Huawei P9 Lite (2017)
recenze

Huawei P9 Lite (2017)

S inovacemi o krok dále
31

Huawei se snaží zásobovat střední třídu, jak to jen jde, dalším příspěvkem je revitalizovaný nástupce modelu P9 Lite. Oproti němu mění koncept zpracování, přidává 1 GB paměti RAM a pár dalších drobností navíc. Cenovka se nezměnila, to pouze původní P9 Lite zlevnil. V dnešní recenzi si prozradíme, zda má i takový přístup šance na úspěch.

Huawei se rozhodl, že nám udělá trochu zmatek v hlavě, a představil model P9 Lite (2017), který má navázat na úspěch modelu P9 Lite, který se na našem trhu již delší dobu prodává. Aby toho nebylo málo, P9 Lite (2017) můžete na některých trzích zakoupit jako Huawei P8 (2017), stejnou výbavu má také Huawei Nova Lite , případně dceřiný Honor u modelu 8 Lite. V našem katalogu tyto alternativy nenaleznete, výbava se totiž shoduje s dnes testovaným modelem. Pokud bychom to vzali „od podlahy“, menší obměny bychom našli pouze u designové stránky.

Huawei P9 Lite (2017)

Zmatek pokračuje dále, Huawei P9 Lite (2017) aka Huawei P8 Lite (2017) existuje ve dvou variantách, a to s interní pamětí 16 GB + 3 GB RAM, nebo 32 GB + 4 GB RAM. Tato verze bude téměř identická s modelem Huawei P10 Lite, který se na trh rovněž dostane co nevidět. A rozdíly mezi P9 Lite a P9 Lite (2017)? V podstatě jich není mnoho, stejně jako rozdílů mezi vyšší verzí Huawei P9 Lite (2017) a Huawei P10 Lite. Už máte hlavu k prasknutí? My také. Dnes si každopádně otestujeme Huawei P9 Lite (2017) v konfiguraci 3 GB RAM + 16 GB interní paměť.

Abychom si v nabízených modelech udělali trochu větší přehled, přichystali jsme si pro vás tabulku:

Huawei P9 Lite Huawei P9 Lite (2017) 3 GB RAM Huawei P9 Lite (2017) 4 GB RAM Huawei P10 Lite
Rozměry [mm] 146,8 × 72,6 × 7,8 147 × 73 × 7,6 147 × 73 × 7,6 146,5 × 72 × 7,2
Hmotnost [gramů] 147 147 147 142
Úhlopříčka displeje [palců] 5,2 5,2 5,2 5,2
Rozlišení displeje [pixelů] 1 920 × 1 080 1 920 × 1 080 1 920 × 1 080 1 920 × 1 080
Jemnost displeje [PPI] 424 424 424 424
Interní paměť [GB] 16 16 32 32
Paměť RAM [GB] 2 3 4 3
Procesor Huawei Kirin 650 Huawei Kirin 655 Huawei Kirin 655 Huawei Kirin 658
Primární fotoaparát [Mpx] 13 12 12 12
Světelnost objektivu f/2.0 f/2.0 f/2.0 f/2.2
Sekundární fotoaparát [Mpx] 8 8 8 8
Kapacita baterie [mAh] 3 000 3 000 3 000 3 000
Verze Bluetooth 4.1 4.1 4.1 4.1
Cena [Kč] 6 290 7 490 neprodává se 8 990

Kompletní srovnání naleznete v našem katalogu mobilů!

Obsah balení: standard

Balení svým obsahem asi nikoho nepřekvapí. Po vysunutí krabičky na vás vykoukne telefon a pod ním najdete v přihrádce microUSB kabel, adaptér na nabíjení, manuál, pecková sluchátka a, jak už jsme si u Huawei zvykli, také ochranou fólii na displej. Prvopočáteční investice čerstvého majitele tak bude směřovat maximálně jen k ochrannému pouzdru.

Design a konstrukce: pryč s plastem

Huawei P8 Lite byl trefou do černého po stránce funkční výbavy a podoby s vlajkovou lodí po stránce designu, použité materiály však zákazníky lehce zklamaly. Vzpomenout můžeme například na počáteční nejasnosti, jestli je boční rámeček kovový, nebo plastový, realita byla nakonec plastová. Huawei P9 Lite nabídl rámeček kovový, zadní část však byla plastová. No a nově, Huawei P9 Lite (2017) zachoval kovový rámeček a zadní stranu zahalil do skla. Za nás tedy ideální varianta a na první pohled tak P9 Lite a P9 Lite (2017) snadno rozeznáte.

Huawei P9 Lite (2017) je také více zakulacený, což nemusí vyhovovat každému, na druhou stranu novinka perfektně padne do rukou. Svoji zásluhu na tom má i leštěný hliníkový rámeček, stejně tak lehce zaoblené sklo displejové a zadní části. Celkově tak P9 Lite (2017) působí jako oblázek a stejně tak příjemně se i drží.

Rozměry smartphonu narostly jen nepatrně, konkrétně o desetinky milimetru. Potěší, že tloušťka naopak klesla, konkrétně ze 7,8 na 7,6 milimetrů. Nic co byste rozeznali na první pohled, každá desetina k dobru však potěší. Po hmotnostní stránce se žádná změna neudála, 147 gramů hodnotíme poměrně kladně. Především díky použitým materiálům působí novinka velmi poctivým dojmem.

Po celém obvodu pak najdeme klasický výčet prvků: na pravé straně tlačítko pro regulaci hlasitosti a pod ním vypínací tlačítko s malou drážkou pro snazší nahmatání. Dolní hrana se drží dnes velmi populárního rozvržení: vpravo reproduktor, uprostřed microUSB konektor a vlevo jen mřížka pro mikrofon. Na levé straně se nachází pouze hybridní slot, a to buď pro dvě nanoSIM karty, nebo pro kombinaci nanoSIM karta + microSD karta. Sluchátka si poté můžete zapojit do 3,5mm jack konektoru, který sídlí nahoře a toto místo sdílí jen se sekundárním mikrofonem.

Na zádech telefonu najdeme také rychlou čtečku otisků prstů, čočku primárního fotoaparátu a také dvoutónovou přisvětlovací LED diodu. Logo naleznete jak na přední části pod displejem (tlačítka jsou součástí prostředí), tak také na zadní straně, zde Huawei navíc vyobrazil své logo. Dodejme, že P9 (2017) je k dispozici v černé, bílé a zlaté barevné variantě. Námi testovaná bílá varianta neupozorňuje na otisky prstů, což chválíme.

Líbilo se nám:

  • příjemný design
  • rozumná tloušťka
  • přijatelná hmotnost
  • hliníkový rámeček a skleněná záda

Displej: Full HD podívaná

Displej Huawei P9 Lite (2017) nás opravdu potěšil, i když se de facto nezměnil. Na poměry střední třídy dostal nadstandardní rozlišení Full HD, tedy 1 920 × 1 080 pixelů. To dává na zmíněné 5,2palcové úhlopříčce výslednou jemnost 424 pixelů na palec, kdy ani vytrénované oko toho nejnáročnějšího zákazníka nemá šanci rozeznat jednotlivé pixely. Sytost IPS displeje je optimální, nastavit si můžete i vlastní teplotu barev. I když se Huawei nechlubí přítomností odolného skla, předpokládáme, že i přesto není bezbranně vystaven hrozbám. Za celou dobu testování se na něm totiž neobjevily žádné známky používání. Nad displejem můžeme potom najít malou notifikační LED diodku, jejíž svit bohužel nelze nijak konfigurovat. Při nabíjení se navíc kontrolka rozsvítí vždy.

Huawei P9 Lite (2017)

Ve spojení s poměrně vysokým jasem a bezproblémovým fungováním senzoru okolního jasu se dočkáte nadprůměrného zobrazení i na přímém poledním slunci. Huawei tedy dostává palec nahoru.

Líbilo se nám:

  • výborná jemnost displeje
  • ideální sytost barev
  • přítomnost notifikační LED diody
  • spolehlivý senzor okolního jasu
  • možnost upravit teplotu barev

Zvuk: žádná hitparáda

Pokud jste středně náročný posluchač, výstup hlasitého reproduktoru na spodní hraně vás vyloženě nezklame, ani kvalitou, ani maximální hlasitostí. Zvuk ale hraje při vyšší hlasitosti dosti plechově a celkově obstojí jen při srovnání s konkurenty ze střední třídy.

Huawei P9 Lite (2017)

Výstup do sluchátek je už o něčem jiném. Tady shledáváme vše v pořádku a dostačovat by měl i středně náročným posluchačům. V případě, že navíc sáhnete po vlastních kvalitních sluchátkách, se můžete spolehnout na poměrně nadstandardní zážitek. Ta standardně dodávaná jsou spíše průměrná.

Líbilo se nám:

  • umístění reproduktoru
  • nadprůměrná maximální hlasitost

Nelíbilo se nám:

  • plechový zvuk

Baterie a výdrž: den a půl bez problémů

Baterie nabídne kapacitu 3 000 mAh, což lze v dnešní době považovat za lehký nadstandard. Baterii bohužel nelze uživatelsky vyměnit. Nejinak je tomu i u konkurence, za nedostatek to tedy nepovažujeme.

Huawei P9 Lite (2017)

Dále už však shledáte jen samá pozitiva. Výdrž baterie se hravě dostane na den a půl používání. Vzhledem k výbavě se jedná o příjemné překvapení. Pokud navíc omezíte některé funkce (například synchronizaci na pozadí), dostanete se vcelku pohodlně i na dny dva. Za pomoci speciálních úsporných režimů dosáhnete i na tři, ovšem za cenu omezení většiny funkcí. Ultra úsporný režim sám Huawei doporučuje jen v krizových momentech.

Nezapomněli jsme provést ani náš standardizovaný test výdrže. I v tom Huawei zabodoval. Při použití sluchátek a pouze jedné microSIM karty, kdy byl telefon přihlášen k LTE síti, hlasitost stejně jako jas displeje nastavena na 50 % a aktualizace potlačeny na pozadí, se streamované Full HD video přehrávalo přesně 8 hodin a 58 minut. Na nabíjení však Huawei stále nezapracoval, z 0 na 100 % se dostanete během 2 hodin a 23 minut. Na dnešní poměry se jedná o vcelku nepříjemné zjištění.

Líbilo se nám:

  • výborná výdrž baterie
  • přítomnost úsporného režimu

Nelíbilo se nám:

  • pomalé nabíjení

Hardware a výkon: slušná práce

Srdcem Huawei P9 Lite (2017) je osmijádrový procesor Kirin 655 vlastní výroby, který si hravě poradil s náročným multitaskingem, a zahrát si díky němu můžete i náročnější 3D hry. Dojmy z výkonu potvrzují i benchmarky – v testu AnTuTu získal 58 tisíc bodů, což značí nárůst 5 tisíc bodů oproti P9 Lite.

Výsledek benchmark testů

Z původních 16 GB interního úložiště je po prvním spuštění zpřístupněno jen necelých 9 GB, za což můžeme „poděkovat“ velkému množství předinstalovaných her a aplikací. Ty jdou naštěstí smazat a získat tak pár set megabajtů navíc, další možností je použití microSD karty. Oproti původnímu P9 Lite se zvětšila paměť RAM, konkrétně ze 2 na aktuální 3 GB. Existovat bude také varianta s interní pamětí 32 GB a 4 GB RAM, ta se však s největší pravděpodobností na našem trhu neukáže.

Líbilo se nám:

  • dostačující výkon
  • podpora microSD karet

Prostředí: EMUI na svém místě

Huawei nám tentokrát dopřál rovnou nejnovější Android 7.0 Nougat který se zde však schovává za velmi silnou vrstvou nadstavby EMUI, nyní už ve své páté verzi. Prostředí je poměrně přehledné, navíc s množstvím úprav, avšak stále velmi barevné a doslova protkané všemožnými aplikacemi. Pokud chcete launcher, který si zcela přizpůsobíte k obrazu svému, doporučujeme alternativní Nova Launcher.

Již od prvního spuštění telefon zaplňují předinstalované hry, které rozhodně nezabírají zrovna málo drahocenného místa (naštěstí jdou odinstalovat). Celkově působí nadstavba velmi funkčně a svižně. Potěší také to, že lze přidat menu aplikací, pokud vám tedy nevyhovuje způsob rozložení nainstalovaných aplikací na domovské obrazovky. Multitaskingová nabídka je opět řešena horizontálně, podobně jako v iOS nebo Windows 10 Mobile.

K prostředí se vážou také funkce čtečky otisků prstů. Ta je multifunkční a funguje jako malý touchpad, například v galerii tak snadno přeskakujete mezi snímky, případně za pomoci čtečky stáhnete a zase navrátíte notifikační lištu. Čtečka sama o sobě pracuje bleskurychle, je velmi spolehlivá a jak je zvykem, v neustálé pohotovosti. Zde již není nic, co bychom Huawei mohli vytknout.

Líbilo se nám:

  • jednotný vzhled
  • optimalizace
  • přehlednost a jednoduchost

Nelíbilo se nám:

  • zbytečně předinstalované hry a aplikace

Fotoaparát: záleží na podmínkách

Integrovaný fotoaparát nabídne rozlišení 12 Mpx a světelnost f/2.0, sekunduje mu dvojtónová přisvětlovací LED dioda. Na optickou stabilizaci se samozřejmě nedostalo, což lze vzhledem k ceně pochopit, i tak ovšem můžeme snímky ohodnotit jako nadprůměrné, tedy alespoň co se ideálních světelných podmínek týká. Nabídnou věrné barevné podání, jsou ostré po celé ploše a i makro snímky hodnotíme pozitivně. Při přiblížení je samozřejmě znatelné slévání detailů, opět se však nejedná o žádný výrazný problém.

Huawei P9 Lite (2017)

Fotografie za zhoršeného osvětlení už bohužel tolik chválit nemůžeme. Nastupuje totiž výrazný šum a snímky ztrácí detaily. Celkově je tak fotoaparát jen lehce nadprůměrný. Přední kamera s rozlišením 8 Mpx nabídne slušné výsledky, pro selfies je tedy jako stvořená. Kvalitním autoportrétům dopomáhá i režim krásy.

Pochválit musím celou aplikaci fotoaparátu, která se spouští rychle. Rychle i fotí a zpracovává fotografie a navíc dostáváme znovu i v této odlehčené verzi P9 přístup k PRO módu. Najdeme zde i – pro Huawei již tradiční – režim Malování světlem a pár dalších jako Video v režimu krásy (podobně jako tomu je u vylepšování selfies), Skenování dokumentů, Zpomaleně, samozřejmě HDR a spousta dalších.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení

Videoklipy zvládne telefon nahrávat ve Full HD při 30 snímcích za vteřinu. Záznam je kvalitní, přesto se občas setkáte s mírnými záseky. Barevné podání je však velmi dobré, stejně tak pozitivně hodnotíme rychlost přeostřování.

Huawei P9 Lite (2017) – testovací video, exteriér (1080p)

Líbilo se nám:

  • kvalitní makro
  • rychlé ostření
  • kvalitní Full HD video

Nelíbilo se nám:

  • šum u večerních snímků
  • občasné přepaly snímků

Konektivita: téměř bezchybně

V oblasti konektivity je Huawei P9 Lite (2017) téměř bezchybný. Podporu Dual SIM jsme již zmínili, GPS funguje špičkově a problémem není ani LTE ve všech možných pásmech. Wi-Fi je samozřejmostí, u P9 Lite (2017) ve verzi 802.11 b/g/n. Pro sdílení mezi zařízeními vám bude muset postačit Bluetooth 4.1 či NFC. Jediný nedostatek tak představuje absence infračerveného portu pro ovládání domácí techniky.

Líbilo se nám:

  • podpora Dual SIM
  • LTE včetně všech pásem, NFC

Nelíbilo se nám:

  • chybějící infračervený port

Zhodnocení: s inovacemi o krok dále

Huawei P9 Lite (2017) zanechal skvělý dojem. Jde o designově povedený smartphone s množstvím funkcí, slušným fotoaparátem a bohatou konektivitou, a to vše navíc za přijatelnou cenu okolo 7 tisíc korun. Vzhledem k cenové politice mezi modely P9 Lite, P9 Lite (2017) a P10 je velkým oříškem, jaký z nich vybrat. Modely se od sebe liší jen nepatrně, v poměru cena a výkon však nejvýhodněji vychází právě Huawei P9 Lite (2017).

Huawei P9 Lite (2017)

Pokud plánujete nákup telefonu ze střední třídy, dnes recenzovaný model by ve vašem výběru chybět neměl.

Konkurence

Xiaomi Redmi 4X LTE Global

Konkurentem může být například Xiaomi Redmi 4X LTE Global, které seženete pod hranicí 5 tisíc korun. Za tuto cenu se můžete těšit na prémiové kovové zpracování, podporu LTE včetně tuzemských LTE frekvencí, čtečku otisků prstů, 5palcový HD displej, osmijádrový Qualcomm Snapdragon 435 a 32 GB interní paměti. Fotoaparát nabídne 13Mpx rozlišení a baterie kapacitu 4 100 mAh.

Samsung Galaxy A3 (2017)

Za cenu okolo 8 tisíc korun lze sehnat Samsung Galaxy A3 (2017). Ten nabídne odolnou konstrukci dle certifikace IP68, 13Mpx fotoaparát, 4,7palcový HD displej s technologií Always On, rychlé nabíjení a také baterii s kapacitou 2 350 mAh. Jako velkou výhodu vidíme také přítomnost moderního USB-C konektoru.

Honor 6X

Alternativou může být také model dceřiné značky Honor, konkrétně 6X. Ten za 7 tisíc korun nabídne kovové zpracování, čtečku otisků prstů, 5,5palcový Full HD displej a 12Mpx fotoaparát. Bohužel, testy odolnosti nedopadly pro novinku zrovna nejlépe, doporučujeme tedy pořízení robustního obalu.

huawei-p9-lite-2017
Klady
  • slušná cena
  • bleskově rychlá čtečka otisků prstů
  • povedený fotoaparát
  • kvalitní Full HD displej
  • podpora LTE, NFC a Dual SIM
  • slot pro paměťové karty microSD
  • 3 GB paměti RAM
  • dostatečně výkonný procesor
  • kvalitní konstrukční zpracování
  • povedený design
Zápory
  • průměrný hlasitý reproduktor
  • pomalé nabíjení
Diskuze ke článku
DeX.DC
Normalni clovek si trochu priplati a koupi iPhone?? Pri cene iPhone mam tady ty tve sunty hned 3 a kazdy nepotrebuje iPhone jako asi ty. Asi patris mezi ty lidi co potkavam denne co iPhone v mnoha pripadech maji ale setri na nej 5 let a pak ho dalsich 5 let maji. Pokud mas prachy, tak je jasne, ze tohle nekoupis, ale taky P9 Lite (2017) je urcen pro lidi co chteji delat vse jako na tom iPhone, ale nechteji utracet. Takze ten tvuj komentar je na facku. iPhone ma urcite ochrane sklo a prave proto si tam kazdy lepi folii nebo prave ze dalsi kryci sklo. A proc si nekoupis iPhone 7 a placas tu o iPhone 6. Na 7 nemas co chudacku malej :-D :-D A3 (2017), tak to taky bavis :-D a bezpecnostni aktualizace na Samsungu?? To snad ne. Na S7 mam doted tu tvou aktualizaci z 1.ledna 2017. Ty si chodil na vyssi zvlastni, ze??
ing anton
normalny clovek si radsej trochu priplati a kupi iphone. tento cinsky ksunt ktory kopiruje ios nestoji za nic. displej nema ochranne sklo a nema ani olejofobnu vrstvu. ale tu vraj nema ani p10, co dodat...proste ksunt. bud si kupit iphone 6 ktory stale slape ako hodinky a vykonom strci cinana do vrecka, alebo radsej ten a3 2017. kvslitne krycie sklo, rychlonabijanie, usb c, olejofobna vrstva (telefon bez nej uz nikdy viac) a bezpecnostne aktualizacie.
Dodger
Zajímavá diskuze na téma Huawei vs. iPhone. Já osobně toužil po 5SE,ale na konec jsem zvolil výše recenzovaný Huawei P9 lite 2017. Měl jsem možnost přímého srovnání s 5SE a čím více jsem se s 5SE seznamoval, tím jednodušší pro mě bylo rozhodování. Mě osobně dokázal Huawei nabídnout více pro mě důležitých funkcí než iPhone. Netvrdím, že by byl lepší,ale dokážu ho lépe využít.
Co se samotného telefonu týče,za mě zatím spokojenost. Mám výtku pouze k chybějící ochranné fólii,která u mého telefonu prostě nebyla a k nemožnosti přesouvat aplikace na SD. Foťák dělá opravdu pěkné fotky i ve srovnání s Huawei P9, který má moje žena.
Romualdo
Dobrá recenze na dobrý telefon. Osobně mi vadí nejen u tohoto telefonu absence nového nabíjecího konektoru USB-C, který by podle mě měl být u všech chytrých letošních telefonů.
Sám za sebe bych si letos telefon bez konektoru USB-C nekoupil, není důvod investovat do starších věcí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze