iPhonemánie začala před 13 lety, zahájením prodeje prvního Apple iPhonu

2
iPhonemánie začala před 13 lety, zahájením prodeje prvního Apple iPhonu
Fotografie: dailycaller.com
  • První Apple iPhone byl představen v lednu 2007
  • 29. června započal jeho prodej v USA
  • V České republice se první generace oficiálně nenabízela

Čas neúprosně běží kupředu a vůbec první Apple iPhone již sfoukl pomyslný dort se 13 svíčkami. Premiéra proběhla v lednu roku 2007. Důležitým dnem D se však stal 29. červen 2007. Právě na tento den naplánoval Apple zahájení prodeje výhradně v USA. Zájem byl samozřejmě obrovský, mnozí zájemci před obchody kempovali několik dní předem. V den zahájení prodeje se například prodejny operátora AT&T zavřely ve 14:00 hodin a opětovně otevřely v 18:00 hodin. To již s připravenými iPhony, kterých měl operátor na skladě 3 milióny. Připraveny byly samozřejmě i Apple Store otevřené mimořádně až do půlnoci.

Vzhled prvního Apple iPhonu z roku 2007

Nejlevnější iPhone vyšel v roce 2007 na 499 dolarů, což by v dnešním přepočtu znamenalo zhruba 14 tisíc korun i s daní. Připomeňme, že se jednalo o základní model se 4GB pamětí. Zájemci v USA se však museli u operátora vždy upsat, a to rovnou k nejdražším tarifům, jejichž cena byla minimálně 60 dolarů měsíčně (necelé 2 tisíce korun s daní). V tomto tarifu bylo obsaženo 200 volných SMS, neomezené datové přenosy, 450 minut hovoru ve špičce a 5 000 minut mimo špičku. Pamatujete ještě na doby, kdy jste čekali, až začne platit účtování mimo špičku, nebo dokonce v noci?

Ačkoliv jsme se s prvním Apple iPhonem, který je někdy označován jako iPhone 2G, neboť nepodporoval tehdy moderní sítě 3. generace, na českém trhu nesetkali, redakce mobilenet.cz si jej v vyzkoušela. Ve srovnání s tehdejšími telefony se jednalo o neskutečně precizně zpracované zařízení s kvalitním displejem. Překvapila nás však řada chybějících funkcí. Absenci 3G jsme již zmínili, iPhone však nepodporoval MMS a nedokázal natočit ani krátké video. Neoslnil ani obyčejným 2megapixelovým fotoaparátem.

Podstatný byl ovšem design, díky kterému jste iPhone bezpečně poznali. Z ikonického vzhledu prvního iPhonu Apple navíc žije již 13 let. Tradiční displej s kruhovou klávesou pod ním totiž v pozměněné podobě přežívá v nejnovějším iPhonu SE (2020). Čeští zájemci se regulérního prodeje iPhonu na našem trhu dočkali až 22. srpna 2008, tedy více než o rok později. Šlo však již o druhou generaci zvanou iPhone 3G.

Apple iPhone

Rozměry115 × 61 × 11,6 mm, 135 g
DisplejTFT TN, 3,5" (320 × 480 px)
Fotoaparát2 Mpx
Procesor1×412 MHz
PaměťRAM: 128 MB, úložiště: 4 GB / 8 GB / 16 GBne
Akumulátor1 400 mAh
Diskuze ke článku
Lukáš
První model jsem pouze vyzkoušel, ale od 3G jsem měl všechny až po šestku. V té době to bylo něco nevídaního a také celkem punk. Ty časy kdy se často základní funkce po pirátsku roubovaly přes jailbreak, komunita si pomáhala a tyto přístroje vlastnily spíš geekové, než náctiletí měla něco do sebe. Hlavně ty telefony nabízely něco co v té době nebylo běžné a mělo smysl za ně připlácet. Dnes je to spíš trendy elektronika, ale jsem rád, že jsem zažil to co dělalo iphone iphonem. To ty dnešní modely už nedokáží nabídnout. Možná usnuli na vavřínech, možná je konkurence dostihla, každopádně v té době to byla pecka největší.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze