Jak se používají Google Glass XE2: video a uživatelské zkušenosti

Google Glass jsou světovým pojmem a přístrojem, který mnohé fascinuje. Ukazuje, jak bude vypadat budoucnost? Nebo jde o slepou uličku? Každopádně jde o zajímavý technologický koncept, který jsme nyní mohli opět vyzkoušet, tentokrát už v podobě druhé generace Google Glass Explorer Edition 2 (XE2) a zde jsou naše dojmy a zkušenosti z používání.

Vloni v létě jste si na mobilenet.cz mohli přečíst naše vůbec první dojmy z Google Glass Explorer Edition které jsme si tehdy krátce vyzkoušeli. V závěru loňského roku Google vydal mírně aktualizovanou druhou generaci s názvem Explorer Edition 2. A slovíčko mírně je na místě. Obě generace jsou totiž na první pohled úplně stejné a liší se jen v maličkostech.

Google Glass XE2

Rozdíly oproti původní verzi Google Glass

  • Google Glass XE2 mají nově mono sluchátko, připojitelné přes microUSB konektor na brýlích.
  • Procesor zůstal stejný, ale místo revize 3 přináší revizi 4.
  • S Google Glass XE2 dostanete tmavé sluneční polarizační brýle, původní průhledné ale již nikoliv.
  • Druhá generace poskytuje kompatibilitu pro dioptrické brýle, které si nacvaknete na Google Glass.
  • Kontrukce by měla být o něco odolnější.

A to je opravdu vše, další změny nehledejte.

Technické specifikace Google Glass XE2

Procesor OMAP 4430 revize 4, dvoujádrový
RAM 1 GB
Vnitřní paměť 16 GB
Displej projektor s rozlišením 640 x 380 px
Baterie 570 mAh
Fotoaparát 5 Mpx, nahrávání videa v rozlišení 720p
Připojení microUSB konektor, Wi-Fi, Bluetooth
Hmotnost 50 gramů
Cena 1500 USD

TIP: Pokud vás zajímá podrobný popis Google Glass včetně toho, jak se ovládají a jak fungují, určitě nepřehlédněte náš podrobný článek s videopohledem z minulého roku. Nyní se vám pokusíme zprostředkovat spíše dojmy z používání.

Futuristicky a elegantně

Stejně jako první generace, jsou i současné brýle krásně lehké a s 50 gramy neváží o moc více, než klasické sluneční brýle. Na hlavě sedí perfektně a nijak neomezují, na nose rovněž sedí dobře. To samé platí i v případě, že si na brýle nacvaknete sluneční clonu.

Google Glass XE2 – ta pravá mobilní budoucnost?

Design se nezměnil, a to je dobře. Brýle jsou elegantní a minimalistické a na první pohled futuristické. Dost k tomu přispívá neobvyklá pravá část s fotoaparátem a projektorem, díky které člověk s brýlemi vypadá trochu jako kyborg. Řada lidí si neobvyklých brýlí na ulici vůbec nevšimne, na druhou stranu celá řada kolemjdoucích, kteří s vámi naváží oční kontakt, zpozorují, že je něco jinak a brýle si prohlíží. A technologií znalí uživatelé hned vědí, o co běží a se zájmem a úsměvem si vás prohlíží. A tak to ještě nějakou dobu zůstane, obzvláště v Evropě, kde je člověk s Google Glass opravdovou raritou.

K brýlím dostanete také praktické látkové pouzdro s tvrdou částí pro lepší ochranu, tmavá sluneční polarizační skla, nabíječku a nově mono sluchátko.

Projektor je to nejdůležitější

Jako displej slouží projektor s rozlišením 640 x 380 pixelů, který obraz promítá na skleněný hranol, který je nejvýraznější částí Google Glass. Hranol se musí nacházet mírně nad úrovní vašeho pravého oka tak, aby vám nevadil v běžném výhledu, a zároveň abyste nemuseli příliš zvedat oči při pozorování displeje. Zaostření na něj je v prvních chvílích trochu nezvyklé, vzdálenost od oka si ale můžete regulovat díky kloubu, na kterém se modul s projektorem nachází. Velmi brzy si ale lze zvyknout a poté už z něj velmi přirozeně čerpáte informace. Displej je dobře viditelný i venku, jas je regulován automaticky. Problém v praxi nastává například s bodovými světly, proti kterým se například díváte, přitom celkově je v místnosti málo světla. Pak je jas nastaven na nízkou úroveň a na displeji není nic moc vidět. Většinou ale regulace funguje dobře a používání je komfortní.

Skrze lebku nebo sluchátko

Problémem první generace Google Glass byl přenos zvuku skrze lebeční kost, který zdaleka nevyhovoval každému. Kvůli odlišným tvarům hlavy nemuselo zařízení pro přenos zvuku u každého na lebeční kost ideálně přiléhat a přenos zvuku tak u někoho nebyl dobrý, navíc v tichých prostředích okolí slyší veškeré zvuky. Tento neduh přetrvává i u druhé generace, která rovněž umožnuje přenos zvuku přes lebeční kost, Google však přidal pomůcku pro ty, kterým právě původní systém nevyhovuje. Řešením je mono sluchátko s elegantním logem Glass, které si zapojíte do microUSB konektoru brýlí. Sluchátko má zabudovaný nastavitelný systém opory v ušním boltci, takže sedí opravdu velmi pohodlně. Jen se musíte smířit s tím, že je vkládání sluchátka do ucha při každém nasazení brýlí zdržující a samozřejmě ani nevypadá tak dobře, když vám z brýlí ještě „plandá“ sluchátko. Ke Google Glass si lze nově připojit dokonce i stereo sluchátka.

Nové sluchátko

Ani se sluchátkem ale zvuk není ideální, například na rušné ulici jsme měli problém při telefonickém hovoru i hangout přenosu druhou stranu slyšet a paradoxně hlasitější byl přenos právě přes lebeční kost. Záleží tedy na preferenci každého a také na prostředí, ve kterém se nacházíte. Rozhodně nelze říci, že sluchátko je velkým posunem v před a že bude automaticky vyhovovat všem více, než přenos zvuku přes lebeční kost. Je ale dobře, že se Google snaží zlepšovat uživatelský komfort tam, kde vidí slabiny.

Ovládání brýlí je stejné, jako v případě první generace, stále zde tedy máme dotykovou plochu na pravé straně a aktivaci brýlí záklonem hlavy. Podobu menu a způsob ovládání jsme vám ukázali při našem předchozím testování Google Glass. Hlavně ale budete potřebovat hlas. To je totiž ten nejzajímavější a zároveň nejzrádnější způsob používání Google Glass. Ty jsou totiž zatím určeny pro USA a česká jména, názvy míst a vůbec reálie jim činí velký problém. V ČR tak lze ovládat hlasem spíše obecné funkce, říci „take a picture“ pro vyfocení snímku a podobně. V angličtině lze ale pohodlně odpovídat na zprávy a hlasem ovládat v podstatě vše, co je v Glass důležité.

Aplikace přímo před vašima očima

Vše se dnes točí kolem aplikací a Google Glass nejsou žádnou výjimkou. Google aplikacím pro Glass říká nápaditě Glassware a má pro ně vlastní obchod, který procházíte na obslužné aplikaci MyGlass, kterou lze nainstalovat na Android nebo iOS. Pomocí ní můžete kromě instalace a konfigurace aplikací také zjistit stav brýlí a jejich polohu. Hlavně ale skrze ni celé brýle konfigurujete. Například si zde přidáte oblíbené kontakty, kterým poté můžete z brýlí volat a provádět s nimi další interakce, protože kompletní telefonní seznam v brýlích ještě procházet nelze.

Podoba aplikace MyGlass na Nexusu 10

Co se Glassware týče, je nabídka zatím omezená, ale stále se rozrůstá. Velmi užitečné už jsou předinstalované aplikace v Google Glass, kde nechybí ani Gmail či chytré karty Google Now. Přímo před očima máte aktuální stav letu, když spěcháte taxíkem na letiště a další využití jsou nasnadě. Tuto funkci společně s mapami a navigací používáme nejčastěji, velmi návykové jsou také rychlé dotazy pro Google, a to jako vyhledávání webů, tak kontextové dotazy na počasí, aktuální čas ve vybraném městě nebo například vědomostní dotazy typu „jak vysoká je určitá hora“.

Nechybí ale ani Facebook, interaktivní aplikace pro hledání golfových hřišť a také zpravodajské aplikace, které vám přímo před oči hází aktuální dění ve světě bez toho, abyste museli kontrolovat mobilní telefon. Velmi zajímavé jsou také kontextové karty, které se objevují poblíž památek a zajímavých míst, kterých je v Praze velké množství. Na displeji se vám objeví například informace o Národním muzeu, které se nachází blízko vás a můžete si nechat hlasově přečíst jeho historii. Pro turistické použití to tak není vůbec špatné.

Když už jsme u těch map, řada lidí vidí jako ideální použití Google Glass jako šikovnou navigaci do auta. A do značné míry je to pravda. Pokyny máte přímo před očima a je praktické, že displej po čase zhasne a nic neodvádí vaši pozornost od řízení. Pokud se blíží změna směru, displej se rozsvítí a objeví se navigační informace. V této chvíli to ale rušivé být může a musíte si na tento způsob podávání informací „přímo před vašima očima“ zvyknout. Google Glass jsou vůbec hodně zajímavé právě pro použití v autě, kdy ruce dělají něco jiného. Funkce ovládáte hlasem a mnoho záležitostí vyřídíte bez toho, abyste spustili oči ze silnice. Je potřeba být ale hodně opatrný, přeci jen displej je hodně blízko a po přeostření na něj je pozadí rozostřené a nemusíte tak rychle rozpoznat nebezpečnou situaci.

Baterie je slabinou

Výdrž baterie je stejná, jako v případě první generace, kterou jsme testovali v létě. V žádném případě nemůžete čekat náročné používání po celý den. Pokud se omezíte na občasnou interakci, vyřízení e-mailu a využití Google Now nebo zpráv a Google Glass spíše budete využívat jako nástroj pro okamžité přijímání notifikací, vydrží vám celý den. Intenzivnější používání displeje ale rychle baterii vyčerpává, a pokud do toho přidáte focení a natáčení videa, můžete se s baterií rozloučit po půl dni nebo klidně i dříve. V průběhu našeho testování jsme například jeden den museli nabíjet čtyřikrát.

Třetí oko na hlavě

Ano, opravdu bez nadsázky jde o třetí oko na vaší hlavě, které vidí to samé, co vaše dvě vlastní oči. Zaznamenávat tímto způsobem váš vlastní život je někdy hodně fascinující, ostatně majitelé kamerky GoPro by mohli vyprávět. Nemusíme ale chodit tak do extrémů, i každodenní život vaším pohledem může být mnohdy zajímavý.

TIP: Minulý rok jsme otestovali také první generaci Google Glass. Přečtěte si naše dojmy a podívejte se na videopohled

Google Glass Explorer Edition verze 2 disponují 5Mpx fotoaparátem a ne, rozlišení ani kvalita snímků nejsou tím primárním, o co tu jde. Rychlost, pohotovost a jednoduchost - to jsou silné zbraně Google Glass jakožto fotoaparátu. Kvalita snímků sama o sobě není nijak dobrá. Za dobrých podmínek jsou snímky ucházející, s ubývajícím světlem však kvalita rapidně klesá a v podstatě jakýkoliv smartphone od renomované značky střední třídy fotí lépe. Zdaleka ne ale tak rychle. Jak můžete s Google Glass vyfotit fotografii?

  • Aktivováním brýlí pohybem hlavou - vyslovením "Ok, Glass" a následně "take a picture". To ale není příliš rychlý a pohotový způsob, v rušném prostředí ani příliš spolehlivý.
  • Vyhledáním karty Take a picture v menu pomocí boční dotykové plošky a potvrzením;
  • Stisknutím spouště na Google Glass - snadný a spolehlivý způsob;
  • Mrknutím pravého oka - nová experimentální funkce dodaná updatem v prosinci je velmi návyková, i když ne vždy spolehlivá. Stačí mrknout pravým okem, počkat na zvukové potvrzení a snímek je v Glass.
Takto fotí Google Glass

Zdaleka největším problémem je zpočátku zjistit, co vlastně fotíte. Google Glass totiž scénu nezobrazují a ukáží vám pouze krátký náhled výsledného snímku. Po pár dnech už ale zhruba víte, co přesně zabíráte a fotky více méně odpovídají tomu, co jste chtěli zabrat. Musíte se také naučit hlavu držet rovně, jinak budete mít problém s horizontem a zejména při focení nepohybovat hlavou. Google Glass mají malý čip a nijak světelnou optiku, takže v případě zhoršených světelných podmínek volí delší expoziční časy, u kterých snadno dochází k rozmazání.

Po vyfocení snímků je možné je okamžitě sdílet na Google+, Facebook či Twitter, ale v Gmailu nebo MMS zatím poslat nejdou. Samozřejmě si ale můžete zapnout automatické zálohování do vašeho Google+ profilu, a protože brýle se samy umí připojit na Wi-Fi, nebude to ždímat baterii vašeho smartphonu. Pokud jste staromilci, můžete si fotografie zkopírovat kabelem díky microUSB konektoru.

Celovečerní film na jedno nabití

Video je nahráváno v rozlišení 720p a jeho pořízení je možno rovněž aktivovat hlasem, v takovém případě se ale nahraje pouze 10 vteřin. Pokud ale během této doby stisknete spoušť fotoaparátu na Google Glass, limit se deaktivuje a vy můžete nahrávat klidně půl hodiny v kuse. Vzhledem k omezené životnosti baterie si horko těžko natočíte celovečerní film, na jedno nabití lze v kuse natočit zhruba hodinu, maximálně hodinu a půl záznamu. Praktické je, že v průběhu natáčení videa zobrazují Glass to, co zabírají a rovněž vidíte zbývající/uplynulý čas. Mnohem lépe se tak orientujete v tom, co přesně natáčíte.

Google Glass XE2 (testovací video) – exteriér, 720p

Google Glass XE2 (testovací video) – interiér, 720p

Letos už ostrá verze

Google Glass jsou i na začátku roku 2014 futuristický, inovativní a neobvyklý produkt, který ukazuje, jak by mohlo v budoucnu vypadat spojení s on-line světem bez toho, abyste museli cokoliv držet v ruce nebo rukama ovládat. Má svoje mouchy, mezi které stále řadíme zvuk a výdrž baterie, vývoj jde ale rychle dopředu a do prodejní verze může vše Google ještě výrazně změnit a vylepšit. Přeci jen jde stále o prototyp a nefinální produkt, což je potřeba mít celou dobu na paměti.

Google Glass by se měly začít veřejně prodávat už v tomto roce, zatím ale není znám žádný bližší termín, informace o trzích, ani ceně. Lze ale očekávat že cena bude určitě nižší, než stávajících 1 500 dolarů.

TIP: Pokud vás zajímá podrobný popis Google Glass včetně toho, jak se ovládají a jak fungují, určitě nepřehlédněte náš podrobný článek s videopohledem z minulého roku.

Diskuze ke článku
Michal
Krásný konec videa - zda se o tyto data bude starat Google, zatím to vypadá, že spíše ano - soukromí jde do ..... tam kde slunce nesvítí :D
Jinak nevím, ale řekl bych, že z tohodle budou mít doktoři radost - to bude šilhavých :D
5180
Uff, tak to je podobný nesmysl jako tzv. "chytré" hodinky.
Ip Man
Moc hezký video, velmi objektivní a nezaujatý komentář, dalo by se říct že podobný názor na tyhle brýle mám i já. Každopádně to chce ještě trochu času, zatím to je stále ve zkušebním provozu jak po stránce technické, tak i po stránce designu, mě osobně se moc nelíbí ta baterie za tím uchem, a samozřejmě se nesmí zapomínat i na lidi co už nosí svoje dioptrické brýle, aby bylo možné si vybrat takové brýle které se líbí nám a né Googlu. Pomalu ale jistě začíná éra takzvané nositelné elektroniky jako jsou např hodinky, náramky no a pak tyhle brýle, a Google chce být u toho. Je to jenom začátek kde Google ukáže směr kudy se vydat, a pak už jen bude prodávat licence ostatním, takže si časem můžeme třeba představit brýle Samsung Galaxy Eyeglass.
s
Zajimave, hudba budoucnosti. Realne vyuziti si dokazu predstavit tak mozna ve spojeni s projektorem na nejakem jednani ci prednasce. Nebo taky ta navigace na kole, v aute...kdyz jdupesky tak urcite mobil. No a taky foceni a nataceni bez nutnosti cokoliv drzet zni fajn. Pokud se to dotahne do konce a vymysli se co s tim tak to muze byt zajimave a nekomu i uzitecne. Ale nic pro me :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze