Lufthansa zakazuje AirTagy v zavazadlech. Objektivní důvod ale zřejmě nemá

Lufthansa zakazuje AirTagy v zavazadlech. Objektivní důvod ale zřejmě nemá
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • Problémem má dle společnosti být baterie v AirTagu a také Bluetooth
  • Nově mají být AirTagy v zavazadle deaktivované
  • Spekuluje se, že Lufthasna se snaží pouze krýt zatoulaná zavazadla

Německá letecká společnost Lufthasna přistoupila k zákazu používání AirTagů ve svých letadlech, a to včetně umístění v zavazadlech. Informuje o tom například server macobserver.com s odkazem na vyjádření oficiální podpory Lufthansy na Twitteru. Důvodem má být fakt, že jsou AirTagy klasifikovány jako nebezpečné a je nutné je vypnout.


Vše by se mělo odvíjet dle regulí Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO), které určují, co cestující mohou a nemohou mít v odbavených zavazadlech. V tomto ohledu panuje omezení při převážení nebezpečných předmětů. Lufthansa uvádí, že právě baterie v AirTagách spadají do kategorie nebezpečných předmětů. Problém pak údajně představuje i komunikace skrze Bluetooth. Výsledkem tak dle Lufthansy má být vypnutí AirTagů, což však zcela pošlapává základní myšlenku tohoto příslušenství.

Obavy Lufthansy jsou však ve skutečnosti zřejmě přehnané, neboť regule o nebezpečných předmětech hovoří o lithium-iontových bateriích používaných ve větších zařízeních. Posádce ale i cestujícím je dokonce dle oficiálního dodatku ICAO umožněno přepravovat zařízení, které má baterie s kapacitou do 100 Wh. Do toho se spolehlivě vměstná nejen AirTag, ale také například značná část notebooků.

Otázkou tak zůstává, co Lufthanse ve skutečnosti vadí. Je možné, že zde jsou obavy pramenící z toho, že jde o další rádiové zařízení, nicméně mnozí experti tvrdí, že nebezpečí z této strany nehrozí. Naopak se objevují spekulace, že se Lufthansa tímto krokem snaží zamezit tomu, aby zákazník případně našel ztracené zavazadlo dříve než samotná společnost. Ztráty zavazadel, respektive jejich zatoulání na jiné místo, bohužel k leteckému cestování výjimečně patří. Využitím AirTagu však lze zatoulaný kufr mnohdy rychle dohledat a opět se dostat ke svým osobním věcem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze