Apple iPhone 14 Plus slibuje extrémní výdrž a překvapí vás hmotností

První dojmy
7
Apple iPhone 14 Plus slibuje extrémní výdrž a překvapí vás hmotností
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Navzdory velkým rozměrům je iPhone 14 Plus o 3 gramy lehčí než iPhone 14 Pro
  • Jedná se v podstatě o zvětšený iPhone 14
  • Hlavním lákadlem má být výdrž, nejen tu budeme testovat

Letošní „nástupce“ iPhonu mini narostl ve všech ohledech – má větší displej i baterii, ale také si (bohužel) zachovává pouze 60Hz zobrazovací panel či duální sestavu fotoaparátů na zadní straně. Podobně jako 6,1" iPhone 14, který přináší podle našeho názoru (viz recenze) velmi malé množství inovací ve srovnání s iPhonem 13, má rovněž loňský čipset s mírně upraveným GPU i klasické Face ID, nikoliv modernější Dynamic Island. Stane se opravdovou hvězdou letošních iPhonů bez přídomku Pro právě verze Plus?

Za zapůjčení děkujeme společnosti Mobil Pohotovost, která nabízí novinky, díky své službě Koupíš, Prodáš, Prodáš, Splácíš, za ceny již od 98 Kč za měsíc.

Větší rozměry, přesto je lehčí než iPhone 14 Pro

Navzdory tomu, že je iPhone 14 Plus rozměrově podstatně větší než iPhone 14 Pro, je právě 6,1" verze Pro dokonce ještě o tři gramy těžší než Plus. Vzhledem k 6,7" obrazovce se tak iPhone 14 Plus se s 203 gramy řadí spíše k těm lehčím smartphonům (s takto rozměrným displejem). Po konstrukční stránce se pak jedná pouze o zvětšený iPhone 14, stejné zůstává rozložení tlačítek, precizní haptická odezva i kombinace matných rámečků a lesklých zad.

V případě, že mobil nehodláte nosit v (neprůhledném) pouzdru či nějaké podobě krytu, doporučujeme pořídit jinou barevnou variantu než testovanou temně inkoustovou, která vypadá skoro jako černá a není příliš praktická. Například fialová, v níž jsme mohli testovat iPhone 14, vypadá mnohem lépe a nejsou na ní tolik patrné otisky.

V ruce jsou pak větší rozměry citelně znát a uživatelé s menší dlaní by si měli iPhone 14 Plus přinejmenším nejprve vyzkoušet, než se rozhodnou pro jeho koupi. Výhodou větších rozměrů je v tomto ohledu alespoň opticky menší „notch“ s Face ID. 6,7" zobrazovací panel je pak s výjimkou absence vyšší obnovovací frekvence vcelku povedený. Má krásné barvy i vysoký maximální jas. Větší uhlopříčka je rovněž vhodná pro sledování videí či hraní her.

Třikrát 12 Mpx a velká baterie

V rámci fotovýbavy převzal iPhone 14 Plus fotovýbavu od iPhonu 14, což znamená 12Mpx hlavní snímač i ultraširokoúhlý objektiv. Tomu však stále schází automatické ostření pro pořizování makro snímků a videa, což je rozhodně škoda. Alespoň selfie kamerka má však fázové automatické ostření, které na druhou stranu nemá právě u selfie až tak zásadní přínos.

Hlavní specialitou novinky má být však baterie o kapacitě 4 323 mAh, jež by měla zajistit opravdu dlouhou výdrž. Nejen to se hodláme ověřit v našem redakčním testu. Do komentářů nám můžete napsat, co dalšího vás ohledně nového iPhonu 14 Plus zajímá.

Apple iPhone 14 Plus 512 GB

Rozměry160,8 × 78,1 × 7,8 mm, 203 g
DisplejOLED, 6,7" (2 778 × 1 284 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A15 Bionic,
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 512 GBne
Akumulátor4 325 mAh
Diskuze ke článku
Lukas Klima
Lukas Klima
To je snad ještě zbytečnější telefon než ta menší varianta. To si mohl Apple letos odpustit a nechat třeba na další rok s více změnami. I tady je poměr cena/muzika žalostně malý.
Martin Makeš
Martin Makeš
Já mám základní iPhone 13 128 giga a budu se ho držet dokud budou aktualizace a bude fungovat tak není důvod měnit :)
Pavel Koutný
Pavel Koutný
Já nevím. Mě přijde ten “hejt” zbytečný.
Kamarád bude přecházet z klasické 11.
Dlouho jsme nad tím přemýšleli co je lepší.
Jestli 13 Pro Max nebo 14 Plus.
Oba si vyzkoušel - a schválně jsem mu nic ani neříkal o 120Hz nebo 60Hz… a světe div se, vůbec nic na to neřekl. Naopak byl nadšený z váhy na tak velký telefon a podle recenzí asi pravděpodobně i baterie bude super. Fotí normálně jako 80-90% lidí - vytáhne telefon, vyfotí a koukne. To je vše. Telefoto nepoužívá - nepotřebuje.
Většinu z Vás chápu, že cenově prostě vychází 13 Pro Max lépe. Většina ale zapomíná že Plus verze od letoška levnější nebudou a cena je jaká je (dolar, euro, inflace…).
A v Rakousku navíc vychází o 1800 levněji..
Takže pro něj nebylo co řešit - starý prodal za 9500 a novej měl pod 20…

Přidávám pouze názor běžného uživatele. Třeba to také někomu pomůže v rozhodování…
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
203g u 6.7" je lehčí jo 😂

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze