Jak fotí a natáčí nový Samsung Galaxy Note8? Podívejte se na naší galerii

8
Jak fotí a natáčí nový Samsung Galaxy Note8? Podívejte se na naší galerii
  • Nový Samsung Galaxy Note8 má ambice zařadit se mezi absolutní špičku mezi fotomobily
  • Nabízí duální fotoaparát s 12 megapixely, dvojnásobný optický zoom či optickou stabilizaci
  • Nechybí ani možnost přeostřování formou funkce Live Focus a samozřejmostí je záznam 4K videa

V redakci pro vás nadále testujeme zbrusu nový Samsung Galaxy Note8, který má hned několik zajímavých funkcí a vymožeností. Jednou takovou je fotoaparát, respektive dvojice fotoaparátů na zadní straně. Jihokorejský výrobce si tradičně zakládá na kvalitních fotoschopnostech, což u nejdražšího modelu z portfólia platí obzvlášť. Než se dostaneme k samotným fotografiím, podíváme se na pár teoretických informací o samotných snímačích.

Samsung Galaxy Note8

Čím Note8 fotí?

Samsung Galaxy Note8 má na zadní straně duální fotoaparát s 12 megapixely. Výborná je v jeho podání světelnost f/1,7, která je předpokladem pro kvalitní noční snímky a vše podtrhuje i výborná velikost pixelu 1,4 µm. Sekundární kamerka na zadní straně má rovněž 12 megapixelů a světelnost f/2,4. Díky její přítomnost dokáže telefon lépe ostřit, velmi rychle přeostřovat (funkce Live Focus) a také vám dovolí využít 2× optický zoom. Pokud by přiblížení nestačilo, je v nabídce ještě 10× digitální zoom. Při jeho použití již však musíte počítat s klesající kvalitou výsledného snímku.

Samsung Galaxy Note8
hlavní fotoaparáty 12 + 12 megapixelů
světelnost 1. fotoaparátu f/1,7
světelnost 2. fotoaparátu f/2,4
velikost čipu 1. fotoaparátu 1/2,55"
velikost čipu 2. fotoaparátu 1/3,6"
optický zoom ano – 2×
přisvětlení dvoutónová LED dioda
optická stabilizace obrazu ano
čelní fotoaparát 8 megapixelů
světelnost čelního fotoaparátu f/1,7
přisvětlení čelního fotoaparátu pomocí rozsvícení displeje
Maximální rozlišení záznamu videa 4K při 30 FPS

Aplikace fotoaparátu

Prostředí fotoaparátu se výrazně neliší od ostatních lépe vybavených telefonů Samsung, alespoň na první pohled. Ovládání tak budou mít jejich majitelé rychle v ruce. Prostým tahem prstu zleva doprava se dostanete do volby režimů. Nativně je aktivován plně automatický režim, avšak hned na druhém místě voleb je režim manuální. V něm si můžete nastavit vyvážení bílé, délku uzávěrky, hodnotu ISO či režim ostření. Dalším režimem je Panorama či zpomalené video. Zajímavý je režim Potraviny, kdy dojde ke kruhovému zaostření na talíř s vaším pokrmem. Možná využitelnější bude virtuální snímek. Vyberete si objekt a ten si natočíte kolem dokola. Následným nakláněním si prohlížíte výslednou fotografii.

Prostředí fotoaparátu

Tah z pravé strany doleva (při horizontálním úchopu telefonu) vás zavede k nabídce různých barevných filtrů. Při aktivaci automatického režimu máte možnost připnout funkci živé zaostření. Tahem prstu ve vertikální poloze přeostřujete aktuálně snímanou scénu, což lze následně i po pořízení snímku. V tomto režimu je navíc možné připnout funkci duální snímek. Ta pořídí automaticky dva snímky, aby vám neuniklo ani dění mimo záběr, který vidíte.

V hlubším nastavení, které se nalézá pod ozubeným kolečkem, naleznete primárně volbu rozlišení. Nejvyšší možné, tedy 12 megapixelů, je možno pořídit s poměrem stran 4:3. Jste-li příznivcem běžného širokoúhlého formátu 16:9, budete pořizovat snímky až v v 9,1 megapixelech. Další možností je využít celé plochy displeje, který je v poměru 18,5:9. V tomto případě činí maximální rozlišení 7,9 megapixelů. Máte možnost také pořizovat čtvercové snímky v maximálním rozlišení 9,1 megapixelů. Další nastavení obsahuje HDR, časovač či sledovací formu automatického ostření, kdy zaostříte na objekt, který pak telefon sám sleduje.

Snímky z hlavních fotoaparátů

Co můžeme dozajista vyzdvihnout, je barevná věrnost snímků, a to především za dobrých světelných podmínek. Nepříjemným překvapením je mírně pokulhávající ostrost, která vypluje na povrch, pokud si fotografii přiblížíte. Zde víme, že Samsung umí mnohem více, což ukázal například u modelů řad Galaxy S7 či Galaxy S8. U nového Notu8 si však lze všimnout neostrostí u detailů. Naopak makro snímky i fotografie za slabého světla zvládá Note8 dobře. Zde hraje klíčovou roli skvělá světelnost.

Ukázkové fotografie

Zastavíme se též u možnosti dvojnásobného optického zoomu. Ten se aktivuje skokově jedním dotykem na displeji. Snímek nadále nepostrádá kvalitu, ale bohužel více vystupují nedokonalosti v detailech. Malým plusem budiž, že se ostrost nezhoršuje směrem ke krajům snímku. Lze tak doufat, že Samsung bude moci kvalitu fotografií ještě vylepšit formou aktualizace.

Ukázky dvojnásobného optického zoomu

Snímky z čelního fotoaparátu

Otestujeme si také čelní fotoaparát, který má 8megapixelové rozlišení a velmi dobrou světelnost f/1,7. Při pořizování selfie si lze všimnout i možnosti blesku. Ten však spočívá jen v rozsvícení displeje bílo-žlutou barvou. Trochu to samozřejmě pomůže, avšak klasickou LED diodu to zdaleka nenahradí. Kvalita snímků z čelní kamerky je pak na vysoké úrovni. Věrné barevné podání i velmi slušná ostrost. Nadšence do selfies tak novinka jistě nadchne.

Samsung Galaxy Note8
Pořizujeme selfie
Snímky z čelního fotoaparátu

Záznam videa

Samsung Galaxy Note8 dokáže natáčet video, dle očekávání, až ve 4K rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Kvalita je na velmi slušné úrovni po obrazové i zvukové stránce. Jen je nutné počítat s tím, že 30 snímků za vteřinu není zcela ideálních. Proto vypadá na první pohled lépe video ve Full HD rozlišení s 60 snímky za vteřinu. Na obě se můžete níže podívat.

Samsung Galaxy Note8 (testovací video) – 4K, 30 FPS

Samsung Galaxy Note8 (testovací video) – Full HD, 60 FPS

Technické parametry Samsung Galaxy Note8

Kompletní specifikace
Konstrukce162,5 × 74,8 × 8,6 mm, 195 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejSuper AMOLED, 6,3" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetExynos 9 Series (8895), CPU: 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz, GPU: ARM Mali-G71 MP20
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 1:50 hodin
Dostupnostzáří 2017,
Diskuze ke článku
Absolut NoFak
Tak rychle si tady ještě zaonanujte nad tou vypálenou zalagovanou plácačkou, zítra už to bude minulost a nebude nikoho zajímat.
Roman Minárik
Roman Minárik
Som zvedavý na LG V30 :)
Dragereker
Málo nočných snímok ste otestovali :(
Tomáš
Příjemné překvapení. Tohle trumfne kdejaký kompakt za deset tisíc.. Možná jsem s nákupem S8 měl počkat.. :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze