Kontroverzní písmeno Z. Samsung upravuje značení svých ohebných modelů

1
Kontroverzní písmeno Z. Samsung upravuje značení svých ohebných modelů
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Písmeno Z používají ruské invazní síly pro odlišení své techniky na Ukrajině
  • Stalo se formou propagandy
  • Stejným písmenem označuje Samsung i své ohebné telefony, v některých zemích od toho upouští

Pojmenovat mobil není úplně jednoduché. I když sáhnete po zdánlivě neutrálním číselném označení, můžete si říkat o problémy. Ve východní Asii je velice nepopulární čtyřka, v Evropě zase třináctka. O různých neonacistických symbolech „kódovaných“ osmnáctkou nebo číslem 88 ani nemluvě. Když pak dojde na jména, jejich různou výslovnost a kulturní konotace, problémy na sebe nenechají dlouho čekat.

Situace dospěla až do stavu, že problémy může dělat i obyčejné písmeno. Konkrétně písmeno Z, jímž ruské invazní jednotky odlišovaly svou techniku při útoku na Ukrajinu. Přestože toto písmeno ani není součástí azbuky, přerostlo jeho používání do formy propagandy, kterou se režim snaží agresi ospravedlnit.


Písmeno Z je také integrální součástí označení telefonů od Samsungu s ohebným displejem. „Zetko“ zde jako poslední písmeno abecedy symbolizuje, že jde o řadu s vrcholnou výbavou a někteří z jeho tvaru dokonce vyvozují, že na nás čekají telefony s displejem složeným na dvakrát. Nyní však tato shoda působí nežádoucí konotace. Samsung přitom přestal dodávat svoje produkty do Ruska nedlouho po začátku invaze.

Dalším krokem bude zřejmě rebranding dané produktové řady. Už k němu došlo v Litvě, Lotyšsku a Estonsku, tedy pobaltských státech, které ruskou agresi vnímají obzvláště citlivě. Jestli se to stane pravidlem i ve zbytku světa a kdy, to je prozatím otázka.