny, působí to rušivě i když ne vždy si toho všimnete. Další výtku mám ke spodní části, kde rámeček úplně nedoléhá ke sklu displeje a zejména ve tmě je vidět, jak tudy uniká světlo od tlačítek. Hlavně v noci je to velmi nepříjemné. Možná se ale jedná o chybu mého kusu. Jsou to však jen menší negativa o proti krásnému designu a dobrému zpracování. Za 10 a půl tisíce tedy dostanete telefon, kterému byste odhadli i trochu víc.

Janda Tangelmayer

Jenda Tengelmayer

Twitter: @shone9522

Vylosovaný telefon: Lumia 735

Design a zpracování, tak tady mě vrátila Lumia 735 pár let do minulosti k mé první úžasné Lumii 800, designem jsou si telefony velmi podobné, a i zpracování se Nokii potažmo Microsoftu povedlo na jedničku, zde i trochu více protože se nejedná o klasickou unibody konstrukci, ale o výměnné kryty, kde si můžete zvolit ze 4 barev. Telefon je lehký (na mě až moc), příjemný a velmi dobře se drží. Navíc vůbec nepůsobí lacině a pokaždé když ho vezmu do ruky, přijde mi, že jsem se vrátil ke své oblíbené Lumii 800.

Jakožto uživatel spíše 8čkové a 9kové řady Lumií mi na Lumii 735 chybí senzorová tlačítka pod displejem (i když musím říct, že tlačítka na displeji se používají až překvapivě dobře) a spoušť fotoaparátu, a to ani ne pro focení jako takové, ale pro rychlé spouštění fotoaparátu. Displej je AMOLED a má opravdu nádhernou černou, mohu posoudit třeba s Lumií 930 která tak dobrou černou neumí, jinak celkově displej je opravdu krásný. Co jako majitel bezdrátových nabíječek ocením je i vestavěné bezdrátové dobíjení, které je opravdu návykové. Celkově telefon za svých 7 190 Kč pocitově opravdu stojí.

Josef Kubeš

Josef Kubeš

Twitter: @PepaN6680

Vylosovaný telefon: Lumia 530

Zpracování Lumie 530 mě překvapilo. Když vezmu v úvahu, že se jedná o telefon za 2 500 Kč, tak nikde nic nevrže a kryt ve tvaru vaničky sedí na telefonu velmi pevně. Při jeho sundávání to chce celkem sílu. Materiálem telefonu je plast. Kryt je vyvedený v matné povrchové úpravě, takže zbytečně nechytá otisky prstů.

Design telefonu nepřekvapí, připomíná mi telefony řady Asha a v mé tmavé variantě je trošku nudný. Není však problém zakoupit kryt jiné barvy – křiklavou zelenou, oranžovou nebo decentní bílou. Tlačítka pro ovládání systému jsou zde pouze na displeji. Původně jsem se tohoto řešení obával, ale dá se na to zvyknout poměrně rychle. Při stisku softwarových kláves může telefon vibrovat, což je podobné jako u senzorových kláves z vyšších modelů. Lze měnit i barvu pozadí těchto kláves – buď podle motivu, nebo podle pozadí. Dále jsou zde klasická tlačítka pro změnu hlasitosti a vypínací/zamykací tlačítko. Tlačítko fotoaparátu zde není, ale podle mého to ani moc nevadí, protože fotoaparát stejně má „fixfocus“. Rozměry a hmotnost Lumie 530 jsou velmi příjemné a díky zaoblením se telefon navíc dobře drží. Pro ty co chtějí kompaktní dotykový telefon, by Lumia 530 mohla být zajímavou volbou. Možná, kdyby byly menší rámečky u displeje, byl by telefon ještě kompaktnější.

Díky 4" displeji se telefon dobře ovládá, protože prstem dosáhnete prakticky kamkoliv, jediný problém může lidem s většími prst dělat klávesnice, která je díky menšímu displeji logicky také menší. Já osobně však neměl problém a telefon se příjemně používá. Ačkoliv kvalita displeje odpovídá ceně a barvy jsou poměrně mdlé a černá není úplně černou, tak ovladatelnost a reakce na dotyky je výborná. Celkově tedy hodnotím kvalitu zpracování a ovladatelnost Lumie 530 jako velmi dobrou a telefon se dobře používá. Lepší displej by však nebyl na škodu, ale v této cenové kategorii se to dá odpustit.

Marie Kozlovská

Marie Kozlovska

Twitter: @panamericaa

Vylosovaný telefon: Lumia 630

Na první pohled vypadá černá Lumia 630 jako James Bond ve smokingu. Při druhém pohledu zjistíme, že onen smoking není přímo z vlny a hedvábí, ale k tomu se dostaneme. Šestsettřicítka je dostupná jako její sourozenci v mnoha barevných variantách, ke mně se dostala právě její černá, poněkud konzervativnější verze, což mně osobně příliš nevadí. Jednak dodává Lumii solidnější a jaksi „dražší“ vzhled, jednak se dá nosit ke všemu a pokud by mě jednou přestala bavit, snadno ji vyměním za jinou barvu.

Zadní kryt obepíná celé tělo telefonu, zepředu je tedy vidět jeho okraj. V černé barvě působí při zhasnutém displeji vzhled uceleně a minimalisticky. Mezi přední stranou a právě okrajem zadního krytu však po obvodu vzniká miniaturní drážka, která je na můj vkus až moc náchylná na zanášení malinkými nečistotami, které jsou sice pěkně vidět, ale ven už jdou hůře. Je třeba se vyzbrojit špendlíkem a opatrně čistit. Po stranách pak najdeme klasicky dvě (někdo může být zvyklý ještě na třetí tlačítko fotoaparátu, to tu ale nenajdete) tlačítka pro regulaci hlasitosti a vypínání. Co se týče materiálů, záda jsou plastová, ale působí pevným a stabilním dojmem, kryt se dá sejmout po použití hrubší, nikoli ale přímo deformační síly, a drží bez hýbání či vrzání, vše je skutečně skvěle zpracováno. U čeho jsem se však zarazila, bylo sklo displeje. Podle specifikací by mělo jít o typ Gorilla Glass 3. generace, klasicky odolnější proti poškrábání než obyčejné typy skel. Po pár dnech přímo přehnaně opatrného zacházení se přitom objevily menší jemné škrábance, sotva postřehnutelné, ale právě takové, u kterých byste čekali, že jich bude vaše sklo díky technologii Gorilla Glass ušetřeno.

Celkovým vzhledem jednoduchosti se dá cena už od pohledu odhadnout na tu správnou, za kolik Lumii 630 běžně pořídíte. Neznamená to ovšem, že by telefon byl i sám levně proveden, právě naopak. Je dobře znát, a pro mě především na řadě Lumií, že výrobce pochopil důležitost vyvedení zevnějšku. Většina potenciálních zákazníků telefon nejdřív uchopí a několikrát ho obrátí v ruce, až poté zkoumá jeho další specifikace. A za mě má 630 minimálně po prvotním ohmatání vyhráno.

Vojtěch Balcárek

Vojtěch Balcárek

Twitter: @The_BCK

Vylosovaný telefon: Lumia 635

Z pěti barevných variant (černá, bílá, žlutá, svítivě oranžová a zelená) se mi do rukou dostala ta nejkonzervativnější barva. Černá 635 působí honosným dojmem a až při podrobném zkoumání zjistíte, že se nejedná o unibody konstrukci. Vnitřnosti telefonu jsou totiž zasazeny do plastové vaničky. Černou eleganci nenarušuje snad nic, telefonu totiž chybí přisvětlovací LED dioda i senzorová tlačítka. Klasická 3 tlačítka jsou pouze virtuální a ukrajují část z 4,5 palcového displeje. Na horní hraně telefonu je 3,5 jack na sluchátka. Na straně pravé je dvojtlačítko na regulaci hlasitosti a zamykací tlačítko. Mechanická spoušť fotoaparátu bohužel chybí. Levá strana je úplně holá a na spodní straně je microUSB konektor pro dobíjení. Na zádech má Lumia čočku 5Mpx fotoaparátu a hlasitý reproduktor. Telefon váží příjemných 134 gramů. S tloušťkou 9,2 mm a matným povrchem se telefon drží dobře, i když jeho hrany nejsou úplně oblé.

V rámci testu jsem vyrazil na vyjížďku na kole. 635 se pohodlně vešla do brašny pod sedlo. Tělo z matného plastu ale snadno vyklouzávalo z cyklistických rukavic a k pádu nebylo daleko. Lumia 635 je velice dobře zpracovaná, nikde nic nevrže a nekroutí se. V dané cenové kategorii bude těžké najít lépe zpracovaný telefon.

Zdeněk Marek

Zdenek Marek

Twitter: @marek_zdenek

Vylosovaný telefon: Lumia 930

Lumia 930 je po designové stránce špičkový telefon a vytknout toho mohu opravdu málo. Mnou testovaná Lumia v černém provedení působí opravdu elegantně, konzervativně a svým designem je naprosto jedinečná. Jak je u Lumií zvykem, je na výběr z více barevných variant (černá, bílá, oranžová a zelená).

Přední stranu telefonu zdobí jemný 5'' FullHD AMOLED displej s výbornými pozorovacími úhly, opravdu temnou černou a živými barvami. Čitelnost na slunečním světle je také na velmi dobré úrovni. Líbí se mi, že byla zachována senzorová tlačítka pod displejem, která se v dnešní době stávají spíše součástí displeje a tím na spodní části telefonu vzniká nevzhledný prázdný prostor. 5'' displej si říká o více místa, ale i přes větší rozměry se Lumia dobře drží a psát se dá jednou rukou bez problémů, avšak na horní roh, protilehlý vašemu palci, nedosáhnete a musíte přehmátnout. To by ovšem vyřešil menší rámeček pod displejem. Za zmínku také stojí, že displej pokrývá Gorilla Glass 3, který by měl být odolný proti škrábancům a poškození. Po více než týdnu používání na skle nemám zatím ani škrábnutí.

Kovová konstrukce Vám dá pocit pevnosti a luxusu, i když je v tom malé ale, protože telefon je těžší a to nemusí vyhovovat každému. Já to považuji za plus, protože chci telefon v kapse cítit. Tloušťka 9,8mm je sice nadprůměrná, ale telefon se tak jistěji drží. Přístroj se ve spodní části zahřívá a někdy je to docela nepříjemné. Kovová konstrukce ale naopak následně Lumii 930 rychleji zchladí.

Baterie není uživatelsky vyměnitelná, protože zadní kryt není odnímatelný, ale aspoň telefon perfektně drží pohromadě a je jako jeden kus. Nikde nic nevrže, nic se neprohýbá. Zadní strana je plastová, matná, nejsou na ní vidět otisky prstů a v ruce telefon neklouže. Fotoaparát je šikovně zapuštěný, takže jeho poškrabání nehrozí. Praktický slot SIM karty se nachází na horní straně společně s 3,5mm jackem pro připojení sluchátek. Na dolní straně nalezneme microUSB konektor, který bych ocenil spíše nahoře, abych nemusel kabel ohýbat. Všechna tlačítka jsou dobře umístěná a na žádné z nich se nemusí přehmatávat. Nechybí ani dvoupolohová hardwarová spoušť fotoaparátu, která dělá na pravé straně telefonu společnost kolébce pro regulaci hlasitosti a tlačítku pro vypnutí/zapnutí telefonu, popřípadě jen uspání nebo probuzení displeje. Displej lze odemknout také dvojím poklepáním.

Lumia 930 je opravdu pevný a skvěle zpracovaný telefon, který je sice o něco těžší a větší, než by mohl být, ale za cenu kolem 13 000 Kč opravdu stojí.

Diskuze ke článku
Marty
K té 830ce a tomu pronikajícímu světlu na spodní hraně. To není vada kusu, mají to tak všechny telefony. Není to o nedoléhajícím rámečku nebo tak, jen tam zjevně chybí kousek černého pásu.
Andrej Michalek
Časť vety o Lumií 930 " ale za cenu kolem 13 000 Kč opravdu stojí" znie akoby to bol nejaký Low End. Je síce ťažký a veľký, ale keď je taký lacný tak sa to dá prehliadnuť...
?
Lumiim po strance konstrukce neni co vytknout. Stara Lumia 820 uni-body (s vanickou), je tovy temer neznicitelny tank, na poli telefou. O prohybani nemuze byt ani rec, kdyz spadne na zada - v 95% se nic nedeje, zvednu a jde se dal, prip vymenim zadni kryt :-).

U Lumie 930 si davam pozor abych s ni nekde nechtene neflaknul, ta uz je krehci
william
Da se srovnat displey 925 s 830?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze