I Bill Gates má teorii, proč mobilní Windows neuspěla

23
I Bill Gates má teorii, proč mobilní Windows neuspěla
  • Viní z toho ministerstvo spravedlnosti a jeho protimonopolní žalobu
  • Ta rozptýlila jeho pozornost, takže nevěnoval příliš pozornosti a zdrojů vývoji Windows Mobile

Vypadá to, že skon mobilních Windows je po dvou letech hotová věc, ke které se nemá moc smysl vracet. Lepší je například myslet na budoucnost, kterou představuje systém Windows 10X nebo skládací Surface Neo, na kterém poběží.

Neúspěch tak velkého projektu ale zjevně neleží v žaludku jenom fanouškům tohoto operačního systému, ale i zaměstnancům Microsoftu. Každý ze svého úhlu pohledu prezentuje důvody neúspěchu. A nyní se v rozhovoru pro CNBC přidala i osoba ze všech nejpovolanější – duchovní otec Windows Bill Gates.

Na rozdíl od předchozích důvodů přichází Gates s novými informacemi přímo z nejvyšších kruhů vedení. Vinu nepřímo svaluje na americké ministerstvo spravedlnosti, které s Microsoftem vedlo protimonopolní řízení. To začalo v roce 1998, bylo uzavřeno o tři roky později a jeho následky platily pro firmu až do roku 2009, přičemž některá jeho ustanovení vypršela až v roce 2012.

Tento dlouhý a vyčerpávající spor byl podle Gatese důvodem, proč se nechal rozptýlit a nevěnoval vývoji mobilního systému tolik pozornosti. Nechal si tak například ujít možnost uzavřít dohodu s Motorolou, aby systém masově nasadila ve svých telefonech.

V této souvislosti je nutné podotknout, že mluvíme o systému Windows Mobile, který se používal hlavně v první dekádě jednadvacátého století, tedy ještě dříve, než přišel Android a iOS. Jeho nejvážnějším konkurentem tak byl Symbian. Kvůli výše popsanému nedostatku pozornosti, a tudíž i zdrojů, však trpěl pomalým vývojem.

Microsoft se pak svoje úsilí snažil „restartovat“ jako Windows Phone či později jako Windows 10 Mobile, ale nikdy při tom nebyl schopen překročit stín prvotního neúspěchu. Podle Gatese to vedlo také k neuvedení mnoha slibných projektů, jako byl například Courier.

Diskuze ke článku
Lukáš
Nebyly pro to aplikace, nevím nad čím bádá. Ty co byly, díky mizernému api nedosahovaly funkčnosti jako u konkurence. Telefony taky nebyly žádná hitparáda. Jinak to ani dopadnout nemohlo.
XYZ
Tak Windows Mobile 6.5 nebyly úplně špatné, akorát to byl ještě pocket PC typ, s malými ikonkami ovládaný stylusem. Taky systémové API nebylo myslím úplně standardizované, hra bludiště s kuličkou šlo G-senzorem ovládat jen na HTC, ale můj Asus to neuměl. Pak to zařízli a po předlouhé pauze přišly Windows Phone, které byly funkčně omezenější než iPhone a především hnusné (byť uznávám, že design byl originální). Pak zmateně přicházely 7.5, 8 a 10, kde to Microsoft vždy vyšperkoval zaříznutím předchozí verze, jakože "až odteď to bude vono", akorát zákazníci jim na to znovu už neskočili.
baby
To je vtipné, jak tu diskutéři plácají o WM nebo WP z post-Gates éry a článek je přitom o systému o deset let starším. To se hned pozná věk a vzdělanost...
ted
kdyby podporovali android aplikace v režimu metro místo microsoft stpre kde 100% aplikací je odpad a po propojeni s pocitacem by fungoval mobil jako pc a na nem desktopove programy tak to bude hit. tyto dve funkcne ale chybely a tak vyhoda windows systemu padla a system zkrachoval. to jsou podle mne duvody..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze