Jak odstranit nežádoucí odkazy z Googlu?

6

Zhruba před třemi týdny nařídil Evropský soudní dvůr společnosti Google, aby odstranila z výsledků vyhledávání ty odkazy, které nějak poškozují konkrétního uživatele – buďto nepravdivými nebo zastaralými informacemi. Nyní Google uvádí tuto možnost do praxe.

Celý spor má kořeny na konci devadesátých let, kdy se Španěl Pan Mario Costeja González dostal do finančních problémů, které skončily dražbou jeho majetku. O této události informoval i místní web. A ačkoli byly dluhy už dávno uhrazeny, na webu stále existuje informace o události a prostřednictvím Google vyhledávání byla snadno přístupná.

V Googlu budou muset do výsledků vyhledávání zahrnout jiné zájmy, což je přelomové rozhodnutí.

Po sérii sporů s vydavatelem webu i španělskou pobočkou Googlu skončil případ u Evropského soudního dvora, který vydal přelomové rozhodnutí. Více si o jeho rozhodnutí můžete přečíst zde. Pokud se vám dlouhý právní dokument nechce číst, pak pro vás shrneme základní body.

  • Právo na ochranu soukromí a ochranu osobních údajů spadá na bedra provozovatele vyhledávače, a to i v případě, že jenom odkazuje na další weby.
  • Pokud jsou splněny určité podmínky, musí vyhledávač vymazat odkazy vedoucí k informacím o určitých osobách. Nárok však neplatí automaticky, například u politiků může převážit veřejný zájem nad informace.
  • Rozhodnutí se týká i zahraničních vyhledávačů, stačí když mají v daném státě pobočku. V případě Googlu jde i o Českou republiku.
Vše začíná vyplněním jednoduchého formuláře.

Jak tedy postupovat, pokud například chcete odstranit odkazy na nežádoucí informace o své osobě? První krok je informovat vyhledávač. Google pro tyto případy zřídil formulář, kam postačí zadat své jméno, dotčené odkazy a kopie dokumentů prokazující totožnost. Pakliže Google uzná, že splňujete příslušná pravidla, vyjde vám vstříc. V opačném případě skončí spor u soudu.

Zdroje: theverge.com, support.google.com