Konec výřezů a průstřelů? Samsung a Xiaomi se chystají ukrýt foťák pod displej

2
Konec výřezů a průstřelů? Samsung a Xiaomi se chystají ukrýt foťák pod displej
Fotografie: ZTE
  • První telefon se skrytým čelním fotoaparátem ukázalo v loňském roce ZTE
  • Letos se má přidat Samsung, Xiaomi, Oppo a Vivo

Poslední roky jsou ve znamení zvětšování úhlopříček displejů a naopak zmenšování rámečků kolem. Bohužel výrobci poměrně záhy narazili na limitující faktury, například čelní fotoaparáty a různé další senzory. Ty se vždy pohodlně vešly do oněch rámečků, avšak tento prostor nyní mizí. Prozatím to drtivá většina výrobců řeší u levnějších modelů výřezy, dražší kousky mají elegantnější průstřel. I ten má však k dokonalosti daleko.

Budoucnost by měla být v ukrytí čelního fotoaparátu pod displej. Jak to bude vypadat, naznačilo v loňském roce čínské ZTE s modelem AXON 20 5G. Jeho čelní fotoaparát je pod displejem, avšak nové řešení trpí spoustou dětských nemocí. Například displej musí být v místě, kde je schován fotoaparát, opatřen hrubším rozlišením, aby skrze pixely mohlo procházet světlo. Zpravidla však ani to nestačí a kvalita čelního fotoaparátu nedosahuje dnešních standardů. I s tím se však výrobci postupem času jistě popasují.

Výrazně všemu pomůže konkurence, která by měla začít přibývat již ve druhé polovině letošního roku, jak naznačují informace od spolehlivého Ice Universe. Ten uvádí, že telefony se skrytým čelním fotoaparátem pod displejem představí například Samsung, a to v rámci svých skládacích zařízení. Je tedy pravděpodobné, že půjde buď o Galaxy Z Flip3, nebo o Galaxy Z Fold3.


Další na řadě má být Xiaomi, a to s prémiovým modelem Mi MIX 4. Řada Mi MIX je v poslední době vyhrazována vyloženě speciálním kouskům. Stačí vzpomenout na Mi MIX Alpha s displejem po celém obvodu těla nebo letošní Mi MIX Fold, který je první telefonem výrobce s ohebným displejem. Skládací telefon má připravit také Oppo, i ten má mít čelní fotoaparát pod displejem. Zapomenout nesmíme ani na Vivo, které mimochodem nedávno oficiálně vstoupilo na český trh, zahanbit se určitě nenechá ani ZTE a připraví další model.

Diskuze ke článku
Janek Fanek
Janek Fanek
Nedá mi, abych nepřidal komentář, budu rád jestli se podaří umístit selfie kameru pod display, nicméně opravdu nerozumím tomu, proč musí být její kvalita špičková? Pro video hovory je naprosto dostačující kvalita cca 4-5 let stará, a nevěřím, že selfie kamera dokáže studiovou portrétní fotografii. Takže i když bude kvalita horší, z foťáku umístěného pod display, stále to bude obrovský přínos pro kvalitu hlavního display. Navíc to vypadá, že selfie už dávno není to, co bylo před lety, Proto asi řada firem jde do tohoto nového trendu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze