Jak fotí Lenovo Moto Z s modulem Hasselblad? (galerie)

28

Do redakce nám dorazila zajímavá novinka, která se před pár dny usídlila na tuzemském trhu. Řeč je o Lenovu Moto Z, které zaujme kupříkladu extrémně tenkou konstrukcí a také doplňkovými moduly Moto Mods. Jedním z nejzajímavějších je modul Hasselblad, na jehož schopnosti se podíváme právě nyní.

Lenovo přišlo s nápadem vytvořit, podobně jako LG, částečně modulární smartphone. Společnost však nenásledovala princip projektu ARA, kde si můžete vyměnit téměř cokoli, ale vsadila na možnost dosadit přídavné moduly, které rozšíří funkčnost zařízení. A přesně tento princip se snaží využít model Moto Z, který právě dorazil k nám do redakce. Zřejmě nejzajímavějším kusem příslušenství je modul, na kterém se podílela švédská společnost Hasselblad.

Lenovo Moto Z - Moto Mods Hasselblad

Pro mnohé z vás jistě není tato firma neznámá, jedná se o předního výrobce kvalitních fotoaparátů. Ceny takových (středoformátových) fotoaparátů dosahují až několik set tisíc korun, v nabídce si však vyberete i pokud máte přebytečný milion korun navíc. Věhlas společnosti dokládá i to, že fotoaparát této značky se účastnil první cesty na Měsíc.

Ve spolupráci se společností Hasselblad vznikl modul, kterému Lenovo přezdívá Hasselblad True Zoom. Jeho cena naštěstí k milionu nešplhá, i přesto si však musí případný zájemce přichystat téměř 9 tisíc korun. Pokud vás zajímá, co za své finance dostanete, jste na správném místě.

Obsah základního balení

  • modul Hasselblad
  • kožené pouzdro
  • stručný manuál

Jak fungují Moto Mods?

Princip propojení Moto Mods spolu s Moto Z je vždy stejný. Moto Mods představuje kus příslušenství, které se s mobilním telefonem řady Moto Z spojí pomocí magnetů, jež se nacházejí po celé zadní ploše. Vždy dojde ke spoji dvou pozlacených ploch s piny, které se starají o komunikaci mezi modulem a mobilním telefonem. Jedinou výjimku tvoří zadní ochranné kryty, které piny pro komunikaci z logických důvodů nepotřebují. Zadní strana modulů však zůstává téměř vždy beze změny, rozměry pak přesně kopíruje výšku i šířku zadního krytu mobilního telefonu z řady Moto Z.

Lenovo Moto Z

Právě magnetické uchycení je jeden z nejzajímavějších způsobů spojení, magnety jsou dostatečně silné, uživatel přitom nemusí nic složitě párovat ani nastavovat. Moduly jsou kompatibilní s celou řadou Moto Z a Lenovo navíc deklaruje, že tomu tak bude po dalších 5 let vývoje nových generací.

Hasselblad True Zoom

Modul Hasselblad True Zoom je v podstatě přídavný digitální fotoaparát, který s propojeným smartphonem komunikuje právě skrze piny na zadní straně modulu. Na pohled se jedná o speciální grip, který z mobilního telefonu vytvoří digitální fotoaparát, funkčnost tomu pak naprosto odpovídá. Modul se s telefonem spáruje automaticky pro přiložení, energii čerpá přímo z mobilního telefonu, vlastní akumulátor nenabízí.

Lenovo Moto Z - Moto Mods Hasselblad

Tělo o velikosti 152,3 × 72,9 × 9,0 až 15,1 milimetrů a je tvořeno převážně plastovými materiály, i díky tomu je docíleno nízké hmotnosti 145 gramů. Na těle modulu nalezneme jen dva ovládací prvky – malé tlačítko pro spuštění fotoaparátu (a vysunutí objektivu) a také standardní posuvník pro aktivací optického zoomu, který je kombinovaný s dvoupolohovou spouští. Na okamžik se pozastavíme u tlačítka pro zapnutí a vypnutí. Tlačítko je poměrně nepříjemně zapuštěno a aktivace je tak složitější, na druhou stranu se nemusíte obávat, že byste kameru spustili omylem. Tlačítko pro ovládání optického zoomu funguje bez problémů a je přímo na dosah ukazováčku vaší pravé ruky.

Modul Hasselblad je anatomicky tvarovaný, snadnému úchopu modulu napomáhá vyvýšená plastová část, respektive ergonomický grip. Na přední straně dominuje kromě samotného objektivu také průchod Xenonového blesku a logo společnosti Hasselblad, díky čemuž je pocit z držení klasického fotoaparátu téměř kompletní.

Parametry

Celou dobu se bavíme o fotoaparátu, nebude tedy od věci podívat se na jeho specifikace, které si srovnáme se schopnostmi integrovaného fotoaparátu Lenova Moto Z.

Hasselblad True Zoom Lenovo Moto Z
Rozměry 152,3 × 72,9 × 9,0 až 15,1 mm 153,3 × 75,3 × 5,2 mm
Hmotnost 145 gramů 136 gramů
Rozlišení 12 Mpx (4 000 × 2 992 px) 13 Mpx (4 160 × 3 120 px)
Typ senzoru BSI CMOS ?
Velikost snímače 1/2,3" ?
Velikost pixelu 1,55 um ?
Světelnost objektivu f/3,5 až f/6,5 f/1,8
Optický zoom 10× ne
Digitální zoom
Blesk Xenonový blesk duální LED dioda
ISO Auto, 100, 200, 400, 800, 1 600, 3 200 Auto, 100, 200, 400, 800, 1 600, 3 200
Formáty snímků JPG, DNG (RAW) JPG
Video Full HD, 30 FPS 4K, 30 FPS
Optická stabilizace ano ano
Cena 8 999 Kč 17 999 Kč

Hned na první pohled zaujme především desetinásobný optický zoom, přítomnost xenonového blesku, optická stabilizace obrazu a také možnost pořizování snímků do bezztrátového formátu RAW (DNG). Světelnost objektivu je spíše průměrných f/3,5 až f/6,5, v závislosti na přiblížení, stále však jde o papírové specifikace, důležité je, jaké výsledky fotoaparát produkuje. Právě na ukázky z fotoaparátu se podíváme nyní.

Denní světlo

Začneme klasicky fotografiemi v plném rozlišení za denního světla. Zde si Hasselblad vede velmi dobře, fotografie jsou ostré, barevné podání odpovídající. Modul málokdy překvapí protisvětlo, výběr scény lze ponechat na automatický režim. Modul však nasazuje poměrně výrazný postprocesing, takže při přiblížení lze pozorovat deformaci detailů. Stejně tak lze objevit neostrost na levé straně snímků, což je výsledkem několika čoček, které v modulu Hasselblad jsou. Celkově jsou však snímky skvěle použitelné i do alba, potěší rovněž rychlé ostření a zachycení snímků.

Denní světlo

Optický zoom

Velkou výhodou modulu Hasselblad je optický zoom – až desetinásobný.Zachycení detailů je velmi slušné, stejně tak i barevné podání. Už v tomto případě se však začíná objevovat problém s horší světelností, což se projevuje i ve dne při zatažené obloze, kdy telefon volí poměrně dlouhé časy 1/30s a zároveň nízké ISO. I přes přítomnost optické stabilizace obrazu jsou často i ve dne výsledkem trochu rozmazané snímky, důležitý je tak velmi pevný úchop.

Ukázka optického zoomu (bez přiblížení/plné přiblížení)

Večerní snímky

V noci se projevuje problém s horší světelností objektivu, malý čip také nedokáže zachytit tolik důležité světlo a výsledky jsou veskrze průměrné a dosti tmavé. U večerních snímků trvá delší dobu, než modul zaostří, a to i přes přítomnost přisvětlující oranžové diody, která je opravdu výkonná. I zde je nutné myslet na pevný úchop, jinak jsou výsledkem jen rozmazané fotografie.

Večerní snímky

Interiér bez blesku

Podobné je to u snímků z interiéru, kdy Hasselblad opět naráží na horší světelnost. Umělé osvětlení není pro modul dostatečné, výsledky jsou tedy často rozmazané a nezachrání je ani přítomnost optické stabilizace obrazu. Problémové je také vyhodnocení vyvážení bílé, barevné podání není odpovídající realitě. I v tomto případě jsou tedy výsledky spíše průměrné.

Interiér bez blesku

Xenonový blesk

Xenonový blesk je opravdovou chloubou novinky, je dostatečně výkonný a scénu přisvětlí i na delší vzdálenost. Výsledky jsou poté velmi povedené, zachycení detailů je velmi dobré. Spolu s výsledky za denního osvětlení jde o to nejlepší, co z modulu Hasselblad můžete získat.

Ukázka xenonového blesku

Makro snímky

K makro snímkům nemáme mnoho výhrad, zachycení detailů je slušné, horší je to jen s rychlostí zaostření. Občas to modulu trvá déle, než by bylo záhodno, nakonec se však vždy zadařilo. Barvy snímků odpovídají realitě a celkově se jedná o slušné výsledky.

Makro snímky

Závěr: čekali jsme více

Co říci závěrem? Fotografie za denního světla jsou nadprůměrné, zamrzí však časté rozmazání levé části, což je zapříčiněno soustavou méně kvalitních čoček, než které nalezneme například u profesionálních digitálních fotoaparátů a zrcadlovek. Je to logické, avšak u modulu za 9 tisíc korun přeci jen očekáváte trochu více. Fotografie za večera a z interiéru jsou průměrné, možná lehce podprůměrné. Zde modul naráží na horší světelnost, vyvarovat se nelze ani častokrát velmi rozmazaným snímkům. Optická stabilizace nefunguje tak perfektně, jak by se dalo očekávat. Potěší však možnost desetinásobného přiblížení a přítomnost xenonového blesku. Pokud však tyto benefity nevyužijete, bude pro vás investice do modulu Hasselblad spíše zbytečná.

Technické parametry Lenovo Moto Z

Kompletní specifikace
Konstrukce153,3 × 75,3 × 5,2 mm, 136 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 5,5" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 820 MSM8996, CPU: 2×2,15 GHz + 2×1,6 GHz, GPU: Adreno 530
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor2 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:51 hodin
DostupnostQ4 2016, 16 999 Kč
Diskuze ke článku
kleinak
Tak na tohle jsem čekal, že konečně někdo s Androidem se dotáhne na stařičkou a již mrtvou Nokii, že konečně někdo přijde s použitelným foto modulem jako u L1020a ono zase nic, dát dohromady něco kolem25 tis kč a takovéhle fotografie??????
I N8 fotí večer lépe, to nemluvím o N808, L1020 a teď o L950 (MS)
Večerní snímky všechny byli mázlé , buď redaktor neumí fotit , nebo je ta stabilizace opravdu k ničemu a nebo, to všechno dohromady, to je nejhorší varianta.
Když to porovnám s nynější L950 kterou mám za 5900kč z druhé ruky, tak ta prostě vyhrává i když nemá xenon.Mluvím z vlastní zkušenosti, jelikož L1020, N808 i N8 ho měli, toho jsem se prostě obával, ale opravdu to v MS dovedli k dokonalosti, tripl dioda večer se snímačem v L950 je nekompromisním, dělá skvělé fotografie.
sy35
Světelnost snímače se stanoví jak? Světelnost má objektiv.
Redmarx
"vypoustenim tabakoveho dymu do vody zlato nevznikne!"
Tak zjistilo to LG, ted uz to snad vi i u Lenova. Nekdo proste ty slepe cesticky projit musel.
Leninovo me vcelku nezajima, ale doufam, ze u LG se poucili a dalsi uz modularni nebude, protoze jek je zjevne cela modularnost je dost k nicemu. Koupim si k Huawei P9 nejakej kompakt a mam kvalitnejsi foun i kvalitnejsi fotak a to navic levneji.
Dano
Ten modul stojí snáď viac ako celé zariadenie kde je podobný snímač a objektív v tele kompaktu. To čo nafotí tento modul, to nafotia aj aparáty pod 200 Eur mám taký pocit...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze