Levný Acer Iconia A1 vyzve Apple iPad mini. Čím chce zaujmout?

13

V kategorii malých tabletů začíná být pěkný nával. Nejnovějším přírůstkem je Acer Iconia A1, která cílí nejen proti Nexusu 7, ale zejména proti iPadu mini. Za 199 dolarů nabídne uživatelům 7,9palcový ISP displej s rozlišením 1024 x 768 pixelů a poměrem stran 4:3. Uvnitř tepe čtyřjádrový procesor s frekvencí 1.2 GHz a 1 GB RAM.

S cenou necelých 200 dolarů by se mohlo zdát, že hlavním konkurentem A1 bude Nexus 7 a další z řady sedmipalcových levných tabletů s Androidem. Zdá se však, že si Acer vybral jiného soka. Na rozdíl od ostatních sedmipalcových tabletů s poměrem stran 16:9 použil poměr stran 4:3 a zvětšila se i úhlopříčka na netradičních 7,9 palců, tedy stejně jako má Apple iPad mini. S ním má společné i rozlišení 1024 x 768 pixelů.

Displej a netradiční rozlišení není to jediné, čím se Iconia A1 podobá malému iPadu. Doslovné kopírování designu je doménou především neznámých čínských výrobců. O to je překvapivější, že to s inspirací iPadem mini přehnal i tchajwanský Acer. Zvláště při pohledu zezadu vypadají oba tablety velmi podobně.

Asus zdůrazňuje, že je jeho tablet určení pro držení v jedné ruce, ale s rozměry 208,7 x 145,7 x 10,5 milimetrů a hmotností 460 gramů je tlustší a těžší než iPad mini i Nexus 7. Je tedy otázkou, jak bude takové používání pohodlné.

Ve výbavě nechybí ani micro HDMI a GPS

Tablet je osazen čtyřjádrovým procesorem MediaTek MT8125 ARM Cortex-A9 s taktovací rychlostí 1,2 GHz, kterému sekunduje 1 GB RAM. Interní paměť má hodnotu 16 GB, ale tabletu nechybí ani slot na microSD karty až do velikosti 32 GB.

Ve výbavě tabletu samozřejmě nechybí Wi-Fi a microUSB, ale co potěší, je v této cenové kategorii ne úplně standardní přítomnost microHDMI, samozřejmostí pak je Bluetooth, ale v nejnovější verzi 4.0, a GPS. Na zadní straně tabletu najdeme fotoaparát s rozlišením 5MPx. K dispozici je přední kamera, ale u ní se již snaha o nízkou cenu projevila. Dostala rozlišení pouze VGA, takže její využití je maximálně na videohovory.

Iconia A1 dostala baterii s kapacitou 3250 mAh, což je výrazně méně než u iPadu mini (4 490 mAh) i než u Nexusu 7 (4 325 mAh). Výrobce nicméně slibuje výdrž až devět hodin. Co se týče operačního systému, tak již při uvedení na trh poběží tablet na Androidu 4.2.2 Jelly Bean.

Začátek prodeje Iconie A1 je plánován na 3. června. V některých zahraničních obchodech je však možné ho předobjednat už nyní. Například francouzský řetězec Rue Du Commerce ho nabízí za 199 eur (asi 5 150 Kč), což je o 140 euro méně, než za kolik prodává Apple iPad mini 16 GB Wi-Fi.

Zdroje: pcmag.com, theverge.com

Diskuze ke článku
ok
ipad mini nepotrebuje ani 4 jadro ani 1 gb ram a bezi lip jak android tablety takze dekuji nechci :)
jakal87
Já zase děkuji, ale nechci předraženou placku s jabkem, která má spoustu omezení a běží tak jak běží jen díky optimalizaci.
Froyo
Přesně na něco takového čekám. :)
Panther
Skvělý článek jako vždy, ale domnívám se že máte přepis vtéto větě: Asus zdůrazňuje, že je jeho tablet určení pro držení v jedné ruce, ale s rozměry 208,7 x 145,7 x 10,5 milimetrů a hmotností 460 gramů je tlustší a těžší než iPad mini i Nexus 7. Nemělo by být místo Asus Acer ? :) Děkuji

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze