Jak fotí a natáčí Samsung Galaxy S7?

109

Samsung Galaxy S7 je TOP smartphone po všech stránkách, samozřejmě včetně fotoaparátu. Ten sice oproti předchozí generaci pár megapixelů ztratil, zlepšila se však rychlost ostření i světelnost. Tyto aspekty nám tak dávají na vědomí, že i novinka bude patřit k nejlépe fotografujícím smartphonům na trhu. Dnešní test odhalí, jestli tomu tak skutečně je.

Samsung Galaxy S7 není pouze model s inovovaným designem, výkonnějším procesorem a větší pamětí RAM. Samsung se soustředil také na fotoaparát, který se má se svými výsledky zařadit mezi špičku. Tím nejlépe fotografujícícm se podle vás (v minulém roce) stal Samsung Galaxy S6 (edge). Proč by tedy Samsung nemohl svoje vítězství obhájit i letos?

Nepřehlédněte:

Samsung Galaxy S7

12 Mpx ve dvou variantách

Samsung Galaxy S7 nabídne 12Mpx fotoaparát (poměr stran fotografií 4:3), který je celosvětově dostupný ve dvou variantách. Rozšířenější verzí se stal snímač společnosti Sony (čip IMX260). Na některých trzích (kupříkladu v Anglii a Německu) je však dostupný i model ISOCELL S5K2L1 od Samsungu. K nám do redakce se dostal model se snímačem od Sony, který je součástí většiny modelů. Na internetu naleznete spousty srovnání, jaký čip je lepší a jaký pořizuje kvalitnější fotografie, pravdou ovšem je, že by oba snímače měly nabídnout více než konkurenceschopné výsledky.

Fotoaparát Samsung Galaxy S5 Samsung Galaxy S6 Samsung Galaxy S7
Rozlišení 16 Mpx (5 312 × 2 988 px) 16 Mpx (5 312 × 2 988 px) 12 Mpx (4 032 × 3 024 px)
Optická stabilizace obrazu ano, digitální ano, optická ano, optická
Přisvětlovací LED dioda ano ano ano
Sekundární kamera 2,1 Mpx 5 Mpx 5 Mpx
Maximální rozlišení videa UHD (3 840 × 2 410 px) UHD (3 840 × 2 410 px) UHD (3 840 × 2 410 px)
Technologie Dual Pixel ne ne ano
Poměr stran fotografií 16:9 16:9 4:3
Světelnost f/2.2 f/1.9 f/1.7
Selfie blesk ne ne ano
Kompletní specifikace naleznete v našem katalogu mobilů!

V obou případech se jedná o 1/2,5" snímače disponující PDAF (Phase Detection Auto Focus) ostřením, světelností f/1.7 a s 1,4µm pixely. Oba čipy navíc disponují technologií Dual Pixel. To konkrétně znamená, že fotoaparát má dvě fotodiody místo jedné, díky tomu rychleji a přesněji ostří. Samsung Galaxy S7 totiž nabídne o 40 % větší pixely, než je na poměry smartphonů běžné (1,4µm vs. 1 µm), takže čip pojme více světla. To znamená jediné, Samsung Galaxy S7 by měl tvořit snímky mnohem světlejší a kvalitnější i při zhoršených světelných podmínkách, tedy kupříkladu v zatemněných interiérech nebo také večer za umělého osvětlení, což jsou podmínky, které jsou stále největším strašákem čipů ve fotosmartphonech.

Samsung Galaxy S7
Dual Pixel

Z dalších funkcí zmíníme přítomnost optické stabilizace obrazu a přisvětlovací dvoutónové LED diody. Ta je i přes své malé rozměry poměrně výkonná a bez problémů osvítí i menší místnost. Výhodou fotoaparátu je také zapuštění, oproti Galaxy S6 již čočka vystupuje pouze nepatrně.

A video? Až ve 4K rozlišení

Co se týká natáčení videa, Samsung zvládne až 4K (3 840 × 2 160 pixelů, UHD) videozáznam při 30 snímcích za vteřinu. Natáčet však můžete i v QHD (2 560 × 1 440 pixelů), Full HD (1 920 × 1 080) při 30 nebo 60 snímcích za vteřinu, v poměru stran 1:1 (1 440 × 1 440 pixelů), v HD (1 280 × 720 pixelů) a konečně také ve VGA rozlišení (640 × 480 pixelů). Z doplňkových možností se hodí zmínit také slow-motion (zpomalený) záznam v HD rozlišení (1 280 × 720 pixelů) při 60, 120 a nebo 240 snímcích za vteřinu (respektive při dvojnásobném, čtyřnásobném nebo osminásobném zpomalení).

Záznam videa Velikost (30 sekund)
UHD (4K) 176 MB
QHD 92 MB
Full HD - 60 fps 102 MB
Full HD - 30 fps 63 MB
1:1 56 MB
HD 44 MB
VGA 12 MB

Výběr vámi chtěného zpomalení si určujete až při natočení videa, kdy si zvolíte výslednou snímkovací frekvenci. Při exportu videa ve vybraném zpomalení se však video uloží v HD rozlišení a při 30 snímcích za vteřinu (ale už ve zpomaleném efektu).

Samsung Galaxy S7
Oproti Galaxy S6 vystupuje čočka pouze nepatrně

Samsung disponuje také režimem zrychleného záznamu Hyperlapse. Výsledné záznamy jsou pořizovány ve Full HD rozlišení, 30sekundový záznam se poté smrskne na zhruba 2 sekundy. Stabilizaci videa využijete při QHD, Full HD (30 i 60 snímků za vteřinu) a HD rozlišení. Ve zbytku (tedy při UHD, 1:1 a VGA) stabilizaci aktivovat nelze a musíte se spolehnout na automatiku.

Záznam Velikost (30 sekund)
HD, 60 snímků 101 MB
HD, 120 snímků 160 MB
HD, 240 snímků 266 MB
Full HD, Hyperlapse 6 MB – záznam 2 sekundy

Selfie kamera s bleskem a překvapením

Přední fotoaparát je vyzbrojen, dnes již klasickým, 5Mpx rozlišením, a to v poměru stran 4:3 (dále 3,8 Mpx při 16:9 a 3,7 Mpx při formátu 1:1). Fotoaparátu samozřejmě nechybí možnost nahrávat videoklipy, a to až v QHD rozlišení (2 560 × 1 440 pixelů). Dále se nabízí Full HD, 1:1, HD a základní VGA rozlišení. I u přední kamery můžete zapnout stabilizaci videa. Dalšími benefity přední kamery je možnost uložit obrázek jako je viditelný v náhledu, tedy bez zrcadlového překlápění.

Samsung Galaxy S7
Selfie kamera

Novinkou je také funkce „Fotografie v pohybu“, která zastupuje řešení Live Photos od Applu a je dostupná jak u primární, tak i u sekundární kamery. Při aktivaci tohoto režimu se zároveň nahraje krátký videoklip, který ukáže, co se stalo před vyfotografováním objektu. Takový výsledný mix se do galerie uloží jako fotografie, která má v pravém horním rohu ikonu videa. Po jejím stisknutí se automaticky přehraje krátký videoklip který prozradí, co se děla před zmáčknutím spouště. Nejde tedy o video jako takové, které by šlo sdílet mezi další zařízení, z natočeného obsahu lze pouze udělat otisk obrazovky (a zaznamenat si tak vybraný moment).

U Fotografií v pohybu však zaujme datová náročnost. Zatímco klasický snímek zabere v paměti zhruba 0,9 MB, Fotografie v pohybu zabere zhruba 3,5 MB. Pokud se bavíme o primární kameře a funkci Fotografie v pohybu, klasický snímek zabere zhruba 3,5 MB, Fotografie v pohybu poté 6,5 MB.

Kamera Primární fotoaparát Selfie kamera
Klasická fotografie 3,5 MB 1 MB
Fotografie v pohybu 6,5 MB 3,5 MB

Další zajímavostí nového Samsungu Galaxy S7 je možnost přisvětlení předního fotoaparátu. Jak toho Samsung docílil? Opět lehká inspirace Applem, jako blesk totiž slouží samotný displej, který v momentě pořízení fotografie zvýší jas na maximum. Barva „blesku“ logicky není čistě bílá, ale spíše se žlutým nádechem. To proto, aby výsledné fotografie korespondovaly s barvou pleti. Velmi pohodlné je, že blesk svitne na maximální hodnotu i v případě, že jas displeje máte aktuálně nastaven na nejnižší hodnotu, případně na automatický režim.

Prostředí? To už známe

Prostředí aplikace Fotoaparát bude pro majitele lepších Samsung zařízení velmi povědomé. Nezměnily se totiž pouze detaily. Začneme samotným nastavením, které se ukrývá pod ozubeným kolečkem. V tom nastavujeme rozlišení videa, aktivaci Fotografií v pohybu, sledování AF, stabilizaci videa, dělící čáry, značky polohy, ovládání hlasem, rychlé spuštění (dvojitým poklepáním tlačítka HOME), místo uložení (paměť zařízení a nebi SD karta) a funkce tlačítka hlasitosti. To poslouží jako spoušť, zoom, případně jako tlačítko pro záznam videa.

Prostředí aplikace Fotoaparát

Ihned na úvodní obrazovce aplikace Fotoaparát snadno změníte nastavení velikosti fotografie (12, 9,1, 6,2, 4,7 a 3,7 Mpx) při různých poměrech stran, aktivujete či deaktivujete fotoaparát, nastavíte časovač, HDR režim a vybrat můžete také některý z efektů. Samozřejmostí je přítomnost tlačítka pro výměnu fotoaparátů, rychlý vstup do galerie a také změna režimu. Ten můžete nechat na automatice, případně si aktivovat režim Pro, který umožní správu vícero doprovodných funkcí (například ISO, vyvážení bílé a ostření). V tomto režimu lze také povolit fotografování do formátu RAW. Každý obrázek v takovém případě bude uložen jak jako RAW, tak také jako .jpg. Velikost jednoho snímku ve formátu RAW je zhruba 23 MB. Z dalších režimů můžeme zmínit režim Selektivního ostření, Panoráma, Koláž, Živé vysílání, Virtuální snímek, režim pro focení potravin a režim Hyperčas, tedy zrychlený záznam. Dalších mnoho režimů lze stáhnout pomocí Samsung Apps, užitečný je například režim pro focení sportovních aktivit.

Prostředí jako takové hodnotíme velmi pozitivně. Všechny důležité přepínače jsou na dosah, podrobnější nastavení pak naleznete přesně tam, kde jej očekáváte. Za nás tedy spokojenost a ostatní výrobci by se jistě mohli přiučit.

Ukázkové fotografie – exteriér, den

Za denního světla nemá Samsung výraznější problémy, ostření je rychlé a snímky jsou dostatečně prokreslené. Občas nastaly problémy s protisvětlem, jednalo se však o výjimečné situace.

Ukázkové fotografie – denní světlo

Ukázkové fotografie – makro

Makro snímky jsou chloubou nového Samsungu, samozřejmě jsme neočekávali nic jiného. Ostření je velmi rychlé, o zbytek se postará optická stabilizace obrazu.

Ukázkové fotografie – makro

Ukázkové fotografie – stmívání

I u fotografií za zhoršených světelných podmínek se novinka od Samsungu stále drží, výsledky jsou velmi povedené, je ale nutné dbát na pevný úchop.

Ukázkové fotografie – stmívání

Ukázkové fotografie – interiér

Fotografie s bleskem netrpí na velké přepaly, což chválíme. I fotografie bez blesku jsou velmi povedené, avšak už je citelnější nárůst šumu a také lehká ztráta detailů. Toho si však všimneme teprve po větším přiblížení.

Ukázkové fotografie – interiér

Ukázkové fotografie – večer, bez blesku

Fotografie večer jsou stále použitelné a kvalitní, avšak je zde znát větší ztráta detailů, například u focení stromů je tato ztráta nejmarkantnější. Lepší světelnost se však podepsala na tom, že fotografie dokážou zaznamenat více světla, než konkurenční modely.

Ukázkové fotografie – večer, bez blesku

Celkově vzato, Samsung Galaxy S7 stále patří mezi nejlépe fotografující smartphony dneška. Brzy pro vás chystáme také srovnání s dalšími TOP modely, máte se tedy na co těšit.

Ukázkové videoklipy

Samsung Galaxy S7 – testovací slow motion video, 720p, 240 FPS

Samsung Galaxy S7 – testovací video, 2160p, exteriér

Samsung Galaxy S7 – testovací video, 2160p, exteriér

Samsung Galaxy S7 – testovací slow motion video, 720p, 120 FPS

Diskuze ke článku
Grom51
Mno teda fakt nic moc. Co jsem viděl srovnání, tak iphone nebo G4/G5 fotí lépe. O Lumii nemluvě, ale škoda toho mrtvého systému.
JaroB
Nech mi nikto netvrdí, že s tohoto webu sa nestala propaganda samsungu...odkedy mujú LG G5 a S7 v redakcii koľko vyšlo článkov o S7 a koľko o G5 ??? násobne viac ako u LG ....FUUJ :(
Redmarx
Koukal jsem na to i na jinych webech a fotky ze SONY snimace jsou proste lepsi, fakt je ze ty Exynosacky smejdy, co maji pulku vykonu nez modely prodavane se Snapdragonem, co jdou do CR maji SONY snimac, takze kdyz uz si lidi v CR poridi ojebnutou SGS7 s nahovno procesorem, tak jim to bude aspon hezky fotit.
(Ale LG G5 stejne foti lip, ikdyz si nezaplatili recenzi.)
Hexagon
Inak k tym fotkam-cakal som lepsie vysledky,najma z toho dovodu,ze to ma dobru svetelnost tak sa mi zda,ze nocne fotky nemaju vobec detaily a ani za dna to nie je nejake oslnive,G4 ci S6 sa mi zda,ze lepsie foti,dokonca by som ani neklamal,ak by som povedal ze aj Z5 foti lepsie.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze