Ještě tenčí? Rámečky okolo displeje jsme změřili i nedávno uvedeným telefonům

Aktualizovaný průzkum s definitivním TOP 10 za rok 2017
27
Ještě tenčí? Rámečky okolo displeje jsme změřili i nedávno uvedeným telefonům
  • S virtuálním pravítkem jsme na „bezrámečkové“ smartphony už vyrukovali dřív
  • Od té doby však stihli výrobci představit nespočet dalších takových modelů
  • K dřívějším 35 měřením jsme přidali dalších 29
  • Nastala na pódiových umístěních změna?

S virtuálním pravítkem jsme na „bezrámečkové“ smartphony už vyrukovali dřív Od té doby však stihli výrobci představit nespočet dalších takových modelů K dřívějším 35 měřením jsme přidali dalších 29 Nastala na pódiových umístěních změna?

Když jsme před rokem vyjádřili přání, aby výrobci smartphonů konečně začali ve velkém redukovat naprosto nepotřebné rámečky kolem displeje, ani jsme nedoufali, že budeme vyslyšeni tak brzy. Uběhlo jen několik málo týdnů a čínské Xiaomi k velké pozornosti veřejnosti uvedlo Mi MIX. Ačkoliv Japonci byli s modelem Sharp AQUOS Crystal o dva roky rychlejší, klidné vody smartphonového byznysu rozhýbali až právě jejich komunističtí sousedé. Do konce roku 2017 už zbývají pouze hodiny a je naprosto zřejmé, v jakém duchu se celý letošek nesl. Samsung Galaxy S8 (S8+), LG G6 a konečně také iPhone s modelem X – nejen ti se začali přetahovat o to, kdo dosáhne efektivnějšího využití čelní plochy. Vlajková loď bez tenkých rámečků jakoby najednou nebyla tou pravou vlajkovou lodí. A navíc je teď různými TOP výběry zahlcený celý internet, naše weby nevyjímaje. Kdy jindy tedy provést vlastní měření a sestavit žebříček deseti nejlepších?

Pokud mobilenet.cz navštěvujete pravidelně, možná si vzpomínáte, že jsme na toto téma již psali. Ano, paměť vás neklame, článek „Tenké, tenčí, nejtenčí“ vyšel 13. září 2017, tedy den po představení iPhonu X. Pochopitelně to nebyla náhoda – letošní vlajková loď Applu jako jednu z nejzásadnějších změn přinesla právě tzv. „bezrámečkový“ displej. Tehdy však vánoční sezóna sotva začínala. Od té doby až do dneška jsme se tak dočkali představení mnoha dalších konkurentů a byla by škoda je s dříve analyzovanými modely neporovnat. Rozhodli jsme se tedy výsledky aktualizovat.

Apple iPhone X
Apple iPhone X

Na naší metodice se v zásadě nic nezměnilo, možná až na drobný ústupek, kdy jsme pro připuštění modelu k měření mermomocí nevyžadovali jeho širokou dostupnost na trhu do konce roku. Několik málo modelů, které v žebříčku najdete, tak buďto ještě nebyly oficiálně představené (UMIDIGI Z2), nebo se (zatím) prodávají pouze v „rodné“ zemi (například Honor V10, Allview X4 Soul Infinity Plus nebo vernee X). Žádný takový jsme ovšem nezahrnuli do číslovaného pořadí – tam kritéria zůstala nezměněná.

A co se změnilo v naší tabulce? Původních 35 záznamů jsme rozšířili o 29 na celkových 64, v jednom dalším případě šlo o přeměření. Do první desítky, na kterou jsme se opět primárně zaměřili, pronikli dva noví bojovníci, což pochopitelně mělo vliv i na následné pozice. Stalo se tak i díky změně na páté příčce. Tu minule kontroverzně uzmul tehdy ještě neuvedený Ulefone F1. Tento model byl ovšem svými tvůrci přejmenován na Ulefone MIX a hlavně nezůstal zcela věrný produktovému obrázku, který jsme před třemi měsíci použili pro měření. V reálu došlo oproti renderu s uvěřitelnými proporcemi k nepředpokládanému zhoršení poměru těla vůči displeji o více než 5 procent, a tak naše dilema, zda jej ocenit či ne, vyřešil sám, když jej předběhly desítky soků. Více už ale nyní z číslovaného pořadí i mimo něj neprozradíme.

Metodika měření

Opakování je matka moudrosti, někteří navíc transparentnost našeho postupu minule zpochybňovali, takže si metodiku měření projdeme ještě jednou.

Údaj, který nás v září i tentokrát zajímal, najdete i jinde na webu. Většinou však jde o nepřesný automatický výpočet, kde se operuje s hranatým půdorysem zařízení a displejem s ostrými rohy a bez výřezů. Jindy zase není známo, jaký postup byl pro výpočet zvolen. Někteří dokonce uvádí hodnotu, která nemá s realitou vůbec nic společného – výrobce samotné nevyjímaje. Tomu všemu jsme se chtěli vyhnout. Jak jsme tedy k našim číslům došli?

Pro získání co nejpřesnějších čísel jsme pracovali ve vysokém rozlišení
Pro co nejpřesnějších čísla jsme pracovali s co nejvyššími detaily (předběžné schéma)

Fotografie bohužel vždy perspektivně zkresluje. Zároveň není v našich možnostech všechny telefony zepředu naskenovat, což by faktor perspektivy potlačilo, tudíž jsme vždy jako základ použili příslušný produktový render, který výrobce uvolnil po představení zařízení. Render proto, že minimalizuje perspektivní zkreslení, a příslušný proto, že byl nezbytný přímý pohled na čelo. S tím jsme se nicméně nespokojili. Z medializovaného případu Xiaomi Mi MIX totiž víme, že se nám někteří výrobci neostýchají skrz produktové rendery lhát (i ty v tomto článku prosím berte s rezervou). A množné číslo nepoužíváme nadarmo – v průběhu měření jsme totiž při nekalých praktikách přistihli i mnohé další výrobce, když ti často nepřiznávají vnitřní černé podrámečky (ty co se někdy jeví jako součást displeje a v reálu tlučou do očí u světlých barevných variant), nebo fabulují úplně, kdy pozice rámečku displeje na obrázku oproti skutečnosti nesedí o několik milimetrů. Kvůli takovým případům jsme tedy pro referenci vždy sáhli i po fotografiích skutečných zařízení, aby byl následný výpočet co nejpreciznější. Pouze na základě renderu jsme tentokrát prováděli měření u čtyř modelů (fotografie nebyla k dispozici), přičemž všechny jsme v tabulce řádně označili dvouhvězdičkovým symbolem ** a ani jednomu nebyla přiřknuta číslovaná pozice.

Rámeček každého měřeného telefonu jsme překreslili
Rámeček každého měřeného telefonu jsme překreslili (předběžné schéma)

Po pečlivém dobrání se k podkladovým obrázkům jsme v počítači důkladně překreslili zvlášť přední půdorysnou plochu zařízení (bez postranních tlačítek) a zvlášť plochu displeje (i bez vnitřního podrámečku), a to tím způsobem, že jsme vzali v potaz všechna případná zaoblení i výřezy. (Jeden z vícevrstvých souborů, které takto vznikly, si pro představu můžete stáhnout odtud.) Následně jsme spočítali, kolik pixelů ten který obraz tvoří. Konečnou matematickou operací jsme zjistili, kolik procent z celkové přední půdorysné plochy zařízení zabírá aktivní matice displeje. Čím vyšší hodnota, tím vyšší pozice v našem TOP 10.

Výběr několika přeměřovaných telefonů
Výběr několika přeměřovaných telefonů (předběžná schémata)

Na kandidáty na umístění v číslované první desítce nebyly kladeny žádné jiné požadavky, než aby byli široce dostupní (tedy nejen na domácím trhu výrobce u operátorů) před koncem roku 2017, nicméně všichni disponují alespoň anglickým jazykem prostředí a lze s nimi volat v našich podmínkách. Pro některé však musíte do zahraničí a nejeden postrádá podporu rychlých dat v Česku. (Na nečíslovaných pozicích tabulky se pak ovšem mohou nacházet i modely, které těmto podmínkám nevyhovují.) Z důvodu různorodosti jsme se rozhodli, že každý výrobce smí mít v číslovaném žebříčku pouhý jeden, ten v této disciplíně nejlepší model. Jak jsme však již prozradili, pouze u těch nejlepších jsme zdaleka neskončili.

Bohužel nebylo v našich možnostech zahrnout i vliv zahnutí displeje, ale ten by výsledná čísla změnil jen nepatrně. I tak musíme dopředu upozornit, že náš žebříček slouží zejména pro orientaci a nemá ambice přinést na miliontinu přesné hodnoty. Ty uvádíme s přesností na setiny procenta pouze pro účely ozřejmění pořadí – po zaokrouhlení by mnohé modely dosáhly totožného výsledku, čemuž jsme chtěli předejít. Na základě našich dosavadních poznatků odhadujeme, že při měření mohlo dojít k nepřesnosti v řádu maximálně nižších jednotek procent. I přes toto zkreslení považujeme výsledky za relevantní, neboť jsme všem měřili stejně ([ne]přesně), a to doslova.

Náhodný výběr několika finálních schémat použitých pro konečné výpočty

Kdo se stal vítězem a kdo poraženým? Obhájil dřívější vítěz svůj titul? Kdo se po aktualizaci tabulky dostal do TOP 10 a kdo z něj naopak vypadl? To se dozvíte v dalších kapitolách. Dopředu můžeme slíbit, že budete překvapení. I my byli.

10. místo: Apple iPhone X s výsledkem 81,58 %

iPhone X nakonec může být rád alespoň za desáté místo – stačilo málo a OnePlus 5T s výsledkem jen o 5 setin procenta horším by jej z první desítky úplně vyřadil. I tak jde o úspěch, neboť v míře pokrytí čela displejem jde zřejmě o největší mezigenerační skok vůbec. Apple totiž až dosud tvrdošíjně trval na svém Home Buttonu s integrovanou čtečkou Touch ID na bradě a ani s horním i postranními rámečky se netrápil, takže ještě před zářijovou keynote byl vrcholem nabídky iPhone 7 Plus s chabými 68,24 procenty. Menší „neplusový“ model si nepřekvapivě vede s 68,12 procenty ještě hůře. Pokud jde o iPhony 8, dlouho mi vrtalo hlavou, proč Phil Schiller při představení hovořil o přepracovaném designu, neb jsem žádné změny nepozoroval. Naše čísla mu ovšem dávají zapravdu, byť asi ne tak, jak by si přál. Osmičky si totiž oproti Sedmičkám dokonce pohoršily: o 1,87 % v případě „základního“ a o 0,24 % v případě „plusového“ modelu.

Apple iPhone X

Apple iPhone X

Rozměry143,6 × 70,9 × 7,7 mm, 174 g
DisplejPOLED, 5,8" (2 436 × 1 125 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A11,
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 64 GB / 256 GBne
Akumulátor2 716 mAh, doba nabíjení: 2:39 hodin

Zpět ale k vlajkové lodi – v ostatních parametrech iPhone X bezesporu atakuje příčku nejvyšší. Použité šestijádrové SoC Apple A11 potrápí i nejvýkonnější osmijádra, jakými jsou Snapdragon 835 od Qualcommu či Exynos 8895 od Samsungu. Jako obvykle se můžete těšit na špičkový hlavní fotoaparát, nechybí ani ten sekundární s funkcí teleobjektivu. Nově si „ajfounisté“ mohou užít perfektní černou a vysoký kontrast, které poskytuje OLED displej, a futuristické Face ID, kdy telefon při autorizaci oskenuje váš obličej. To všechno a mnohem víc může být vaše od 30 tisíc.

9. místo: Elephone S8 s výsledkem 82,17 %

Pokud by vás zajímalo, jak vypadá čínský Pinocchio s nosní erekcí, zajeďte si do kanceláří společnosti Elephone v Hong Kongu. Proč? Protože Elephone S8. Že marketéři „zapomněli“ na produktových fotografiích vyobrazit vnitřní černý podrámeček, to až tak neobvyklé není. Vrcholem drzosti je ovšem oficiální schématický nákres, jenž se snaží namluvit, že displej pokrývá celých 92,4 procent čelní strany. To by se slušnou rezervou stačilo na první místo, ovšem Elephone S8 se bude muset spokojit jen s devátým. 81,60 % přitom představuje velmi dobrou hodnotu, dokonce se na přední stranu podařilo umístit i čtečku otisků prstů (byť čelní kamerka našla domov na méně ideálním spodním rámečku). Nekalých praktik včetně porušení ochranné známky Samsungu tak vůbec nebylo zapotřebí. Dokonce i tabulka specifikací nabízí pohled na několik poutavých čísel: 6palcový IPS panel s QHD rozlišením, desetijádrový procesor Helio X25, 4 GB RAM, 64 GB úložiště, baterie o kapacitě 4 000 mAh a 21megapixelová selfie kamera s vlastním diodovým přisvětlením.

Elephone S8

Pokud vás model S8 od Elephonu zaujal, ale je na vás moc velký, nebo nechcete nákupem v pochybném čínském e-shopu riskovat v přepočtu 6 tisíc korun, nabízí se též o něco starší Elephone P9000 s 5,5palcovým displejem. Ten se chlubí neméně působivou hodnotou 81,62 % a jeho koupí budete riskovat jen tisíce 4.

8. místo: BLUBOO S8 s výsledkem 82,23 %

V Čínské lidové republice setrváme i u osmé pozice, ale tentokrát se přesuneme do lokality, kde se lže o něco kreativněji. Ano, také BLUBOO u svého modelu S8 na renderech nesděluje pravdu, byť v textu avizovaných 83 procent celkem sedí. To ale není ke lhaní vše.

Oproti Elephonu S8 si sice ve velikosti rámečků vede BLUBOO S8 jen o chloupek lépe, ale zase v ohledu vrcholné národní ctnosti, která spočívá v porušování duševního vlastnictví renomovaných výrobců, dosahuje mistrovství. Zatímco na obrázku vypadá, jako by z oka vypadl Samsungu Galaxy S8 (jistě vám neunikla ani shoda názvu), v reálu se vlivem výraznějších postranních rámečků podobá spíše LG G6. Tomu se říká „zabít dvě mouchy jednou ranou“.

BLUBOO S8

BLUBOO S8 nabídne 5,7palcový displej s rozlišením 1 440 × 720 pixelů, což odpovídá poměru stran 2:1. Osmijádrový procesor podpořený 3 GB RAM doplňuje 13Mpx zadní fotoaparát a 3450mAh baterie.

Vyžadujete-li klasický poměr stran nebo čtečku otisků pod displejem místo na zádech, vyhovět může též o něco dražší model S1 s o chlup menším Full HD panelem a celkově kapku lepší výbavou. Na avizované „body-to-display ratio“ 90 procent zapomeňte, ale i tak se budete moci radovat z ucházejících 76,47 procent. Od minula se portfolio BLUBOO rozšířilo ještě o model S8+, který disponuje největším, 6palcovým displejem. Pokud vás nabídka tohoto výrobce zaujala, připravte si v přepočtu 3,5 až 4,5 tisíce korun. Do třetího ledna dokonce můžete využít lákavé 50procentní slevy.

7. místo: Sharp AQUOS Crystal X s výsledkem 82,78 %

Navzdory svému stáří se v první desítce umístil i telefon, jenž to všechno kdysi dávno začal. Selfie kamera se musela posunout na spodní okraj a čtečku otisků prstů Sharp pro jistotu úplně vynechal. Ani telefonní reproduktor na přední straně nenajdete – hlas druhého účastníka hovoru uslyšíte po přiložení ucha k vibrujícímu displeji. A právě i díky Full HD panelu větší 5,5palcové úhlopříčky bylo dosaženo lepšího výsledku než u hůře vybaveného a menšího modelu AQUOS Crystal (bez X), který budete znát spíš. Sharp AQUOS Crystal X disponoval výkonným procesorem Snapdragon 801 a baterií o nízké kapacitě 2 610 mAh.

Sharp AQUOS Crystal X

Řada Crystal se dočkala druhé generace, pokrytí čela displejem však kleslo na 80,37 procent. Možná jste nedávno zaslechli o modelu AQUOS S2, o němž se šušká, že se chystá také na náš trh (momentálně ho za 10 tisíc s neznámou dobou dodání nabízí jediný český e-shop). Kýžená hodnota zde však činí ještě nižších 78,87 procent.

Sharp se bohužel nestává pouze držitelem sedmé pozice, ale i jednou z renomovaných značek, které se také nestydí tahat lidi za nos. Bohužel není z Japonska jediná. Asi nejvíce nás v zástupu hříšníků zklamalo Sony s Xperií XA1 Ultra. Ta po připočítání zatajeného vnitřního podrámečku dosáhla výsledku nezajímavých 74,42 procent. Naprostou nedůvěryhodnost Číňanů pak korunoval mystifikující Huawei se svým Matem 8 (78,23 %). A když už jsme u toho Huaweie…

6. místo: Huawei Mate 10 Pro s výsledkem 83,57 %

Prvním nováčkem v TOP 10 se stává v půlce října představený Huawei Mate 10 Pro (dostupný i v luxusnější variantě Porsche Design), tedy vlajková loď čínského komunikačního giganta. Za 21 tisíc dostanete v oboustranně skleněném těle 6palcový AMOLED displej, osmijádrový procesor Kirin 970, 6 GB RAM nebo duální fotoaparát na zádech s 20+12 megapixely. Čtečku otisků prstů najdete na zádech, pozici čelní kamerky nebylo nutné měnit. Specialitkou tohoto modelu i levnějšího derivátu bez jakéhokoliv přídomku (pokrytím čela displejem zaostává minimálně, u nás však není v prodeji) je pak unikátní režim EMUI Desktop, který v kombinaci s externím zobrazovačem zpřístupní „počítačové prostředí“ bez potřeby jakéhokoliv příslušenství – stačí vám pouze příslušný kabel. Připomeňme že konkurenční řešení vyžadují dodatečnou investici ve výši několika, i desítek tisíc korun.

Huawei Mate 10 Pro

Huawei si tenké rámečky nenechal jen pro vrchol své nabídky, ale obdařil jimi i odlehčený Mate 10 Lite. Ten si odnáší solidní výsledek 79,14 %. Pro dosažení více než poloviční cenovky ovšem bylo zapotřebí ubrat i na kvalitách displeje i fotoaparátu a zejména pak na výpočetní síle, což je nejspíš i důvod, proč Lite neumožní desktopový režim, ani nezvládne natáčet 4K video.

Huawei Mate 10 Pro

Rozměry154,2 × 74,5 × 7,9 mm, 178 g
DisplejAMOLED, 6" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát20 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 970, 4×2,36 GHz + 4×1,86 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:47 hodin

Huawei stojí i za značkou Honor. Její novince V10 by unikly číslované pozice jen o vlásek, když se blýskla výborným výsledkem 81,01 %, ale momentální dostupnost pouze v Číně by ji tak jako tak diskvalifikovala.

5. místo: ARCHOS Diamond Omega s výsledkem 84,03 %

A dostáváme se hned ke druhé novince v žebříčku, která se na některých trzích prodává pod názvem nubia Z17s. ARCHOS Diamond Omega zaujme hlavně gigantickou operační pamětí o kapacitě 8 GB a dvojicí fotoaparátů vpředu i vzadu. Sekundární čočka vzadu slouží pro dvojnásobné přiblížení i efekt rozmazání pozadí. Sekundární čočka vpředu pak má za úkol pouze rozmazat pozadí – tady by vám teleobjektiv přidal pár kilogramů i roků, což není právě žádoucí.

ARCHOS Diamond Omega

Ačkoliv se produkty značky nubia i ARCHOS prodávají i na českém trhu a ačkoliv druhý jmenovaný dokonce prezentuje model Diamond Omega na titulní straně české mutace svého webu, v době psaní článku bohužel stále musíte spoléhat na zahraniční e-shopy, kde je k mání za 499 eur, tedy bezmála 13 tisíc korun. Na dostupnost na českém trhu jsme se před několika dny emailově ptali českého distributora ASBIS, avšak odpověď nedorazila ani více než týden od původního vydání (už ji neočekáváme a článek tak nebudeme aktualizovat).

4. místo: LG V30 s výsledkem 85,41 %

Po Apple iPhonu X a Huawei Mate 10 Pro se třetím telefonem globálního výrobce v žebříčku stává LG V30 . „Life’s good“ určitě platí i u levnějších modelů Q6 a zejména G6(+), kteří si od nás shodně odnáší 80,1 procenta, ale s vlajkovou lodí V30 si budete moci říkat „Life’s better“. Ta od posledně konečně dorazila i na náš trh a „pane“ vám může říkat za odvážných 25 tisíc.

LG V30

Oproti předchůdcům V10 a V20 se sice nebudete moci chlubit exotickým sekundárním displejem, ale vše ostatní lze hodnotit jako naprostou špičku. Ve srovnání s G6 si polepšíte zejména co se procesoru (Snapdragon 821 vs. Snapdragon 835) a displeje (IPS vs. POLED) týká. Třešničkou na dortu je pak hlavní 16Mpx fotoaparát, který disponuje rekordní hodnotou světelnosti f/1,6.

LG V30

Rozměry151,7 × 75,4 × 7,3 mm, 158 g
DisplejPOLED, 6" (1 440 × 2 880 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 2×2,45 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:38 hodin

Ačkoliv jsme recenzi LG V30 ještě nestihli vydat, případnou předobjednávku vám nebudeme vymlouvat. Naopak můžeme slíbit, že nekoupíte zajíce v pytli, neb jihokorejské LG od imaginárního detektoru lži odchází zcela bez poskvrny, když render zcela odpovídá realitě. I naše dosavadní poznatky z několikadenního testování jsou velmi pozitivní – detaily se dozvíte již velmi brzy.

3. místo: Xiaomi Mi MIX s výsledkem 85,67 %

Naposledy se ocitáme v zemi Rudého draka, když se dostáváme ke Xiaomi. Ačkoliv se nabízí novější Mi MIX 2, oproti předchůdci došlo ke zhoršení o necelá tři procenta, a tak si bronz odnáší Mi MIX první generace.

Xiaomi Mi MIX

Xiaomi Mi MIX 128 GB

Rozměry158,8 × 81,9 × 7,9 mm, 209 g
DisplejTFT IPS, 6,4" (2 040 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 821 MSM8996 Pro, 2×2,35 GHz + 2×1,6 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 400 mAh, doba nabíjení: 2:33 hodin

Xiaomi nejen odstartovalo novodobý trend ztenčování rámečku, ale vzbudilo povyk i svými nekalými marketingovými praktikami. Když se první Mi MIX dostal po představení do rukou novinářů, okamžitě vyšlo najevo, že Xiaomi na obrázcích velkou část rámečků vynechalo. A bohužel se nepoučilo – i druhou generaci bude zatěžovat stejná kontroverze. O jak moc velký rozdíl se v případě Mi MIX 2 jedná, když porovnáme avizovanou a skutečnou tloušťku rámečků? Bezmála 5 procent, což v našem TOP 10 dělí prvního od posledního!

2. místo: Samsung Galaxy Note8 s výsledkem 86,10 %

Zpět a naposledy do Jižní Koreje, tentokrát k tamnímu všeumělovi Samsungu. V důsledku hořících baterií Notu 7 (79,51 %) si vloni nejeden jeho zákazník zažil doslova horkou chvilku, ale při pohledu na letošní nabité portfolio není těžké zapomenout. Ačkoliv si v tenkosti rámečků skvěle vedly i dříve představené modely Samsung Galaxy S8 (85,45 %) a S8+ (85,99 %), stříbrnou medaili za druhou pozici v našem žebříčku udělujeme Samsungu Galaxy Note8 za fantastický výsledek 86,10 procent, přičemž zlato mu uniklo velmi těsně. Jediný výrazný kompromis, který budete muset strpět, tkví v nešikovně umístěné čtečce otisků prstů nahoře na zádech – k autentifikaci doporučujeme používat raději skener oční duhovky.

Samsung Galaxy Note8

Co dodávat ke žhavému (tentokrát snad ne doslovně) kandidátovi na telefon roku 2017 a nenosit dříví do lesa? Snad jen to, že může být váš za 27 tisíc korun a že si svoje umístění plnou měrou zaslouží, protože inženýři Samsungu museli oproti ostatním řešit šachtu pro stylus S Pen, telefon krátce po uvedení obdržel ocenění za nejkvalitnější displej vůbec a v neposlední řadě výrobce ve svých produktových materiálech mluví pravdu. Holt jiný kraj, jiný mrav.

Samsung Galaxy Note8

Rozměry162,5 × 74,8 × 8,6 mm, 195 g
DisplejSuper AMOLED, 6,3" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorExynos 9 Series (8895), 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:50 hodin

A vítězem se i tentokrát stává...

1. místo: Essential Phone s výsledkem 86,23 %

Prvotině společnosti založené tvůrcem Androidu Andy Rubinem věšíme na krk zlato a gratulaci doprovázíme obdivnými slovy. Sharp je totiž průkopníkem ve výrobě pokročilých displejů, a přesto se svým podobně konstruovaným AQUOSem S2 s výsledkem 78,87 % nesahá Essential Phonu ani po kotníky.

Essential Phone

Essential Phone

Rozměry141,5 × 71,1 × 7,8 mm, 185 g
DisplejTFT IPS, 5,71" (2 560 × 1 312 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 8×2,45 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor3 040 mAh, doba nabíjení: 2:03 hodin

Titanově-keramický Essential Phone se nyní oficiálně prodává v USA a Kanadě za nedávno sníženou cenu 499 dolarů, v přepočtu 11 tisíc korun, avšak krom obligátního DPH a cla musíte připočítat též poplatek za pronajmutí americké adresy, protože mimo zmíněné země jej prodejci neodesílají. Údajně se chystá uvedení i na britský trh, ale zatím se tak navzdory tomu, že Vánoce jsou minulostí, nestalo. PH-1, což je kódové označení Essential Phonu, má v nabídce i český e-shop Smarty.cz, ovšem cena tady činí vysokých 26 tisíc korun a dostupnost se aktuálně pohybuje kolem měsíce.

Najde se v roce 2018 odvážlivec, který Essential sesadí z trůnu?

Tabulka se všemi výsledky

PořadíModel telefonuVýsledek
1.Essential Phone86,23 %
2.Samsung Galaxy Note886,10 %
*Samsung Galaxy S8+85,99 %
3.Xiaomi Mi MIX85,67 %
*Samsung Galaxy S885,45 %
4.LG V3085,41 %
5.ARCHOS Diamond Omega (aka nubia Z17s)84,03 %
**UMIDIGI Z283,95 %
6.Huawei Mate 10 Pro (Porsche Design)83,57 %
*Huawei Mate 1083,53 %
**ASUS Pegasus 4S82,98 %
*Xiaomi Mi MIX 282,94 %
7.Sharp AQUOS Crystal X82,78 %
8.BLUBOO S8 82,23 %
9.Elephone S882,17 %
*Elephone P900081,62 %
10.Apple iPhone X81,58 %
OnePlus 5T81,53 %
Vivo V7+ (aka Vivo Y79)81,02 %
Honor V10 (aka Honor 9 Pro)81,01 %
OPPO R11s (Plus)80,75 %
Sharp AQUOS Crystal 280,37 %
Gionee M7 Power80,36 %
Vivo V7 (aka Vivo Y75)80,36 %
HOMTOM S9 Plus80,33 %
BLUBOO S8+80,25 %
vernee MIX280,24 %
**Allview X4 Soul Infinity Plus80,21 %
LG Q680,12 %
LG G6 (+)80,08 %
UMIDIGI CRYSTAL79,70 %
UMIDIGI S2 Pro79,68 %
Samsung Galaxy Note 779,51 %
MEIIGOO S879,27 %
DOOGEE MIX 279,23 %
MAZE Alpha X79,21 %
Huawei Mate 10 Lite79,14 %
Lenovo Vibe Z2 Pro79,12 %
HTC U11+79,03 %
OPPO F578,89 %
Sharp AQUOS S2 78,87 %
Leagoo KIICAAA MIX78,61 %
**vernee X78,57 %
Gionee M778,44 %
ARCHOS Sense 55S78,31 %
Huawei Mate 878,23 %
DOOGEE MIX Lite78,04 %
Vkworld Mix (Plus)77,96 %
Google Pixel 2 XL77,89 %
Ulefone MIX (aka Ulefone F1)77,66 %
DOOGEE MIX77,28 %
LG G277,16 %
Blackview S876,94 %
BLUBOO S176,47 %
MAZE Alpha76,30 %
OPPO R7 Plus76,24 %
Ulefone Future75,38 %
Sony Xperia XA1 Ultra74,42 %
Apple iPhone 7 Plus68,24 %
Apple iPhone 768,12 %
Apple iPhone 8 Plus68,00 %
Sony Xperia XZ167,67 %
Apple iPhone 866,25 %
Nokia 3310 (2001)15,56 %

 ) nová měření oproti tomu minulému
*) v číslovaném žebříčku se může umístit jen jeden, ten nejlepší model výrobce
**) založeno pouze na renderu, výsledek nutno brát s rezervou

Narazili jste na smartphone, který by v žebříčku figurovat měl, avšak nefiguruje? Přejete si, abychom přeměřili i nějaký další model, i když třeba nejde o adepta na umístění v první desítce? Nestyďte se nám dát vědět v diskuzi a my vás minimálně vyslechneme!

Diskuze ke článku
Manju
Hnus. Kvůli odolnosti a ergonomii rámečky chci. Ten displej s vyříznutím pro reproduktor vypadá jako nějaký zmetek se skupinou mrtvých pixelů. Kdyby raději vymysleli integrovaný mechanický kryt displeje nebo něco jako vysouvák. To ne, protože je to mnohem těžší než dělat tyhle nepodstatné pidi kroky, které akorát zvýší počet rozbitých displejů.
Petr
Prosím redakci o odpověď, jak máme chápat tuto větu?

Použité šestijádrové SoC Apple A11 potrápí i nejvýkonnější osmijádra, jakými jsou Snapdragon 835 od Qualcommu či Exynos 8895 od Samsungu.

A11 - 4204 - 10165
835 - 2055 - 6547
8895 - 2121 - 7101

Ten rozdíl ve výkonu je náskok minimálně 2-3 let.
Ondra
Díky za skvělý článek a hromadu práce, která se ta ním skrývá. (y)
TMR
Tímto se někdo při koupi zařízení někdo řídí? Jestli displej pokrývá 80 nebo 85% přední strany? Tolik práce s článkem a přitom taková blbost.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze