Ideální tablet s Androidem? Testujeme nový Xiaomi Pad 5

12
Ideální tablet s Androidem? Testujeme nový Xiaomi Pad 5
Fotografie: Michal Pavlíček, mobilenet.cz
  • Má hliníkové tělo a špičkový 11palcový displej
  • Výrobci se povedlo optimalizovat prostředí
  • Nabízí také dostatek výkonu i dobrou výdrž

Segment tabletů s Androidem už několik let spíše skomírá. Na trhu najdeme levné tablety bez výkonu nebo naopak velmi drahé, které cenou konkurují schopnějším iPadům. Střední třídu výrobci takřka zcela opomíjeli. Na lepší časy začalo svítat až na sklonku letošního roku, kdy Xiaomi představilo řadu Pad 5. Na český trh míří základní model s označením Pad 5, který za 9 tisíc korun nabízí opravdu velmi zajímavou výbavu, jež dokáže uspokojit i náročnější uživatele.

Tablet vás při prvním seznámení upoutá zpracováním. Výrobce zvolil hliníkovou konstrukci, která rozhodně není tak obvyklá. Díky tomu působí tablet prestižním dojmem a je pevný. Zaujme také tělo tenké 6,9 milimetrů. Tablet se díky tomu příjemně drží i přenáší, za což dále vděčíme i rozumné hmotnosti 511 gramů.

Do rozumně velkého těla se Xiaomi podařilo dostat 11palcový displej, a to díky malým rámečkům kolem něj. Jedná se o IPS panel s vysokým rozlišením a 120Hz obnovovací frekvencí. S displejem je radost pracovat. Všechny vkusně zvolené animace jsou příjemně plynulé a zobrazovač je i díky vysokému jasu výborně čitelný i na ostrém denním slunci. V tomto ohledu si Xiaomi zaslouží jen chválu, přičemž radost udělá i Android 11 s nadstavbou MIUI, která je uzpůsobena pro práci na velkém displeji. Přibyl například panel s dalšími ikonkami na hlavní ploše.

Xiaomi Pad 5

Patrně nepalčivějším problémem většiny dnešních tabletů je nedostatečný výkon. A co si budeme povídat, slabý procesor dokáže pěkně otrávit den. Xiaomi Pad 5 v sobě ale ukrývá moderní Snapdragon 860. Výkonu má tak více než dost na veškeré náročné operace. Doprovází jej 6GB RAM a 128GB úložiště.

Benchmark testy

Pad 5 mě během prvních dní používání mile překvapil výdrží. Baterie má kapacitu 8 720 mAh a pokud tablet budete používat například zhruba 2 hodiny denně, budete nabíjet zhruba každý 4. den.

Ačkoliv na to tablety primárně určené nejsou, je i Pad 5 vybaven základním 13megapixelovým fotoaparátem. Za denních podmínek vyfotí slušné momentky, plně tak postačuje na chvíle, kdy budete potřebovat něco nutně vyfotit a po ruce budete mít pouze tablet. Možná častěji bude využívána čelní 8megapixelová kamerka pro videohovory.

Ukázkové fotografie

Xiaomi Pad 5 128+6 GB

Rozměry254,7 × 166,3 × 6,9 mm, 511 g
DisplejTFT IPS, 11" (2 560 × 1 600 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 860, 1×2,96 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor8 720 mAh
Diskuze ke článku
Lukáš QproTest
Lukáš QproTest
Pěkný, je i menší model? Děkuji
Ben Ben
Ben Ben
Ja uz ho mam mesic. Za tech zacatecnich 7.5k. Zadarmo. V dnesni dobe bych to od Xiaomi uz necekal. Kdyby nekdo chtel info... rad se podelim.

Treba o to ze tablet ma hlinikovej pouze ram. Zada sou plastova (imitace matneho skla).
Petr Bystroň
Petr Bystroň
Nemáte náhodou bližší info zda se k nám dostane pro 5 5G verze?
Lukáš Pospíšil
Lukáš Pospíšil
Naivní dotaz, ale přesto: chápu správně, že ta separatne prodávaná klávesnice mi bude v podstatě k ničemu a českou asi nelze čekat...?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze