Huawei radí, jak bojovat s vysokým krevním tlakem. Základem je pravidelné měření

3
Huawei radí, jak bojovat s vysokým krevním tlakem. Základem je pravidelné měření
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Respondenti ve věku 18 až 29 let se podle průzkumu dostatečně nestarají o prevenci
  • Klíčovou roli v boji s vysokým krevním tlakem sehrává edukace a také prevence

Vysoký krevní tlak je jednou z nejběžnějších civilizačních chorob, která sužuje osoby staršího a středního věku, ale i mladistvé. Podle průzkumu společnosti Huawei přitom nezná více než jedna třetina respondentů ani ty nejzákladnější způsoby, jak snížit hladinu krevního tlaku a za posledních šest měsíců si nezměřila krevní tlak. Měření krevního tlaku si přitom může každý komfortně provést například v pohodlí domova a nově je díky chytrým hodinkám Huawei Watch D s integrovaným tlakoměrem ještě o něco jednodušší. Co je možné udělat pro zmenšení rizik spojených s vysokým krevním tlakem?

Kdo nejčastěji ignoruje potenciální negativní příznaky?

Průzkum společnosti Huawei odhalil, že nejčastěji ignorují potenciální negativní příznaky osoby ve věku 20 až 30 let, přestože je tato skupina vystavena (podle průzkumu) nejvyššímu stresu a zanedbává své zdraví – nedostatečná fyzická aktivita, časté užívání stimulantů a také nevhodná strava. Respondenti ve věku 18 až 29 let se zároveň dostatečně nestarají o prevenci.

Huawei Watch D – videorecenze

Klíčovou roli v tomto ohledu sehrává nedostatečná edukace. Z praktického hlediska jsou pak důležité správné stravovací návyky a jako materiálem pro další studium může posloužit metoda DASH dietoložky Wandy Balatzy (Dietary Approaches to Stop Hypertension), která pomáhá předcházet rozvoji vysokého krevního tlaku, snižuje cholesterol, riziko kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky 2. typu. Základem tohoto jídelníčku je ovoce a zelenina, luštěniny, celozrnné výrobky, málo soli, omezení polotovarů a alkoholu, a především kvalitní pitní režim. Vhodné je rovněž minimalizovat stres, mít dostatek odpočinku a více fyzické aktivity.

Malý tlakoměr na zápěstí

Chytré hodinky Huawei Watch D sice samy o sobě riziko vysokého krevního tlaku neeliminují, pomohou však získat lepší přehled nad zdravotní kondicí uživatele. Díky přesnému měření krevního tlaku (pomocí miniaturní manžety a vzduchové pumpy) s přesností +/-3 mmHg (tedy stejnou, s jakou se setkáme u běžných manžetových tlakoměrů) mohou uživatelé snadno a rychle provádět měření každý den přímo ze zápěstí. Hodinky jsou však zároveň schopny monitorovat EKG, srdeční tep, okysličení krve i teplotu zápěstí. Stejně tak jim nechybí zvýšená odolnost IP68 či dlouhá výdrž na nabití, o čemž se můžete dočíst i v naší podrobné recenzi.

Huawei Watch D

Konstrukce46 × 30 × 10,7 mm, 21 g, odolnost: IP68
Pásekumělý, vyměnitelný: ne
DisplejAMOLED, 1,64" (456 × 280 px)
SystémHarmonyOS, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, ne, ne
Akumulátor160 mAh, nabíjení: proprietární kolébka
Diskuze ke článku
Petr Zitka
Petr Zitka
Základ boje s vysokým krevním tlakem je pravidelný pohyb a nepřežírat se. Jenže to vám nikdo neporadí - nedají se na tom vydělat peníze.
Jan Kasik
Jan Kasik
Huawei radí, jak bojovat s vysokým krevním tlakem - tak tento podstrčený článek se vážně nepovedl - doufám že ho inzerující firma alespoň slušně zaplatila
David Machala
David Machala
No to je picovina. To je zas článek IQ 55. Mel sem 170/90. Doktorka do me sypala prasky po kterých sem nemohl ani dojít na wc.

Řešení? Omezit cukry, dieta a arginin. Dnes? 125 na 70.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze