Jobs zemřel před 5 lety. Jak se Apple změnil?

45

Před pěti lety zemřel Steve Jobs, spoluzakladatel Applu a jednoznačně nejvýraznější představitel firmy. Otěže po Jobsovi převzal Tim Cook, který se do čela společnosti dostal z pozice Jobsova dlouholetého blízkého spolupracovníka. V čem je Apple pět let od Jobsova odchodu jiný než za jeho vedení?

Minulý týden tomu bylo přesně 5 let, co zemřel Steve Jobs. Když duchovní otec Applu podlehl dlouhé nemoci, novináři a komentátoři technologického dění předpovídali firmě rychlý pád a byli přesvědčeni, že Apple bez vizionáře Jobse nemůže uspět. Tim Cook, který po Jobsovi otěže převzal, ukázal, že Applu žádný rychlý skon rozhodně nehrozí. Firma je pod novým ředitelem ale přeci jen jiná. V čem, a jak moc, se Apple od skonu svého hlavního představitele změnil?

TIP: Zemřel vizionář Steve Jobs - zakladatel Apple, který změnil svět

1. Přátelštější, otevřenější a společensky angažovanější

Apple Tima Cooka je na první pohled přátelštější a otevřenější, než byl ten Jobsův. Za éry Steva Jobse se Apple k ničemu nevyjadřoval, jeho představitelé neposkytovali žádné rozhovory a kontakt firmy s veřejností se omezoval prakticky jen na pravidelně pořádané keynote, v rámci kterých jsou představovány nové produkty.

Apple na Pride Parade

Současný Apple je směrem k médiím o mnoho otevřenější a prakticky není měsíc, kdy by Tim Cook či lidé z nejužšího vedení firmy neposkytli nějaký rozhovor. Firma reaguje na dotazy novinářů, komunikuje s veřejností a začíná dokonce využívat i sociální sítě. Cookův Apple navíc urovnal většinu patentových sporů s konkurencí a směrem k firmám jako Microsoft či Google vystupuje až přátelským stylem. Něco takového je oproti dříve zaběhlým konvencím obrovským posunem, který zprvu překvapoval jak novináře, tak veřejnost. Mezitímco Steve Jobs by s Googlem a jeho Androidem vedl termonukleární válku, Tim Cook nemá problém pozvat si při keynote na pódium lidi z vedení Microsoftu.

Ruku v ruce s touto změnou jde také vysoká úroveň společenské a politické angažovanosti, kterou Apple pod Timem Cookem projevuje. Cook využívá pozice šéfa nejbohatší firmy světa a hlasitě podporuje rovnost lidí bez ohledu na rasovou příslušnost, pohlaví i sexuální orientaci. Šéf Applu i velké množství jeho zaměstnanců se dnes již tradičně účastní pochodu Pride Parade na podporu sexuálních menšin a Tim Cook mimo jiné prosazuje také co možná nejvyšší diverzitu mezi zaměstnanci firmy.

Konat „veřejné dobro“ se pak Apple pod Cookem snaží ve všech možných oblastech – ať už se jedná o ekologii, školství, zdravotnictví či optimalizaci produktů pro různým způsobem postižené osoby. Něco takového sice není ve firmě vyloženě nové, ale až pod Timem Cookem veřejně prospěšné iniciativy dostávají tolik prostoru a pozornosti. Na příkladu kauzy okolo šifrování v souvislosti s vrahem ze San Bernardina je navíc vidět i to, že chce firma být součástí veřejné debaty o sporných otázkách rezonujících společností.

Zatímco Steve Jobs vnímal Apple jako čistě technologickou společnost, pro kterou jsou relevantní maximálně uživatelé a akcionáři, Tim Cook své postavení v čele vlivné a gigantické korporace bere jako zodpovědnost i z hlediska společenského. Úspěch Applu Timu Cookovi umožňuje, aby se veřejně angažoval a usiloval o svou verzi správného světa.

2. Nudnější

Pod Timem Cookem je Apple oproti své starší verzi bohužel také o poznání nudnější. Již několik keynote po sobě se v médiích a na sociálních sítích objevují stesky nad tím, jak jsou nové produkty nezajímavé a jak nezáživné jsou i konference, na kterých jsou novinky představovány. Důvodů, proč tomu tak je, lze ale vypozorovat celá řada a bylo by nespravedlivé bez uvážení tento fakt zazlívat současnému řediteli firmy.

Steve Jobs

První důvod, proč se lidé u současných keynote Applu nudí je ten, že se již firmě nedaří novinky utajit jako dříve. Konference, na které je představen produkt, u kterého každý dlouho dopředu zná jeho specifikace a viděl ho na uniklých fotkách, přirozeně tolik nebaví a řečníci s tím příliš nenadělají. V dnešním globalizovaném světě a při objemech výrobků, které je potřeba vyprodukovat, je ale každá technologická firma závislá na tolika dodavatelích, že spolehlivě zamezit takovýmto únikům zkrátka není možné.

Za nudou stojí také nízká míra inovací, se kterou Apple v posledních letech přichází. Mnozí volají po další technologické revoluci a kritizují Tima Cooka za to, že zatím nepřišel s dalším přelomovým produktem, jakým byl například iPhone. Z Applu Tima Cooka vzešly s výjimkou větších či menších vylepšení Jobsem představených produktů prakticky jen Apple Watch, jejichž skutečný potenciál se teprve ukáže. Často proto zaznívá otázka, zda je Apple bez Steva Jobse vůbec další revoluce schopen.

Problém ale nemusí být jen v neschopnosti Tima Cooka jako spíše v přirozeném zpomalení technologického pokroku v daném odvětví. Apple začínal jako reformátor odvětví osobních počítačů a později se mu podařilo vytvořit i moderní a vizionářskou verzi operačního systému, který úspěšně integroval do kapesního zařízení. Tak vznikl první iPhone. Na základech stejného systému vznikl také iPad a pod Timem Cookem se výrazně modifikovaná verze tohoto systému dostala také do hodinek, aut a televizí. Nyní to ale pomalu vypadá, že tato oblast IT je „vytěžená“ a nějaké větší revoluce se dočkáme jen těžko, což je ostatně vidět i u Googlu, Microsoftu, Samsungu a dalších gigantů odvětví. Změnila by na této skutečnosti něco přítomnost Steva Jobse ve vedení společnosti?

3. Stále odvážný

Doménou Steva Jobse a jedním z klíčů jeho úspěchu byla schopnost říci NE zaběhlým zvyklostem a standardům. Jobs se nebál „jít proti všem“ a bez mrknutí oka představit produkt, který nepodporoval funkce považované až do té doby za esenciální. Tímto způsobem se Jobsův Apple snažil razit novou cestu a měnit zažité návyky uživatelů. Fascinující je, že to Jobsovi takřka vždy vyšlo.

iPhone 7 airpods

Dobrou zprávou je, že Apple Tima Cooka je v tomto ohledu stejný a podobných kroků se nebojí ani dnes. Ať už jde o jeden jediný USB-C port nových MacBooků nebo chybějící jack u iPhonu 7, Apple dělá odvážné kroky, které se mu sice nemusí vyplatit, ale také mohou pozměnit celé odvětví a výrazně urychlit inovaci (v tomto případě využívání bezdrátových technologií). Takovéto kroky nebývají pro uživatele příjemné, ale pro technologický vývoj je nutné, aby se někdo odvážil je dělat. Až postupem času uvidíme, jestli je i Apple bez Jobse dostatečně silný, aby měnil standardy. Pozitivní ale je, že má i pod Cookem stále odvahu se o to pokoušet.

4. Chaotičtější

S Jobsovou odvahou říkat NE souvisí i jeho posedlost „jediným“ ideálním řešením a jednoduchostí, která se odrážela i v portfoliu firmy. Za Jobse existoval vždy jeden model iPhonu a jeden model iPadu s úhlopříčkou, kterou tehdejší šéf firmy považoval za ideální (3,5 palce, resp. 9,7 palce), dnes je však nabídka zařízení od Applu skutečně bohatá a dalo by se říci, že až chaotická. Minimálně iOS zařízení v dnešní době sužuje fragmentace, které se Steve Jobs kdysi tolik vysmíval.

iPhone – srovnání modelů

iPhony se aktuálně prodávají ve třech různých velikostech, a to 4 palce (iPhone SE), 4,7 palce (iPhone 7) a 5,5 palce (iPhone 7 Plus). Nejnovější telefony Applu jsou navíc k dostání hned v pěti barvách. Podobná situace nastala i s iPady. Máme tu iPad mini, iPad Air, dvě různé velikosti iPadu Pro a podle posledních zvěstí by nabídka iPadů již brzy měla být ještě složitější. Za zmínku pak stojí i fakt, že současná iOS zařízení se liší i hardwarovými prvky. Některá mají 3D Touch, jiná ne, jen některá mají Touch ID, iPhony 7 nemají sluchátkový jack a podobně. Stále složitější a zmatenější je pak bohužel i samotný systém iOS, který bobtná funkcemi a přináší uživateli mnoho různých voleb, které by Jobsův Apple uživateli nejspíš nenabídl – spíše by rozhodl vše za ně.

5. Více vydělávající

Ať se ale Apple pod Timem Cookem změnil jakkoli, je nutné podotknout, že je až extrémně úspěšný. Apple prodal již miliardu iPhonů, každý nový model až doposud trhal v prodejích rekordy a samotná firma je tou nejhodnotnější na světě. Akcie společnosti za posledních pět let zdvojnásobily svou hodnotu a jen za poslední rok vykázala firma čistý zisk téměř 50 miliard dolarů. Vedle toho se Applu stále daří udržovat si marže atakující 40 %, což je údaj skutečně nevídaný. Prvenství pak Apple každoročně obhajuje i v žebříčcích nejhodnotnějších značek, uživatelské spokojenosti a podobně.

Závěr

Apple Tima Cooka je tedy jistě jiný. Na první pohled se může zdát, že firma bez Jobse postrádá vizionáře a jeho produkty jsou spíše evoluční než revoluční. Apple Watch svůj potenciál budou muset teprve ukázat, ale nesmíme zapomínat, že se chytré hodinky Applu dočkaly úspěšnějšího vstupu na trh než ve své době iPhone.

Apple pod Timem Cookem se v rychlém úpadku neocitl a vypadá to, že velké ztráty ho nečekají ani v nejbližší době. Firma už možná není jednoznačným lídrem odvětví a nedostižným inovátorem. Někde ho konkurence rychle dotahuje, jinde již dotáhla a v některých oblastech jistě i předehnala. Na špičce se ale Apple v každém případě drží a nic nenasvědčuje tomu, že by se to v bližší době mělo změnit.

Diskuze ke článku
jager a becher
Výkladový slovník k marketingovým bludům Cooka pro normální lidi:

odvaha = chamtivost;
vydařená evoluce = přešlapování na místě;
vada na kráse = plivnutí do tváře spotřebitele;
špičkový fotoaparát = průměrný fotoaparát nižší střední třídy;
voděodolnost se stupněm krytí IP67 = může se bez záruky trochu namočit;
skvělé vlastnosti a barevné podání displeje = stále dobrý leč zastaralý displej s rozlišením z roku 2010;
stereo reproduktory = dva reproduktory neprodukující stereo efekt;
design ***** = černý obdélník s vystouplou optikou fotoaparátu.
jager a becher
Apple se vůbec inspiruje nejvíc u HTC, design šestkové řady byla sto pro kopírka HTC.

Beats sluchátka odkoupili až po tom, co s nimi mělo spolupráci HTC.

Design prvního iPhone vykradl Apple u HTC Himalaya z roku 2003.


Himalaya 2003 vs iPhone 2007
http://i.imgur.com/hXe8bN2.jpg
Apple se svými iPhony vykradnul od HTC co jen šlo, dual led diodu, Live Photos, duální fotoaparát s bokeh, teď i stereo reproduktory... tady je vidět, kdo je opravdový inovátor a kdo jen kopíruje a vykrádá cizí technologie a nápady.
jager a becher
Obecně Android nabízí ve srovnání s iOS možnosti a funkce, které iOS absolutně postrádá (absence podpory AptX, DLNA, USBmassstorage, OTG, BT file transfer, NFC...) plnohodnotně aktualizovaný systém nabízí všechny Nexus/Pixel modely, všechny vlajky Sony řady Z a X, dokonce délkou podpory Sony iOS úspěšně dohání. Pak Samsungy řady S a Note a spousta dalších značek jako LG dodává aktualizace pro staré modely G3...

Ekosystem iOS+OSX je o hodně omezenější než ekosystem Google, který využívám crossplatform a na iPadu a iMacu bych byl bez Google jako bez jedné ruky.
Strášce Galaxyje
Přijde bača do stáje a ptá se ovce: Chceš to a) pěkně pomalu a něžně anebo.... A ovce: béééééé!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze