LG G4 po několika dnech: ten telefon se vážně povedl

43

Na pár dní k nám do redakce zavítala aktuální vlajková loď společnosti LG, konkrétně model G4. Sice jsme měli k dispozici pouze předprodukční vzorek s nefinálním softwarem, to nám však nebrání se alespoň v krátkosti podívat na hlavní plusy a mínusy této novinky. Nebudeme zapírat, že se novinka opravdu povedla.

Úvod

Když LG představovalo svoji novou vlajkovou loď v podobě modelu LG G4, reakce byly různé. Bezpochyby zaujala konstrukce, kožený kryt a fotoaparát, to ostatní jakoby ustoupilo do pozadí, kupříkladu pomalejší procesor, než nabízí aktuální konkurence. Proč ale hodnotit něco, co nemáme fyzicky u sebe? Řekli jsme, a počkali na to, až nám telefon zavítá do redakce. A tak se také stalo. Telefon jsme měli na pár dní propůjčený, a to jako předprodukční vzorek. Tolik se toho ale nezmění, abychom se nemohli podívat na naše první postřehy z vlajkové lodi společnosti LG pro rok 2015. Jak se tedy LG G4 ve srovnání s konkurencí povedlo?

LG G4

Design a konstrukce: zaoblený a se švem na zádech

Design a konstrukce celkově je jedním z nejskloňovanějších věcí, která se novinky týká. LG si totiž prošlapává cestičku, která je na hony vzdálená od konkurenčního řešení. Začneme konstrukcí jako takovou. LG totiž opět vsadilo na zahnutou konstrukci, i když pochopitelně ne tak markantně, jako v případě LG G Flex, respektive LG G Flex 2. Tyto modely LG považuje za tak trochu raritní, zatímco LG G4 se má stát „masovou“ záležitostí. Konstrukce je tedy zaoblena pouze lehce, možná si toho na první pohled ani nevšimnete. A o to přesně jde. Zahnutá jsou jak záda, tak také celkový profil, což se pozitivně projevilo na snadnějším úchopu, lepší manipulaci a také ovládání. Ano, i tento nepatrný, ani ne milimetrový rozdíl dokáže divy. Telefon zkrátka skvěle padne do ruky a ač se celkové zakřivení tváří jako nevýrazné, práci opravdu usnadní. A navíc to i hezky vypadá.

LG G4

Pokud opomeneme zakřivení, další novinkou, a to nejenom u LG, ale u „běžných výrobců“ celkově je použití pravé kůže na zadním krytu. Ano, nejenom značky jako Vertu, Tag Heuer a další umí nabídnout kožené prvky, LG vsadilo rovnou na celý zadní kryt. LG se už od samého začátku hájilo tím, že kůže je opravdu kůže a nejedná se tedy o koženku (uměle zpracovanou kůži), jako například u některých smartphonů značky Samsung. Zastavíme se ještě u různých variant. Jak už víte, u nás se budou prodávat celkem 3 barevné varianty kůže, a to červená (která je ve skutečnosti spíše vínová), hnědá a také černá. Pouze černá varianta působí trochu odlišným dojmem, a to z toho důvodu, že není nijak více upravovaná. Kůže působí syrovým dojmem a je na ní tedy více vidět ono žebrování, než na zbylých 2 variantách.

LG G4

Co se týče osobního názoru, nejlépe působí hnědá a červená kůže, černá z dálky působí dost umělým dojmem, což nebude dobrá zpráva pro konzervativnější jedince, pro které je hnědá a vínová příliš výrazná. Abychom byli naprosto konkrétní, plát kůže je ještě nalepený na plastový díl, mít kryt pouze z kůže by bylo asi poněkud obtížné. I tak to ale celé působí profesionálním dojmem a nalepení na plastový výlisek je precizní. Co se týče nejnamáhanějších spojů (3,5milimetrový jack konektor a tlačítko pro uvolnění zadního krytu), ty jsou ještě obehnány plastovým dílem, aby nedocházelo k jejich postupnému opotřebení. Co se týče švu na zadním krytu, v reálném podání působí umírněným a vkusným dojmem, rozhodně nijak nepříjemně nevystupuje nad okolní povrch, jako se to může zdát na některých produktových fotografiích.

Hnědá varianta působí luxusně

Kromě toho, že je kryt opravdu kožený, a tedy i velice luxusní, získává postupem času patinu – jako všechny další kožené výrobky. Díky tomu „stárne“ s uživatelem a celý dojem exkluzivity je tedy komplexní. Co se týče náchylnosti kůže na různé oděrky – pokud se budete snažit a budete do kůže rýpat, samozřejmě kryt poškrábete, ale to je vlastnost všech kožených věcí. Co se týče plastových variant, LG alespoň ozvláštnilo kryty diamantovou texturou, čímž novinku snadno odlišíte. Je ještě jedna věc, díky které snadno rozeznáte LG G4 v plastu a v kůži. Zadní tlačítka se u plastových verzích barevně ladí do barvy plastu, u kožené varianty jsou tlačítka vždy zlatá – a to proto, že v základním balení naleznete ještě jeden výměnný kryt, a to právě plastový ve zlaté barvě. Vrátíme se na okamžik ještě ke konstrukci jako takové. Rozměry telefonu jsou velice sympatických 75,3 × 149,1 × 8,9 mm, ani hmotnost 157 gramů vám kapsu neutrhne. Co se týče přední části, ta je vždy černá a pod sklem nalezneme ještě vzhlednou texturu, která působí jako karbonová fólie. Co se týče designu a zpracování tedy naprostá spokojenost.

Displej: Quantum IPS

Jaké technologie zobrazení znáte? IPS TFT, AMOLED, Super AMOLED, TFT TN? A co třeba Quantum IPS? Že nevíte? To je nový typ zobrazovače, se kterým na trh přichází právě LG G4. Co si pod tím představit? Lepší svítivost, lepší (sytější) podání barev, lepší pozorovací úhly a hlavně zachování barevného podání i na ostrém slunečním svitu. Abychom se z těch perfekcionalismů nezbláznili, pokusíme se na displej podívat „reálnýma“ očima.

Displej je opravdu skvělý

Začneme rozlišením. Na 5,5palcovém zobrazovači se rozprostírá Quad HD rozlišení, respektive 1 440 × 2 560 pixelů. To dává výslednou jemnost 538 pixelů na palec, což je skvělá hodnota. Co se týče samotné technologie Quantum IPS, displej je opravdu jasnější (LG uváděná hodnota je 20 %), sytější a více kontrastní (LG udávaná hodnota je 50 %) a celkově je i mnohem lépe čitelný na přímém slunci. A to vše se zachováním barevných odstínů. Je jasné, že displeje už budou jenom čím dál tím lepší a s novými technologiemi výroby, LG nás i tak velmi příjemně překvapilo a bez ostychu můžeme displej označit za jeden z nejpovedenějších na aktuálním trhu. A to je fakt, který vám žádné fotografie nezprostředkují, to zkrátka musíte vidět.

Vnitřnosti a hardware: rozdíl nepoznáte

Vlajkové lodi pro rok 2015 jsou povětšinou vybaveny osmijádrový procesorem Snapdragon 810 od Qualcommu. Namátkou, má ho HTC One M9, i kolega z vlastní stáje v podobě LG G Flex 2. U modelu G4 však LG vsadilo na trochu slabší procesor, a to konkrétně šestijádrový Snapdragon 808 a GPU Adreno 418. Spekulovalo se o mnohém, jako třeba záměrné snížení výrobních nákladů nebo zajištění delší výdrže a snížení přehřívání. A konečně: pravda je někde mezi. Procesor opravdu nedosahuje takových výkonů, jako již zmíněný Snapdragon 810, nebo dokonce procesor Exynos Octa 7 od Samsungu, při běžném používání, a i mimo něj, však rozdíl nepoznáte.

LG G4

Jednoduše řečeno: všechny aktuální vlajkové lodi jsou už natolik výkonné, že více než o nějakém potřebném výkonu se bavíme o „předhánění se“, kdo vyrobí a následně implementuje výkonnější SoC. Na tiskových prezentacích tyto čísla dobře vypadají, a v různých benchmark testech se pak uživatelé předhánějí v tom, kdo má výkonnější stroj. Pravda je ale taková, že i výkon LG G4 je daleko nad tím, co běžný, ale i náročný uživatel, potřebuje. Telefon s přehledem zvládá nahrávání/přehrávání UHD videí, rychlé fotografování i hraní nejnáročnějších 3D her. Samozřejmě mluvíme i o pokročilém multitaskingu, k čemuž telefonu dopomáhají 3 GB paměti RAM. Paměť není typu DDR4 s dvojnásobnou propustností, jako například u zmíněného LG G Flex 2, opět ale nic, co byste poznali.

Dosazení méně výkonného procesoru tedy umožnilo LG trochu stlačit náklady, vyvarovat se přehřívání a také zvýšit výdrž baterie – nepatrně, ale přeci. Na nějaké soudy je ještě brzy, ale baterie s kapacitou 3 000 mAh vydrží i 1,5 dne náročnějšího používání. Při skromnějším využívání jsou reálné 2 až 2,5 dne.

Uživatelské prostředí: inovovaná snaha LG

Zaměříme se také na grafickou nadstavbu LG UX 4.0, která existuje nad samotným operačním systémem Android 5.1 Lollipop. Ještě než si ale nadstavbu detailněji prozkoumáme, zmíníme, že vzhledem k verzi 5.1 Lollipop z nastavení telefonu zmizely některé pokročilejší možnosti, jaké nabízelo například LG G Flex 2. Tak kupříkladu nastavení barevného podání displeje nebo rozmístění softwarových tlačítek na displeji. To vše je pryč, prozatím ale není jasné, jestli se jednalo o chybu právě námi testovaného předprodukčního vzorku. Lze očekávat, že do finální verze se již vše vrátí na své místo.

Ukázka LG UX 4.0

Co se týče samotné nadstavby, LG opět upravovalo. Tak už samotné ikony, ty LG přepracovalo tak, aby byly co možná nejvíce vypovídající dané funkci. Důležité detaily byly dány do popření, nepotřebné „obezličky“ zmizely, nebo se schovaly do pozadí. Nelze jednoznačně říci, že se ikony povedly, to záleží na vkusu každého, to, že jsou přehlednější, však říci můžeme. Dalších změn doznaly například widgety, a to hned ten primární, který zobrazuje čas, počasí a další notifikace. Ten se totiž umí barevně uzpůsobit tomu, jakou tapetu máte aktuálně nastavenou. Pokud tedy na domovské obrazovce převládá kupříkladu žlutá, widget bude žlutý. Pokud naopak černá, widget bude černý. Drobnost, která ovšem neuvěřitelně změní celkovou sounáležitost prostředí. Podobných novinek je v prostředí více, například záložka s nejčastěji využívanými aplikacemi (Smart Bulletin) v podobě karet nebo líbivější animace přechodů. Dodávat, že je vše bleskurychlé je už snad zbytečné. I na předprodukčním vzorku fungovalo téměř vše 100% a prakticky nemáme nic, co bychom měnili.

Fotoaparát: žádné „cvakátko“

Pokud se LG u prezentace modelu G4 snažilo něco prezentovat co možná nejvíce, byl to fotoaparát. A oprávněně. Už LG G3 nabízela velmi dobré fotografické schopnosti, novinka však jde ještě dále. Začneme rozlišením, to povyskočilo z 13 na 16 Mpx, zachována zůstala přisvětlovací LED dioda a autofokus. Nezapomnělo se samozřejmě ani na infračervené zaostřování, které telefonu mnohem lépe a rychleji umožní zaostřit ve zhoršených světelných podmínkách. Dostalo se i na optickou stabilizaci obrazu, i ta prošla obměnou. Zatímco LG G3 nabízela dvojosou stabilizaci, LG G4 se chlubí trojosou stabilizací. To se opět pozitivně projeví u uživatelů, kteří nemají zrovna nejpevnější úchop, případně pro ty, kteří nechtějí fotit ve stativu. Skvělá je také světelnost objektivu, která se zlepšila z hodnoty f/2,4 na f/1,8, opět skvělá zpráva pro uživatele, kteří rádi fotí v noci. Zvětšila se také velikost čipu. Zcela novou věcí je však senzor umístěný pod přisvětlovací LED diodou. Ten sice vypadá jako druhá část diody, jedná se ale o novinku v podobě senzoru analýzy světla, který se postará o správné vyvážení bílé.

LG G4

Tento senzor je ve světe smartphonů novinkou a LG nám prozradilo, že se nechystá poskytnout (prodat) tento komponent ostatním výrobcům. Za to jednoznačně chválíme a uvidíme, jak dlouho bude trvat, než s něčím podobným přijde i konkurence. Co se týče prostředí, LG vsadilo na dva různé režimy. Klasický, uživatelsky přívětivý a pak také manuální (profesionální), který umožní vidět a nastavit mnohem více. Tak kupříkladu nastavení formátu (mezi dostupnými je i formát RAW, který využívají profesionální fotografové), nastavení ISO a mnoho a mnoho dalšího. O kvalitě fotografií jsme si už povídali v nedávném článku, větší rozbor si provedeme v samotné recenzi. Teď můžeme opětovně zopakovat, že kvalita fotografií je špičková, a to i ve zhoršených světelných podmínkách, kdy telefon neprodukuje pouze „zašumněné mazanice.“ Výsledky jsou čisté, jasné, zkrátka radost pohledět. Už teď je tedy jasné, že novinka není jen tak ledajakým cvakátkem do kapsy, jedná se o téměř profesionální nástroj, který bez problému nahradí domácí fotoaparát. Co se týče fotografování jako takového, většina uživatelů ocení možnost zapnutí fotoaparátu a následné pořízení snímku pouhým dvojitým zmáčknutím tlačítka pro regulaci hlasitosti. Snímek je pořízen zhruba do 1,5 sekundy, což umožní zachytit i nahodilé situace.

Ukázkové snímky v plném rozlišení – slunečný den
Ukázkové snímky v plném rozlišení – večer
Ukázkové snímky v plném rozlišení – makro

A to všechno okolo...

Ono se to nezdá, ale LG G4 dominuje i v dalších a pro někoho velmi důležitých, aspektech. Tak kupříkladu už samotná konstrukce s odnímatelným zadním krytem garantuje, že si bez problému vyměníte baterii, a rovnou i paměťovou kartu, protože novinka disponuje i slotem. To jsou věci, které konkurence u svých vlajkových lodích pomalu vynechává. Další skvělou zprávou je čočka fotoaparátu, která rozhodně nevystupuje nad tělo zařízení natolik, jako u konkurence, a to i přesto, že disponuje trojosou optickou stabilizací obrazu. Ano, ruku na srdce, LG G4 není nejhubenější smartphone na trhu, ale konkurenční modely pak stejně většina zákazníků umístí do pouzder, která jsou tak široká, aby čočka fotoaparátu nevystupovala (typickým příkladem je tenký Samsung Galaxy S6, jehož pouzdra v doplňkovém prodeji dělají ze zařízení mnohem tlustší záležitost, a to právě kvůli snaze zakrýt čočku fotoaparátu).

Pokud bychom však přeci jen měli vypíchnout nějaké nedostatky, stane se jím absence bezdrátového nabíjení, respektive cívky, která by vzhledem k tloušťce mohla být implementována přímo do zařízení, a ne pouze do dokoupitelného krytu Quick Cicrcle. Zamrzí také chybějící voděodolnost a prachuvzdornost.

Závěr a zhodnocení: povedlo se

Ač LG G4 nedominuje tím nejrychlejším procesorem na světě, udělalo na nás velký dojem. A to především díky své provázanosti, ekosystému a celkovému zapracování na detailech, které se u LG G3 trochu opomněly. Displej LG G3 byl sice špičkový, ALE nenabízel tak syté a podání. Fotoaparát sice byl špičkový, ALE fotky za zhoršeného osvětlení za moc nestály. Kryt sice byl výměnný, ALE stále pouze plastový. Novinka všechny tyto aspekty napravuje a stává se z ní jeden z velmi zajímavých konkurentů. Konkurenceschopná je i předobjednací cena, která startuje na 15 999 Kč za plastovou verzi a na 16 999 Kč za tu koženou.

LG G4

Když uvážíme, že HTC One M9 stojí 20 000 Kč, stejně jako základní verze Samsungu Galaxy S6, je cenový rozdíl poměrně znatelný. Ano, cena má povyrůst o 3 000 Kč u každé verze po ukončení předobjednávek, víme ale, jak to u LG funguje. Cena většinou zůstane zachována a další prodejci se přehánějí v cenových akcích. Za velkého konkurenta a tak trochu i „parazita“ považujeme bratříčka v podobě LG G Flex 2, který se stále prodává za 17 000 Kč, i když už jeho cena měla povyskočit na 20 000 Kč. Za tuto cenu totiž nabídne hodně špičkové vnitřnosti, navíc se zajímavým konstrukčním zpracováním. Uvidíme tedy, jaký z modelů nakonec bude tím vyvoleným, který nabídne lepší prodejní výsledky.

Technické parametry LG G4

Kompletní specifikace
Konstrukce148,9 × 76,1 × 9,8 mm, 155 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát16 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 808 MSM8992, CPU: 4×1,4 GHz + 2×1,6 GHz, GPU: Adreno 418
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 450 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:17 hodin
Dostupnostkvěten 2015,
Diskuze ke článku
Jaroslav Polák
Jaroslav Polák
Naposledy upraveno: 9. 5. 2015 01:46
Tohle tvrzení o výdrži je naprosto v rozporu s realitou, podle testů výdrže je na tom G4ka dokonce hůř než hodně slabá G3ka. A dokonce se i zpomalilo neskutečně pomalé nabíjení! :( :( :( Web browsing test: G3 6h 14m, G4 6h 7m, G2 11h 42m, Z3 12h 3m.

"Dosazení méně výkonného procesoru tedy umožnilo LG trochu stlačit náklady, vyvarovat se přehřívání a také zvýšit výdrž baterie – nepatrně, ale přeci. Na nějaké soudy je ještě brzy, ale baterie s kapacitou 3 000 mAh vydrží i 1,5 dne náročnějšího používání. Při skromnějším využívání jsou reálné 2 až 2,5 dne."
Jaroslav Polák
Jaroslav Polák
Ten display u G3 byl sice nepatrně jemnější proti Oneplus, který má Full HD na 5,5" ale to je naprosto nepodstatný detail, který vynikne jen při přímém srovnání a velice pěčlivě se to musí zkoumat, jinak byl ale ve všech parametrech horší. (jas, čitelnost na slunci, úhly..) To, že ten telefon je pak nepoužitelný kvůli výdrži na baterku rozhodně neospravedlní prakticky neznatelně jemnější display. Navíc naprosto nechápu to pomalé nabíjení, to už je opravdu neschopnost LG. Takže telefon co vybiju za pár hodin na netu, protože display má neuvěřitelnou spotřebu, pak ani za rozumný čas nedovedu nabít. U G4ky naštěstí dali vyměnitelnou baterku, což chválím, ale tomuhle říkají pokrok? K čemu je nadupaný telefon, vlajková loď, když vydrží sotva do oběda?
Xwert Is
Xwert Is
Naposledy upraveno: 7. 5. 2015 13:12
Tento telefón je dobrý má len jednu veľkú chybu a tou je 5,5" QHD displej ak by LG použilo 5"-5,2" FullHD urobilo by lepšie....
Ak mám pravdu povedať kolegyňa má G3 a rozdiel medzi FullHD a QHD vôbec nie je pozorovateľný... Nechápem na čo to vôbec do tých mobilov dávajú akurát tým zhoršujú už tak tragickú výdrž dnešných mobilných telefónov...
Martin
No a kde zdejší čtenáři mají vzít jistotu, že vaše neschopnost rozeznat QHD od HD není způsobena vadným zrakem, od neustálého čučení do monitorů :D
Počkejte si na testy, pak si telefony osahejte a pak se rozmyslete. Kdo má neustále číst tyhle řeči stále dokola. Buď chcete cpát váš názor jiným, a nebo brečíte a chcete přesvědčit o opaku. Tak jako tak je to už otravné a tak si to strčte do baterek :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze