Jak fotí a natáčí LG G4? (srovnání s LG G3)

47

V naší redakci i nadále pokračuje testování nové vlajkové lodi od LG, modelu G4. V samostatném článku se zaměříme na fotografické a video schopnosti novinky, neboť ta má ambice stát se jedním z nejlépe fotografujících telefonů. Nijak špatně na tom navíc nebyl ani předchůdce G3 a my si tak oba modely porovnáme.

Fotoaparáty jsou dnes mezi telefony po výkonu a výdrži zřejmě nejsledovanějším kritériem. Rozhodli jsme se proto vám nabídnout samostatný článek týkající se fotoaparátu s předstihem před klasickou recenzí. Vše navíc umocňuje fakt, že LG G4 má ambice stát se opravdu velmi kvalitně fotícím telefonem.

LG G4

Jaký má G4 fotoaparát?

Jihokorejské LG neponechalo nic náhodě a v oblasti fotoaparátu se jalo vylepšovat. Rozlišení narostlo ze 13 na 16 megapixelů, avšak to je asi nejméně důležitá informace. Mnohem podstatnější je nasazení většího snímače o velikosti 1/2,6". Stejně velkou radost pak může udělat mnohem lepší světelnost f/1,8. Díky širšímu objektivu fotoaparát zachytí ve srovnání s LG G3 až o 80 % více světla. To by se mělo rozhodně promítnout do kvality fotografií.

LG také dále zapracovalo na své optické stabilizaci obrazu. Nad ní jsme spokojeně vrněli již loni, ale v modelu G4 je přidána ještě jedna osa a ve výsledku tak novinka pracuje se všemi třemi osami (x, y, a z). Ostření pak nemá na starost jen obyčejná automatika, ale rovnou laserový autofocus, který pomáhá ostřit v horších světelných podmínkách či na rovných plochách. V LG G4 navíc přibyl senzor barevného spektra, který při ostření vyhodnotí scénu a přesněji provede vyvážení bílé.

Prostředí aplikace

LG samozřejmě nevynechalo ani úpravy samotného prostředí v aplikaci fotoaparát. Vše začíná volbou jednoho ze tří režimů. Automatický režim je určen těm, kteří chtějí pouze rychle pořídit snímek a o nic jiného se nestarat. Na displeji je v tomto režimu jen možnost změny režimu a vstup do galerie. Fotíte dotykem na displej a o nic více se nestaráte.

LG G4 – plně automatický režim bez možnosti nastavení

Zlatou střední cestu představuje Základní režim. Ten připomíná klasiku napříč všemi dnešními telefony. Hlavním rozdílem je fakt, že přibylo některé nastavení. Můžete si nastavit blesk, avšak pouze v základních krocích. Tedy zapnuto, automatika nebo vypnuto. Hodila by se také možnost redukce červených očí. Samozřejmostí je již možnost využít i čelní kamerku s 8megapixelovým rozlišením a volba podrežimů. Zde se nachází panorama a dvojitý režim. V jeho případě se aktivují obě kamerky současně a vy tak můžete být na fotografii, ačkoliv stojíte před telefonem.

LG G4 – automatický režim s možností základního nastavení

Poslední volba v Základním režimu ukrývá podrobnější nastavení. Najdete zde volbu rozlišení, HDR hlasovou spoušť, která je u telefonů LG dobře známá, samospoušť, zobrazení mřížky a nastavení, kam se mají snímky ukládat. Troufám si tvrdit, že Základní režim bude využíván pro svou jednoduchost a přehlednost nejčastěji.

Avšak uživatelé, kteří si chtějí s fotkami opravdu pohrát a mít vše pod kontrolou, respektive pod palcem, zvolí zbývající třetí režim, který je plně manuální. Zde je displej doslova poset různými informacemi a ovládacími prvky. V horní části vidíte aktuálně využívané hodnoty ISO, délku uzávěrky, světelnost či režim ostření. Bez vaší aktivity se vším manipuluje telefon, dle aktuálně snímané scény, ale nic vám nebrání si vše nastavit dle sebe. Například ISO je možnost nastavit od hodnoty 50 do 2 700, délka uzávěrky od 30 do 1/6000. Vhod může přijít také fixace nastavení, kdy telefon neprovede automatickou úpravu dle změny scény.

LG G4 – plně manuální režim s množstvím nastavení

Možnosti pozdějších profesionálních úprav zaručí nastavení formátu fotografií. Kromě klasického JPG je můžete ukládat také do formátů RAW a DNG.

Testovací fotografie 1 ve formátu DNG (19,1 MB, dng)
Testovací fotografie 2 ve formátu DNG (19,1 MB, dng)
Testovací fotografie 3 ve formátu DNG (19,1 MB, dng)
LG G4

Ukázkové fotografie

O tom, že LG G4 fotí opravdu velmi dobře, není pochyb. Každá scéna se může pochlubit opravdu věrným podáním barev. Zde si dovolím zmínit, že ačkoliv je režim HDR poslední dobou populární a má scény projasnit, jeho bočním výsledkem u G4 jsou již často až jedovaté odstíny barev. O věrnosti se poté příliš hovořit nedá. Pořízené snímky jsou za dobrých světelných podmínek také perfektně ostré.

LG G4 – exteriér

Automatika pracuje u G4 velmi spolehlivě a pokud nepotřebujete mít vše pod vlastní kontrolou, můžete ji veškeré běžné momentky svěřit do rukou. S manuálním režimem si nicméně lze také vyhrát. Scénu lze různě doostřovat, měnit délku uzávěrky či vyvážení bílé v jemných krocích. Manuální režim oceníte především u makro snímků, které zvládá G4 bravurně již od několika centimetrů. Z neznámých příčin má však problém s velmi blízkým focením textu, kdy by snímku prospěla větší ostrost.

Exteriér – šero

Fotografie za zhoršených světelných podmínek, případně rovnou v noci, vás zprvu mohou nemile překvapit. Nejsou sice rozmazané, ale telefon produkuje opravdu nezvykle velké množství digitálního šumu. Dbejte také na to, aby se na scéně nic nepohybovalo. Pokud by vám šum velmi vadil, může v těchto chvílích pomoci aktivace HDR režimu, který šum prakticky zcela odstraní.

Ukázky fungování efektu HDR na LG G4
Makro
Porovnání automatického a manuálního režimu

Razantní zlepšení nastalo u čelní kamerky, jejíž rozlišení narostlo čtyřnásobně. Nově má tedy 8 megapixelů a na výsledcích je to rozhodně znát. I čelní kamerkou již pořídíte solidní snímek, který je vcelku ostrý i barevně věrný. Nechybí ani možnost retuše tváře, a to hned v několika krocích. Kvalitním selfies tak u G4 nic nestojí v cestě.

Ukázkové snímky z čelního fotoaparátu LG G4

Videokamera

Po namlsání se fotoaparátem je na řadě záznam videa, který je vcelku zklamáním. Výrobci se neustále honí za rozlišením, avšak mnohem raději by měli zapracovat na navýšení snímkovací frekvence. Pro LG tato výtka platí několikanásobně. Špičkou je samozřejmě záznam videa v kvalitě 2160p, avšak k čemu to je, když je plynulost pouze 30 fps. Na druhou stranu bychom u takto vysokého rozlišení ještě mohli přimhouřit oko. Samotná kvalita totiž není vyloženě špatná.

LG G4 (testovací video) – 2160p, 30 FPS

LG G4 (testovací video) – 2160p, 30 fps (82,9 MB, mp4)

LG G4 (testovací video) – 2160p, 30 FPS, noc

Očekávali bychom ale, že u nižšího FullHD rozlišení se dočkáme alespoň 60 fps, které by celý zážitek z videa razantně pozvedlo. Bohužel, nic takového. I v případě FullHD videa LG G4 nezvládne více než 30 snímků za vteřinu.

LG G4 (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Nevadí, vkládáme naději do režimu zpomaleného videa, který by nás mohlo příjemně překvapit. Mohl, ale nepřekvapí. Máme tu sice závratných 120 snímků za vteřinu, avšak pouze v rozlišení 720p. Pokud se na video podíváte, zjistíte, že kvalita je ještě horší. Video je velmi neostré až kostrbaté. Prohlížení je tak lepší jen na displeji telefonu, kde si lze alespoň snadno měnit plynulost a video například až osminásobně zpomalit.

LG G4 (testovací video) – 720p, Slow-Motion 120 FPS

LG G4 (testovací video) – 720p, Slow-Motion, 120 fps (79,56 MB, mp4)

Ve druhé kapitole si srovnáme fotoaparáty LG G4 a LG G3. Nejprve porovnejme jejich papírové možnosti a pro lepší přehled se můžete podívat do tabulky. Můžete vidět, že novinka je dále nejen v rozlišení, ale také lepší světelností či větším čipem. Za znovu připomenutí stojí i lepší optická stabilizace pracující se třemi namísto dvou os u staršího modelu.

LG G4 LG G3
rozlišení hlavního fotoaparátu 16 Mpx 13 Mpx
rozlišení čelního fotoaparátu 8 Mpx 2 Mpx
velikost čipu 1/2,6" 1/3,06"
světelnost f/1,8 f/2,4
optická stabilizace ano – tříosá ano – dvouosá

Testovací snímky má kvalitní i starší LG G3. Nelze si však nevšimnout, že G4 nabízí přeci jen živější a realitě bližší barvy. Snímky tak vypadají přirozeněji. Při velkém přiblížení snímků vyznívá ostrost také pro G4, ačkoliv při běžném prohlížení jsou snímky shodně ostré. Za zmínku rozhodně stojí, že pořízení snímku je pohodlnější s LG G4. Díky lepší stabilizaci je scéna klidnější i ve chvíli, kdy se mírně pohybujete. Naproti tomu obraz se u G3 více třese. Nejde však o nic omezujícího.

Levá dvojice snímků patří LG G4, pravá dvojice LG G3

Exteriér
Interiér
HDR a bez HDR

Lépe si nový model poradí také s ubývajícím světlem, kdy se sice šumu úplně nezbaví, avšak je ho podstatně méně než u modelu G3. Navíc se projevuje lepší světelnost a kvalitnější optická stabilizace, tudíž kvalitnější snímek pořídíte mnohem snadněji. U obou modelů je pak nedocenitelné laserové ostření, díky kterému telefon opravdu rychle zaostří i s minimálním okolním světlem.

Tma bez diody, tma s diodou
Tma bez diody, tma s diodou
Noční snímek bez blesku

V případě makro snímků jsou výkony obou modelů velmi srovnatelné. U modelu G4 se nám však nedařilo dostatečně ostře pořídit snímek textu. Detaily květin či jiných blízkých předmětů jsou příkladné.

Makro

Zásadní změny se udály u čelní kamery, kde u nového modelu vzrostlo rozlišení z 2 na 8 megapixelů. Na výsledných snímcích je to samozřejmě vidět. S LG G4 již pořídít kvalitní autoportrét, za který se nemusí stydět. U G3 je výsledkem spíše neostrý snímek.

Selfie

Natáčení videií jsme na obou modelech srovnali s totožnými podmínkami, tedy v rozlišení 2160p. Lépe ze souboje vychází novější model. Ten opět těží z dokonalejší optické stabilizace a natáčení videa působí vyloženě radost. Obraz se netřese, a to ani při rozumně rychlém pohybu. Situace není špatná ani u staršího G3, ale pokrok je u nového modelu vidět. Bohužel oba modely trpí neduhem plynulosti jen 30 snímků za vteřinu. Řešením není ani snížení rozlišení, kde je rovněž stropem 30 fps.

LG G4 (testovací video) – 2160p, 30 FPS

LG G4 (testovací video) – 2160p, 30 fps (82,9 MB, mp4)

LG G3 (testovací video) – 2160p, 30 FPS

LG G3 (testovací video) – 2160p, 30 fps (80,63 MB, mp4)

LG G4 (testovací video) – 2160p, 30 FPS, noc

LG G3 (testovací video) – 2160p, 30 FPS, noc

Diskuze ke článku
Proto7
selfie je pre teen age sliepocky a nocne snimky trosku lepsie za priplatok 300€ ?
Proto7
Secteno a podtrzeno, LG G3 od 320€ , LG G4 od 600€, rozdiely ? minimalne. Ruku na srdce , stoji priplatok 250-300€ za troku lepi fotak a procesor ?
MM
MALÝ ROZDÍL-SELFIE A NOČNÍ SNÍMKY JSOU U LG4 LEPŠÍ!
Márty
Zdravím :)
No já tedy nevím, ale jak mě G4 v první části recenze trochu zklamala, tak v této části recenze mě zase naopak velice mile překvapila :)
Je sice pravda, že G3 jsem v ruce v životě neměl, ale dle papírových parametrů i dle pořízených fotek panem redaktorem mi přijde, že G4 je opravdu zase o třídu výš a jsem nakonec snad i rád, že jsem si ji včera předobjednal :)
No, ale přeci jen si závěry raději nechám až po osobním vyzkoušení :) ... Jen snad, nemuselo by to být zase v celku tak strašné, jak jsem si původně myslel :) ... Za tu cenu si myslím, že je to v porovnání s jinejma founama velice solidní poměr cena/výbava, výkon, kvalita foťáku :)
Přeji pěkné ráno :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze