Křemíkovo-uhlíková baterie od Honoru má o 13 % více energie při stejné velikosti

1
Křemíkovo-uhlíková baterie od Honoru má o 13 % více energie při stejné velikosti
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Baterie si vede lépe při nižších napětích
  • Celkový rozdíl je 12,8 %

Kapacity baterií při nízké hmotnosti a objemu jsou svatým grálem nejen pro výrobce telefonů. Problém se týká veškeré mobilní elektroniky od hodinek až po elektromobily. Vědcům se sice pomalu daří navyšovat hustotu uložené energie ve stávajících lithiových článcích, ale jejich výdrž je pro většinu zařízení stále slabým místem.

Honor battery
12,8 % není zdánlivě mnoho, ale v reálném provozu to bude slušných pár hodin navíc.

První křemíkovo-uhlíková baterie v oboru, kterou na MWC 2023 představil Honor, neslibuje žádné zázraky, ale o to je její potenciál reálnější. Ve srovnání se současnými lithiovými bateriemi má nabídnout o 12,8 % větší hustotu. Baterie exceluje hlavně při nízkých napětích. Standardní lithiová baterie už moc energie nenabídne, jakmile její napětí klesne na 3,5 V. Právě zde křemíkovo-uhlíková baterie září, protože má o 240 % větší kapacitu při 3,5 V než standardní baterie, což vede k celkovému zlepšení o zmiňovaných 12,8 %.

Honor battery
Nová technologie vyniká hlavně při nízkém napětí.

Podle gsmarena.com bylo vystoupení ředitele Honoru v této otázce velmi stručné, takže ani není jasné, kdy by se mohl tento vynález dostat mezi běžné zákazníky. Server si ale povšiml, že Honor Magic5 se v Číně prodává s o něco vyšší kapacitou akumulátoru, než jakou má jeho mezinárodní varianta. Rozdíl je sice nižší než slibovaných 12,8 %, ale na finální potvrzení si budeme muset počkat.

Diskuze ke článku
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Naposledy upraveno: 28. 2. 2023 13:39
To je super ukáže čas, dva Roky a mohlo by být.. ale už tu byl od Xiaomi graphene-enhanced baterie proč s ní dál nepokračují.. By mě zajímalo..
A vidím že Apple a Samsung používá Li-Ion ale ostatní co se dívám Li-Po..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze