Jak si vede TSMC a Samsung ve výrobě polovodičů?

5
Jak si vede TSMC a Samsung ve výrobě polovodičů?
Fotografie: TSMC
  • TSMC plánuje vybudovat velkou továrnu v USA
  • Tržní podíl společnosti Samsung se dle průzkumu TrendForce snížil

Výrobci polovodičů hrají zásadní roli nejen v segmentu chytrých telefonů, ale i mnohé další elektroniky, včetně té, kterou najdeme v automobilech. Mezi ty nejvýznamnější přitom jednoznačně patří tchajwanské TSMC, které je zodpovědné například za produkci čipsetů Apple, velkým hráčem je však také Samsung.

Právě jihokorejský Samsung si podle průzkumu společnosti TrendForce, na kterou se odkazuje businesskorea.co.kr, drží 15,5% tržní podíl během třetího kvartálu letošního roku, což je méně, než bylo ve druhém (16,5 %) i prvním čtvrtletí (16,3 %) téhož roku. Poslední čtvrtletí roku 2021 přitom Samsung držel 18,3% podíl na trhu s polovodiči. TSMC si naopak polepšilo, ve třetím čtvrtletí letošního roku se těší z 56,1% podílu na trhu, v posledním čtvrtletí minulého roku to bylo 52,1 %. TSMC navíc plánuje postavit velkou továrnu v americké Arizoně, do které chce zainvestovat v přepočtu astronomických 921 miliard korun.

Diskuze ke článku
Janek Fanek
Janek Fanek
Pokud jde stavbu nové továrny v USA, o to samé se snaží firma Samsung. Cíl je jasný: jenom já a nikdo jiný nebude mít čipy. Samozřejmě musí přijít odpověd, "vlastní výroba", hlavně rozvojové země, Čína, Indie, Rusko Je zřejmé, že pokračuje rozdělení světa do nesmiřitelných bloků, kdy vzájemný výhodný obchod končí a nastupuje
tvrdá ideologie bez hranic. To postihne zejména obyčejné občany a povede k napětí, které může skončit likvidací planety Země. Bohužel většina občanů nechápe, že takovou politickou reprezentaci lidstvo nepotřebuje.
Pc Wifi
Pc Wifi
Naposledy upraveno: 13. 12. 2022 09:31
taiwan a korea delaj fabriky v USA, americky Intel chce stavet v EU... Skoda ze jen ten Intel...

ten blekotal co psal 1 reakci, pobavilo :o))) ale po ránu to neprehanet s tim šňupáním...
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Hmm TSMC jede a to se mi líbí ale zároveň nelíbí že Samsung upadá, snad se to za dva roky zlepší.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze