Jednotný nabíjecí konektor nechceme, potlačí inovace, tvrdí Apple

30
Jednotný nabíjecí konektor nechceme, potlačí inovace, tvrdí Apple
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Apple je jediným výrobcem mobilních telefonů, který má vlastní nabíjecí konektor
  • Snahu Evropské unie o sjednocení americká společnost kritizuje
  • Vyjde údajně dráž než případné výhody jednotného konektoru

Mnozí z vás si ještě velmi dobře pamatují dobu, kdy měl každý výrobce vlastní nabíjecí konektor. Aby toho nebylo málo, jeden výrobce dokázal mít na různých modelech různé konektory. Netřeba dodávat, že se nám všem doma hromadil nespočet později zcela nevyužívaných nabíječek. Tento chaos se rozhodla utnout Evropská unie, která vyzvala výrobce mobilních telefonů, aby sjednotili nabíjecí konektory. I stalo se a vybraným konektorem se stalo micro USB. Vše by mohlo mít krásný konec, kdyby na světě nebyl Apple, který si stále razil svou cestu a přizpůsobit se nehodlal.

Roky plynuly a takřka jednotný standard v podobě micro USB byl nahrazen modernějším a především oboustranným USB-C. Zdálo se, že na něj uslyší i Apple. Ten totiž USB-C využil v Macboocích a dokonce i nejnovějších iPadech. Poslední metou se tak zdály být iPhony. Ty však i v poslední generaci nadále nabízejí konektor Lightning. Začátkem letošního roku Evropský parlament provedl změnu návrhu zákona, který by nařizoval jednotný nabíjecí konektor jako nezbytnost.

Dle informací reuters.com se proti tomuto jednání ohradil Apple. Jako důvody, proč hodlá zachovat svůj vlastní konektor, uvádí, že jednotnost potlačí inovace a bude problematická pro koncové uživatele. Apple se rozhodl nechat si vypracovat vlastní studii, která ukázala, že náklady na změnu konektoru se vyšplhají na 1,5 miliardy eur. Oproti tomu přínos jednotného konektoru má být v rámci životního prostředí pouze ve výši 13 miliónů eur. Kolem konektoru Lightning se za dlouhá léta vytvořit široký ekosystém produktů a příslušenství. Pokud by Apple přešel na USB-C, mnoha uživatelům by doma zůstalo příslušenství, které by dále nemohli využívat.

Evropská komise by měla v horizontu několika málo týdnů předložit vlastní studii zabývající se jednotným konektorem, jeho dopady a výhodami. Bude zajímavé sledovat, zda se skutečně někdy dočkáme jednotného konektoru. Současný postoj Applu však naznačuje, že se s Lightningem jen tak loučit nebudeme.

Diskuze ke článku
End
Přišli by o zisk nic víc v tom nemá cenu hledat, je to Apple.
Lukáš
Apple spolu s ostatními výrobci stojí za vývojem usbc, takže i oni ho postupně nasazují. Pouze natahují dobu po kterou mohou prodávat příslušenství s proprietálním konektorem a na tom rýžují. Dnes už je lightning technologicky nedostatčný jak pro rychlé nabíjení, tak pro datové přenosy. Sice je mechanicky odolný, ale to usbc také. Takže jako u většiny věcí si zákazníci musí počkat až je Apple dostatečně vydojí a poté nastoupí několik let stará novinka. Wow.
Marky Mark
Spíš potlačí zisky. lidi by nekupvali jejich předražený příslušenství.
Jiří
Jdu na stránky toho slavného proklínaného Applu a tam jsou nabíječky s USB-A a USB-C. To, jestli do toho píchnu kabel, co má na druhém konci USB-C nebo lightning je snad jedno. Beztak vždycky odejdou, nový kvalitní za stovku v IKEA a je jich potřeba víc (doma, práce, auto atp.). Nemluvě o tom, že třeba Galaxy S9 nebo Tab S6 mi s chutí odmítá příslušenství z AliExpressu, protože prostě může.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze