LG KU990 Viewty: bez kláves, jó, to je nářez
recenze

LG KU990 Viewty: bez kláves, jó, to je nářez

376

LG KU990 Viewty je nástupce modelu Prada. Telefon disponuje dotykovým displejem s úhlopříčkou 3 palce a ve výbavě najdeme 5 Mpx fotoaparát s autofocusem, xenonový blesk, manuální ostření a možnost nahrávat VGA video s 30 snímky/s nebo QVGA se 120 snímky/s. Nechybí ani kvarteto datových služeb v podobě GPRS, EDGE, 3G a HSDPA. 4x VIDEO

Korejský výrobce si snaží stále udržovat čtvrtou pozici na světě mezi výrobci mobilních telefonů a dokonce si už brousí zuby na třetí Motorolu. Po módním modelu Prada uvádí na trh další stylový telefon s velkým dotykovým displejem. Viewty dostalo do vínku kvalitní 5 Mpx fotoaparát s věhlasnou optikou Schneider Kreuznach, možnost manuálního ostření, nahrávání VGA videa, hudební přehrávač a FM rádio. Obří dotykový displej s jemnou odezvou navíc zajišťuje velmi pohodlné ovládání, dokonce i bez použití přibaleného stylusu, pouze prsty jako u Apple iPhonu. Telefon jsme testovali od Vodafonu. Pokud vás zajímá, jak se povedl, pak si přečtěte naši recenzi.

TIP: Navštivte také stránky výrobce věnované modelu KU990 Viewty.


LG KU990 Viewty - oficiální fotografie

Technické parametry:

Rozměry 103,5 x 54,4 x 14,8 milimetrů
Hmotnost 112 gramů
Konstrukce klasická
Displej dotykový, typu TFT, rozlišení WQVGA (240 x 400 px), 262 000 barev, úhlopříčka 3 palce
Sítě GSM 900 / 1800 / 1900 MHz + 3G 2100 MHz
Operační systém ne / UI od LG
Verze firmware KU990_V10a
Paměť vnitřní 100 MB + slot pro paměťové karty microSD (až 2GB)
Multimédia 40-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (formáty AAC, eAAC, MP3, WMA), video přehrávač (formáty 3GP, MPEG4, Divx), stereo FM rádio s RDS, podpora videí z portálu YouTube, Google (GoogleMaps, GoogleSearch, Gmail), editor videozáznamů, prohlížeč dokumentů TXT, PDF, DOC, PPT a XLS
Fotoaparát 5 Mpx (2592 x 1944 pixelů), autofocus, manuální ostření, xenonový blesk, přisvětlovací LED dioda, až 16x digitální zoom, stabilizátor obrazu, optika Schneider Kreuznach, panorama, ISO hodnota až 800
Video natáčení VGA videa (640 x 480 pixelů) s 30 snímky/s nebo natáčení QVGA (320 x 240 px) videa se 120 snímky/s
přední VGA kamerka pro videohovory (lze s ní pořizovat snímky a video)
Připojení Bluetooth 1.2 (A2DP), USB 2.0, GPRS (třídy 12), EDGE (třídy 12), UMTS (384 Kb/s), HSDPA (download až 3,6 Mb/s), HSUPA
Baterie a výdrž Li-Ion 1 000 mAh
max. doba hovoru: 355 minut (GSM), 233 minut (3G)
max. pohotovostní doba: 434 hodin (GSM), 454 hodin (3G)
Cena a dostupnost 10 000 Kč
listopad 2007

V krabici naleznete:

  • uživatelskou příručku
  • nabíječku
  • mobilní telefon LG KU990 Viewty
  • stylus
  • headset s 3,5 mm konektorem Jack
  • ochranné semišové pouzdro


LG KU990 Viewty s nabíječkou a ochranným semišovým pouzdrem

Pro koho je LG KU990 Viewty?

  • stylovým designem dokáže telefon oslovit nejen muže, ale i ženy
  • pro všechny, kteří hledají multimediální telefon s obřím dotykovým displejem
  • koupí si ho ti, kteří chtějí natáčet velmi kvalitní video s rychlostí až 120 snímků/s

LG KU990 Viewty na komerčním videu

Design a konstrukce: vnadné to křivky na pohled

LG KU990 Viewty je vyroben z velmi kvalitních hliníkových krytů, které na telefonu drží jako přibité. Žádné nepříjemné pazvuky jsme za dobu testování nezaregistrovali. Za konstrukční zpracování hned zkraje můžeme výrobce pochválit. Design se nám také celkem zamlouval, někoho by však mohla odradit lesklá přední plocha telefonu, která je velmi náchylná na otisky prstů. To je však daň u všech dnešních telefonů s obřím dotykovým displejem. Viewty nabízí rozměry 103,5 x 54,4 x 14,8 milimetrů a hmotnost 112 gramů. V ruce se telefon drží velmi dobře, na žádné problémy jsme nenarazili. K dispozici bude na našem trhu pouze jediné barevné provedení, a to černé. V Koreji však můžete narazit i na luxusnější stříbrné či také růžové provedení.


LG KU990 Viewty v ruce...přední a zadní strana


Ladné boky multimediálního telefonu

Na přední straně dominuje obří dotykový displej s úhlopříčkou 3 palce. Nad ním najdeme logo s názvem výrobce, reproduktor pro hovory a VGA kamerku, která poslouží při videohovorech. Pod displejem je k dispozici pouze trojice tlačítek: pro přijmutí/ukončení hovoru a mazací klávesa „c“. Pravý bok skýtá spoušť fotoaparátu, tlačítko pro aktivaci stabilizátoru obrazu nebo pro zamknutí/odemknutí kláves telefonu, a posouvací klávesu pro volbu mezi režimy fotoaparát, kamera a album. Na protějším boku najdeme multifunkční konektor LG, do kterého lze zapojit headset, nabíječku i USB kabel pro propojení s PC. Konektor je šikovně krytý posuvným plastem, takže se nemusíte bát o jeho poškození. Na hraně mezi levým a horním bokem Viewty přináší dírku pro uchycení šňůrky, například k přichycení stylusu. Na horním boku nalezneme pouze tlačítko pro uvolnění zadního krytu.


Telefon ve srovnání s platební kartou zepředu a zezadu


Detail konektoru...posunovacího tlačítka na pravém boku a spouště fotoaparátu

Video - LG KU990 Viewty: konstrukce a design

Baterie a výdrž: Li-Ion s jedním tisícem mAh

Viewty nabízí baterii typu Li-Ion s dostatečnou kapacitou 1 000 mAh. Během testování nám telefon vydržel s běžnou zátěží zhruba 3 až 4 dny, a to je v dnešní době na takto vybavený multimediální telefon chvályhodný údaj. Oficiální informace jinak hovoří o maximální době hovoru až 355 minut (GSM) / 233 minut (3G) a maximální pohotovostní době, která činí až 434 hodin (GSM) / 454 hodin (3G). K baterii se dostaneme stisknutím tlačítka na horním boku přístroje, které uvolní zadní hliníkový kryt. Slot pro SIM kartu se nachází klasicky pod baterií. Druhý slot, jenž obsluhuje paměťové karty, výrobce usadil celkem na nevhodné místo. Pro výměnu microSD karet je nutné nejprve vyjmout baterii.


Zadní strana telefonu bez hliníkového krytu baterie

Displej: třípalcový a dotykový

Telefon disponuje dotykovým TFT displejem, který sice příliš neoplývá svým rozlišením WQVGA (240 x 400 px) a počtem zobrazených barev (262 tisíc), ale zato se pyšní nadstandardní úhlopříčkou 3 palce. V nastavení lze měnit úroveň jasu, délku podsvícení a samozřejmě také různé tapety, téma, písmo (barvu čísel při vytáčení) a položky, které mají být zobrazené v pohotovostním režimu (hodiny, kalendář). Čitelnost displeje na přímém slunci je o něco lepší, než například u některých Sony Ericssonů či Nokií. Výrobce si rozhodně zaslouží pochvalu. Líbila se nám také možnost zapnutí vibrační odezvy vždy po stisknutí tlačítek na displeji. Vždy tak máte rychlý přehled o tom, zdali jste nabídku na displeji stiskli poctivě či nikoliv a můžete tak tento krok případně rychle opakovat. Pokud byste byli s ovládáním nespokojeni, můžete ihned využít kalibrace displeje, jenž se nachází v menu telefonu. Hodiny úsporného režimu LG Viewty bohužel nepřináší, stejně jako valná většina dnešních telefonů. Pokud ale chcete rychle zjistit, kolik je hodin, pak jednou stiskněte tlačítko na pravém boku přístroje pro odemknutí/zamknutí telefonu a na displeji se objeví digitální hodiny a datum.

Hlavní menu, ovládání: ve znamení matice

Hlavním ovládacím prvkem je u multimediálního LG Viewty, nepočítaje obří dotykový displej, netradiční posuvné kolečko, které se nachází na zadní straně telefonu okolo objektivu fotoaparátu. Slouží pro regulaci hlasitosti, přiblížení/oddálení snímků ve fotoaparátu, použití manuálního ostření u fotoaparátu a samozřejmě také jako navigační klávesy v menu. V pohotovostním režimu najdeme v dolní části lištu se čtveřicí ikonek pro vstup do menu, vytáčení telefonního čísla, zprávy a otevření kontaktů. Nad tímto navigačním softwarovým prvkem je k dispozici dvojice složených šipek, které po dvojitém stisknutí otevřou rychlou nabídku s celkem devíti zkratky. Ty bohužel nejdou měnit. I tak ale dokáží značně urychlit práci s telefonem. LG Viewty se zamyká a odemyká pomocí speciální klávesy na pravém boku přístroje. V nastavení je také možné zapnout automatické zamykání kláves po určité době nečinnosti.

Video - LG KU990 Viewty: menu

Fotoaparát: 5 mega, xenon a manuální ostření

Fotoaparát je u LG Viewty jedním z největších lákadel. Nabízí maximální rozlišení 5 Mpx, je však možné použít i nižší: 3 Mpx, 2 Mpx, 1 Mpx, VGA, QVGA a velikost pro kontakty. Nechybí xenonový blesk, přisvětlovací LED dioda, potřebný autofocus a nově se objevuje také funkce manuálního ostření. Pro přiblížení, oddálení a manuální ostření se na zadní straně telefonu nachází posuvné kolečko. Lze však používat i příslušné ikonky na dotykovém displeji. Fotoaparát disponuje až 16x digitálním zoomem a potěší také stabilizátor obrazu, který je možné bleskově aktivovat pomocí příslušného tlačítka na pravém boku telefonu (tlačítko slouží také pro uzamknutí/odemknutí telefonu). K focení i natáčení videa lze použít přední VGA kamerku, která má svůj prioritní účel pro videohovory.

Na pravém boku přístroje nalezneme posuvnou klávesu pro přepínání mezi režimy: fotoaparát, kamera, album. Příslušný režim aktivujeme stisknutím spouště fotoaparátu. Prostředí naběhne zhruba do tří sekund. Přepínání mezi režimy trvá také přibližně stejnou dobu. Prostředí je velmi přehledné. Fotí se v režimu na šířku. Napravo najdeme sloupec s rychlým nastavením blesku (automaticky, redukce červených očí, vypnuto), módu (automaticky, celá obr., portrét, noc, pláž, sport, párty), vyvážení bílé, režimy (normální, panorama, sekvence, rámečky) a ukončení fotoaparátu. Nalevo je lišta znázorňující přiblížení a pod ní se nachází tlačítko pro vstup do menu nastavení fotoaparátu.

Kromě různé velikosti rozlišení můžeme také nastavit hodnotu ISO (automaticky, 100, 200, 400, 800), max. zoom (4x, 8x nebo 16x), způsob zaostření (automatické, ruční ostření), kvalitu snímků (maximální, vysoká, normální), barevné efekty (normální, černobílý, negativ, sépie, otisk), makro režim (zapnuto, vypnuto), vyvážení bílé (automaticky, žárovka, slunečno, zářivka, zataženo), samospoušť (vypnuto, 3, 5 nebo 10 sekund), zvuk spouště (na výběr ze 3 tónů) a používanou paměť (telefon či externí paměť). Nejvíce nás zamrzelo, že není možné vypnout zvuk spouště ani zaostření, nepomůže dokonce ani tichý režim. Pořízený snímek se ukládá zhruba 2 až 3 vteřiny.

Zkušební fotografie - LG KU990 Viewty:


Exteriér za velmi dobrých světelných podmínek v podání LG KU990 Viewty


Fotografie je ostrá po celém snímku...|...podání barev také musíme pochválit


AutoMOBIL včetně detailů...|...velmi kvalitní makro a zachycení jednotlivých barev na barevnici

Kvalita pořízených fotografií nás mile potěšila. Snímky jsou ostré na celém obrázku, úroveň šumu je téměř zanedbatelná, slévání barev v žádném případě nedochází a pochválit musíme také věrohodné podání barev. Jediné výtky bychom měli pouze k podání barvy oblohy, u které se telefon snažil snižovat sytost modré barvy. Fotografie pořízené za pomoci xenonového blesku také oplývají svojí kvalitou. 5 Mpx fotoaparát je proto rozhodně největší chloubou telefonu.

LG Viewty umí nahrávat video v maximálním rozlišení VGA (640 x 480 px) s rychlostí 30 snímků za sekundu. Telefon však podporuje také nižší rozlišení, v QVGA kvalitě lze dokonce natáčet video s rychlostí 120 snímků za sekundu. Výsledný formát videa je AVI. V nastavení můžeme aktivovat noční režim, nastavit vyvážení bílé, různé efekty nebo rozlišení (dokonce širokoúhlé 640 x 384 či 400 x 240 px, klasických 176 x 144 px, 320 x 240 px a nebo 640 x 480 px). U natáčení videa bohužel není možné použít zabudovaný stabilizátor obrazu.

Zkušební video 1 (AVI, 7 119 KB, 640 x 480 bodů)
Zkušební video 2 (AVI, 726 KB, 320 x 240 bodů, 120 snímků/sekundu)
Zkušební video 3 (AVI, 485 KB, 320 x 240 bodů, 120 snímků/sekundu)

Ukázka zpomaleného videa z LG Viewty (120 snímků/s)

Přehrávač hudby a videa: umím i DivX

Hudební přehrávač podporuje dnes běžné formáty AAC, eAAC, MIDI, MP3 a WMA. Skladby umí třídit podle ID3 tagů a pokud je k souboru připojen i obrázek alba, přehrávač jej automaticky zobrazí. Můžeme si vybrat z naposledy přehranných skladeb, všech skladeb dohromady, interpretů, alb, podle druhu žánru nebo z náhodného výběru. Viewty dokáže vytvářet také playlisty. Minimalizace přehrávače na pozadí během přehrávání je u takto vybaveného telefonu samozřejmostí. O to více nás překvapilo, když jsme se dozvěděli o absenci ekvalizéru. V dnešní době je takový nedostatek, navíc u špičkového multimediálního telefonu, téměř nepřijatelný. Záleží však i na vás, jestli se bez ekvalizéru dokážete obejít.

Hudební přehrávač se ovládá bezproblémově, a to i bez pomocného stylusu, neboť jsou všechna tlačítka dostatečně velká a překlepy nemůžou téměř ani nastat. V nastavení najdeme možnost zapnout opakování skladeb či režim náhodného přehrávání. Díky flight-módu (vypnutí telefonní části) je možné využít hudební přehrávač například v letadle nebo nemocnici. Viewty disponuje vnitřní pamětí o velikosti 100 MB. Tu však lze dále rozšířit paměťovými karty microSD, bohužel ale jen do velikosti 2GB. Komu by nestačil obsah na paměťové kartě, může využít FM rádia, které hraje stereo a nechybí mu funkce RDS. Telefon také nabízí video přehrávač. Ten si rozumí s formáty 3GP, AVI, VMW a MPEG4 (H.263 a H.264), navíc podporuje DivX (rozlišení videa až 640 x 480 bodů). Video je možné upravit v šikovném editoru (zkrátit, sloučit video, sloučit obrázek, překrývání textu, překrývání obrázků) a poslat například přímo na portál YouTube.

Telefonování a telefonní seznam: pouze 500 kontaktů v adresáři

Telefonní seznam dokáže uložit do paměti telefonu až 500 kontaktů. Ke každému kontaktu lze přidělit email, obrázek, libovolné vyzvánění, internetovou stránku, adresu domů, název společnosti, pracovní zařazení, adresu společnosti a jednotlivé poznámky. V telefonu je možné vytvářet různé skupiny kontaktů. Nechybí podrobný výpis volání, blokování hovorů, minutové upozornění hovoru nebo vyzváněcí profily včetně profilu letadlo, který vypne telefonní část telefonu (což se hodí např. v nemocnici, divadle, kině, kostele, letadle apod.). LG KU990 Viewty však postrádá ovládání hlasem (tzv. hlasové vytáčení).

Zprávy: pište na softwarové klávesnici

Paměť telefonu pojme maximálně pouze 300 zpráv, což je celkem škoda. Na Viewty máte možnost napsat zprávu třemi způsoby. Telefon nenabízí klasickou hardwarovou klávesnici, k dispozici je „pouze“ dotykový displej. Můžete si nechat zobrazit klasickou numerickou klávesnici, QWERTY klávesnici v režimu displeje na šířku nebo si zapnout rozpoznávání psaného textu na displeji. Osobně jsem nejvíce využíval prvního způsobu v kombinaci se slovníkem T9, pokud si na něj zvyknete, není žádný problém psát zprávy rychle a pohodlně.

Modelu KU990 tedy nechybí prediktivní slovník T9. Ten nezkracuje, takže výsledná zpráva obsahuje plných 160 znaků. Telefon zobrazuje po celou dobu psaní zprávy v pravém horním rohu počet napsaných znaků již od prvního zadaného znaku. Zprávu lze poslat až deseti různým příjemcům najednou. V nastavení najdeme například volbu pro zapnutí doručenky či možnost výběru libovolného upozorňovacího tónu při příchozí SMS zprávě. Viewty zvládá také MMS zprávy. Maximální velikost jedné multimediální zprávy je standardních 300 KB. Potěší i e-mailový klient. S možností kontroly zpráv v určitou dobu, v určitém intervalu.

Organizační a datové funkce: omezený počet záznamů v kalendáři

Telefon poskytne základní organizační funkce jako je budík, kalendář, seznam úkolů, poznámky, kalkulačku, záznam zvuku (diktafon), převodník jednotek a světový čas. Chybí však odpočítávací měřič a stopky. Budík je možné nastavit s opakováním: denně, pondělí až pátek, pondělí až sobota, sobota až neděle nebo volba kromě svátků. Lze zvolit tón signalizace (standardní, vlastní hudební soubor z telefonu, nejde použít rádio) a potěší i možnost prodlevy opětovného buzení. Kalendář nabízí volbu měsíčního, týdenního a denního zobrazení. Lze přidávat schůzky, výročí nebo narozeniny. Nechybí možnost nastavení libovolných tónů výstrah. Bohužel je však omezena kapacita na 100 záznamů v kalendáři, 100 úkolů a maximálně 5 poznámek. Naopak nás ale mile potěšila kalkulačka, která zvládala dokonce goniometrické funkce (sin, cos, tan, apod.).

LG KU990 podporuje prostředí JAVA MIDP 2.0. Do telefonu je tedy možné nahrávat libovolné JAVA aplikace a hry. V customizované verzi pro operátora Vodafone byla přeinstalována trojice demo her: Bejeweled, Block Breaker Deluxe a Kasparov Chess. Jako jediná aplikace se v telefonu nacházely Google Maps. Viewty je vybaven také prohlížečem dokumentů TXT, PDF, DOC, PPT a XLS nebo editorem Studio Muvee. Z hlediska datových funkcí přináší LG KU990 kompletní sestavu datových služeb v podobě GPRS, EDGE, 3G a HSDPA (download až 3,6 Mb/s). Pro propojení s okolím poslouží bezdrátové Bluetooth 2.0 (včetně profilu A2DP pro bezdrátový poslech hudby) nebo kabel USB 2.0, který však není dodáván v základním balení spolu s telefonem. Viewty dokonce nabízí TV výstup (standardy PAL a NTSC), takže jej lze připojit jednoduše pomocí kabelu k televizi. K dokonalosti datové výbavy chybí telefonu už jen bezdrátové Wi-Fi. U mobilu bez operačního systému se však tento krok dá pochopit.

Zhodnocení: Viewty si jistě také oblíbíte

LG KU990 Viewty jsem si za dobu testování velice oblíbil. Zapůsobil na mě především elegantní design, který souvisí s velkým dotykovým displejem a zadní stranou, která spíše připomíná digitální fotoaparát. Ten je také tou největší chloubou. Zamrzelo mě pouze to, že nešel vypnout zvuk spouště fotoaparátu a zaostření. Kdekdo by také jistě ocenil krytku objektivu, který se navíc častým používáním otočného prstence rychle zapatlává. Výbava však obsahuje téměř vše nezbytné, tedy až na ekvalizér u hudebního přehrávače. K úplné dokonalosti nám u Viewty chyběl, kromě předchozích zmíněných věcí, už jen operační systém a Wi-Fi.

Klady
  • elegantní design;velký dotykový displej s vibrační odezvou;pohodlné ov
Zápory
  • chybí ekvalizér;objektiv není chráněn krytkou;nedostačující kapacita k
  • úkolovníku a poznámek;paměťovou kartu lze vyměnit až po vyjmutí bateri
Diskuze ke článku
Mirdaa
Konečně hezká recenze :-) krásné doplnující videa a vše podrobně vysvětleno .. jen tak dál ;-)
Dadik
Nevím jak u vodafonu, ale v základním balení telefon kabel má.
Luboš Srb
Luboš Srb
Dobrý den, k telefonu jsme datový kabel od Vodafonu nedostali, proto to není v recenzi napsané. V základním balení jej ale jinak nalezneme.
expresiik
ahoj..upřesnění k rozšíření o paměťovou kartu lze až na 8 GB (místo zmiňovaných 2 GB)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze