Jak se z iOS 10 vrátit zpět na iOS 9 (návod)

16

Nový systém iOS 10 vydal Apple v ostré verzi již před měsícem. Někteří uživatelé si ale stále nemohou zvyknout na nový styl odemykání, který je značně závislý na dobré funkčnosti senzoru Touch ID. Pokud jste se s novým odemykáním nesžili ani vy, nejspíš vás bude zajímat návod, jak se vrátit zpět na předchozí verzi systému. Není to nic složitého.

Je tomu již měsíc, co vyšla nová verze mobilního operačního systému Applu s označením iOS 10. Aktualizace se dočkala poměrně dobrého přijetí, protože novinky v desáté velké verzi iOS jsou zajímavé a systém je velice stabilní i dobře optimalizovaný. Jedna kontroverzní novinka ale součástí nového iOS přeci jen je, a to nový styl odemykání, který nemusí vyhovovat každému.

Po letech, kdy byly iPhony i iPady odemykány známým gestem přetažení prstu po displeji (slide to unlock), Apple nyní přišel s odemykáním čistě skrze tlačítko Home, resp. senzor otisku prstu Touch ID, který je na tomto tlačítku umístěn. Toto řešení nemusí vyhovovat každému. Zvláště první generace Touch ID nefunguje stoprocentně a pokud má uživatel například vlhké či mastné prsty, senzor obvykle nereaguje. V takovém případě lze samozřejmě zadat číselný kód a čtečku tak obejít, jenže než se pole pro zadání kódu objeví, bohužel to nějakou tu chvilku trvá. Telefon musí nejprve vyhodnotit, že se do něj neúspěšně pokoušíte dostat přes Touch ID a až poté vám zadání kódu nabídne. Ještě v iOS 9 přitom stačilo přejet po displeji a kód bylo možné zadat okamžitě.

Touch ID

TIP:

Pokud jste si na nový styl odemykání dosud nezvykli a vadí vám natolik, že byste iOS 10 nejraději vyměnili za starší iOS 9, dobrou zprávou je, že to lze. Ještě před tím si zkuste odemykání alespoň částečně ulehčit dle našeho návodu, ale pokud vám nebude vyhovovat ani tak, přinášíme manuál, jak provést tzv. downgrade na iOS 9.

Důležitou informací je, že postup bude fungovat jen do té chvíle, než Apple přestane podepisovat verze iOS 9. Pak již bude iPhone instalační balíčky iOS 9 identifikovat jako nežádoucí a nainstalovat je nebude možné. Pokud jste se tedy pro odchod z iOS 10 rozhodli, neváhejte příliš dlouho.

Záloha

Nejprve je důležité, abyste své zařízení patřičně zazálohovali. Nejjednodušší je zálohovat do iCloudu, čehož dosáhnete spuštěním nabídky Nastavení –> iCloud –> Zálohování. Odtud můžete zálohu ručně spustit a na displeji již uvidíte její průběh. Proces obvykle trvá jen pár minut. Nezapomeňte, že k tomuto způsobu zálohování budete potřebovat připojení k Wi-Fi.

Zálohování iCloud

Zálohovat lze rovněž přes kabel, za pomoci počítače a softwaru iTunes. V takovém případě je nutné připojit zařízení přes Lightning kabel, spustit iTunes a na kartě s vaším zařízením vybrat možnost Zálohovat do iTunes.

Když proces zálohování proběhne, máte jistotu že o svá data nepřijdete. Problém ovšem je, že data ze zálohy lze vždy obnovit jen na zařízení se stejnou verzí operačního systému. Pokud se tedy budete vracet na iOS 9, zařízení obnovíte do původního stavu jen v případě, že máte v iTunes či v iCloudu dosud uloženou starší zálohu z doby, kdy vašem zařízení ještě běželo na iOS 9. Jestliže máte zapnuté automatické zálohování, jistě patřičnou zálohu najdete. Pokud ne, budete muset počítat s tím, že po downgradu bude iPhone ve stavu, v jakém jste ho koupili. Budete si tedy muset znovu nainstalovat všechny aplikace a systém si znovu přizpůsobit svým preferencím.

Stažení patřičného .ipsw souboru

K instalaci iOS 9 budete potřebovat speciální soubor ve formátu .ipsw, který můžete stáhnout například na tomto odkazu. Instalujte nejnovější verzi iOS 9 s označením 9.3.5. Pokud máte starší iPhone, u něhož Apple rozlišuje GSM a CMDA modely, stahujte verzi pro GSM. Verze pro iPad se pak liší v závislosti na model a vybavení SIM kartou. Pokud máte iPad, který má skrze SIM kartu přístup k mobilním datům, stahujte verzi označenou „Cellular“.

Režim zotavení a downgrade

Stažený .ipsw soubor mějte připravený a mezitím je nutné uvést své iOS zařízení do režimu zotavení. Nejprve v zařízení vypněte službu Hledat iPhone (Nastavení –> iCloud). Následně své zařízení vypněte a za stálého držení tlačítka Home ho připojte kabelem k počítači. Jakmile se na displeji zařízení objeví hláška „Připojit k iTunes“, tlačítko můžete uvolnit. V iTunes vám zároveň vyskočí upozornění, že se zařízení ocitlo v režimu zotavení.

Nyní již postačí využít klávesovou zkratku option+alt (na PC shift+alt), zároveň klepnout na možnost Obnovit a následně zvolit .ipsw soubor, který jste si v minulém kroku stáhli.

Obnova ze zálohy

Obnovení zálohy iCloud

Po několikaminutové instalaci vás již zařízení přivítá známou světlou obrazovkou s nápisem „Hello“. Postupně se tedy dostaňte až k obrazovce s možností obnovení ze zálohy a zvolte příslušnou zálohu. Obnovení je možné provést opět i skrze iTunes, přičemž stačí připojit iPhone či iPad k počítači a v iTunes zvolit danou možnost na kartě zařízení. Samotné obnovení může v závislosti na objemu souborů trvat i několik desítek minut. Pokud zálohu obnovujete z iTunes, zařízení v žádném případě neodpojujte.

Jak již bylo řečeno, pokud jste patřičnou zálohu pro iOS 9 neměli, bude nutné iPhone či iPad kompletně nastavit a všechny aplikace znovu stáhnout.

Diskuze ke článku
kubs
toto je úplna volovina..prečo by som mal prechádzať na staršiu verziu systému..aj tak raz budem musieť používať systém novší..keď mi niečo nevyhovuje, tak to nebudem predsa používať..prečo by mi mal niekto vnucovať ako odomknúť displej? Pokiaľ to nejde nastaviť podľa mojich predstáv, tak dovidenia
Pietor
na iPad air by to chtělo zpátky iOs 8.4 nebo 7.3
pepa
:-D :-D :-D
heft
no a za nějaký měsíc příjde Apple v aktualizaci se super funkcí a tím nebude nic jiného, než vrácení možnosti na kterou byli všichni zvyklí z minulých verzí :-) tomu se říká změna za každou cenu. kdo se neunáhlil a počkal na ohlasy jaká je desítka, nemusí řešit podobné návody. tohle je stejně pro běžného uživatele iphonu už trochu složitější, ten raději zatne zuby a příjme "novinku" hlava nehlava.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze